Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

761

Petak, 02. Juli 2010

Citirano


Glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić poklonio je danas svoj par cipela za akciju „Stub srama“ i uputio poruku sljedeće sadržine:
„NEMA NOVOG GENOCIDA BEZ ZABORAVA PRETHODNOG“

Ovu akciju sprovodi udruženje Majke Srebrenice, gdje je potrebno sakupiti osam hiljada pari cipela od kojih će se napraviti slova „UN“, jer je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.


islamskazajednica.org
Tashke je dodao/la ovu sliku:
 • UN.jpg
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

762

Četvrtak, 08. Juli 2010

Bas me zanima sta ce Tadic, Rasim i Suljo reci na ovu vijest:

"Majke Srebrenice" protiv dolaska Tadića i Erdogana

Udruženje "Majke Srebrenice" saopštile su danas da se protive prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, u nedelju 11. jula, gde će biti obeleženo 15 godina od zločina nad muslimanima.

Predsednik Upravnog odbora ovog udruženja Ibran Mustafić je, kako su preneli lokalni mediji, objasnio da je Tadić dobrodošao samo u "Republiku Bosnu i Hercegovinu", a vrata su mu zatvorena ukoliko priznaje Republiku Srpsku.

Za "Majke Srebrenice" turski premijer je nepoželjan zbog toga što Turska kao uticajan član NATO saveza nije sprečila stradanja tokom rata u BiH.

U saopštenju Udruženja Erdogan je ironično nazvan "pomiriteljem dva bratska naroda", a na račun predsednika Srbije iznete su i lične uvrede, poput one da je njegov otac, akademik Ljubomir Tadić, navodno jedan od kreatora "agresije i genocida".

"Majke Srebrenice" danas su optužile i Stranku demokratske akcije da je "zločinačka i genocidna" zbog održavanja veza sa Tadićem i Erdoganom, kao i zbog načina organizacije ovogodišnje komemoracije.

Organizacija takođe poručuje da će se 11. jula u Potočarima " itekako čuti" njihov glas.

Uz ogradu Memorijalnog centra Mustafić je još pre mesec dana postavio bilborde na kojima je ispisano "Srbija je odgovorna za genocid" i "Srbija jednako agresija jednako genocid jednako Dejton jednako Republika Srpska".

Na jarbolima stoje ratne zastave sa ljiljanima, a ne zvanične zastave Bosne i Hercegovine.
Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

763

Utorak, 13. Juli 2010

Tadić i Erdogan otvorili Turski dom kulture

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan otvorili su danas u Novom Pazaru Turski dom kulture, čime su, kako su ocenili, još jednom potvrdjene bliske veze dve države i naroda.

Tadić je tom prilikom rekao da je pred Srbijom i Turskom perspektiva izgradnje najbližih odnosa i povezivanja na svim poljima.

"Velika je uloga Turske i njen uticaj i kredibilitet na prostoru Zapadnog Balkana, kao što je i velika uloga Srbije. Danas svi treba da budu svesni našeg prijateljstva, svi treba da budu svesni našeg sagledavanja zajedničkih ciljeva", rekao je Tadić.

Otvaranje Turskog doma kulture je, prema njegovim rečima, još jedna potvrda povezanosti dveju kultura.

"Želim da se u Srbiji, Beogradu i Novom Pazaru osećate kao kod svoje kuće i želim da i u buduće radimo na povezivanju naroda na prostoru Balkana", rekao je Tadić.

Predsednik Vlade Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je za njegovu državu Sandžak most za dalje učvršćivanje odnosa sa Srbijom.

"Na Balkanu se otvara novi period, a ključna zemlja u ovom procesu je Srbija. Bogatstvo Srbije koje se ogleda u etničkoj raznovrsnosti će doprineti poboljšanju dobrosusedskih odnosa", istakao je Erdogan.

On je naveo da je sa državnim zvaničnicima Srbije u poslednja dva dana razgovarao o ekonomskim, političkim, vojnim i kulturnim odnosima, a te odnose, kako je istakao, simbolizuje i današnje otvaranje Turskog doma kulture.

"Danas smo potpisali veliki broj sporazuma. Medju ovim sporazumima nalaze se i sporazumi o izgradnji puteva u sandžačkom regionu. Takodje su otpočeli pregovori o otvaranju industrijske zone u Novom Pazaru", naveo je turski premijer.

Svečanosti otvaranja kulturnog centra "Kemal Ataturk" u Novom Pazaru prisustvovali su i ministri Nebojša Bradić, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Predsednik Tadić i premijer Erdogan će se sastati i sa predstavnicima sandžačke regije.

Dvojicu državnika je na ulicama Novog Pazara dočekao veliki broj gradjana, a skup su obezbedjivale jake policijske snage.

U čast premijera Erdogana čitav centar Novog Pazara okićen je zastavama Turske i
crvenim balonima.


Istorijski dan za Novi Pazar

Dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića i turskog premijera Tajipa Redžepa Erdogana u Novi Pazar istorijski je dogadjaj za taj grad, izjavio je danas gradonačelnik Meho Mahmutović.

On je rekao da dolazak dvojice državnika "pada u trenutku" kada je Vlada Srbije prihvatila inicijativu ministra Rasima Ljajića o ukidanju viza izmedju Srbije i Turske.

"Vizni režim je do sada usporavao komunikacije izmedju gradjana dve države, posebno poslovnih ljudi", kazao je Mahmutović na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

On je rekao da će danas u Beogradu biti potpisan protokol o realizaciji projekta izgradnje deonice autoputa kroz Sandžak i rekonstrukciji magistralnih puteva Novi Pazar - Sjenica i Novi Pazar - Tutin.

"Za sedam dana u Novi Pazar dolaze inženjeri iz turske opštine Pendik, koji će preuzeti vodjenje završetka radova na Hali sportova i Rekreacionom centru", rekao je on.

Gradonačelnik je dodao da će novopazarska skupština doneti odluku da izgradnja bude po sistemu "ključ u ruke", a radovi bi trebalo da budu završeni u narednih nekoliko meseci.
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

764

Srijeda, 14. Juli 2010

D E K L A R A C I J A

Na zasjedanju Bošnjačkog nacionalnog sabora, na kome su učestvovali predstavnici organizacija, ustanova i institucija koje okupljaju Bošnjake, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Novom Pazaru, dana 14.07.2010. godine, usvojena je
<DIV ALIGN=CENTER>
[size=3]D E K L A R A C I J A[/size]
</DIV>
<DIV ALIGN=CENTER>I</DIV>

Bošnjaci su konstitutivni narod u Srbiji.
Od Predsjednika i Vlade Republike Srbije zahtijevamo hitno organizovanje razgovora sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda, u cilju rješavanja ustavnog statusa Bošnjaka.

<DIV ALIGN=CENTER>II</DIV>

U cilju afirmacije rješavanja statusa regije Sandžak, kroz proces decentralizacije Srbije, Sabor formira odbor za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka.

<DIV ALIGN=CENTER>III</DIV>

Sabor najoštrije osuđuje pravni i politički barbarizam Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa jasnom diskriminacijom i elementima rasizma nad Bošnjacima.
Sabor zahtijeva hitnu smjenu ministra Čiplića i utvrđivanje krivične odgovornosti učesnika falsifikovanja izborne volje Bošnjaka.

<DIV ALIGN=CENTER>IV</DIV>

U cilju internacionalizacije pitanja diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji, Sabor formira poseban odbor.

<DIV ALIGN=CENTER>V</DIV>

Sabor čestita na konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dajući mu punu podršku na putu očuvanja nacionalnog identiteta Bošnjaka.

<DIV ALIGN=CENTER>VI</DIV>

Sabor poziva i ostale izabrane kandidate sa liste Bošnjački preporod i izabrane kandidate sa Bošnjačke liste da se pridruže radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

<DIV ALIGN=CENTER>VII</DIV>

Sabor poziva Bošnjake u matici i dijaspori da izdvajanjem jednog procenta od ličnih prihoda učestvuju u finansiranju projekata od nacionalnog značaja.

link

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

765

Četvrtak, 15. Juli 2010

Sandžak i evropska perspektiva

Sandžak i evropska perspektiva

16.7.2010. | Vreme: 13:00 | Terazije 3, II sprat, Mala sala

Predstavljanje publikacije i diskusija o aktuelnim problemima u Sandžaku

Sandžak i evropska perspektiva je publikacija koja je nastala u okviru projekta Sandžački dijalozi: podrška prevazilaženju podela i artikulisanju stvarnih interesa regiona, tokom 2009 i 2010 godine. Helsinški odbor prati stanje ljudskih prava u ovom delu Srbije već dugi niz godina. Ono što se dešavalo u Sandžaku i diskriminišući odnos svake vlasti prema bošnjačkoj nacionalnoj manjini je indikator državne politike koja se nije suštinski izmenila. Bili smo svedoci represije nad Bošnjacima tokom devedesetih, a sada se ova nacionalna manjina kriminalizuje (slučaj vehabije) i istovremeno se negira uloga koju Islamska zajednica u Srbiji ima za Bošnjake vernike.

Projekat je realizovan uz podršku Delegacije Evropske unije (EIDHR).

Konferencija za novinare
Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji (HOLJPS)

Govore:

* Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji
* Pavel Domonji, šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava
* Srđan Barišić, sociolog religije

Medija centar
Terazije 3, 11000 Beograd, Srbija,
Tel: (+381 11) 3349 541, Faks: (+381 11) 3349 565,
email: webmaster@mc.rs

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

766

Utorak, 20. Juli 2010

Zanimljiv tekst...

Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

767

Četvrtak, 29. Juli 2010

Čiplić narušio prava Bošnjaka

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava na čelu sa Svetozarom Čiplićem nije imalo pravo da menja poslovnik Bošnjačkog nacionalnog saveta i traži posebnu kvalifikovanu većinu za formiranje tog tela.
Ovo je samo jedna od nepravilnosti prilikom izbora za savet Bošnjaka, koje su uočili poverenik za ravnopravnost, poverenik za slobodu pristupa informacijama od javnog značaja i zaštitnik građana i zbog toga razmatraju mogućnost da pokrenu postupke protiv odgovornih u ministarstvu, saznaje "Blic".

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu prava manjina, i Saša Janković, zaštitnik građana, utvrdili su da je Ministarstvo samo u slučaju saveta Bošnjaka menjalo pravila o poslovniku manjinskog saveta, pa postavljaju pitanje da li je na taj način Ministarstvo za ljudska i manjinska prava direktno zadiralo u pravo bošnjačke manjine. Zaštitnik građana čeka da ga poverenica za manjine obavesti o zaključcima postupka koji je pokrenula, a čekaju i objašnjenje iz Ministarstva koje predvodi Svetozar Čiplić. Kako saznajemo, Janković će pokrenuti postupak kontrole zakonitosti postupanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Pored toga, Rodoljub Šabić, poverenik za slobodu informacija od javnog značaja, proverava tvrdnje da su spiskovi nacionalnih manjina delom pravljeni bez znanja građana čija su imena na spiskovima.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava posle izbora je odlučilo da produži rok za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka i pozvalo predstavnike sve tri izborne liste da se dogovore o formiranju tog tela, "jer je to u interesu države i bošnjačkog naroda koji živi u Srbiji". Pomoćnik ministra Petar Antić rekao je da nije preciziran rok u kome će tri bošnjačke izborne liste moći da pregovaraju.

Ovakvom odlukom Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je praktično odustalo od novih izbora i formiranja privremenog organa upravljanja. Rok za konstituisanje nacionalnih saveta nacionalnih zajednica istekao je 9. jula, a Ministarstvo je nakon toga konstatovalo da Nacionalni savet Bošnjaka nije formiran, jer na prvoj sednici nije postojala dvotrećinska većina. Pomoćnik ministra je ponovio da resorno ministarstvo ne priznaje Savet koji je formirao muftija Muamer Zukorlić sa 17 osvojenih mandata BKZ-a i uz pomoć dva većnika sa liste Bošnjačkog preporoda i dodao da je reč o nelegalnoj radnji jer njihovi mandati nisu verifikovani.

Na junskim izborima učestvovali su Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) čiji je nosilac bio muftija Muamer Zukorlić, zatim Bošnjačka lista koju podržava Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina i Bošnjački preporod blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji Rasima Ljajića.

Zamerke
- poseban poslovnik za Bošnjački savet
- mešanje u upravljanje manjinskom zajednicom
- sumnje u posebne birače spiskova manjina
*primedbe poverenika za manjine, poverenika za informacije i zaštitnika građana

BLIC
Fotograf je dodao/la ovu sliku:
 • 61489_0405-ciplic-foto-fonet_f.jpg
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

 • »amirovic« je muško

Postovi: 101

Datum registracije: 23.07.2006

 • Poruku poslati

768

Četvrtak, 29. Juli 2010

U srijedu 28. jula ove godine, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Mevlud Dudić primili su delegaciju Zajednice sandžačke dijaspore.

Prilikom posjete predstavnici dijaspore podržali su usvajanje treće bošnjačke deklaracije od strane Bošnjačkog nacionalnog sabora.
Tom prilikom delegacija je uručila prvu donaciju za finansiranje bošnjačkih nacionalnih projekata, ističući da je ovo prvi korak odaziva na poziv Deklaracije upućen Bošnjacima da se izdvajanjem 1% od ličnog primanja obezbijedi podrška ostvarivanju bošnjačkih nacionalnih prava.

Domaćini su se zahvalili na stalnoj podršci od strane dijaspore, ističući da sandžačka dijaspora predstavlja najslobodniji dio sandžačkog bošnjačkog korpusa.
Tom prilikom Muftija je naglasio da je ovaj gest potvrda da je bošnjački čovjek najveće bogatstvo i snaga na osnovu koje bošnjački narod ima pravo na punu slobodu i svijetlu budućnost.

Informativna služba Mešihata


@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

769

Subota, 14. August 2010

Danas

Citirano

Novi Pazar - Ovo je jedna od najtežih godina u poslovanju preduzeća od njegovog osnivanja do danas. Jedan od razloga je, svakako, nedostatak novca. Stalno ističem da je stanje putne mreže na ovom prostoru najnepovoljnije u Republici. Nažalost, ove godine se stanje ni malo nije promenilo u odnosu na prošlu. Mi održavamo puteve u Novom Pazaru, Kraljevu, Raški, Tutinu i Sjenici i kod nas je izgrađenost putne mreže najlošija. Sjenica ima samo 38 odsto puteva sa savremenim kolosekom. U Srbiji je taj prosek 82, a kod nas na nivou firme 62 procenta. U Kraljevu, Raški i Novom Pazaru je situacija nešto povoljnija, a u Sjenici i Tutinu je najnepovoljnija u Srbiji.

Drugi problem je stanje puteva sa savremenim kolovozom. Polovina puta Novi Pazar-Sjenica je u užasnom stanju, a Novi Pazar-Tutin nije put nego oranje. Na tom pravcu su dobre deonice gde smo radili sanaciju zemljišta, a gde to nije rađeno nema kolovoza- ocenjuje Izet Ljajić, direktor Preduzeća za puteve „Novi Pazar put“, najuspešnije privatizovanog preduzeća u Novom Pazaru.

S obzirom na takvo stanje u putnoj mreži u ovih pet komuna, koliko su uposleni vaši kapaciteti?

- Posla skoro i da nema. Radili smo nešto u naselju Jerka nedaleko od Novog Pazara, radili smo neka klizišta i radimo jedan deo saobraćajnica ovde u gradu. Nedavno smo dobili i jedan posao u Sjenici. Sve je to malo i za naše kapacitete nikad nije bilo nepovoljnije. Mi smo u sistemu korporacije od Novog Sada do Horgoša. Dobili smo 30 kilometara auto puta i naše preduzeće na tom potesu, trenutno, radi 4,5 kilometara. Najverovatnije ćemo raditi još 7,5 kilometara. Da nam nije tog posla bili bismo u veoma nezavidnoj situaciji.

Da li je zbog drastičnog smanjenja posla došlo do smanjenja radne snage?

- Jeste i to nam ne ide u korist jer kvalitetnu građevinsku radnu snagu ne možemo da nađemo odmah i kako treba. Za 10 odsto smo napravili zaokret u smanjivanju radne snage, iako je trebalo da bude više. Unutrašnjim preraspodelama pokušavamo da zadržimo jedan broj ljudi bez kojih ne možemo da radimo ako dobijemo neki posao. Ali, ako se zadrži ovaj trend male uposlenosti, nećemo moći ni njih da zadržimo. Nama su potrebni kvaliteni kadrovi i bez obzira što nemamo dovoljno posla, mi smo i ove godine nastavili da školujemo kadrove za rad na mašinama. Da je bolje rešen problem školstva u Srbiji mi ne bismo to radili, ovako smo prinuđeni. To nam daje dobre rezultate. Deca nam dolaze sa kvalifikacijama koje nemaju veze sa ovom strukom, ali su shvatili da im je jedini izvor prihoda tu i da moraju da daju rezultate. Mi smo prezadovoljni rezultatima koje postižemo u toj oblasti.

Kako vidite razvoj putne mreže u ovom kraju?

- Mi putari imamo izreku „Put je život“ i zato ne govorim samo o putu i problemima finansiranja, već šta ovaj kraj može da da tržištu. To su, pre svega, zdrava hrana i turizam. Od toga nema ništa jer nema puteva i vrtimo se u krugu. Neshvatljivo mi je da se na tome ne radi. Ako država misli da pomogne ovom kraju, mora da počne sa izgradnjom putne infrastrukture. Sa druge strane, i građani ovog kraja moraju da daju svoj doprinos u rešavanju određenih stvari. Eto, na primer, kada je obilaznica oko Novog Pazara u pitanju, niko ne može da ucenjuje u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa. Naše cene su u toj oblasti najviše u Srbiji. To je nekorektno. Ljude treba obeštetiti, ali ništa van normalnih okvira. Ako se ne okrenemo izgradnji putne infrastrukture, nama nema hleba.

Izgradnja obilaznice oko Novog Pazara počela je polaganjem kamena temeljca skoro pre pet godina i u njenoj izgradnji nije se mnogo odmaklo. Zbog čega?

- Na toj saobraćajnici ne radimo ništa. Počeli smo da radimo i stali zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Za mene kao putara to je neopravdano. U Srbiji nema grada koji ima lošiju obilaznici od ove ovde. Faktički, mi je ni nemamo. Do sada smo asfaltirali oko jedan kilometar i na još 1,6 kilometara započeli radove po deonicama. Most je završen i saobraćaj preko njega može da se odvija, ali nije u funkciji baš zbog, još uvek, nerešenih imovinsko-ptavnih sporova.

Vaše preduzeće je najuspešnije privatizovano u ovom gradu. Šta mislite o ostalim privatizacijama u Novom Pazaru?

- Privatizacija je užasno bolan proces, ali je bio neminovan. Bez obzira na trenutne probleme, mi smo jedno od najuspešnije privatizovanih preduzeća i to je uspeh ovog kolektiva. Za ostale privatizacije u gradu mislim da je bilo onih koje nije trebalo da budu odrađene onako kako je urađeno. Imamo firmi gde je to moglo da bude drugačije i uspešnije.

Jedan od ograničavajućih faktora u vašem poslovanju su i velika potraživanja od investitora. Da li ste uspeli da naplatite nešto od tih dugovanja?

- Potraživanja uvek postoje. Međutim, kao što se na izgradnji ništa nije promenilo i sa dugovanjima je ostala ista situacija. Potraživanja nisu mala da mogu da se zanemare, zato tražimo i tražićemo najpovoljnija rešenja kako da to naplatimo. Imam razumevanja za investitore koji nisu izmirili obaveze prema nama, ali i to strpljenje mora da ima kraj.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

770

Nedjelja, 15. August 2010

B92

Poverenica: Diskriminacija Bošnjaka

14. avgust 2010

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić je ocenila da je propisivanjem posebnih uslova za konstituisanje Saveta Bošnjaka učinjena diskriminacija.
Time je povređeno načelo jednakosti građana u ostvarivanju izbornih prava u postupku izbora nacionalnih saveta nacionalnih manjina, navela je ona.
Poverenica je preporučila Mininistarstvu za ljudska i manjinska prava da do 20. avgusta obezbedi iste uslove za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka koji su važili za savete ostalih manjina.
Petrušićeva je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uputila mišljenje da je neopravdano napravljena razlika u pogledu uslova za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka u odnosu na nacionalne savete drugih nacionalnih manjina.
Do povrede načela jednakosti, kako navodi Petrušićeva, došlo je usvajanjem novog Poslovnika konstitutivne sednice Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine od 6. jula 2010. godine, kojim je propisano da je za konstituisanje nacionalnog saveta potrebna verifikacija najmanje dve trećine mandata.
"To pravilo nije sadržano u poslovnicima po kojima su konstituisani nacionalni saveti svih drugih nacionalnih manjina. Propisivanjem posebnog uslova samo za konstituisanje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, izvršena je diskriminacija, koju zabranjuju Ustav Srbije, međunarodni ugovori i zakonski propisi", navela je Petrušićeva.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uputila preporuku da do 20. avgusta otkloni diskriminatornu odredbu iz Poslovnika i da preduzme sve neophodne radnje kojima će obezbediti iste uslove za konstituisanje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine.
Bošnjačka kulturna zajednica, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, konstituisala je Nacionalni savet Bošnjaka nakon izbora održanih 6. juna. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je nakon toga da Savet nije konstituisan legalno i raspustila to telo.
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

 • »informatic_boy« je muško

Postovi: 76

Datum registracije: 29.06.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

771

Ponedjeljak, 16. August 2010

http://www.mondo.rs/motion/play.php?vid=3500

Autobus Nišekspresa koji je prevozio turiste iz Igala, kamenovan je u Novom Pazaru.

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

772

Srijeda, 18. August 2010

Citirano

Orginalno od informatic_boy
http://www.mondo.rs/motion/play.php?vid=3500

Autobus Nišekspresa koji je prevozio turiste iz Igala, kamenovan je u Novom Pazaru.


Digoše četnici tenzije zbog JEDNOG kamena. JEDNOG!
Otkad je to kamenovanje? Srpski vazal Rasim Lj. iskoristi priliku da još jednom dokaže svoje vazalstvo.

Šta mislite kad bi svijet reagovao ovakvom žestinom na ono što srbi uradiše u Bosni Bošnjacima i na Kosovu Albancima šta bi bilo sa njima? Pa nebi jedno srpsko uho ostalo na Balkanu. Eto ti pravde dunjalučke, teži bi kamen nego desetine hiljada ubijenih, zaklanih i silovanih.
xx(

Postovi: 63

Datum registracije: 12.03.2008

Lokacija: vereinigte staaten von europa

 • Poruku poslati

773

Srijeda, 18. August 2010

Novi Pazar
Spalili zastavu Srbije na školi
Novopazarska policija uhapsila je dvije osobe za koje se sumnja da su zapalile državnu zastavu Srbije.

Novi Pazar
Uhapšeni, od kojih jedan ima 18, a drugi 19 godina, osumnjičeni su da su provalili u Osnovnu školu "Desanka Maksimović" na čijem krovu je pronađena zapaljena zastava Srbije - prenose beogradski mediji.

Policija intenzivno radi na ovom slučaju i na putu je da uhapsi i treću osobu za koju se sumnja da je učestvovala u paljenju državne zastave.

Ostatke državne i jednu neoštećenu bošnjačku zastavu pronašli su policijski inspektori tokom uviđaja, nakon dojave da je škola obijena.

Direktor škole Munir Šabotić rekao je novinarima da su na školskom video-nadzoru registrovane tri osobe sa majicama preko glava kako prolaze kroz školu.

Prema njegovim riječima, incident se dogodio sinoć, oko 23.30 sati, i za posljednja tri dana to je drugi upad u ovu školu.

Prvi je bio u noći između 13. i 14. avgusta kada su isječeni kablovi video-nadzora

http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija/clanak/100818134
feminismus existiert nur, um hässliche frauen in die gesellschaft zu integrieren

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

774

Ponedjeljak, 06. Septembar 2010

&#1054;&#1058;&#1050;&#1040;&#1050;&#1054; &#1042;&#1054;&#1045;&#1053;&#1054; &#1057;&#1045; &#1055;&#1054;&#1044;&#1045;&#1051;&#1048; &#1055;&#1054; &#1045;&#1058;&#1053;&#1048;&#1063;&#1050;&#1040;, &#1041;&#1040;&#1051;&#1050;&#1040;&#1053;&#1054;&#1058; &#1043;&#1054; &#1054;&#1063;&#1045;&#1050;&#1059;&#1042;&#1040; &#1055;&#1054;&#1044;&#1045;&#1051;&#1041;&#1040; &#1048; &#1055;&#1054; &#1042;&#1045;&#1056;&#1057;&#1050;&#1040; &#1051;&#1048;&#1053;&#1048;&#1032;&#1040;

&#1041;&#1091;&#1085;&#1090;&#1086;&#1090; &#1085;&#1072; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080;&#1086;&#1090; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084; &#1074;&#1086; &#1053;&#1086;&#1074;&#1080; &#1055;&#1072;&#1079;&#1072;&#1088; &#1077; &#1087;&#1088;&#1086;&#1074;&#1086;&#1082;&#1072;&#1094;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1080; &#1087;&#1086;&#1088;&#1072;&#1082;&#1072; &#1076;&#1086; &#1094;&#1077;&#1083;&#1080;&#1086;&#1090; &#1041;&#1072;&#1083;&#1082;&#1072;&#1085;!
&#1057;&#1087;&#1086;&#1088;&#1077;&#1076; &#1073;&#1086;&#1089;&#1072;&#1085;&#1089;&#1082;&#1072;&#1090;&#1072; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1094;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1087;&#1086; &#1079;&#1072;&#1074;&#1088;&#1096;&#1091;&#1074;&#1072;&#1114;&#1077;&#1090;&#1086; &#1085;&#1072; &#1074;&#1086;&#1112;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1074;&#1086; &#1041;&#1086;&#1089;&#1085;&#1072; &#1086;&#1090;&#1090;&#1072;&#1084;&#1091; &#1082;&#1086;&#1085; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;, &#1050;&#1086;&#1089;&#1086;&#1074;&#1086; &#1080; &#1052;&#1072;&#1082;&#1077;&#1076;&#1086;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072; &#1089;&#1077; &#1087;&#1088;&#1077;&#1089;&#1077;&#1083;&#1080;&#1083;&#1077; 20-30.000 &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1084;&#1077;&#1107;&#1091; &#1082;&#1086;&#1080; - &#1085;&#1072;&#1112;&#1084;&#1072;&#1083;&#1082;&#1091; 5.000 &#1086;&#1076; &#1085;&#1072;&#1112;&#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; - &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077;. &#1042;&#1086; &#1053;&#1086;&#1074;&#1080; &#1055;&#1072;&#1079;&#1072;&#1088;, &#1057;&#1088;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1087;&#1072;&#1083;&#1077;&#1072; &#1076;&#1088;&#1078;&#1072;&#1074;&#1085;&#1080; &#1079;&#1085;&#1072;&#1084;&#1080;&#1114;&#1072;, &#1080; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1088;&#1072;&#1072; &#1079;&#1072;&#1090;&#1086;&#1072; &#1096;&#1090;&#1086; &#1085;&#1077; &#1089;&#1072;&#1082;&#1072;&#1072;&#1090; &#1076;&#1072; &#1089;&#1077; &#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1080; &#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1085;&#1082;&#1072; &#1085;&#1072; &#1084;&#1077;&#1089;&#1090;&#1086;&#1090;&#1086; &#1079;&#1072; &#1119;&#1072;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072;. &#1055;&#1086;&#1076; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080;, &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1089;&#1082;&#1080; &#1079;&#1085;&#1072;&#1084;&#1080;&#1114;&#1072;, &#1073;&#1072;&#1088;&#1072;&#1072;&#1090; &#1072;&#1074;&#1090;&#1086;&#1085;&#1086;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072; &#1079;&#1072; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;!

&#1042;&#1086;&#1112;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1074;&#1086; &#1041;&#1086;&#1089;&#1085;&#1072;, &#1082;&#1072;&#1082;&#1086; &#1087;&#1086;&#1089;&#1083;&#1077;&#1076;&#1080;&#1094;&#1072; &#1085;&#1072; &#1089;&#1086;&#1088;&#1072;&#1073;&#1086;&#1090;&#1082;&#1072;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1040;&#1083;&#1080;&#1112;&#1072; &#1048;&#1079;&#1077;&#1090;&#1073;&#1077;&#1075;&#1086;&#1074;&#1080;&#1116;, &#1085;&#1077;&#1075;&#1086;&#1074;&#1072;&#1090;&#1072; &#1087;&#1072;&#1088;&#1090;&#1080;&#1112;&#1072; &#1057;&#1044;&#1040;, &#1080; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1086;&#1076; &#1057;&#1072;&#1091;&#1076;&#1080;&#1089;&#1082;&#1072; &#1040;&#1088;&#1072;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1057;&#1080;&#1088;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1055;&#1072;&#1082;&#1080;&#1089;&#1090;&#1072;&#1085;... &#1085;&#1072; &#1041;&#1072;&#1083;&#1082;&#1072;&#1085;&#1086;&#1090; &#1076;&#1086;&#1085;&#1077;&#1089;&#1077; &#1085;&#1072;&#1076; 15-20.000 &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;, &#1080; &#1084;&#1091;&#1119;&#1072;&#1093;&#1077;&#1076;&#1080;&#1085;&#1080;, &#1082;&#1086;&#1080; &#1089;&#1077; &#1073;&#1086;&#1088;&#1077;&#1072; &#1085;&#1072; &#1089;&#1090;&#1088;&#1072;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1048;&#1079;&#1077;&#1090;&#1073;&#1077;&#1075;&#1086;&#1074;&#1080;&#1116;. &#1058;&#1080;&#1077;, &#1074;&#1086; &#1074;&#1086;&#1077;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1075;&#1086;&#1076;&#1080;&#1085;&#1080;, &#1075;&#1086; &#1079;&#1075;&#1086;&#1083;&#1077;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072; &#1073;&#1088;&#1086;&#1112;&#1086;&#1090; &#1096;&#1080;&#1088;&#1077;&#1112;&#1116;&#1080; &#1089;&#1077; &#1084;&#1077;&#1107;&#1091; &#1083;&#1086;&#1082;&#1072;&#1083;&#1085;&#1086;&#1090;&#1086; &#1085;&#1072;&#1089;&#1077;&#1083;&#1077;&#1085;&#1080;&#1077; &#1080; &#1089;&#1086;&#1079;&#1076;&#1072;&#1074;&#1072;&#1112;&#1116;&#1080; &#1075;&#1086;&#1083;&#1077;&#1084;&#1072; &#1072;&#1088;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080; &#1092;&#1072;&#1085;&#1072;&#1090;&#1080;&#1094;&#1080; &#1082;&#1086;&#1080; &#1074;&#1086; &#1041;&#1086;&#1089;&#1085;&#1072;, &#1087;&#1086; &#1074;&#1086;&#1112;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072;, &#1073;&#1088;&#1086;&#1077;&#1112;&#1072; &#1085;&#1072;&#1076; 300.000 &#1087;&#1088;&#1080;&#1087;&#1072;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;!
&#1057;&#1087;&#1086;&#1088;&#1077;&#1076; &#1080;&#1079;&#1112;&#1072;&#1074;&#1072; &#1085;&#1072; &#1073;&#1086;&#1089;&#1072;&#1085;&#1089;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1077;&#1082;&#1089;&#1087;&#1077;&#1088;&#1090; &#1079;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080; &#1092;&#1072;&#1085;&#1072;&#1090;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084;, &#1039;&#1077;&#1074;&#1072;&#1076; &#1043;&#1072;&#1083;&#1080;&#1112;&#1072;&#1096;&#1077;&#1074;&#1080;&#1116;, &#1076;&#1072;&#1076;&#1077;&#1085;&#1072; &#1079;&#1072; &#1086;&#1082;&#1090;&#1086;&#1084;&#1074;&#1088;&#1080; 2008 &#1075;&#1086;&#1076;&#1080;&#1085;&#1072; &#1079;&#1072; &#1060;&#1086;&#1082;&#1091;&#1089; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1079;&#1084;&#1086;&#1090; &#1077; &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1074;&#1086;&#1088;&#1112;&#1077;, &#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1086; &#1080; &#1076;&#1080;&#1088;&#1077;&#1082;&#1090;&#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1077;&#1090;&#1093;&#1086;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1072; &#1085;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1090;&#1077;&#1088;&#1086;&#1088;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084;.

&#1054;&#1076; &#1085;&#1080;&#1074;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1088;&#1077;&#1076;&#1086;&#1074;&#1080; &#1089;&#1077; &#1080;&#1079;&#1085;&#1077;&#1076;&#1088;&#1080;&#1083;&#1072; &#1080; &#1073;&#1088;&#1080;&#1075;&#1072;&#1076;&#1072;&#1090;&#1072; &#1045;&#1083; &#1052;&#1091;&#1119;&#1072;&#1093;&#1077;&#1076;&#1080;&#1085;, &#1079;&#1072;&#1088;&#1072;&#1076;&#1080; &#1082;&#1086;&#1112;&#1072; &#1076;&#1077;&#1085;&#1077;&#1089; &#1041;&#1086;&#1089;&#1085;&#1072; &#1089;&#1077; &#1074;&#1083;&#1077;&#1095;&#1077; &#1087;&#1086; &#1089;&#1091;&#1076;&#1086;&#1074;&#1080;&#1090;&#1077; &#1079;&#1072; &#1074;&#1086;&#1077;&#1085;&#1080; &#1079;&#1083;&#1086;&#1089;&#1090;&#1086;&#1088;&#1089;&#1090;&#1074;&#1072;, &#1080; &#1085;&#1080;&#1079; &#1085;&#1072;&#1089;&#1083;&#1086;&#1074;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1089;&#1090;&#1088;&#1072;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080; &#1085;&#1072; &#1089;&#1074;&#1077;&#1090;&#1089;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077; &#1084;&#1077;&#1076;&#1080;&#1091;&#1084;&#1080; &#1082;&#1072;&#1082;&#1086; &#1088;&#1072;&#1089;&#1072;&#1076;&#1085;&#1080;&#1082; &#1085;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084;.

&#1055;&#1086; &#1074;&#1086;&#1112;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1084;&#1091;&#1119;&#1072;&#1093;&#1077;&#1076;&#1080;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1074;&#1086; &#1087;&#1086;&#1084;&#1072;&#1083; &#1076;&#1077;&#1083; &#1086;&#1090;&#1080;&#1076;&#1086;&#1072; &#1085;&#1072; &#1085;&#1086;&#1074;&#1080; &#1074;&#1086;&#1077;&#1085;&#1080; &#1079;&#1072;&#1076;&#1072;&#1095;&#1080;, &#1072; &#1087;&#1086;&#1074;&#1077;&#1116;&#1077; &#1086;&#1076; &#1087;&#1086;&#1083;&#1086;&#1074;&#1080;&#1085;&#1072; &#1086;&#1089;&#1090;&#1072;&#1085;&#1072;&#1072; &#1074;&#1086; &#1088;&#1077;&#1075;&#1080;&#1086;&#1085;&#1086;&#1074;. &#1054;&#1082;&#1086;&#1083;&#1091; 3-5.000 &#1089;&#1077; &#1091;&#1096;&#1090;&#1077; &#1078;&#1080;&#1074;&#1077;&#1072;&#1090; &#1085;&#1080;&#1079; &#1041;&#1086;&#1089;&#1085;&#1072;, &#1072; &#1086;&#1082;&#1086;&#1083;&#1091; 5.000 &#1084;&#1091;&#1119;&#1072;&#1093;&#1077;&#1076;&#1080;&#1085;&#1080; &#1089;&#1077; &#1087;&#1088;&#1077;&#1089;&#1077;&#1083;&#1080;&#1112;&#1072; &#1085;&#1072; &#1050;&#1086;&#1089;&#1086;&#1074;&#1086;, &#1082;&#1072;&#1082;&#1086; &#1080; &#1074;&#1086; &#1052;&#1072;&#1082;&#1077;&#1076;&#1086;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072; &#1080; &#1085;&#1072; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;, &#1074;&#1086; &#1057;&#1088;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;.

&#1055;&#1086; &#1085;&#1080;&#1074;&#1085;&#1086; &#1074;&#1083;&#1080;&#1112;&#1072;&#1085;&#1080;&#1077;, &#1087;&#1086;&#1095;&#1085;&#1072;&#1072; &#1089;&#1084;&#1077;&#1085;&#1080; &#1074;&#1086; &#1088;&#1072;&#1084;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077; &#1085;&#1072; &#1048;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1089;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080; &#1079;&#1072;&#1077;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;. &#1053;&#1080;&#1074;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1087;&#1086;&#1076;&#1076;&#1088;&#1078;&#1091;&#1074;&#1072;&#1095;&#1080; &#1089;&#1090;&#1072;&#1085;&#1091;&#1074;&#1072;&#1072;&#1090; &#1089;&#1077; &#1087;&#1086;&#1084;&#1086;&#1116;&#1085;&#1080;. &#1042;&#1086; &#1057;&#1088;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1052;&#1091;&#1093;&#1072;&#1088;&#1077;&#1084; &#1047;&#1091;&#1082;&#1086;&#1088;&#1083;&#1080;&#1116; &#1089;&#1090;&#1072;&#1085;&#1072; &#1075;&#1083;&#1072;&#1074;&#1077;&#1085; &#1084;&#1091;&#1092;&#1090;&#1080;&#1112;&#1072; &#1085;&#1072; &#1052;&#1077;&#1096;&#1080;&#1093;&#1072;&#1090;&#1086;&#1090; &#1085;&#1072; &#1048;&#1042;&#1047; &#1074;&#1086; &#1057;&#1088;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;. &#1043;&#1086; &#1076;&#1088;&#1078;&#1080; &#1087;&#1086;&#1076; &#1082;&#1086;&#1085;&#1090;&#1088;&#1086;&#1083;&#1072; &#1080; &#1089;&#1077;&#1073;&#1086;&#1096;&#1114;&#1072;&#1095;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1057;&#1086;&#1073;&#1086;&#1088;, &#1082;&#1086;&#1112; &#1089;&#1077; &#1082;&#1086;&#1088;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1079;&#1072; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084; &#1085;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080; &#1086;&#1089;&#1085;&#1086;&#1074;&#1080;, &#1082;&#1072;&#1082;&#1086; &#1096;&#1090;&#1086; &#1073;&#1077;&#1096;&#1077; &#1085;&#1072;&#1089;&#1090;&#1072;&#1085;&#1086;&#1090; &#1086;&#1076; &#1084;&#1080;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072;&#1090;&#1072; &#1085;&#1077;&#1076;&#1077;&#1083;&#1072;, &#1074;&#1086; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;.
&#1042;&#1086; &#1052;&#1072;&#1082;&#1077;&#1076;&#1086;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072; &#1056;&#1072;&#1084;&#1072;&#1076;&#1072;&#1085; &#1056;&#1072;&#1084;&#1072;&#1076;&#1072;&#1085;&#1080;, &#1080;&#1084;&#1072;&#1084; &#1086;&#1076; &#1048;&#1089;&#1072;&#1073;&#1077;&#1075;&#1086;&#1074;&#1072;&#1090;&#1072; &#1119;&#1072;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072;. &#1050;&#1086;&#1075;&#1072; &#1048;&#1042;&#1047; &#1075;&#1086; &#1088;&#1072;&#1079;&#1088;&#1077;&#1096;&#1080; &#1079;&#1072;&#1088;&#1072;&#1076;&#1080; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1077;&#1085; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084;, &#1090;&#1086;&#1112; &#1085;&#1072; &#1089;&#1080;&#1083;&#1072; &#1079;&#1072;&#1079;&#1077;&#1084;&#1072; &#1095;&#1077;&#1090;&#1080;&#1088;&#1080; &#1089;&#1082;&#1086;&#1087;&#1089;&#1082;&#1080; &#1119;&#1072;&#1084;&#1080;&#1080;, &#1087;&#1088;&#1080; &#1096;&#1090;&#1086; &#1080;&#1084;&#1072;&#1096;&#1077; &#1080; &#1112;&#1072;&#1074;&#1085;&#1080; &#1090;&#1077;&#1087;&#1072;&#1095;&#1082;&#1080;. &#1055;&#1072;&#1090;&#1077;&#1084;, &#1075;&#1080; &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1074;&#1086;&#1076;&#1077;&#1096;&#1077; &#1080; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1085;&#1072; &#1087;&#1083;&#1086;&#1096;&#1090;&#1072;&#1076; &#1052;&#1072;&#1082;&#1077;&#1076;&#1086;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072; &#1079;&#1072; &#1080;&#1079;&#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1073;&#1072; &#1085;&#1072; &#1041;&#1091;&#1088;&#1084;&#1072;&#1083;&#1080; &#1119;&#1072;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072;&#1090;&#1072;. &#1048;&#1089;&#1090;&#1072;&#1090;&#1072; &#1075;&#1088;&#1091;&#1087;&#1072; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1091;&#1079;&#1091;&#1088;&#1087;&#1080;&#1088;&#1072; &#1080; &#1086;&#1073;&#1112;&#1077;&#1082;&#1090; &#1040;&#1088;&#1072;&#1089;&#1090;&#1072; &#1119;&#1072;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072; &#1080;, &#1089;&#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1080;&#1074;&#1085;&#1086; &#1085;&#1072; &#1079;&#1072;&#1082;&#1086;&#1085;&#1086;&#1090; &#1079;&#1072; &#1079;&#1072;&#1096;&#1090;&#1080;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1089;&#1087;&#1086;&#1084;&#1077;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;, &#1086;&#1073;&#1112;&#1077;&#1082;&#1090;&#1086;&#1090; &#1075;&#1086; &#1087;&#1088;&#1077;&#1079;&#1077;&#1084;&#1072;&#1072; &#1080; &#1075;&#1086; &#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1072;&#1090; &#1079;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1072; &#1085;&#1072;&#1084;&#1077;&#1085;&#1072; &#1087;&#1086;&#1076; &#1089;&#1074;&#1086;&#1112;&#1072; &#1082;&#1086;&#1085;&#1090;&#1088;&#1086;&#1083;&#1072;.

&#1048;&#1072;&#1082;&#1086; &#1085;&#1072;&#1080;&#1076;&#1077; &#1085;&#1072; &#1086;&#1090;&#1087;&#1086;&#1088; &#1082;&#1072;&#1112; &#1084;&#1091;&#1089;&#1083;&#1080;&#1084;&#1072;&#1085;&#1089;&#1082;&#1072;&#1090;&#1072; &#1079;&#1072;&#1077;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1072; &#1074;&#1086; &#1052;&#1072;&#1082;&#1077;&#1076;&#1086;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1079;&#1072; &#1086;&#1089;&#1090;&#1074;&#1072;&#1088;&#1091;&#1074;&#1072;&#1114;&#1077; &#1076;&#1085;&#1077;&#1074;&#1085;&#1086;&#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080; &#1087;&#1086;&#1090;&#1088;&#1077;&#1073;&#1080;, &#1080; &#1085;&#1072;&#1085;&#1077;&#1089;&#1091;&#1074;&#1072;&#1114;&#1077; &#1096;&#1090;&#1077;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1042;&#1083;&#1072;&#1076;&#1072;&#1090;&#1072;, &#1057;&#1044;&#1057;&#1052; &#1080; &#1085;&#1077;&#1075;&#1086;&#1074;&#1080;&#1090;&#1077; &#1087;&#1086;&#1076;&#1076;&#1088;&#1078;&#1091;&#1074;&#1072;&#1095;&#1080; &#1086;&#1076; &#1057;&#1086;&#1088;&#1086;&#1089; &#1079;&#1072;&#1089;&#1090;&#1072;&#1085;&#1072;&#1072; &#1085;&#1072; &#1089;&#1090;&#1088;&#1072;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1074;&#1086;&#1076;&#1077;&#1085;&#1080; &#1086;&#1076; &#1056;&#1072;&#1084;&#1072;&#1076;&#1072;&#1085;&#1080;, &#1080; &#1080;&#1084; &#1076;&#1072;&#1076;&#1086;&#1072; &#1083;&#1077;&#1075;&#1080;&#1090;&#1080;&#1084;&#1080;&#1090;&#1077;&#1090; &#1076;&#1077;&#1082;&#1072; &#1089;&#1077;&#1082;&#1086;&#1112; &#1086;&#1090;&#1087;&#1086;&#1088; &#1082;&#1086;&#1085; &#1085;&#1080;&#1074; &#1073;&#1080;&#1083; &#1087;&#1088;&#1080;&#1090;&#1080;&#1089;&#1086;&#1082; &#1074;&#1088;&#1079; &#1085;&#1080;&#1074;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080; &#1087;&#1088;&#1072;&#1074;&#1072;, &#1080; &#1087;&#1088;&#1086;&#1074;&#1080;&#1082;&#1072;&#1094;&#1080;&#1112;&#1072; &#1079;&#1072; &#1077;&#1090;&#1085;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1073;&#1072;&#1083;&#1072;&#1085;&#1089;!

&#1057;&#1086; &#1090;&#1086;&#1072; &#1056;&#1072;&#1084;&#1072;&#1076;&#1072;&#1085;&#1080; &#1080; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1089;&#1090;&#1072;&#1085;&#1072;&#1072; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080; &#1079;&#1072;&#1096;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077;&#1085;&#1072; &#1075;&#1088;&#1091;&#1087;&#1072;.
&#1055;&#1086; &#1085;&#1077;&#1082;&#1086;&#1083;&#1082;&#1091; &#1075;&#1086;&#1076;&#1080;&#1085;&#1080; &#1087;&#1086;&#1076;&#1075;&#1086;&#1090;&#1086;&#1074;&#1082;&#1080;, &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1080; &#1087;&#1088;&#1080;&#1087;&#1072;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;&#1090;&#1077; &#1085;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1089;&#1082;&#1080; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084; &#1089;&#1077;&#1075;&#1072; &#1089;&#1090;&#1072;&#1087;&#1091;&#1074;&#1072;&#1072;&#1090; &#1074;&#1086; &#1072;&#1082;&#1094;&#1080;&#1112;&#1072;.

&#1048;&#1084;&#1072;&#1072;&#1090; &#1073;&#1088;&#1086;&#1112;&#1085;&#1080; &#1087;&#1088;&#1080;&#1074;&#1088;&#1079;&#1072;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;, &#1082;&#1086;&#1085;&#1082;&#1088;&#1077;&#1090;&#1085;&#1086; &#1074;&#1086;&#1077;&#1085;&#1086; &#1080;&#1089;&#1082;&#1091;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086; &#1086;&#1076; &#1074;&#1086;&#1112;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1074;&#1086; &#1041;&#1086;&#1089;&#1085;&#1072; &#1080; &#1085;&#1072; &#1050;&#1086;&#1089;&#1086;&#1074;&#1086;, &#1080; &#1087;&#1088;&#1080;&#1084;&#1072;&#1072;&#1090; &#1087;&#1072;&#1088;&#1080; &#1086;&#1076; &#1057;&#1072;&#1091;&#1076;&#1080;&#1089;&#1082;&#1072; &#1040;&#1088;&#1072;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1055;&#1072;&#1082;&#1080;&#1089;&#1090;&#1072;&#1085; &#1080; &#1032;&#1086;&#1088;&#1076;&#1072;&#1085;.
&#1055;&#1088;&#1077;&#1076; &#1076;&#1074;&#1077; &#1075;&#1086;&#1076;&#1080;&#1085;&#1080; &#1089;&#1088;&#1087;&#1089;&#1082;&#1072;&#1090;&#1072; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1094;&#1080;&#1112;&#1072; &#1074;&#1086; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082; &#1091;&#1072;&#1087;&#1089;&#1080; &#1087;&#1086;&#1075;&#1086;&#1083;&#1077;&#1084;&#1072; &#1075;&#1088;&#1091;&#1087;&#1072; &#1074;&#1086;&#1086;&#1088;&#1091;&#1078;&#1077;&#1085;&#1080; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;, &#1080; &#1090;&#1086;&#1072; &#1074;&#1086; &#1082;&#1072;&#1084;&#1087; &#1079;&#1072; &#1074;&#1086;&#1077;&#1085;&#1080; &#1090;&#1088;&#1077;&#1085;&#1080;&#1085;&#1079;&#1080;.

&#1053;&#1072; &#1087;&#1086;&#1095;&#1077;&#1090;&#1086;&#1082;&#1086;&#1090; &#1086;&#1076; &#1075;&#1086;&#1076;&#1080;&#1085;&#1072;&#1074;&#1072;, &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1091;&#1087;&#1072;&#1090;&#1080;&#1112;&#1072; &#1112;&#1072;&#1074;&#1085;&#1072; &#1079;&#1072;&#1082;&#1072;&#1085;&#1072; &#1076;&#1077;&#1082;&#1072; &#1116;&#1077; &#1075;&#1086; &#1091;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;&#1090; &#1073;&#1086;&#1089;&#1072;&#1085;&#1089;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1084;&#1080;&#1085;&#1080;&#1089;&#1090;&#1077;&#1088; &#1079;&#1072; &#1086;&#1076;&#1073;&#1088;&#1072;&#1085;&#1072; &#1062;&#1080;&#1082;&#1086;&#1090;&#1080;&#1116;, &#1079;&#1072;&#1090;&#1086;&#1072; &#1096;&#1090;&#1086; &#1080; &#1076;&#1072;&#1074;&#1072;&#1083; &#1074;&#1086;&#1077;&#1085;&#1072; &#1087;&#1086;&#1076;&#1076;&#1088;&#1096;&#1082;&#1072; &#1085;&#1072; &#1057;&#1040;&#1044; &#1079;&#1072; &#1087;&#1086;&#1090;&#1088;&#1077;&#1073;&#1080;&#1090;&#1077; &#1085;&#1072; &#1053;&#1040;&#1058;&#1054; &#1074;&#1086; &#1040;&#1074;&#1075;&#1072;&#1085;&#1080;&#1089;&#1090;&#1072;&#1085; &#1080; &#1048;&#1088;&#1072;&#1082;. &#1042;&#1077;&#1076;&#1085;&#1072;&#1096; &#1087;&#1086;&#1090;&#1086;&#1072; &#1073;&#1077;&#1096;&#1077; &#1080;&#1079;&#1074;&#1088;&#1096;&#1077;&#1085;&#1086; &#1072;&#1087;&#1089;&#1077;&#1114;&#1077; &#1085;&#1072; &#1074;&#1086;&#1086;&#1088;&#1091;&#1078;&#1077;&#1085;&#1080; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1074;&#1086; &#1089;&#1077;&#1083;&#1086;&#1090;&#1086; &#1052;&#1072;&#1086;&#1095;&#1072;, &#1087;&#1088;&#1080;&#1087;&#1072;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080; &#1085;&#1072; &#1074;&#1086;&#1086;&#1088;&#1091;&#1078;&#1077;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1077;&#1076;&#1080;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080; &#1085;&#1072; &#1073;&#1086;&#1089;&#1072;&#1085;&#1089;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080; &#1083;&#1080;&#1076;&#1077;&#1088; &#1053;&#1091;&#1089;&#1088;&#1077;&#1090; &#1048;&#1084;&#1072;&#1084;&#1086;&#1074;&#1080;&#1116;.
&#1051;&#1077;&#1090;&#1086;&#1074;&#1086; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1086;&#1076; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082; &#1080;&#1079;&#1112;&#1072;&#1074;&#1080;&#1112;&#1072; &#1076;&#1077;&#1082;&#1072; &#1085;&#1077; &#1087;&#1088;&#1080;&#1079;&#1085;&#1072;&#1074;&#1072;&#1072;&#1090; &#1094;&#1080;&#1074;&#1080;&#1083;&#1085;&#1072;, &#1087;&#1072;&#1088;&#1090;&#1080;&#1089;&#1082;&#1072; &#1074;&#1083;&#1072;&#1089;&#1090; &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1077;&#1090;&#1089;&#1090;&#1072;&#1074;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;&#1090;&#1077; &#1086;&#1076; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;. &#1044;&#1077;&#1082;&#1072; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1095;&#1072;&#1088;&#1080;&#1090;&#1077;, &#1084;&#1091;&#1089;&#1083;&#1080;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080; &#1086;&#1076; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;, &#1085;&#1077; &#1112;&#1072; &#1087;&#1088;&#1077;&#1079;&#1077;&#1085;&#1090;&#1080;&#1088;&#1072;&#1083;&#1077; &#1076;&#1086;&#1074;&#1086;&#1083;&#1085;&#1086; &#1072;&#1074;&#1090;&#1077;&#1085;&#1090;&#1080;&#1095;&#1085;&#1086; &#1085;&#1080;&#1074;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1082;&#1072; &#1080; &#1080;&#1085;&#1090;&#1077;&#1088;&#1077;&#1089;&#1080;.

&#1053;&#1072;&#1084;&#1077;&#1089;&#1090;&#1086; &#1080;&#1085;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1091;&#1094;&#1080;&#1080;&#1090;&#1077;, &#1090;&#1080;&#1077; &#1087;&#1088;&#1080;&#1079;&#1085;&#1072;&#1074;&#1072;&#1072;&#1090; &#1089;&#1072;&#1084;&#1086; &#1074;&#1083;&#1072;&#1089;&#1090; &#1085;&#1072; &#1089;&#1077;&#1073;&#1086;&#1096;&#1114;&#1072;&#1095;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1057;&#1086;&#1073;&#1086;&#1088; &#1082;&#1086;&#1112; &#1074;&#1086; &#1089;&#1077;&#1073;&#1077; &#1087;&#1088;&#1080;&#1073;&#1080;&#1088;&#1072; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1086;&#1076; &#1094;&#1077;&#1083;&#1080;&#1086;&#1090; &#1088;&#1077;&#1075;&#1080;&#1086;&#1085;.

&#1051;&#1080;&#1076;&#1077;&#1088;&#1086;&#1090; &#1085;&#1072; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1074;&#1086; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;, &#1057;&#1088;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1052;&#1091;&#1072;&#1088;&#1077;&#1084; &#1047;&#1091;&#1082;&#1080;&#1088;&#1083;&#1080; &#1075;&#1086; &#1089;&#1074;&#1080;&#1082;&#1072; &#1090;&#1086;&#1112; &#1089;&#1077;&#1073;&#1086;&#1096;&#1114;&#1072;&#1095;&#1082;&#1080; &#1057;&#1086;&#1073;&#1086;&#1088; &#1085;&#1072; &#1082;&#1086;&#1112; &#1076;&#1086;&#1073;&#1080; &#1087;&#1086;&#1076;&#1088;&#1096;&#1082;&#1072; &#1076;&#1072; &#1086;&#1088;&#1075;&#1072;&#1085;&#1080;&#1079;&#1080;&#1088;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080; &#1074;&#1086; &#1053;&#1086;&#1074;&#1080; &#1055;&#1072;&#1079;&#1072;&#1088; &#1079;&#1072;&#1090;&#1086;&#1072; &#1096;&#1090;&#1086; &#1090;&#1072;&#1084;&#1086;&#1096;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1074;&#1083;&#1072;&#1089;&#1090; &#1089;&#1072;&#1082;&#1072;&#1083;&#1072; &#1076;&#1072; &#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1080; &#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1085;&#1082;&#1072; &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1089;&#1090;&#1086;&#1088; &#1079;&#1072; &#1082;&#1086;&#1112;, &#1047;&#1091;&#1082;&#1086;&#1088;&#1083;&#1080;&#1116;, &#1089;&#1084;&#1077;&#1090;&#1072; &#1076;&#1077;&#1082;&#1072; &#1085;&#1077;&#1082;&#1086;&#1075;&#1072;&#1096; &#1073;&#1080;&#1083;&#1072; &#1089;&#1086;&#1087;&#1089;&#1090;&#1074;&#1077;&#1085;&#1086;&#1089;&#1090; &#1085;&#1072; &#1048;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1089;&#1082;&#1072;&#1090;&#1072; &#1079;&#1072;&#1077;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1072;. &#1044;&#1077;&#1082;&#1072; &#1077; &#1090;&#1091;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080; &#1074;&#1072;&#1082;&#1091;&#1092;, &#1087;&#1086;&#1076;&#1072;&#1088;&#1086;&#1082; &#1076;&#1086; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1089;&#1082;&#1072;&#1090;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1072; &#1079;&#1077;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1072;, &#1080; &#1076;&#1077;&#1082;&#1072; &#1089;&#1077; &#1089;&#1077;&#1075;&#1072; &#1090;&#1080;&#1077; &#1089;&#1086;&#1087;&#1089;&#1090;&#1074;&#1077;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;.

&#1057;&#1086;&#1089;&#1077;&#1084;&#1072; &#1080;&#1076;&#1077;&#1085;&#1090;&#1080;&#1095;&#1085;&#1072; &#1089;&#1086;&#1089;&#1090;&#1086;&#1112;&#1073;&#1072; &#1082;&#1072;&#1082;&#1086; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1080;&#1074;&#1088;&#1079;&#1072;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;&#1090;&#1077; &#1085;&#1072; &#1056;&#1072;&#1084;&#1072;&#1076;&#1072;&#1085;&#1080;, &#1085;&#1072; &#1089;&#1082;&#1086;&#1087;&#1089;&#1082;&#1080;&#1086;&#1090; &#1087;&#1083;&#1086;&#1096;&#1090;&#1072;&#1076;, &#1082;&#1086;&#1080; &#1082;&#1086;&#1085; &#1073;&#1091;&#1085;&#1090;&#1086;&#1090; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1080;&#1074; &#1080;&#1079;&#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1073;&#1072; &#1085;&#1072; &#1094;&#1088;&#1082;&#1074;&#1072;, &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1088;&#1072;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1080;&#1074; &#1080;&#1079;&#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1073;&#1072; &#1085;&#1072; &#1093;&#1086;&#1090;&#1077;&#1083;, &#1079;&#1072;&#1090;&#1086;&#1072; &#1096;&#1090;&#1086; &#1090;&#1086;&#1072; &#1085;&#1077;&#1082;&#1086;&#1075;&#1072;&#1096; &#1073;&#1080;&#1083; &#1087;&#1088;&#1086;&#1089;&#1090;&#1086;&#1088; &#1082;&#1086;&#1112; &#1087;&#1088;&#1080;&#1087;&#1072;&#1107;&#1072;&#1083; &#1085;&#1072; &#1040;&#1088;&#1072;&#1089;&#1090;&#1072; &#1119;&#1072;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072;&#1090;&#1072;. &#1050;&#1072;&#1112; &#1085;&#1072;&#1089; &#1076;&#1086;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072; &#1087;&#1086;&#1076;&#1076;&#1088;&#1096;&#1082;&#1072; &#1086;&#1076; &#1057;&#1044;&#1057;&#1052; &#1080; &#1086;&#1076; &#1057;&#1086;&#1088;&#1086;&#1089;.

&#1047;&#1072; &#1088;&#1072;&#1079;&#1083;&#1080;&#1082;&#1072; &#1086;&#1076; &#1086;&#1074;&#1076;&#1077;, &#1074;&#1086; &#1053;&#1086;&#1074;&#1080; &#1055;&#1072;&#1079;&#1072;&#1088; &#1085;&#1080;&#1074;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080; &#1075;&#1080; &#1086;&#1089;&#1091;&#1076;&#1080; &#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1086;&#1085;&#1072;&#1095;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080;&#1082;&#1086;&#1090; &#1052;&#1077;&#1093;&#1086; &#1052;&#1072;&#1093;&#1084;&#1091;&#1090;&#1086;&#1074;&#1080;&#1116;, &#1082;&#1072;&#1082;&#1086; &#1080; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077; &#1083;&#1080;&#1076;&#1077;&#1088;&#1080; &#1085;&#1072; &#1084;&#1091;&#1089;&#1083;&#1080;&#1084;&#1072;&#1085;&#1089;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077; &#1087;&#1072;&#1088;&#1090;&#1080;&#1080; &#1086;&#1076; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082; &#1057;&#1091;&#1083;&#1077;&#1112;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080;&#1085; &#1059;&#1075;&#1113;&#1072;&#1085;&#1080;&#1085; &#1080; &#1056;&#1072;&#1089;&#1080;&#1084; &#1033;&#1072;&#1112;&#1080;&#1116;.

&#1053;&#1072; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077; &#1085;&#1077; &#1080;&#1084; &#1090;&#1088;&#1077;&#1073;&#1072;&#1072;&#1090; &#1094;&#1080;&#1074;&#1080;&#1083;&#1085;&#1080; &#1086;&#1073;&#1112;&#1077;&#1082;&#1090;&#1080;, &#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1085;&#1082;&#1080;. &#1058;&#1091;&#1082;&#1091; &#1080;&#1084; &#1090;&#1088;&#1077;&#1073;&#1072;&#1072;&#1090; &#1119;&#1072;&#1084;&#1080;&#1080;, &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1089;&#1090;&#1086;&#1088;&#1080; &#1082;&#1086;&#1080; &#1089;&#1077; &#1074;&#1086; &#1089;&#1086;&#1087;&#1089;&#1090;&#1074;&#1077;&#1085;&#1086;&#1089;&#1090; &#1085;&#1072; &#1086;&#1087;&#1096;&#1090;&#1080;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072;, &#1080; &#1075;&#1088;&#1072;&#1076;&#1086;&#1090;.
&#1042;&#1086; &#1053;&#1086;&#1074;&#1080; &#1055;&#1072;&#1079;&#1072;&#1088; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1088;&#1072;&#1072; &#1085;&#1072;&#1076; 1.000 &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080;. &#1055;&#1088;&#1080;&#1090;&#1086;&#1072; &#1080;&#1084;&#1072;&#1096;&#1077; &#1089;&#1091;&#1076;&#1080;&#1088; &#1089;&#1086; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1094;&#1080;&#1112;&#1072;&#1090;&#1072;, &#1080; &#1090;&#1088;&#1086;&#1112;&#1094;&#1072; &#1087;&#1086;&#1074;&#1088;&#1077;&#1076;&#1077;&#1085;&#1080; &#1074;&#1072;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1082;&#1072;&#1082;&#1086; &#1080; &#1095;&#1077;&#1090;&#1080;&#1088;&#1080; &#1087;&#1086;&#1074;&#1088;&#1077;&#1076;&#1077;&#1085;&#1080; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1094;&#1072;&#1112;&#1094;&#1080;. &#1057;&#1077; &#1080;&#1079;&#1074;&#1080;&#1082;&#1091;&#1074;&#1072;&#1072; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080; &#1087;&#1072;&#1088;&#1086;&#1083;&#1080;: &#1072;&#1074;&#1090;&#1086;&#1085;&#1086;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072; &#1079;&#1072; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;!

&#1042;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1089;&#1082;&#1080; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080;, &#1089;&#1086; &#1085;&#1077;&#1087;&#1088;&#1080;&#1079;&#1085;&#1072;&#1074;&#1072;&#1114;&#1077; &#1085;&#1072; &#1083;&#1077;&#1075;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1080;&#1085;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1091;&#1094;&#1080;&#1080; &#1082;&#1072;&#1082;&#1086; &#1086;&#1087;&#1096;&#1090;&#1080;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1053;&#1086;&#1074;&#1080; &#1055;&#1079;&#1072;&#1088;, &#1056;&#1077;&#1087;&#1091;&#1073;&#1083;&#1080;&#1082;&#1072;&#1090;&#1072; &#1057;&#1088;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072;, &#1087;&#1072;&#1088;&#1090;&#1080;&#1089;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077; &#1083;&#1080;&#1076;&#1077;&#1088;&#1080; &#1082;&#1086;&#1080; &#1079;&#1072;&#1089;&#1090;&#1072;&#1087;&#1091;&#1074;&#1072;&#1072;&#1090; &#1075;&#1083;&#1072;&#1089;&#1072;&#1095;&#1080; &#1084;&#1091;&#1089;&#1083;&#1080;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080;... &#1089;&#1077; &#1086;&#1073;&#1080;&#1076;&#1091;&#1074;&#1072;&#1072;&#1090; &#1085;&#1080;&#1079; &#1087;&#1072;&#1088;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1077; &#1079;&#1072; &#1072;&#1074;&#1090;&#1086;&#1085;&#1086;&#1084;&#1080;&#1112;&#1072; &#1085;&#1072; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082; &#1076;&#1072; &#1075;&#1080; &#1087;&#1086;&#1090;&#1080;&#1089;&#1085;&#1072;&#1090; &#1083;&#1077;&#1075;&#1072;&#1083;&#1085;&#1080;&#1090;&#1077; &#1080;&#1085;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1091;&#1094;&#1080;&#1080; &#1080; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080;, &#1087;&#1072;&#1088;&#1090;&#1080;&#1089;&#1082;&#1080; &#1080;&#1085;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1091;&#1094;&#1080;&#1080; &#1080; &#1076;&#1072; &#1075;&#1086; &#1079;&#1072;&#1079;&#1077;&#1084;&#1072;&#1090; &#1090;&#1086;&#1112; &#1087;&#1088;&#1086;&#1089;&#1090;&#1086;&#1088; &#1079;&#1072; &#1089;&#1074;&#1086;&#1112;&#1072;, &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1085;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1072; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1082;&#1072;.
&#1058;&#1086;&#1072; &#1077; &#1085;&#1080;&#1074;&#1085;&#1080;&#1086;&#1090; &#1082;&#1086;&#1085;&#1094;&#1077;&#1087;&#1090; &#1080; &#1074;&#1086; &#1041;&#1086;&#1089;&#1085;&#1072;, &#1080; &#1074;&#1086; &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082; &#1080; &#1074;&#1086; &#1052;&#1072;&#1082;&#1077;&#1076;&#1086;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072;.

&#1057;&#1040;&#1044;, &#1079;&#1072;&#1089;&#1077;&#1075;&#1072;, &#1085;&#1077; &#1089;&#1077; &#1080;&#1079;&#1112;&#1072;&#1089;&#1085;&#1091;&#1074;&#1072;&#1072;&#1090; &#1112;&#1072;&#1074;&#1085;&#1086; &#1087;&#1086; &#1086;&#1074;&#1072; &#1087;&#1088;&#1072;&#1096;&#1072;&#1114;&#1077;. &#1040; &#1087;&#1086;&#1090;&#1088;&#1077;&#1073;&#1085;&#1086; &#1077; &#1076;&#1072; &#1075;&#1086; &#1085;&#1072;&#1087;&#1088;&#1072;&#1074;&#1072;&#1090; &#1090;&#1086;&#1072; &#1079;&#1072;&#1090;&#1086;&#1072; &#1096;&#1090;&#1086; &#1080;&#1084;&#1072;&#1072;&#1090; &#1091;&#1076;&#1077;&#1083; &#1074;&#1086; &#1091;&#1074;&#1086;&#1079;&#1086;&#1090; &#1085;&#1072; &#1074;&#1077;&#1088;&#1089;&#1082;&#1080; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080; &#1080; &#1084;&#1091;&#1119;&#1072;&#1093;&#1077;&#1076;&#1080;&#1085;&#1080; &#1074;&#1086; &#1041;&#1086;&#1089;&#1085;&#1072; &#1082;&#1086;&#1080; &#1076;&#1086;&#1112;&#1076;&#1086;&#1072; &#1076;&#1072; &#1089;&#1077; &#1073;&#1086;&#1088;&#1072;&#1090; &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1080;&#1074; &#1057;&#1088;&#1073;&#1080; &#1080; &#1061;&#1088;&#1074;&#1072;&#1090;&#1080;. &#1055;&#1088;&#1086;&#1090;&#1080;&#1074; &#1093;&#1088;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1112;&#1072;&#1085;&#1080;.

&#1057;&#1077;&#1082;&#1086;&#1112; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084;, &#1072;&#1082;&#1086; &#1085;&#1077; &#1089;&#1077; &#1079;&#1072;&#1087;&#1088;&#1077; &#1085;&#1072; &#1074;&#1088;&#1077;&#1084;&#1077;, &#1089;&#1086;&#1079;&#1076;&#1072;&#1074;&#1072; &#1085;&#1086;&#1074; &#1086;&#1076; &#1076;&#1088;&#1091;&#1075;&#1072;&#1090;&#1072; &#1089;&#1090;&#1088;&#1072;&#1085;&#1072;. &#1048;&#1089;&#1090;&#1086;&#1088;&#1080;&#1089;&#1082;&#1080; &#1074;&#1080;&#1076;&#1077;&#1085;&#1072;, &#1080; &#1087;&#1086;&#1075;&#1091;&#1073;&#1085;&#1072; &#1089;&#1086;&#1089;&#1090;&#1086;&#1112;&#1073;&#1072; &#1079;&#1072; &#1082;&#1086;&#1085;&#1094;&#1077;&#1087;&#1090;&#1086;&#1090; &#1085;&#1072; &#1075;&#1088;&#1072;&#1107;&#1072;&#1085;&#1089;&#1082;&#1080; &#1086;&#1087;&#1096;&#1090;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1072;. &#1041;&#1091;&#1085;&#1090;&#1086;&#1090; &#1074;&#1086; &#1053;&#1086;&#1074;&#1080; &#1055;&#1072;&#1079;&#1072;&#1088;, &#1057;&#1072;&#1085;&#1119;&#1072;&#1082;, &#1077; &#1079;&#1072;&#1088;&#1072;&#1079;&#1085;&#1086; &#1087;&#1088;&#1077;&#1085;&#1086;&#1089;&#1083;&#1080;&#1074;.

&#1048;&#1072;&#1082;&#1086; &#1074;&#1086; &#1088;&#1077;&#1075;&#1080;&#1086;&#1085;&#1086;&#1090; &#1084;&#1091;&#1089;&#1083;&#1080;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080; &#1080;&#1084;&#1072; &#1080; &#1074;&#1086; &#1040;&#1083;&#1073;&#1072;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072; &#1080; &#1062;&#1088;&#1085;&#1072; &#1043;&#1086;&#1088;&#1072;, &#1090;&#1072;&#1084;&#1091; &#1080;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1089;&#1082;&#1080; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084; &#1089;&#1077; &#1091;&#1096;&#1090;&#1077; &#1085;&#1077; &#1077; &#1079;&#1072;&#1073;&#1077;&#1083;&#1077;&#1078;&#1072;&#1085;. &#1048;&#1089;&#1083;&#1072;&#1084;&#1089;&#1082;&#1080; &#1088;&#1072;&#1076;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1080;&#1079;&#1072;&#1084; &#1089;&#1086; &#1087;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080; &#1073;&#1072;&#1088;&#1072;&#1114;&#1072;, &#1085;&#1072;&#1112;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1086; &#1079;&#1072; &#1072;&#1074;&#1090;&#1086;&#1085;&#1086;&#1084;&#1085;&#1086;&#1089;&#1090; &#1089;&#1077; &#1091;&#1096;&#1090;&#1077; &#1085;&#1077; &#1077; &#1074;&#1080;&#1076;&#1077;&#1085;, &#1089;&#1080;&#1075;&#1091;&#1088;&#1085;&#1086; &#1079;&#1072;&#1090;&#1086;&#1072; &#1096;&#1090;&#1086; &#1080; &#1057;&#1088;&#1073;&#1080;&#1112;&#1072; &#1080; &#1052;&#1072;&#1082;&#1077;&#1076;&#1086;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072; &#1089;&#1077; &#1076;&#1077;&#1083; &#1086;&#1076; &#1085;&#1077;&#1095;&#1080;&#1080; &#1087;&#1083;&#1072;&#1085;&#1086;&#1074;&#1080; &#1079;&#1072; &#1087;&#1086;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072;&#1084;&#1086;&#1096;&#1085;&#1072; &#1087;&#1086;&#1076;&#1077;&#1083;&#1073;&#1072;, &#1072; &#1040;&#1083;&#1073;&#1072;&#1085;&#1080;&#1112;&#1072; &#1080; &#1062;&#1088;&#1085;&#1072; &#1043;&#1086;&#1088;&#1072; &#1085;&#1077;. &#1042;&#1072;&#1082;&#1086;&#1074; &#1087;&#1083;&#1072;&#1085; &#1089;&#1077;&#1087;&#1072;&#1082; &#1073;&#1072;&#1088;&#1072; &#1088;&#1072;&#1082;&#1086;&#1074;&#1086;&#1076;&#1077;&#1114;&#1077; &#1086;&#1076; &#1087;&#1086;&#1089;&#1080;&#1083;&#1085;&#1080; &#1080; &#1087;&#1086;&#1084;&#1086;&#1116;&#1085;&#1080; &#1094;&#1077;&#1085;&#1090;&#1088;&#1080;, &#1072; &#1085;&#1077; &#1086;&#1076; &#1089;&#1072;&#1084;&#1080;&#1090;&#1077; &#1074;&#1077;&#1093;&#1072;&#1073;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080;.


annonimus je dodao/la ovu sliku:
 • 63066CE2E67B94488E918816F3F944EA.jpg
" Bilen alemlere rahmettir "

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

775

Srijeda, 08. Septembar 2010

Poginuo skijaš Amar Garibović

Zagreb -- Skijaški reprezentativac Srbije Amar Garibović poginuo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb – Beograd, koja se dogodila u utorak.

b92

Duboko me potrese ova vijest. Amaru je juce, na dan kada je poginuo, bio rodjendan . Neka mu Allah dz.s. podari dzennet, njegovom bratu ozdravljenje a porodici sabur. Amin!
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

776

Subota, 11. Septembar 2010

Lekari traže smenu direktora bolnice

Citirano


Zdravstvenog centra uputilo je juče peticiju ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću kojom traže hitnu smenu v.d. direktora Avda Ćeranića, ili će u susprotnom obustaviti rad i organizovati mirne demonstracije ispred Ministarstva zdravlja.

U novopazarskoj bolnici radi 200 lekara i 90 specijalista

U peticiji lekara se navodi da je od Ćeranićevog imenovanja na ovu funkciju Zdravstveni centar opterećen nizom problema i propusta organizacione i stručne prirode, potom teškim finansijskim problemima, lošim međuljudskim odnosima, samovoljom i nepotizmom. Oni navode kako ne žele da njihova peticija poprimi bilo kakav politički karakter, i od ministra traže da imenuje privremeni organ upravljanja, koji bi funkciju obavljao do kraja godine, do kada je inače krajnji rok za razdruživanje Bolnice i Doma zdravlja.


- Bahatim i arogantnim ponašanjem Ćeranić je ozbiljno doveo u pitanje rad i funkcionisanje Zdravstvenog centra. U više navrata je svojim postupcima tokom rada izazivao konfliktne situacije sa kolegama, čak i za vreme operativnog rada, sa direktnim uticajem na funkcionisanje ustanove i na loše međuljudske odnose, što je u nekoliko slučajeva imalo katastrofalne posledice po pacijente! Stručni kolegijumi se održavaju jednom u šest meseci, a organizacioni problemi su nastali, između ostalog, zbog toga što je direktor na pojedine odgovorne funkcije u centru imenovao ljude koji nisu sposobni da odgovore zahtevima, obavezama i zadacima - navodi se u peticiji lekara.


Specijalisti, koji nisu želeli javno da govore za novine, navode da je Ćeranić u jednom konkursnom roku za specijalizacije, od pet, tri dodelio članovima svoje porodice, ćerki, zetu i njihovom kumu.


- Naš direktor već dve godine savladava operacije dojke uz blagoslov i svesrdnu pomoć konsultanta, hirurga sa beogradskog Onkološkog instituta, pri čemu se operacije obavljaju van redovnog radnog vremena, uz asistencije njegovog pomenutog zeta (specijalizanta hirurgije), uz prethodnu "dobrovoljnu donaciju" od 20.000 dinara. Konsultant iz Beograda je za svoje usluge dobijao novčanu nadoknadu, a ostatak ekipe sa direktorom na čelu je redovno sebe nagrađivao povećanjem mesečne zarade. Većina tih bolesnica je uglavnom došla iz njegove privatne ordinacije - tvrde lekari. Oni navode da je selektivnost u finansiranju stručnog usavršavanja lekara u korist direktorovih miljenika očigledna.


- Njegova supruga, koja je specijalista medicine rada i načelnica te službe, jedina je ovlašćena za izdavanje lekarskih uverenja i za to dobija obaveznu mesečnu novčanu nagradu. Direktor odbija zakonite zahteve radnika za plaćanje prekovremenog rada i nadoknadu za odvojen život lekara na specijalizaciji, što je svoj epilog imalo na sudu koji je presudio u korist zdravstvenih radnika. Imamo informaciju da protiv direktora postoji nekoliko krivičnih prijava u sudu, koje se još uvek ne procesuiraju. Pored ostalog, zadnji period je obeležen i činjenicom da zahvaljujući "poslovanju" bolnice, nema dovoljno novca za lična primanja radnika. Direktor je čak samovoljno za tu svrhu koristio i novčana sredstva sindikata zdravstvenih radnika. Iz istog razloga je direktor, po prvi put u istoriji ZC Novi Pazar, odbio da podeli specijalizacije koje su sledovale, čak i nakon intervencije Ministarstva zdravlja. - navode, između ostalog, lekari u peticiji.


Potpisnici peticije tvrde da je funkcionisanje Zdravstvenog centra narušeno i da se direktno odražava na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite za 200.000 stanovnika Novog Pazara i regije.


Osim ministru zdravlja, lekari su primerak peticije uputili državnom sekretaru Ministarstva zdravlja Neveni Karanović, Upravnom odboru, lokalnoj samoupravi i medijima. U novopazarskom Zdravstvenom centru radi više od 200 lekara i oko 90 specijalista.


I pored pokušaja da od direktora Zdravstvenog centra Avda Ćeranića čujemo odgovor na optužbe koje su protiv njega izneli zaposleni, nismo uspeli, pošto je na putu van Srbije, kako su nam rekli članovi njegove porodice.

blic
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

777

Nedjelja, 12. Septembar 2010

Suljo ide u penziju... :)) :)) :))
wow je dodao/la ovu sliku:
 • NarodZna.jpg

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

778

Ponedjeljak, 13. Septembar 2010

Citirano


Zilkić traži monopol na koji nema pravo
Izjava Čedomira Jovanovića za TANJUG | 12.09.2010.

Žao mi je što muftija Zilkić uskogrudo odbija dobronamerni angažman LDP-a. Samo neko ko traži priliku za sebe u sukobima u Sandžaku može sebi da dopusti da kritikuje politički i ljudski napor da smirimo tenzije i pomognemo sprečavanje sukoba i nesreće koja je pretila da se desi prošle nedelje.

I dalje mislim da pendrek i kordon nisu rešenje. Problemi u Sandžaku su postali državno pitanje i zato sam učinio sve da država ispravi greške koje je načinila. Ne mogu da čekam da to učini Zilkić jer smo i zbog njega došli u situaciju da država arbitrira i menja izbornu volju Bošnjaka. Državni organi su podneli tri prijave zbog nepriznavanja pobede Bošnjačke kulturne zajednice i diskriminacije. Diskriminacija je krivično delo i ne treba mi dozvola nijednog muftije da bih o tome govorio. Za razliku od Zilkića, činim sve da se to bezakonje ispravi i da počnemo da rešavamo probleme.

Zilkić pokazuje da ništa nije naučio iz prošlosti i da i dalje veruje da mu pripada monopol na sva bošnjacka pitanja. Ono što je svojevremeno za sebe želeo, vezujući se za JUL, kasnije je uspeo servisirajući potrebe Kostuničine vlasti da podstiče podele u Sandžaku. Taj monopol dobijen u vreme Koštunice, danas je uzrok sukoba među bošnjačkim zajednicama koji je počeo da opterećuje i plaši celu zemlju.

Bošnjaci su nasi građani i niko nema pravo da ih politički zloupotrebljava trazeći za sebe apsolutno pravo da ih predstavlja. Zbog toga sam razgovarao i sa Zukorlićem i sa Jusufspahićem. Verujem da i u Islamskoj zajednici Srbije postoje ljudi koji, za razliku od Zilkića, razumeju da je besmisleno opstruirati izbornu volju većine Bošnjaka, izbacivati veroučitelje iz škola i graditi obdaništa ako će pored svakog radnika stajati dvojica žandarma.

Srbiji nisu danas potrebne ni državne ni opozicione muftije koje bi govorili kada političari ne smeju. Ni Zilkiću ne treba da sebe i svoju zajednicu ponižava tako sto u javnosti govori ono što ne smeju da kažu Ljajić ili Ugljanin, koji su godinama koristili Bošnjake, tražeći podršku za svoje politike. Danas kada su oni u istoj vladi, posledice podela koje su svojevremeno izazvali opterećuju sve nas, ispostavljajući nam skup račun za njihovu političku neodgovornost.
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

rootXTX

Učenik

(10)

 • »rootXTX« je muško

Postovi: 162

Datum registracije: 24.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

779

Ponedjeljak, 13. Septembar 2010

wow: hehehehehe bravo za sliku. :)
hehehehe e jesam se ismio, pravo stoji! (o)

:))

seeker

Početnik

(10)

Postovi: 23

Datum registracije: 18.01.2006

 • Poruku poslati

780

Srijeda, 15. Septembar 2010

Citirano

Zukorlić ne podržava parolu "Ovo je Turska"

Muamer Zukorlić priznao da je u košarci navijao za Tursku, ali osudio povike navijača iz Novog Pazara koji su tokom slavlja uzvikivali "Ovo je Turska".

Zukorlić je u Kažiprstu B92 rekao da ima problem da Srbiju doživi kao svoju domovinu, i priznao da je za vreme košarkaške utakmice između Srbije i Turske navijao za reprezentaciju Turske.

Ipak, on je takođe kazao da ne podržava parolu "Ovo je Turska", koja je posle utakmice uzvikivana na ulicama Novog Pazara.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?…1&nav_id=458620


Ovo je Turska, Muamere!

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks