Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »amirovic« je muško

Postovi: 101

Datum registracije: 23.07.2006

 • Poruku poslati

821

Srijeda, 15. Decembar 2010

EPS KRADE STRUJU!!!

Ko je kriv sto u Sandzaku vec danima nema jeftine struje!!!!???

amigo

Učenik

(10)

 • »amigo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 25.07.2006

Lokacija: Sjenica-Pazar

 • Poruku poslati

822

Nedjelja, 19. Decembar 2010

Opšta gimnazija, Klinika sa porodilištem i Muzej pri Islamskoj zajednici

Subota, 18. Decembar 2010.| 15:48

Na redovnoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji održanoj 18.12.2010. god. usvojeni su izvještaji o ramazanskim aktivnostima, organizaciji hadža, organizaciji kurbanske akcije i akcije prikupljanja kurbanskih koža. Mešihat se zahvaljuje pripadnicima Islamske zajednice i imamima na sprovedenim ramazanskim i bajramskim akcijama, a posebno na izuzetnoj realizaciji akcije zekata i sadekatul-fitra sa rekordnim uvećanjem od 11,42%, kao i rekordnom broju prikupljenih kurbana sa uvećanjem od 21,50% u odnosu na prošlu godinu.

Na sjednici je donijeta odluka o pripremama za osnivanje Opšte gimnazije i Klinike sa porodilištem pri Islamskoj zajednici, kao i odluka o osnivanju Muzeja Islamske zajednice.Donijeta je odluka o raspisivanju konkursa za mjesto direktora Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, te odluka o raspisivanju konkursa za mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar.

Na mjesto vršioca dužnosti upravnika Mektebskih ustanova „Reuda“ i „Wildan“ imenovan je Asmir ef. Crnovršanin, profesor.

Članovi Mešihata jednoglasno su osudili nasilje čelnika Gradske uprave u Novom Pazaru prema novinarima TV Jedinstvo, kao i permanentne opstrukcije prava i aktivnosti Islamske zajednice od strane ove gradske uprave. Zanimljivo je da se gradske vlasti Rasima Ljajića u opstrukciji Islamske zajednice pred sudovima i administraciji koriste argumentom navodne dvojnosti u Islamskoj zajednici, što je u suprotnosti sa njihovom retorikom o jedinstvenoj Islamskoj zajednici, na čemu su dobili prošle lokalne i parlamentarne izbore.

amigo

Učenik

(10)

 • »amigo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 25.07.2006

Lokacija: Sjenica-Pazar

 • Poruku poslati

823

Petak, 24. Decembar 2010


POČELO SUĐENJE UGLJANINU
21.12.2010.

Danas je u Višem sudu u Novom Pazaru održano suđenje po optužnici Javnog tužilaštva Sadiku Ugljaninu, bivšem predsedniku Izvršnog odbora Skupštine opštine Novi Pazar, inače bratu aktuelnog ministra Sulejmana Ugljanina.

Optužnica Ugljanina tereti za zloupotrebu službenog položaja, odnosno nenamensko trošenje sredstava Fonda solidarne stambene izgradnje u visini od 39 miliona dinara, koja su do početka 2006. godine narasla na 52.690.000 dinara odnosno preko 700.000 eura po tadašnjem kursu.

Posjećamo, Trgovinski sud je početkom 2006. godine donio rešenje po kome je tadašnja vlast nenamenski potrošila pomenuta sredstva Fonda solidarne stambene izgradnje.
------------------------------------------------------------

Iako je od poslednjih poplava prošlo više od dvadeset dana, pomoć opštini Prijepolje je, uglavnom, još uvek samo u sferi obećanja.

Odbornicima Skupštine opštine, koji su na vanrednom zasedanju raspravljali o otklanjanju posledica poplava, predsednik opštine Dragoljub Zindović je rekao da je, ako se izuzme robna pomoć koja je, uglavnom, stigla iz Novog Pazara, na poseban račun uplaćeno svega tri miliona dinara.

“Do sada je milion dinara uplatilo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, dok je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnui samoupravu uplatilo dva miliona. Sve ostalo su i dalje samo obećanja“, rekao je Zindović.

Najvidljivija pomoć je pontonski most u Brodarevu koji je Vojska Srbije postavila prošle subote.


Međutim, veliki broj porodica očekuje obećanu pomoć u otklanjanju posledica poplava koje su procenjene na oko 420 miliona dinara.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

824

Četvrtak, 30. Decembar 2010

Citirano


Nakon tribine pokrilo se osam muslimanki


Studenti Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru organizovali su 29. decembra 2010, u prepunoj Velikoj sali Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, javnu tribinu "Hidžab - islamsko odijevanje žene".

Tokom večeri, prisutnima je priređen bogat kulturno- umjetnički progam, nastup akademskog hora FIS-a, reprodukcija prigodnih dokumentaraca i niz iznenađenja.

Predavanje o jedinoj ispravnoj nošnji muslimanke održala je studentica druge godine FIS-a, Aida Rašljanin. Nakon uspješnog i dinamičnog obraćanja, uslijedilo je najveće iznenađenje večeri. Na poziv predavača: “Da li među našim sestrama koje se još nisu pokrile postoji neka koja se večeras želi pokriti?” – Allahovom milošću iz publike je bini prišlo osam sestara: sedam djevojaka i jedna žena.

Njihov izlazak je sa oduševljenjem prisutnih propraćen gromoglasnim tekbirima.

Nakon toga je uslijedilo izvlačenje nagrada za prisutne, u vidu knjiga i odijevnih predmeta za sestre.

Pred sam kraj druženja, osam sestara koje su se prijavile da se žele pokriti izašle su iz druge prostorije, u potpunosti islamski odjevene.

Tribini su prisustvovali članovi rukovodstva FIS-a , rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, muftija beogradsko-novosadski i direktor medrese Gazi Isa-beg.

Molimo Uzvišenog Allaha da ovaj veliki događaj bude primjer svim da’vetskim institucijama u regionu i šire, a Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru uveća bereket na putu promoviranja Allahove vjere.

islamskazajednica.org
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Erbakan

Učenik

(0)

Postovi: 172

Datum registracije: 20.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

825

Četvrtak, 30. Decembar 2010

Djed Mraz nije svojstven muslimanima

Muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini uoči proslave novogodišnjih praznika poručeno je kako ne trebaju slijediti običaj darivanja djece i Djeda Mraza.

Raspravu o tome trebaju li ili ne muslimani u BiH proslavljati Novu godinu i prihvatiti Djeda Mraza pokrenuto je još 1996. tadašnji predsjeddnik predsjedništva BiH Alija Izetbegović. "To nije naš praznik", javno je tada poručio Izetbegović izazvaši lavinu osuda i negativnih reagiranja.


Veći broj muslimana postavio je pitanje Fetva-eminu u vezi islamskog stava o tzv. Djeda Mrazu kao jednom od simbola svetkovine kojom se obilježava početak nove kalendarske godine te kako se musliman treba postaviti spram tog fenomena. Poštujući pravo izbora svakog pojedinca i porodice da u konkretnoj situaciji postupi u skladu s vlastitom savješću i opredjeljenjem, Fetva-emin dr. Enes Ljevaković želi ukazati na sljedeće:

1. Djeda Mraz je izravno povezan s kršćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao "Sveti Nikola". Oni koji prešućuju ovu činjenicu i pokušavaju da predstave, ustvari nametnu, Djeda Mraza kao općeprihvaćeni simbol darovanja djece povodom nove kalendarske godine, čije je obilježavanje, također, povezano s kršćanskim vjerovanjem u datum rođenja Isaa a.s., zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno muslimansku djecu nastojeći im poturiti jedan kršćanski simbol kao neutralan i kao općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja.

2. Spomenuta svetkovina i njen simbol nisu poznat, priznat i prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka. Oni su pod/na/metnuti i promovirani muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode i muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati.

3. Pravo je svakog pojedinca i porodice da po vlastitoj savjesti i izboru prihvate ili ne prihvate spomenute simbole, ali je prema islamskom učenju svako i odgovaran za vlastiti izbor i postupke. Uzvišeni u Kur'anu kaže: "Svaki je čovjek odgovoran za ono što je uradio". (El-Muddessir,38). Poslanik a.s. u jednom hadisu naglašava: "Svako od vas je čuvar/pastir i bit će odgovoran za ono što mu je povjereno".

rijaset/IslamBosna

Erbakan je dodao/la ovu sliku:
 • djed%20mraz.jpg
Sve je ovo samo igra! Nema tog muftije koji je vrijedan Vasih zivaca

amigo

Učenik

(10)

 • »amigo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 25.07.2006

Lokacija: Sjenica-Pazar

 • Poruku poslati

826

Utorak, 04. Januar 2011

svako ima priliku da bulazni po novinama

Zilkić: Muslimani imaju sva prava u Srbiji

Islamska zajednica i njeni pripadnici - vernici u Srbiji uživaju apsolutno sva prava koja uživaju drugi narodi – rekao poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić

NOVI PAZAR - Adem Zilkić je izjavio da Islamska zajednica kao institucija, a samim tim i njeni pripadnici - vernici u Srbiji uživaju apsolutno sva prava, koja uživaju drugi narodi, pripadnici drugih verskih zajednica i crkava.

To mogu da potkrepim sa više činjenica, danas Islamska zajednica ima 14 predškolskih ustanova, četiri verske škole i Fakultet Islamskih nauka, a sve to govori o stepenu prava koja mi imamo i koja ostvarujemo, izjavio je Zilkić novinarima u Novom Pazaru.

Zilkić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je došlo do približavanja političkih stavova opcija sandžačkih lidera Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.

To je važna pretpostavka za celokupno pomirenje unutar bošnjačkog korpusa koje nije podeljeno samo sa verskog aspekta, ono je mnogo pre politički podeljeno, ocenio je Adem ef. Zilkić.


Prema rečima Zilkića, to sve demantuje pojedine ljude koji zagovaraju tezu da su im verska prava uskraćena, jer podaci govore da u Srbiji nema diskriminacije.

Čvrsto verujem da Srbija mora imati jednu jedinstvenu islamsku zajednicu, jer je to istorijski utemeljeno, istakao je on.

Prema njegovim rečima, da bi se do toga došlo trebalo bi isključiti sve "strane faktore kojih se ne tiče ovaj prostor, život na ovim prostorima, ovi ljudi i ova država".

U tim procesima, rekao je Zilkić, treba da učestvuju oni koji žive na ovim prostorima, koji su životno zainteresovani za događanja na ovim prostorima.

Personalna rešenja, prema mišljenju Zilkića, ne bi smela biti prepreka, jer do jedinstva mora doći i Islamska zajednica mora biti jedinstvena u okvirima ove države.

----------------------------------------------------------

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

827

Srijeda, 05. Januar 2011

Ovde neko sam sebe demantuje

Koizvestioci PS Saveta Evrope za Srbiju posetili Rijaset IZ-e Srbije
Novi Pazar, 30. novembar 2010.


Koizvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju koji borave u Novom Pazar posetili su u utorak (30. novembra) Rijaset Islamske zajednice Srbije i razgovarali sa reis ul ulemom Ademom ef. Zilkićem. Delegacija Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pokazala je interesovanje za stavove Rijaseta u vezi položaja muslimana i Bošnjaka u Srbiji, saopšteno je iz kabineta reis ul uleme u Novom Pazaru.


Kako je saopštio Rijaset IZ-e Srbije reis Zilkić je iznio stav da se, isključujući pojedinačne slučajeve, danas ne krše verska prava pripadnika islama koji žive u Srbiji. On je navodeći ilustrativan primer za ovakav stav koizvestiocima Parlamentarne skupštin SE rekao da se u periodu od 2007. do 2010. izgradilo ili se gradi 72 verska objekta, a da od tih 72 samo 2 imaju potrebnu dokumentaciju i da svaki musliman slobodno može da ostvaruje svoja verska prava.

"Ima i slučajeva za koje se može reć da su sramota za Srbiju i Beograd. Neprihvatljivo da grad kao što je Beograd već godinaa ne može da obezbedi lokaciju za muslimansko groblje", navedeno je u saopštenju Rijaseta gdje se dodaje da je takođe evropskim izvestiocima predočeno da je Rijaset pokrenuo inicijativu ali da se taj problem dosta sporo rešava.

Islamska zajednica Srbije je ovom prilikom istakla da se nada da će ubrzo rešiti i ovo pitanje kao i da će uz primerenu retoriku i civilizovaani način i dalje tražiti da se, ne samo problem groblja za muslimane u Beogradu, već bilo koji drugi reši uz dogovaranje i saradnju. Ne želeći da komentariše stavove bivšeg sandžačkog muftije Muamera Zukorlića da su muslimanima u Srbiji ugrožena prava Reis Zilkić je višečlanoj delegaciji koizvestioca pri SE, u prilog tim stavovima, predočio informaciju da je država Srbija u 2009. godini Zukorliću i njegovoj islamskoj zajednici dala 19 miliona dinara (oko 190 hiljada evra), a Rijasetu svega 6 miliona i 700 hiljada dinara.

Zilkić je u vezi neformiranja BNV iznio stav da se Rijaset nije bavio politikom, da se ne bavi niti će se baviti i da mu je kao čoveku, pripadniku bošnjačkog korpusa, žao što jedino Bošnjaci nisu uspjeli formarati NV kao i da se nada da će se to rešiti Rijaset je delegaciji za monitoring predočio da su mediji, a posebno tv stanice u Novom Pazaru, zato što su pod kontrolom i u vlasništvu Zukorlića ponašaju neprofesionalno i dskriminatorski.

"Rekli ste da su predstavnici lokalnih tv pratili vašu posetu Zukorliću, kao što vidite ovde u Rijasetu ni jedna tv iz Novog Pazara nije došla da snimi vašu posjeti. Na taj način se prezentuje narodu veštačka, jednostrana slika i na taj način mu se daje legitimitet i manipulise javnošću", zaključio je reis Zilkić tokom jednočasovnog razgovora sa evropskim izvestiocima.

http://www.rijaset.rs/news.php?readmore=156

amigo

Učenik

(10)

 • »amigo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 25.07.2006

Lokacija: Sjenica-Pazar

 • Poruku poslati

828

Petak, 07. Januar 2011

Ene ene odjednom nam prava ugrozena

Džudžević: Prava Bošnjaka ozbiljno ugrožena
sreda, 05 januar 2011 14:24Predsednik izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević ocenio je danas “besmislenim” da Bošnjaci budu u parlamentu, ukoliko Vlada Srbije ne nastavi proces ostvarivanja njihovih prava u zemlji.


„Proces ostvarivanja prava Bošnjaka je ozbiljno ugrožen i pripadnici bošnjačkog naroda nemaju interesa da sede u parlamentu, a da se istovremeno ne ostvaruju prava u skladu sa zakonima i Ustavom“, rekao je Džudžević na konferenciji za novinare.


On je osvrćući se na nedavnu izjavu ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, kojom je najavo održavanje novih izbora za Nacionalni savet Bošnjaka, ponovio da je za interes Bošnjaka najbolja opcija zajednički sporazum sve tri liste.
------------------------------------------------------------
reis vice da nam nisu a njegov gazda vice da nam jesu prava ugrozena :rolleyes: xx(

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

829

Nedjelja, 09. Januar 2011

Mirko Cvetković u Banjaluci


Banjaluka -- Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je u Banjaluci rukovodstvu i građanima Republike Srpske Dan RS, poželevši im puno prosperiteta i uspeha.

Premijer Srbije je u Banjaluci prisustvovao svečanostima povodom obeležavanja Dana RS i krsne slave RS - 9. januara.

''Svojim dolaskom sam želeo da podelim svečanost povodom Dana RS i zato sam danas ovde'', rekao je Cvetković novinarima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer Cvetković je rekao da je danas u Bajnaluci razgovarao sa mandatarom za sastav Vlade RS Aleksandrom Džombićem.

''Ideja je da se sastanemo tokom februara, do kada će najverovatnije da se konstituiše Vlada RS, da tada održimo jednu zajedničku sednicu na kojoj ćemo otvoriti pitanja vezana za realizaciju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS'', kazao je Cvetković.

Premijer Srbije je rekao da se nada da će ta sednica biti tokom februara ili marta na kojoj će biti analizirano šta se do sada uradilo i šta treba dalje da raditi u skladu s tim sporazumom.


Sta rece ono Tadic...? X(

 • »amirovic« je muško

Postovi: 101

Datum registracije: 23.07.2006

 • Poruku poslati

830

Utorak, 11. Januar 2011

BKZ traži dozvolu za rad Radio stanice "Ljiljan"


Novi Pazar - Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) muftije Muamera Zukorlića, juče je uputila otvoreno pismo predsedniku RRA episkopu jegarskom Porfiriju u kojem protestuje zbog nedodeljivanja lokalne frekvencije Ljiljan radiju sa sedištem u Prijepolju. BKZ od RRA očekuje da se ponovo razmotri zahtev za dodeljivanje frekvencije radiju koji bi pokrivao opštine Prijepolje, Priboj i Novu Varoš, jer „nema nijednog bošnjačkog medija, iako na tom području živi 50 odsto stanovništva bošnjačke nacionalnosti“.

U te tri opštine, koje su u pismu označene kao Zapadni Sandžak, postoji signal crkvenog radija Mileševa, pa je to „razlog više za medijsku ravnotežu između dva naroda“. Osim predsedniku RRA pismo je upućeno Ministarstvu kulture i informisanja, ombudsmanu, povereniku za ravnopravnost i domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

831

Srijeda, 12. Januar 2011

Pazi tih jadnika koliko samo lazu... ne znaju sta ce pa lupetaju o nekom ekstremizmu. I dalje ignorisu nase probleme, vrse diskriminaciju i prave istu gresku ko sa Kosovom.


''Sprema se proglašenje autonomije za Sandžak''


Na­čel­nik BIA Svet­ko Ko­vač re­kao je ne­dav­no da je Sr­bi­ja su­o­če­na sa opa­sno­sti­ma ra­di­kal­no-mi­li­tant­nog isla­ma, i ta­ko po­tvr­dio re­či svog pret­hod­ni­ka i ne­ka­da­šnjeg pret­po­sta­vlje­nog Mo­mi­ra Sto­ja­no­vi­ća, ko­ji je pre šest-se­dam go­di­na, a od­mah posle re­for­me VBA, upo­zo­rio na ve­ha­bi­je. Sto­ja­no­vić u in­ter­vjuu „Prav­di“ ka­že da će se na­sta­vi­ti po­ku­ša­ji da­lje dez­in­te­gra­ci­je Sr­bi­je i da je islam­ska pret­nja no­va uce­na za zva­nič­ni Be­o­grad.

Za­što je opa­snost od ve­ha­bi­ja go­di­na­ma za­ne­ma­ri­va­na?

– Upo­zo­rio sam na ak­tiv­no­sti ve­ha­bij­skog po­kre­ta i zbog tih re­či če­sto sam bio kri­ti­ko­van. Ospo­ra­va­no je da po­sto­je te ak­tiv­no­sti, po­seb­no iz Cr­ne Go­re, jer je ta vlast ve­ći­nu u par­la­men­tu ostva­ri­va­la pre­ko bo­šnjač­kih i al­ban­skih par­ti­ja. Bo­šnjač­ki pr­va­ci su ne­gi­ra­li mo­je re­či i tvr­di­li da su uvre­đe­ni. Moj na­sled­nik Ko­vač sa­da je to sve po­tvr­dio. Ti isla­mi­sti u ve­zi su sa ve­ha­bi­ja­ma u Sa­u­dij­skoj Ara­bi­ji, Ma­ke­do­ni­ji, Ko­so­vu i BiH. Na pro­sto­ru ra­ško-po­lim­ske obla­sti ve­ha­bi­je su iz­naj­mi­le ne­ko­li­ko sta­no­va i dru­že se u za­tvo­re­nim kru­go­vi­ma.

Ka­kav je stav o nji­ma imao Zu­kor­lić?

– Ni­je ih osu­đi­vao. Na­pro­tiv, na­ša ope­ra­tiv­na sa­zna­nja go­vo­re da su ne­ki islam­ski ver­ski objek­ti da­va­ni na ko­ri­šte­nje ve­ha­bi­ja­ma. Na pla­ni­ni Ni­naj do­ka­za­no je to što sam go­vo­rio. Ta­da, na­ža­lost, ni­su sve ve­ha­bi­je uhva­će­ne, ne­ki su us­pe­li da po­beg­nu na Ko­so­vo ili u BiH. Ar­se­nal na­o­ru­ža­nja, ko­ji je tada pro­na­đen, ni do da­nas ni­je pred­sta­vljen jav­no­sti. Ne­ke in­for­ma­ci­je uka­zu­ju da je oruž­je po­te­klo sa KiM, i da je to ne­ka­da pri­pa­da­lo OVK.

Da li su Bo­šnja­ci na­sle­di­li to­ko­ve nov­ca i oruž­ja pre­ma San­dža­ku iz ra­to­va u BiH i ka­sni­je Ko­so­vu?

– Po­sto­je broj­ne in­di­ci­je da si­tu­a­ci­ja ta­mo li­či na onu 1997. i 1998. go­di­ne na KiM. Bo­jim se da ni kao dr­ža­va ni kao dru­štvo ni­smo iz­vu­kli ni­ka­kve po­u­ke. Tre­nut­na si­tu­a­ci­ja u San­dža­ku je ta­kva da je ja­sno da nad­le­žni dr­žav­ni or­ga­ni – MUP, voj­ne i ci­vil­ne slu­žbe bez­bed­no­sti, in­spek­cij­ski i po­re­zni or­ga­ni – ne mo­gu da uđu u te to­ko­ve nov­ca. Zna­mo da to, pre sve­ga, ide pre­ko ra­znih me­đu­na­rod­nih hu­ma­ni­tar­nih or­ga­ni­za­ci­ja. Apo­stro­fi­ra­ću LMK iz Los An­đe­le­sa, ko­ja je pod pa­tro­na­tom ame­rič­ke agen­ci­je CIA. Na­ja­va Zu­kor­li­ća da že­li da gra­di ob­da­ni­šta i ško­le go­vo­ri da mi u su­šti­ni ta­mo ne­ma­mo funk­ci­o­ni­sa­nje dr­ža­ve i ne znam šta ra­di op­štin­ska vlast ta­mo ako se islam­ski po­gla­var ba­vi tim pi­ta­nji­ma. For­mi­ra­nje Bo­šnjač­ke kul­tur­ne za­jed­ni­ce je po­ku­šaj Zu­kor­li­ća da sa ver­skog te­re­na upli­va u po­li­tič­ki, i bo­jim se da će ta par­ti­ja na sle­de­ćim iz­bo­ri­ma u op­šti­na­ma San­dža­ka osvo­ji­ti ap­so­lut­nu vlast. Ne vi­dim da se na tom pro­sto­ru ogla­ša­va­ju kom­pe­tent­ni or­ga­ni Sr­bi­je.

Na ko­je dr­žav­ne or­ga­ne mi­sli­te?

– Osim re­či mi­ni­stra Či­pli­ća, da ne­će do­zvo­li­ti in­ter­na­ci­o­na­li­za­ci­ju pro­ble­ma Bo­šnja­ka u San­dža­ku, ne­ma­mo ogla­ša­va­nje mi­ni­stra MUP-a, di­rek­to­ra BIA po­re­skih ca­rin­skih i in­spek­cij­skih or­ga­na ko­ji tre­ba da da­ju svo­ju oce­nu. Ne­ka mo­ja sa­zna­nja go­vo­re da se u spolj­nim cen­tri­ma mo­ći pro­blem KiM na­sto­ji za­o­kru­ži­ti u ovoj go­di­ni, a da se od­mah na­kon re­dov­nih iz­bo­ra u Sr­bi­ji in­ter­na­ci­o­na­li­zu­je pro­blem San­dža­ka i da se pro­gla­si auto­nom­na oblast.

Za­što po­sle re­dov­nih iz­bo­ra?

– Zbog to­ga što u tim cen­tri­ma mo­ći pro­ce­nju­ju da ne tre­ba pre tih iz­bo­ra ote­ža­va­ti po­zi­ci­ju pro­e­vrop­skih sna­ga u Sr­bi­ji. Si­tu­a­ci­ja će eska­li­ra­ti, a ne­ma­mo sprem­nost dr­ža­ve da se uhva­ti u ko­štac sa pro­ble­mi­ma u ra­ško-po­lim­skoj obla­sti. Po­sto­je in­for­ma­ci­je da je vlast sprem­na da re­ši su­kob dve islam­ske za­jed­ni­ce, od­no­sno Zil­ki­ća i Zu­kor­li­ća. Bo­jim se, me­đu­tim, da Zu­kor­lić sa­da to ne bi pri­hva­tio, jer su po­ra­sle nje­go­ve po­li­tič­ke am­bi­ci­je. Na­še vla­sti su pri­hva­ti­le da se for­mi­ra uni­ver­zi­tet pri Me­ši­ha­tu, što je pre­se­dan. In­dok­tri­ni­ra­ju mla­de islam­skim vred­no­sti­ma. Po­zna­to je da taj uni­ver­zi­tet ne­ma ni ka­drov­skih ni or­ga­ni­za­ci­o­nih pret­po­stav­ki. A ima­ju sve fa­kul­te­te, sem me­di­cin­skog. Zu­kor­lić pet naj­bo­ljih stu­de­na­ta ša­lje sva­ke go­di­ne na usa­vr­ša­va­nje u Si­ri­ju i Sa­u­dij­sku Ara­bi­ju. Na ta­kvu si­tu­a­ci­ju u San­dža­ku Uglja­nin i Lja­jić ne re­a­gu­ju, a oni su mi­ni­stri u Vla­di. Lja­jić mir­no po­sma­tra ka­ko mu Zu­kor­lić od­u­zi­ma pri­sta­li­ce u San­dža­ku. Po­seb­no se za­ne­ma­ru­je ve­za sa ra­di­kal­nim islam­skim ele­men­ti­ma u BiH.

Ka­ko vi­di­te for­mi­ra­nje sa­ra­jev­skog Od­bo­ra za po­moć San­dža­ku? Da li zna­te ko je Av­do He­bib, ko­ji ga je for­mi­rao?

– He­bib je po­zna­ti eks­tre­mi­sta ko­ji je for­mi­rao pr­ve pa­ra­voj­ne mu­sli­man­ske voj­ske, a tu je i Ha­san Čen­gić, pot­pred­sed­nik SDA, sa svo­jim ve­za­ma, ko­ji je na­ba­vljao oruž­je. Naj­pre su stvo­ri­li la­žnu si­tu­a­ci­ju da su Bo­šnja­ci u San­dža­ku na sva­ki na­čin ugro­že­ni i obes­pra­vlje­ni. He­bib je u te­snoj ve­zi s muf­ti­jom Zu­kor­li­ćem. Tu je i sa­ra­jev­ski re­is Mu­sta­fa Ce­rić, ko­ji je sa Zu­kor­li­ćem pret­pro­šle go­di­ne na Ko­so­vu ob­i­šao vr­hov­nog po­gla­va­ra muf­ti­ju Re­dže­pa Bo­ju. Ja­sno je da su oni ko­ji su za­in­te­re­so­va­ni za da­lju dez­in­te­gra­ci­ju Sr­bi­je i te ka­ko in­vol­vi­ra­ni u pro­blem San­dža­ka.

Zu­kor­lić ima i svo­ju Agen­ci­ju za pri­vat­no obez­be­đe­nje i to ne­ki sma­tra­ju voj­nom je­di­ni­com.

– Ta agen­ci­ja se zo­ve „Bork“. Sa­da ima­te sve za uz­bu­nu, ali to tra­je već go­di­na­ma i ni­ko se ne usu­đu­je da uka­že na te stva­ri. Be­o­grad žmu­ri i ne gle­da stvar­no­sti u oči. Ova go­di­na nam, bo­jim se, ne­će do­ne­ti ni­šta do­bro.

amigo

Učenik

(10)

 • »amigo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 25.07.2006

Lokacija: Sjenica-Pazar

 • Poruku poslati

832

Petak, 14. Januar 2011

Novi Pazar kod NIP-a aplicirao 23 projekta
sreda, 12 januar 2011 16:17

Gradska uprava Novog Pazara konkurisala je ove godine u Ministarstvu za nacionalni investicioni plan sa 23 projekta.


Načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Edin Kalač kaže da su od ovih projekata dva zbirna i da se oni odnose na sanaciju i asfaltiranje dve centralne gradske ulice, kao i izgradnju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica.


“Izdvojio bih nekoliko projekata koji su favoriti, pre svih treća faza rekonstrukcije Pešačke zone, izgradnja novog pravoslavnog groblja, uređenje prostora oko novoizgrađenog vrtića u Petoj mesnoj zajednici, izgradnja mostova na reci Jošanici, rekonstrukcija mosta u centru grada, proširenje Hirurškog bloka u Zdravstvenom centru i kupovina mehanizacije za Direkciju za izgradnju”, rekao je Kalač radiju Sto plus.


On je dodao da će se tokom narednog meseca znati koji i koliko od 23 aplicirana projekta će finansirati Ministarstvo za nacionalni investicioni plan.


Ukupna vrednost apliciranih projekata iz cele Srbije je 115 milijardi dinara, od koji će ministarstvo odrediti prioritete.
----------------------------------------------------------

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

833

Srijeda, 19. Januar 2011

“Nije bitno šta Bošnjaci hoće, nego je bitno šta hoće Država”Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić raspisao je nove izbore za nacionalni savjet Bošnjaka za nedjelju, 17. aprila. Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana objavljivanja u „Službenom glasniku”, a za sprovođenje izbora zadužena je Centralna izborna komisija dok će Ministarstvo, u pravnom smislu, biti u drugom planu.

Danas će biti formiran i privremeni organ (od predstavnika izbornih lista koje su učestvovale na prethodnim izborima, a koje to žele) koji vrši tehničke radnje u ime i za račun nacionalnog savjeta i taj organ će funkcionisati do završetka samih izbora, objašnjava ministar Čiplić u razgovoru za „Politiku”.

Da li ste se o novom datumu konsultovali sa predstavnicima tri bošnjačke liste?

Izvršio sam konsultacije i samo od Bošnjačke kulturne zajednice nisam dobio nikakav odgovor. Mislio sam da bi bilo dobro, prije svega zbog vremenskih uslova, da iskoristimo maksimalan broj dana koji zakon daje, odnosno 90 dana od dana raspisivanja izbora, jer Raška oblast je poznata, a pogotovo Pešterska visoravan, kao područje gdje zima dugo traje. Zato smo se i trudili da zakonske granice maksimalno iskoristimo, kako trenutak izbora ne bi pao u vrijeme kada je ljudima teško da na izbore izađu. Također, treba imati u vidu da su ljudi vjerovatno razočarani svim ovim što se dešavalo oko konstituisanja nacionalnog savjeta (naročito su verovatno razočarani glasači BKZ ponašanjem predstavnika ove liste) i pitanje je da li će željeti da izađu na izbore. Ja vjerujem da će željeti, ali moramo računati i na to da izbore treba smjestiti u vrijeme kada će ljudi imati što manje prepreka, pa i vremenskih.

Znači, Bošnjačkoj listi i Bošnjačkom preporodu odgovara ovaj termin?

Mislim da odgovara svima. Ali nemojte izgubiti iz vida da je moguće da se sada pojave, recimo, četiri liste. Pitanje je i da li će ove liste koje su učestvovale na prethodnim izborima sada izaći pod istim imenom. Tako da su ovo potpuno novi izbori. Duboko vjerujem da će i BKZ, koja je sve vrijeme bila protiv ponovljenih izbora, izaći na izbore. Osim ako se ne boje – i mislim da bi to bio jedini razlog da na izbore ne izađu – da će na ovim izborima imati daleko manji broj glasova nego na prethodnim.

Na osnovu čega vam se čini da će izaći, budući da su oni više puta rekli da su izbori, što se njih tiče, završeni?

Nije bitno to što se njih tiče, bitno je što se tiče države – izbori nisu završeni. Ja sam pre svega optimista. U krajnjoj liniji, bez obzira kako su se do sada ponašali, čini mi se da će ipak pokazati minimum odgovornosti, prije svega za pripadnike svoje nacionalne manjine, i da će izaći na izbore. Ako se ne pojave, onda će oni zapravo napraviti jednu podjelu među bošnjačkim glasačima, među bošnjačkom nacionalnom zajednicom. Vjerujem da do toga ipak neće doći jer taj njihov pokušaj formiranja paralelnih institucija nije zaživio.

Šta ako ipak ne izađu i, pošto su, kako kažu, završili konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća, nastave da se ponašaju kao do sada? Onda će posle sljedećih izbora figurirati dva BNV-a.

Može figurirati i sto udruženja pod istim ili sličnim imenom, koja će pokušati da kopiraju funkcionisanje jedne institucije koja je u zakonu normirana. Dakle, postoji samo jedan nacionalni savet Bošnjaka koji nije konstituisan i zbog koga idemo na izbore. Oni mogu da se „igraju” politike i da se igraju nacionalnog predstavljanja, ali pred državom, kao i pred samim Bošnjacima, ne mogu biti nacionalni savjet.

A ako pokušaju pred međunarodnom zajednicom da to budu? Zukorlić je već pokušavao da internacionalizuje to pitanje.

Svo vreme govorim sljedeću stvar – Zukorlić se često ponaša tako da kuca na otvorena vrata a onda kad vidi i shvati da su otvorena, ne želi na njih da uđe. Međunarodna zajednica u liku i OEBS-a i EU je od samog početka bila, ne samo za Bošnjake, nego za sve nacionalne savete, uključena – od pisanja zakona, preko sprovođenja upisa u posebne biračke spiskove, do izbora. Znači, zvati međunarodnu zajednicu koja je sve vrijeme bila tu, besmisleno je. To podrazumeva ili da neko nije obavešten o tome kako su se izbori sprovodili ili je zlonamjeran. U krajnjoj liniji, ta opcija da se zainteresuju i strane ambasade i međunarodne organizacije sa sjedištem u Srbiji, što se tiče Zukorlića, bila je potpuno neuspješna.

Znate, svi zaboravljaju da Bošnjaci imaju svoje legitimne političke predstavnike, izabrane na lokalnim i parlamentarnim izborima. Izbori za nacionalne savjete ne određuju političke predstavnike nijedne nacionalne zajednice, pa ni Bošnjaka. Tu je ključna prevara koju je BKZ htjela da uradi. Neka izvoli da se pojavi na lokalnim i parlamentarnim izborima sa svojom političkom strankom ili listom, pa neka onda u toj političkoj utakmici dobije povjerenje Bošnjaka.

Šta ako ovog puta na izbore izađe manji broj Bošnjaka nego 6. juna prošle godine, da li postoji opasnost da Zukorlić to shvati kao svoju pobjedu i potvrdu legitimiteta svog BNV-a?

Uopšte nema rasprave oko toga da li ta NVO ili udruženje može da dobije nekakvu legitimaciju nacionalnog savjeta. To nije nacionalni savjet. Možemo da govorimo o nekoj vrsti političkog ocjenjivanja – šta ako izađe manji ili veći broj Bošnjaka. Na nama je da izađe što veći broj Bošnjaka, jer oni moraju da dobiju nacionalni savjet u skladu sa zakonom, bez obzira na podmetanja, na ometanja, bez obzira što će vjerovatno postojati određena grupacija koja će htjeti upravo da spriječi izlazak što većeg broja Bošnjaka.

Je li neko iz Višeg tužilaštva u Beogradu kontaktirao sa Vama povodom krivične prijave koju su protiv vas podnijeli iz Zukorlićevog BNV-a?

Ne, niko.

Kako ćete da reagujete ako do toga dođe?

Reagovat ću onako kako mi nalaže zakon. Ako vas tužilaštvo kontaktira povodom neke prijave, vi naravno morate da odgovorite.

Politika
Fotograf je dodao/la ovu sliku:
 • pol-ciplic-289x300.jpg
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

834

Srijeda, 19. Januar 2011

Privlačenje investitora iz Turske - Ugljanin u zvaničnoj poseti Istambulu

Ministar u Vladi Srbije i koopredsednik mešovitog Komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske dr Sulejman Ugljanin nalazi se u zvaničnoj poseti Republici Turskoj gde će razgovarati sa zvaničnicima te zemlje u cilju iniciranja novih projekata i realizacije ranije potpisanih sporazuma između ove dve zemlje.

Tokom dvodnevne posete ministar Ugljanin će se sastati sa ministrom saobraćaja i komunikacija Binalijem Jildirimom, ministrom poljoprivrede Mehmetom Mehdi Ekeromom i predsednikom turske razvojne agencije – TIKA Musom Kulaklikajom.

Jedan od razloga posete je izgradnja autoputa Beograd - Južni Jadran preko Sandžaka. Takođe, s obzirom da je uspostavljena poslovna saradnja milionske vrednosti između fabrike vagona "Goša" sa turskom kompanijom Tuvasas, razgovaraćemo o zapošljavanju naših ljudi - izjavio je Ugljanin.

On je dodao da naša zemlja ima dosta potencijala koje treba iskoristiti. Budući da je za nas razvoj poljoprivrede veoma bitan, Ugljanin će se tokom svog boravka u Ankari sastati i sa ministrom poljoprivrede, kako bi se upoznao sa novim tehnologijama koje se danas primenjuju u Turskoj. Ministar dodaje da od ove posete očekuje nove projekte i mogućnosti za privredno-ekonomsku saradnju između Srbije i Turske.

U ranijim sastancima srpskih i turskih političara, najavljeno je nekoliko aktivnosti, kao što je finansiranje 15 projekata u vrednosti od 13 mil USD. Iskazano je interesovanje i za izgradnju aerodroma u Sjenici, uvoz pešterskih mesnih prerađevina sa Halal standardom, izgradnju putne mreže, kao i pokretanje slobodne carniske zone i industrijskog parka kod Tutina.

AMAN JARABI AMAN JARABI AMAN JARABI

Neznadoh sta drugo da kazem:
Juce procitah da je vlasnik turske kompanije za proizvodnju odece od dzinsa Jeanici Istanbul-Taner Bujkacin otvorio fabriku u Leskovcu i najavio za pocetak otvaranje 500.radnih mjesta a ukoliko posao krene fabrika ce se prosiriti na 1500.radnih mjesta.Prenosim izjavu iz Biznis novina:

“Za ovu poznatu tursku kompaniju radi tri hiljade ljudi u Turskoj, a prošle godine je ostvarila prihod od 11 miliona evra”, kazao je zastpunik ove firme Nenad Cvetković.

Bujkačin je dodao da je Leskovac izabrao za svoju novu fabriku zbog predusretljivosti lokalnih vlasti, saznanja da je Leskovac nekada bio kolevka srpske tekstilne industrije, ali i zbog činjenice da u njemu živi veliki broj nezaposlenih ljudi. xx(
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

835

Četvrtak, 20. Januar 2011

Novo glasanje je farsa

Autor: S. N.

Novi Pazar - Nemoj da vas brine ova ujdurma o navodnim izborima za Bošnjački nacionalni savet. To je izborna farsa koju će sprovesti režim sa jako malim brojem njegovih poslušnika. Naša snaga i tehnologija kontrole punjenja biračkih kutija, ovoga puta, biće na najvišem mogućem nivou.

To što pripremaju za 17. april nas se ne tiče i mogu činiti šta hoće za svoje partijske interese. I ovog puta Bošnjaci će im održati lekciju i neće izaći na te izbore - rekao je sinoć glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić na promociji prvog nacionalnog kalendara Bošnjaka u Sandžaku čiji je izdavač Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ). Muftija Zukorlić je ocenio da su vlasti u Beogradu napravile grešku raspisivanjem izbora za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i time „odrešili ruke BNV da može da se bavi i pitanjima koja im zakon nije propisao“.

- Nastavićemo da budemo nepriznati zato što nam je tako bolje, jer jedno nepriznanje povlači drugo. Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji su autohton i konstitutivan narod i kao takvi u državnost Srbije su uneli svoje živote i svoju teritoriju. Zato ih ne može niko iseliti iz te države bez te dve stvari - poručio je muftija Zukorlić i dodao da „jedva čeka 17. april da se pokaže ko je prorežimski a ko bošnjačko-sandžački“. BNV koje je formirala BKZ muftije Zukorlića Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje.

www.danas.rs

amigo

Učenik

(10)

 • »amigo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 25.07.2006

Lokacija: Sjenica-Pazar

 • Poruku poslati

836

Subota, 22. Januar 2011

Zukorlić istražuje genocide
22. januar 2011. | 12:22 | Izvor: Tanjug
Muamer Zukorlić (FoNet, arhiva)

Novi Pazar -- Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da je uveren da je nad Bošnjacima izvršeno više od 10 genocida.

Tvrdi i da se više od polovine tih genocida dogodilo u Sandžaku, pa je zato najavio osnivanje Centra za istraživanje masovnih zločina u tom regionu.

"Kroz taj centar, sa mladim profesorima i istraživačima utvrdićemo svaki detalj genocida u Sandžaku i tako overiti svoju intelektualnu, ljudsku, moralnu slobodu", rekao je Zukorlić.

On je na tribini o genocidu nad Bošnjacima u Sandžaku, izrazio razumevanje za, kako je rekao, četnike koji sada žele da opravdaju ono što su tada činili, da umanje zločine ili da ih predstave na drugačiji način.

On razume, kako je izjavio, i one kojima je teško da se suoče sa tom "gnusnom i bolnom istinom", kao i razne pokušaje da se te "stranice istorije prevrnu i otpočnu nove", ali ne razume, ne prihvata i tvrdi da nikada neće prihvatiti, kao što veruje da to neće prihvatiti nijedan dostojanstveni Bošnjak, da oni koji se predstavljaju kao bošnjački prvaci "danas dižu ruku u srpskom parlamentu, glasajući za rehabilitaciju tih četnika".

"Pogotovo ne razumem da jedan bošnjački ministar u svom budžetu ima nekoliko miliona dinara godišnje određenih para za Ravnogorski četnički pokret i da se i u vladi i u parlamentu zalaže da se taj iznos uveća", rekao je Zukorlić, pozivajući Bošnjake da se ne svete, ali i da ne zaborave.

S druge strane, sve istine o Bošnjacima i bošnjačkoj kulturi su zatrpane, rekao je Zukorlić, tvrdeći da upravo tu leži odgovor na pitanje "kome i zašto smeta islamska zajednica", ali ne svaka islamska zajednica, već ovakva kojom on rukovodi.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?…2&nav_id=487602
---------------------------------------------------------
Procitajte komentare,ima da vam se zgadi.
srbi

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

837

Nedjelja, 23. Januar 2011

Zukorlić: Ne ići na Svetog Savu
Novi Pazar -- Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić poziva muslimane da ne dozvole svojoj deci da prisustvuju proslavama Svetog Save kao školske slave.
NOVI PAZAR - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je muslimane da ne dozvole realizaciju projekta asimilacije i pokrštavanja njihove dece kroz učešće na skupovima koji će biti organizovani povodom predstojećeg obeležavanja školske slave Svetog Save.

"Teško je zdravom razumu da shvati da u sekularnoj državi, kakva je Srbija, javne institucije, kakva je škola, imaju svoju pravoslavnu slavu, a da se istovremeno zahteva lojalnost svih drugih građana koji nisu pravoslavci", navodi se u Zukorlićevoj poruci, objavljenoj na sajtu njegove islamske zajednice.

On je pozvao roditelje da podrže i ohrabre svoju decu u bojkotu aktivnosti i pasivnog učešća na skupovima povodom Svetog Save.

U pozivu se navodi da je obeležavanje Svetog Save još jedan projekat asimilacije, gde se za razliku od prethodnog Svetog Nikole, "drsko, grubo, brutalno krše verska i ljudska prava pripadnika islama".

Pritom, dodaje se, muslimani ne preduzimaju ništa značajno u cilju zaštite svojih prava.

"Upozoravajući sve nas kojima je Uzvišeni Alah dao decu i porodicu kao emanet, Poslanik Muhamed kaže: Svi ste vi pastiri i svako će od vas biti odgovoran za svoje stado. Dakle, dragi brate, ti si pastir u svojoj porodici i ti si odgovoran za sve propuste svoje porodice; ti si odgovoran, a i svi mi sa tobom, što našoj deci, u našim školama, sa većinskim muslimanskim učenicima i bošnjačkom tradicijom, neko iz Beograda nalaže, a onaj u našem gradu sprovodi, da Sveti Sava, srpski prosvetitelj i prvi srpski arhiepiskop i utemeljitelj Srpske pravoslavne crkve, bude predstavljen kao vrednost koju trebaju osetiti i prihvatiti kao svoju, kao deo svoje biti", naveo je Zukorlić.

U poruci se upozorava da su muslimani odgovorni na ovom i na budućem svetu jer ništa nisu preduzeli, niti su digli glas i kazali da Sveti Sava nije deo njih i da oni ne žele biti deo njega.

Zukorlić napominje i da je uzaludan trud, kako se navodi, režima da okupi i kupi dovoljno dobrih i finih Bošnjaka i muslimana u cilju ostvarenja svojih nehumanih ciljeva, "ali neće uspeti u tome jer ovaj naš kraj neplodno tlo za setvu i žetvu diskiminatorskih projekata nad muslimanima u ovoj državi".Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

amigo

Učenik

(10)

 • »amigo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 25.07.2006

Lokacija: Sjenica-Pazar

 • Poruku poslati

838

Nedjelja, 23. Januar 2011

Delegacija SAD u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

Sunday, 23 January 2011 10:49

Delegacija američke ambasade posetila je danas Bošnjačko nacionalno veće (BNV), čiji je predsednik Mevlud Dudić.

Kako navodi BNV, predsednik Izvršnog odbora BNV Samir Tandir "upoznao je delegaciju o svim diskriminatorskim aktima preduzetim od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i ministra Svetozara Čiplića".

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava na priznaje legitimitet tom veću i zakazalo je izbore za BNV za 17. april.
------------------------------------------------------------
Nek se zamisli Srbija koje vijece priznaje a koje ne priznaje,cipelic(ciplic)obavezno.

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

839

Četvrtak, 27. Januar 2011

Pojedini nastavnici prisiljavaju bošnjačku djecu da dođu na Savindan

Sjeverni Sandžak – Povodom maltretiranja i zastrašivanja bošnjačke djece u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, saopćenjem za javnost oglasila se Bošnjačka kulturna zajednica. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Bošnjačka kulturna zajednica oštro protestira zbog istupa pojedinih nastavnika u sandžačkim osnovnim i srednjim školama koji su maltretirali, ponižavali, namoravali, zastrašivali, pa čak i silom pokušavali natjerati bošnjačku djecu da učestvuju u sveoobuhvatnoj proslavi Školske slave Sveti Sava.

Danas su se mnogi učenici i roditelji obraćali Bošnjačkoj kulturnoj zajednici sa pritužbama na pritiske škola i nastavnika usmjerene na njih kako bi uzeli učeše u obilježavanju svetosavlja. Jedan od brutalnijih ispada dogodio se u Tehničkoj školi u Novome Pazaru, kada je profesor Miroslav Živković 25. 1. 2011. godine, na času muzičke kulture na provoj godini smjera Vozač motornih vozila, oko 10:00 časova, pozvao učenike da obavezno prisustvuju proslavi, a oni mu odgovorili da neće, da je to suprotno njihovim vjerskim i nacionalnim ubjeđenjima, upotrijebio silu, čupajući dvojicu učenika za uši i udarajući ih po glavi, rekavši pritom: „Nemojte slušati Muftiju. Dođite na to. Šta ima veze Muftija sa tim!?“ Imena učenika i svjedoka koji su dali izjavu povodom ovog incidenta poznati su BKZ-u, ali ih zbog njihove lične bezbjednost ne želimo spominjati. Profesorica srpskog jezika u osnovnoj školi Stevan Nemanja Maida Bejtović naredila je i prijetila učenicima da će im dati jedinice ukoliko ne nauče pjesme o svetom Savi. Nastavnik fizike u osnovnoj školi Rifat Burdžović Tršo, Veroljub Stašević prijetio je učenicima svog odjeljenja da će im dati neopravdane izostanke ukoliko ne budu prisustvovali proslavi. Također, slične stvari dogodile su se u osnovnoj školi Svetozar Marković u Sjenici, gdje je nastavnica srpskog jezika pozivala roditelje na saslušanje zbog toga što učenici nisu htjeli napisati domaće zadaće na temu svetosavlja. U Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Brodarevu je bilo indirektnih prijetnji, pritisaka i zastraživanaj na učenike da moraju prisustvovati svetosavskim proslavama.

Današnji događaji bacaju novo svjetlo na cjelokupnu problematiku diskriminiranja bošnjačke djece i daju dokaze u prilog tvrdnji da je na sceni tiha asimilacija i pokušaj pokrštavanja Bošnjaka kroz državne obrazovne sisteme. Bošnjačka kulturna zajednica iznova upozorava Ministarstvo prosvjete da još jednom promisli o odluci da bošnjačka djeca moraju prisustvovati proslavama školske slave, da ne čini pravno nasilje i da ne primorava ni nastavnike ni djecu bošnjačke nacionalnosti da učestvuju u ovakvim programima. Također, obavještavamo da ćemo zabilježiti svaki oblik kršenja osnovnih ljudskih i vjerskih sloboda bošnjačkog naroda, te poduzeti sve zakonom predviđene mjere da takve pojave budu sankcionirane i prijavljene nadležnim domaćim i stranim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

link

 • »amirovic« je muško

Postovi: 101

Datum registracije: 23.07.2006

 • Poruku poslati

840

Petak, 28. Januar 2011

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa ogorčenjem najoštrije osuđuje širenje neistine i laži, te izazivanje panike među građanima u informativnoj emisiji oko 22,15 časova od 27. januara na prvom kanalu, kojom prilikom je objavljeno da je glavni muftija Muamer ef. Zukorlić izjavio: „Kada se Sandžak odcijepi srpska djeca neće morati slaviti vjerske praznike.“

U svom govoru istoga dana, između ostalog, Muftija je kazao: „Kada Sandžak bude imao autonomiju srpska djeca neće morati učestvovati u obilježavanju Bajrama niti bilo čega što nije u skladu sa njihovom duhovnošću.“

Razlika između odrednice odcjepljenje i autonimija sasvim je jasna. Prvo podrazumijeva rušenje ustavnog poretka države i promjenu granica, a drugo regionalno ustrojstvo u skladu sa Ustavom.

Nije prvi put da RTS, koja sebe predstavlja kao Javni servis svih građana, učestvuje u medijskoj hajki na Islamsku zajednicu i njene čelnike. Nema sumnje da se radi o sistematskom neprijateljskom odnosu prema muslimanima. Širenje neistina i laži, te izazivanje panike među građanima krivično je djelo, zato očekujemo hitnu reakciju tužilaštva.

Od Vas očekujemo javno izvinjenje i objavljivanje autentičnog snimka izjave Glavnog muftije u informativnoj emisiji Dnevnik u 19,30 časova danas. Vaša televizija posjeduje snimak govora Muftije u cjelosti, kao i drugi mediji kojima je bilo omogućeno praćenje kompletnog programa.

U protivnom, Islamska zajednica će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi se sudskim putem stalo na kraj ovakvoj zloupotrebi Javnog servisa.


-----------

Direktor Media centra Islamske zajednice Sead ef. Šaćirović uputio je Večernjim novostima tekst reagovanja pod naslovom „Vladikine otrovnice“ na tekst vladike bačkog Irineja Bulovića objavljenog u pomenutom listu 27. januara ove godine pod naslovom „Zukorlić političar, u veri samo privremeno“.

Obzirom da Večernje novosti nisu objavile tekst reagovanja u današnjem broju, prekršile su Zakon o javnom informisanju, tako da će Islamska zajednica, u skladu sa članom 47 pomenutog Zakona, podnijeti tužbu protiv odgovornog urednika ovog lista.

www.Islamskazajednica.org

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks