Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

861

Četvrtak, 21. April 2011

Citirano


Svečana akademija u Sarajevu
Obilježena 20. godišnjica Udruženja građana sandžačkog porijekla
Svečana akademija povodom 20 godina djelovanja Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji Bosne i Hercegovine održana je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.


Nakon projekcije video materijala o tradiciji sandžačkih čaršija, oficijelni dio započeo je intoniranjem himne BiH i obraćanjem člana bh. Predsjedništva Bakira Izetbegovića brojnim zvanicama iz Sandžaka i BiH.

Izetbegović je kazao da je za proteklih 20 godina bošnjački narod postao nezaobilazan faktor odlučivanja na Balkanu, a sandžački Bošnjaci potvrdili da su u svakom istorijskom iskušenju istinski voljeli i branili Bosnu i Hercegovinu.

Tako je bilo i u periodu između 1992. i 1995. godine, rekao je i podsjetio na riječi svoga rahmetli oca, prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, o doprinosu boraca sandžakog porijekla odbrani BiH.

"Ko ne vjeruje, nek obiđe mezarja i vidjet će da je svaki drugi ili treći poginuli borac iz Sandžaka", riječi su starijeg Izetbegovića na koje je večeras podsjetio mlađi.

Rekao je i da u Sarajevu, Brčkom, Zenici, Mostaru, Tuzli, Bihaću i u drugim bh. gradovima danas živi veliki broj uglednih građana sandžačkog porijekla te da se na visokoobrazovnim ustanovama školuju mnogi studenti iz tog kraja.

Bakir Izetbegović je ovo obraćanje završio porukom da slijedi period (evropskih) integracija u kojem će emotivne veze sandžačkih i bosanskohercegovačkih građana biti pretočene u konkretne saradnju regija evropske budućnosti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH Sefer Halilović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, sandžački muftija Muamer Zukorlić te brojni drugi predstavnici aktuelnog establišmenta, javnog i kulturnog života iz Sandžaka i BiH.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka osnovano je u BiH 29. marta 1991. godine, kada su doneseni Statut i program rada, deklaracija te ustanovljeni organi Udruženja.

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110420143#4
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

862

Četvrtak, 28. April 2011

[SIZE=3]Milorad Dodik danas u Beogradu[/SIZE]

Beograd -- U Beograd danas dolazi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On će se sastati s patrijarhom srpskim Irinejom, saopsteno je iz Kabineta predsednika RS.

Sastanak će se održati u Patrijaršiji.

Predsednik RS će u Beogradu učestvovati i u radu okruglog stola Novinske agencije Tanjug na temu "Republika Srpska - referendum kao izazov", navedeno je u saopštenju.

Dodik je gost i emisije Kažiprst B92, koju možete pratiti od 9.30 na radiju i televiziji B92.

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

863

Petak, 06. Maj 2011

“Za mene više ne postoji ni vakuf ni islam”


Sandžak – Nakon priče o privatizaciji AD „Lipa“ iz martovskog (150) broja SANDAŽAKA ŠARIĆEVIM NOVCEM KUPLJENA LIPA mnoge stvari su se uzburkale. Novopazarski tajkun, vlasnik Samald comerca Ćerim Šemsović je autoru teksta Seadu Šaćiroviću prijetio telefonom, govoreći za sebe da je gangster i mafijaš koji će Šaćiroviću i njemu sličnima stati ukraj i da ni Šaćirović niti bilo ko drugi ne smije pisati o njemu i poslovanju njegove firme. Na Šaćirovićev upit da li da ovo shvati kao ličnu prijetnju, Šemsović je odgovorio da ako hoće može i tako shvatiti.
Urednik revije Sandžak Jahja Fehratović je istog dana pozvao Šemsovića i u fono zapisu snimio njegovo priznanje. Uslijedilo je saopćenje za javnost revije SANDŽAK u kom se najoštrije protestira i zahtjeva od nadležnih organa da preduzmu sve korake kako se slične stvari više ne bi dešavale. Također, revija Sandžak je pozvala i sva udruženja novinara da stanu u odbranu Šaćirovića, jer se ovakvim ispadima ugrožava sloboda javnog informiranja, pokušavaju zaplašiti novinari koji raskrinkavaju kriminalne radnje i želi staviti do znanja svakom ko teži utvrditi istinu o određenim privatizacionim postupcima da će loše proći. Šemsović je odustao od najavljene konferencije za štampu, pozvao novopazarsku Regionalnu televiziju, prosuo neku mlaku priču i najavio tužbe protiv urednika revije Sandžak i autora teksta. U dosta isječenoj i skraćenoj izjavi Sead Šaćirović odgovara da je to atak na istraživačko novinarstvo i dodaje: „Naravno da smo istraživali, i mi se jedva čekamo pojaviti na sudu, čak mislim da do toga neće doći, jer će onda morati da tuži i BLIC i SLOBODNU BOSNU. A to će onda otići mnogo dalje i raskrinkat će gospodina baš onako kako i mi znamo najčasnije ko je on i što je.“

Priča je nekako stala baš tu, nit bi šta od tih tužbi nit se iko više obreknu na ovu temu. Gospodin Šemsović je, kao promućurni biznismen, izgleda izvagao da je bolje prišutjeti se, prihvatiti istinu, makar i gorku, jer svako dublje zalaženje u priču štetit će samo njemu, odnosno njegovim poslovnim ujdurmama i gramzivošću na javni kapital i vakufska dobra. Iz fono zapisa saznajemo da je u prijašnjim razgovorima s predstavnicima IZ davao obećanja koja nije ispunio. U IZ su nam potvrdili da je Šemsović obećao odmah vratiti Staru banju jedinom legitimnom i legalnom vlasniku. Međutim, osokoljen političkim reketašima smatrao je da će na silu moći zadržati vakufsko dobro. Prema najnovijim informacijama, apetiti gospodina Šemsovića ne jenjavaju, skupa sa svojim političkim partnerima uveliko priprema kupovinu jednog od kulturno-historijskih spomenika od nacionalnog značaja – Bezistana s dijelom bedema koji gleda prema zgradama Mešihata i Gazi Isa-beg medrese kako bi dokazao izrečenu tvrdnju da će postati neprijatelj muslimana i bošnjačkoga naroda u Sandžaku.
Da li za sebe ili za svoje nalogodavce, još uvijek se ne zna. Da ove najave nisu samo špekulacije, govori činjenica da gradske vlasti pokušavaju prisilno iseliti aktuelnog zakupca ovog objekta od neprocjenjivog historijskog značaja, da bi isti prodali Šemsoviću. Kako je gospodin Šemsović obnzanio izlazak iz islama i izrekao niz uvreda na račun svoje nekadašnje religije, ne čude takvi postupci. Jer, bez obzira što se sada deklarira kao Titov komunist, onaj ko izgubi vlastiti identitet postaje rob tuđeg identiteta ili ideologije, a u najgorem mogućem slučaju vodnjikavo bezlično biće opčinjeno kapitalom i sitnim šićarom. No, kako su komunisti porušili tolike spomenike islamske duhovnosti na ovim prostorima ne bi nas začudilo da gospodin Šemsović ne želi otimačinom vakufa i kulturno-historijskih spomenika orijantalno-islamske kulture osvježiti naša sjećanja na to vrijeme.
Ovo nije prvi put da se trguje muslimanskim kulturno-historijskim spomenicima. Isto se je pokušalo učiniti i sa Gazi Isa-begovim hamamom. Zamislite da neko pokuša prodati manastir Sopoćani, Đurđeve stupove ili Petrovu crkuvu!? Da li bi gradske vlastite to dozvolile!? Naravno da ne, ali kada su u pitanju spomenici orijentalno-islamske duhovnosti i kulture to se dopušta, pa čak i blagosilja od strane onih koji bi trebali njegovati i štiti kulturna dobra ovog multietničkog grada.
Kako bi javnost imala kompletnu sliku o kakvoj se ličnosti radi, donosimo transkript cjelokupnog razgovora glavnog urednika sa njim obavljenog 10. 3. 2011. godine, jer niti uredništvo, niti redakcija, niti saradnici revije SANDŽAK nemaju ama baš nikakve strpnje za stavove izrečene u svojim tekstovima, niti se boje saopćiti istinu ma koga i koje teme se ona ticala.
Tragično je ovako ophođenje jednog od značajnijih biznismena u u bilo kakvoj, pa makar i telefonskoj komunikaciji. Da li je gospodin svjestan da će ga, kao i mnoge druge, Rasim Ljajić prvom prilikom “izgorjeti” i ograditi se od njega. Da li će poslije toga uopće moći opstatiti na tržištu, pogotovu imajući u vidu niz teških riječi kojima je oskrnavio svetinje njavećeg dijela svojih mušterija. Vjerujemo da je gospodin Šemsović sve ovo izrekao u afektu, da se već pokajao i postidio, i zato ga pozivamo da presiječe okove koji ga sputavaju, javno se izvini muslimanima zbog vrijeđanja njihove vjere, predstavnika i institucija, te da vrati vakufski hakk koji još uvijek uzurpira.

FONO Ćerim Šemsović 10. 3. 2011.
Halo?
Dobar dan.
Dobar dan.
Da li je to gospodin Ćerim Šemsović?
Da.
Kako ste? Ovdje Jahja Fehratović, urednik revije Sandžak.
Da?
Htio sam da vas pitam povodom ovih navoda koje smo objavili, preuzetih iz BLICA, ŠARIĆEVIM NOVCEM KUPLJENA LIPA. Da li imate Vi neki komentar vezano za to?
Ja ću to na sudu sve da preduzmem. Ja nemam nikakav komentar. To su obične gluposti. Ovo je sramota što ste objavili. Ja ne želim ništa s Vama da manipu… da polemišem više.
Pa dobro, mi smo samo prenijeli iz BLICA.
Ne, ne!
Molim?
Trebali ste pre objave da me pitate, a ne sad da me pitate…
Pa dobro, ovo je BLIC objavio, mi smo samo prenijeli šta je tamo napisano.
Niste objavili šta je tamo napisano. Tamo je lepo napisano da je Metals banka… Lipa je… Šest-sedam puta je odlagana aukcija za LIPU… I tamo je verovatno postojala ta… Ko je taj klan što je sa Šarićem radio, to mene ne interesuje… Meni je AIK banka dala kredit… Došla je i policija i kriminal… Svi su proveravali odakle su meni pare i koja banka je meni dala pare… Ja Šarića u životu video nisam, možda vi jeste, ne znam ja….
Otkud Vam to da mi jesmo?
Pa dobro, odakle Vama da ja jesam?
Mi smo prenijeli ono što drugi pišu.
Pa nije samo tu Šarić, tu su i mnoge druge neistine. Neću jednostavno s Vama da manipul… pozvaću konferenciju za štampu…
Aha.
Pozvaću sve medije da ja kažem istinu. Šta sam pričao sa Muftijom, šta sam učineo, šta sam obećao, šta sam dao… šta je hte… Ne može mene niko da uplaši, da me uzurpira, da me uceni…
Pa dobro, Vas niko ne plaši nit Vas ucjenjuje.
Od velikog prijatelja pravite neprijatelja. Sva sam obećanja hteo da ispunim da…
A koja obećanja, oprostite?
Ja, dobro… Muftija zna i ekipa ostala. Ja…
Ovaj tekst nema veze ni sa Muftijom ni sa ni kim ostalim…
Završili smo svaku priču više. Ja sam Muftiju volio više nego svoje oči. Više… On za mene više nije Muftija. Mafijaš i tačka. Zilkić je Hitler. Ja sam komunista Titov – i hoću da se odreknem islama.
Pa dobro to je vaše lično pravo.
Kraj priče! Doviđenja!
Oprostite, moram samo da Vas pitam: Jeste li Vi zvali Seada Šaćirovića danas?
Jesam zvao Seada Šaćirovića i pokušao da mu lijepo kažem… On kaže: „Jel’ ti to meni pretiš? Jel’ ti to meni pretiš?“ Ja kažem… Da objasniš čoveku… Pa kad je hteo da čuje to… On je hteo da čuje tu reč pretim… Pa kada mene neko oglasi ustanak, ja pretim… Onda je on mene rekao da sam lopov, ja njemu da je fukara… I fukara je neviđena… Ne želim ni da ga vidim ni da ga čujem… I za mene ne postoji više ni vakuf ni islam ni ništa – sve su lopovi i prevaranti… Doviđenja!
Doviđenja, prijatno…
Autor: Uredništvo revije “Sandžak”

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

864

Srijeda, 11. Maj 2011

Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

865

Četvrtak, 12. Maj 2011

Ugljanin i Omerović ne podržavaju inicijativu BKZ

Da je besmisleno menjati naziv ulice misli i Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja i lider Stranke demokratske akcije Sandžaka.

- Bošnjačko nacionalno veće nikad nije podržalo takvu inicijativu i nikad je neće podržati. Stare struje nastavljaju da rade po svom i moram priznati da je to vrlo zabrinjavajuće. Međutim, mi ne želimo da se bavimo takvim stvarima, već se trudimo da podstaknemo ekonomski razvoj Sjenice i zaposlimo što više ljudi - objasnio je Ugljanin.

Meho Omerović, poslanik Sandžačke demokratske partije, izjavio je za Kurir da „zahtev BKZ s tim obrazloženjem nije realna ideja“.

- Prvi put posle Drugog svetskog rata biće menjani nazivi nekih ulica u Sandžaku, ali ne i naziv Karađorđeve ulice! - izričit je Omerović.
----------------------------------------------

SDA+SDP= xx(

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

866

Četvrtak, 12. Maj 2011

[SIZE=3]BKZ - Karađorđeva ulica u Sjenici da dobije novo ime[/SIZE]


SJE­NI­CA – Na­ziv Ka­ra­đor­đe­ve uli­ce u Sje­ni­ci po­treb­no je što pre pro­me­ni­ti, jer je voj­ska vo­đe Pr­vog srp­skog ustan­ka Ka­ra­đor­đa Pe­tro­vi­ća po­či­ni­la ge­no­cid nad sje­nič­kim Bo­šnja­ci­ma, iz­ja­vio je Fa­dil Nik­šić, pred­sed­nik Bo­šnjač­ke kul­tur­ne za­jed­ni­ce (BKZ) za Sje­ni­cu.

– Ovom pri­li­kom upu­ću­jem po­ziv pred­sed­ni­ci­ma sje­nič­ke op­šti­ne i skup­šti­ne, kao i svim od­bor­ni­ci­ma, da do­ne­su od­lu­ku o pro­me­ni ime­na Ka­ra­đor­đe­voj uli­ci u Sje­ni­ci – re­kao je Nik­šić ju­če na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re ko­ju su or­ga­ni­zo­va­li In­sti­tut za is­tra­ži­va­nje ge­no­ci­da i zlo­či­na i BKZ.

Pred­stav­ni­ci ove dve or­ga­ni­za­ci­je sa­op­šti­li su da je da je 6. ma­ja pre 202 go­di­ne, nad sje­nič­kim Bo­šnja­ci­ma „spro­ve­den ge­no­cid od stra­ne voj­ske Ka­ra­đor­đa Pe­tro­vi­ća“.

– Is­tra­ži­va­nje ovog i dru­gih zlo­či­na ni­je upe­re­no ni pro­tiv ko­ga, već je po­treb­no ra­di ras­te­re­će­nja me­đu­na­ci­o­nal­nih od­no­sa, da na ovim pro­sto­ri­ma traj­no za­vla­da mir – re­kao je Ad­mir Mu­ra­to­vić, di­rek­tor In­sti­tu­ta.

Di­rek­tor In­sti­tu­ta za sa­vre­me­nu isto­ri­ju dr Mom­či­lo Pa­vlo­vić ka­že da ini­ci­ja­ti­va Bo­šnja­ka u Sje­ni­ci ne­ma ni­ka­kvo isto­rij­sko ute­me­lje­nje, već da je to či­sta po­li­tič­ka pro­vo­ka­ci­ja.

– Ka­ra­đor­đe ni­je ra­to­vao pro­tiv da­na­šnjih Bo­šnja­ka iz Ra­ške, već pro­tiv tur­skih za­vo­je­va­ča, i pra­vo je pi­ta­nje zbog če­ga se bo­šnjač­ki ži­valj u Sje­ni­ci i u osta­lim de­lo­vi­ma San­dža­ka iden­ti­fi­ku­je sa dru­gom na­ci­jom, u ovom slu­ča­ju sa Tur­ci­ma – ka­že Pa­vlo­vić.

Član Krun­skog sa­ve­ta Dra­go­mir Aco­vić sma­tra da je ini­ci­ja­ti­va da se uklo­ni uli­ca osni­va­ča di­na­sti­je Ka­ra­đor­đe­vić skan­da­lo­zna i sra­mot­na.

Ovo je još je­dan do­kaz da ljud­skoj glu­po­sti i po­dlo­sti ne­ma gra­ni­ca. Bo­šnja­ci iz Ra­ške su sa­zna­li da se ta­ko zo­vu tek pre 20 go­di­na, a ne­ka se pri­se­te i pro­ve­re ko­je su ve­re bi­li nji­ho­vi pre­ci pre 200 go­di­na.. Ova­kva ini­ci­ja­ti­va mo­že da iza­zo­ve sa­mo ga­đe­nje – za­klju­ču­je Aco­vić.

„Istraživanje ovog i drugih zločina nije upereno ni protiv koga, već je potrebno radi rasterećenja međunacionalnih odnosa. Činimo dovu (molimo se) da na ovim prostorima trajno zavlada mir i suživot“, rekao je direktor Instituta Admir Muratović.

Na konferenciji su govorili i predsjednik BKZ Jahija Ferhatović, predsjednik Pokreta za obnovu autonomije Sandžaka Džemail Suljević i predsjednik BKZ za Sjenicu Fadil Nikšić.

Nikšić je zatražio da Karađorđeva ulica u Sjenici, zbog historijskih okolnosti, promijeni ime.

„Ovom prilikom upućujem poziv predsjednicima sjeničke opštine i skupštine, kao i svim odbornicima, da donesu odluku o promjeni imena Karađorđevoj ulici u Sjenici“, rekao je Nikšić.
Eto braco moja... vise od 2000 Sjenicaka poklano i masakrirano od strane ovog prljavog zlocinca i terosiste Karadjordja a oni ne samo da negiraju te zlocine (isto ko sto i danas negiraju zlocine u Srebrenici i drugim mestima) nego cak negiraju i Bosnjacku naciju i nastavljaju sa Seseljevom i SANU retorikom.

Al nema problema, na svaku akciju kad tad dodje i reakcija X( X( X(

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

867

Petak, 13. Maj 2011

Uhapšen osumnjičeni za dojavu o bombi na mitingu bošnjaka u Novom Pazaru

NOVI PAZAR - Policija je danas uhapsila Darka Panovića iz Raške osumnjičenog da je u sredu uveče lažno dojavio da je postavljena bomba na mitingu bošnjačke kulturne zajednice u Novom Pazaru povodom obeležavanja 11. maja Dana bošnjačke zastave. Uhapšeni je priveden istražnom sudiji u Novom Pazaru, a kako saznajemo, na saslušanju je rekao da je član pokreta “SNP 1389”.
Neposredno pred početak centralne svečanosti “Barjak slobode” na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru u sredu oko 20.30 policija je primila anonimnu telefonsku dojavu da je na trgu podmetnuta bomba.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

868

Petak, 13. Maj 2011

Citirano

Orginalno od golubardzija
Uhapšen osumnjičeni za dojavu o bombi na mitingu bošnjaka u Novom Pazaru

NOVI PAZAR - Policija je danas uhapsila Darka Panovića iz Raške osumnjičenog da je u sredu uveče lažno dojavio da je postavljena bomba na mitingu bošnjačke kulturne zajednice u Novom Pazaru povodom obeležavanja 11. maja Dana bošnjačke zastave. Uhapšeni je priveden istražnom sudiji u Novom Pazaru, a kako saznajemo, na saslušanju je rekao da je član pokreta “SNP 1389”.
Neposredno pred početak centralne svečanosti “Barjak slobode” na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru u sredu oko 20.30 policija je primila anonimnu telefonsku dojavu da je na trgu podmetnuta bomba.

Ova vijest je odlicna. Ja sam juce procitao jednu drugu vijest pa sam se dobro zabrinuo:

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osuđuje pokušaj poznatih udbaško-političkih krugova da spriječe održavanje centralne svečanosti manifestacije “Bajrak slobode” 11. maja 2011. godine na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru.Prema pouzdanim informacijama iz PU Novi Pazar, oko 20:30 časova, neposredno pred početak manifestacije, policija je dobila anonimnu telefonsku dojavu da je na Trgu Gazi Isa-bega podmetnuta bomba. Tom prilikom policija je reagirala korektno i profesionalnog, uz saglasnost organizatora, izvršivši kontrolu prostora na kome je bilo okupljeno više hiljada ljudi.

Uspostavilo se da je dojava bila lažan, i nije teško zaključiti da je namjera organizatora ovog nečasnog čina bila spriječiti održavanje manifestacije „Bajrak oslobode“.

Jasno je da iza ovog podmuklog čina stoje oni koji na svoje skupove, osim školske djelce, ne mogu natjerati da dođu ni uposlenike ustanova i organizacija koje predvode.

Impozantnost i broj prisutnih na manifestaciji “Bajrak slobode” pokazali su da je sloboda definitivno zavladala srcima i sviješću građana te da nikakve udbaško-kriminalne torture, prijetnje i insinuacije ne mogu usporiti ovaj narod na putu prave kulturne, vjerske i političke slobode.

Od policije i tužilaštva zahtijevamo hitnu i profesionalnu istragu kako bi se organizatori i akteri ovog kukavičkog čina zastrašivanja naroda priveli pravdi


Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

869

Petak, 13. Maj 2011

[SIZE=3]Tužba za ''pola Mađar – pola ustaša''[/SIZE]


FK Vojvodina najavila da će tužiti svakog fudbalera Partizana koji je pevao šovinističku navijačku pesmu ''Pola Mađar – pola ustaša'', nakon finala Kupa Srbije.

Generalni sekretar novosadskog kluba Radisav Rabrenović rekao je da su igrači Partizana vređali stanovnike Vojvodine pesmom ''Pola Mađar-pola ustaša''.

Protiv fudbalera će takođe biti podneta prijava zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, rekao je Rabrenović za Radio 021.

On je naveo da klub ima podršku iz vrha vojvođanske vlasti da se stvari ''isteraju na čistac''.

''Igrači Partizana su predvođeni Markom Jovanovićem, sa mikrofonom u rukama, pevali tu pesmu. Ne znam samo kome su to pevali, Novosađanima, Vojvođanima, kome'', navodi Rabrenović.

On je tu pesmu okarakterisao kao ''čist izraz mržnje'' i dodao da su u planu konsultacije sa advokatskim timom, posle čega slede tužbe.

''Šta će Vojvodina preduzeti povodom ovog skandala, videćemo nakon razgovora sa našim advokatima. Ono što je sigurno je da će tužbi sigurno biti'', naveo je generalni sekretar novosadskog kluba.

Dačić: Ne sme nastati mržnja NS-BG kao nekad BG-ZG

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je podsetio da je raspad Jugoslavije počeo upravo na fudbalskim utakmicama.

''Fudbal je, po mom mišljenju, jedan od najneuspešnijih sportova u Srbiji, suprotno medijskoj pažnji i popularnosti kod građana. Predlažem svim tim funkcionerima iz klubova i saveza, pa i samim igračima i sudijama da se ponašaju shodno svojim međunarodnim uspesima'', rekao je Dačić.

''Kada na nekim utakmicama rušimo državu i potpirujemo mržnju između Novog Sada i Beograda, kao što je to svojevremeno bilo između Beograda i Zagreba, onda zaista ne znam čemu služi taj sport'', rekao je ministar.

''Nije dobro da se politika meša u sve ovo, niti je dobro da to ima političke reperkusije. Otkako sam postao ministar unutrašnjih poslova ne zanima me ko će da pobedi, već samo da se očuva javni red i mir'', kazao je Dačić.
Grad Novi Sad uručuje trofej ''Kup je naš'' navijačima ''lala''

Istovremeno će grad Novi Sad u nedelju uručiti trofeja ''Kup je naš'' navijačima Vojvodine poznatijima kao ''Firma'', ali bez obrazloženja zašto se to čini.

U saopštenju Grada navodi se da će pehar uručiti član gradskog veća zadužen za sport Aleksandar Kravić. On će to učiniti na poluvremenu utakmice Vojvodina - Spartak na atletskoj stazi ispred severne tribine stadiona Karađorđe.

Vojvodina je u sredu izgubila od Partizana finale kupa sa 2:1, ali taj meč nije završen, pošto su Novosađani u 82. minutu napustili teren zbog dve sporne sudijske odluke kojima su, kako tvrde, novosadski ''crveno-beli'' drastično oštećeni.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

870

Subota, 14. Maj 2011

Citirano

Orginalno od ed
Pratim javne nastupe gospodina Izetbegovica i moram reci da sam prijatno iznenadjen njegovim pragmatizmom i politickom zreloscu.


Prati i dalje...

[SIZE=3]Jadi bosanski[/SIZE]

Iole upućeni znaju da agresija na Islamsku zajednicu u Sandžaku 2007. godine nije bila krajnji cilj njenih arhitekata iz Beograda. Prema njihovom planu bilo je to uklanjanje posljednje prepreke za razaranje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čime bi se eliminisao i posljednji oslonac opstanka bošnjačkog naroda.

Već su bili pripremljeni spiskovi imama koji bi prihvatili beogradski koncept uređenja Islamske zajednice. RS entitet bio bi polazište, a potom bi se akcija širila na druge dijelove Bosne i Hercegovine. Sve to bi se desilo nakon preuzimanja kontrole nad Islamskom zajednicom u Srbiji i njenog sjedišta u Novom Pazaru, u šta su bili sigurni obzirom na svu političku, policijsku i medijsku snagu koja je angažovana. No, za agresore na Islamsku zajednicu Novi Pazar se pretvorio u novi Staljingrad - neosvojivi cilj, što ih je natjeralo na reviziju daljih planova.

Bilo bi naivno i pomisliti da ih je neuspjeh u Sandžaku natjerao da odustanu od planova za razaranje Islamske zajednice u BiH. Zle nakane su samo odložene do nove prilike. A za to vrijeme nastavit će se pripremanjem terena, prije svega kroz medijsku hajku na Islamsku zajednicu, a posebno njenog poglavara reisulemu dr. Mustafu Cerića. Cilj ovakvog medijskog odnosa je omalovažiti Zajednicu, a posebno njene autoritete, u očima javnosti kako bi izgubili podršku vjernika, što je pretpostavka za konačni obračun. U ovoj nečasnoj igri neki mediji su permanentno kršili novinarske kodekse i minimum medijske korektnosti i neutralnosti. Neki su, poput Federalne televizije i sarajevskih „Dana“ Senada Pećanina, otišli tako daleko nazivajući Reisulemu pogrdnim imenima, neosnovano ga optužujući za kriminal, nasilje i sve negativne pojave u društvu. Ovi drugi („Dani“) više puta su objavili fotomontaže Reisuleme, u donjem vešu naprimjer, kao i drugim formama omalovažavanja. Akteri medijskog blaćenja obavezno su bila lica sa bošnjačkim imenima kako bi izgledalo da su to stavovi pripadnika Islamske zajednice. U toj istoj Bosni, na tim istim i drugim medijima, od tih istih novinara nije se mogla desiti i najblaža kritička, a kamoli uvrjedljiva intonacija prema predvodnicima Katoličke ili Pravoslavne crkve.

Druga dimenzija priprema za realizaciju beogradskog plana odvija se posredstvom bošnjačkih bh. političara. Gorka realnost krize bošnjačke političke vertikale šansa je koju beogradski udbaši nisu mogli propustiti. Logistika je već postojala. Beogradske obavještajne službe se nikada nisu povukle iz Sarajeva, a i da jesu toliko je bivših saradnika (jednom saradnik – zauvijek saradnik) da ne moraju brinuti za svoje planove. Sulejman Tihić i ostala djeca komunizma ne predstavljaju posebno iznenađenje. No, Bakir Izetbegović jeste veliko i bolno razočarenje svih iole patriotski orjentisanih Bošnjaka. Razočarenje je bolnije što očekivanja od Bakira, sina Alije Izetbegovića, nisu bila racionalna već emotivna. Samo mali broj onih koji ga lično poznaju bio je pošteđen razočarenja u očekivanju od „velikog“ sina da nastavi očevim stopama. Kako je jadno izgledalo snishodljivo dodvoravanje Izetbegovića nasljednika Borisu Tadiću u Karađorđevu, koji se, za razliku od drugih, više puta srpskom predsjedniku obraća sa „predsjednik Tadić“, sav sretan što je u prilici fotografisati se sa državnicima.

Susret Bakira Izetbegovića sa Muhamedom Jusufspahićem, dan prije Karađorđeva, zapravo otkriva da je novi „bošnjački“ član Predsjedništva BiH pristao da u korist Beograda odigra ulogu protiv Sandžaka, Islamske zajednice i na koncu Bosne. Bošnjački pod navodnicima jer predstavljati Bošnjake sa samo pet posto glasova od ukupnog broja Bošnjaka u Bosni, a tri puta manje dobijenih bošnjačkih glasova od Hrvata Željka Komšića, ne može biti ozbiljan temelj legitimiteta za predstavljanje bošnjačkog naroda i njegovih interesa.

Kada se prosječni dokopaju vrha, gore je nego kada to učine loši. Za razliku od loših, prosječni izazivaju sažaljenje, što za bošnjački narod može biti kobno.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

871

Ponedjeljak, 16. Maj 2011

Dok srbi u Bosni pokusavaju da reformisu sudstvo da bi relativizirali zlocine i sprijecili dalje gonjenje srpskih zlocinaca...


[SIZE=3]Tromjesečnoj Adini Hajdarević pucali su u glavu[/SIZE]


U Tuzli je danas izvršena identifikacija bebe koja je u momentu kada je ubijena imala tri mjeseca. Posmrtni ostaci ove bebe pronađeni su 2005. godine u primarnoj masovnoj grobnici Suha u Bratuncu iz koje je ekshumirano 38 žrtava, uglavnom žena i djece

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o djevojčici Adini (Vahid) Hajdarević, rođenoj 22. januara '92. godine u Tuzli, nastanjenoj u mjestu Podčauš, općina Bratunac, stradaloj 10. maja '92. godine u Bratuncu.

Posmrtni ostaci ove bebe pronađeni su 2005. godine u primarnoj masovnoj grobnici Suha u Bratuncu iz koje je ekshumirano 38 žrtava, uglavnom žena i djece, među njima 20 žena i osmero djece od jedne do dvanaest godina.

Čengić je kazala da je posmrtne ostatke ove bebe danas identificirao njen otac koji je prošle godine ukopao suprugu i drugu kćerku koje su također ekshumirane iz iste masovne grobnice.

„Po riječima vještaka sudske medicine dr. Vede Tuce koji je izvršio sudskomedicinsku obradu posmrtnih ostataka, uzrok smrti su strijelne ozljede u predjelu glave i desne butne kosti. Dakle, ovoj bebi koja je imala samo tri mjeseca pucano je u glavu“, kazala je Čengić.

Po njenim riječima, posmrtni ostaci ove bebe bit će ukupani 12. maja u memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu kada će biti ukopano 16 žrtava stradalih u toku proteklog rata na području općine Bratunac.

 • »amirovic« je muško

Postovi: 101

Datum registracije: 23.07.2006

 • Poruku poslati

872

Srijeda, 18. Maj 2011

Izgradnja vitalnih objekata

sreda, 18 maj 2011

Uskoro počinje izgradnja vitalnih infrastrukturnih objekata u Novom Pazaru. Odlukom gradskog veća počeće izgradnja treće faze gradskog trga, odnosno ulice 28. Novembra.

Gradiće se i mostovi na Jošanici i to u Svojboru, Jaklji i u Šutenovcu. Član gradskog veća Asim Prenča najavio je i radove na uređenju prostora ispred novoizgrađene sportske hale na rekreacionom centru gde će se, kako je rekao, raditi i na ozelenjavanju površina, izgradnji dečijeg igrališta i novog teniskog terena. Reč je o višemilionskim ulaganjima kaže član gradskog veća Asim Prenča i naglašava da će se izgradnjom ovih objekata znatno poboljšati uslovi življenja u Novom Pazaru. (S.K.)

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

873

Četvrtak, 19. Maj 2011

Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

874

Četvrtak, 19. Maj 2011

Zukorlić: Izetbegović neligitiman, Ljajić prevaziđen

NOVI PAZAR -
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tvrdi da je podršku bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića imao dok on nije bio na vlasti, kada je, kako je rekao, bio slobodan čovek i govorio ono što misli i oseća.


Povodom izjave ministra Rasima Ljajića da Zukorlić građanima Sandžaka nudi "šarene laže" i zloupotrebljava socijalno ekonomsko nezadovoljstvo naroda, muftija kaže da je Ljajićeva retorika u Sandžaku "identična SPS-ovoj retorici s kraja 90-tih".

"Izjava Bakira Izetbegovića je paradigma trenutnog stanja bošnjačkih političara. Sada očito ne govori po svojoj savesti već po interesima javnih i tajnih stvarnih vladara Bosne", rekao je Zukorlić Tanjugu.

Izetbegović je izjavio da je ranije podržavao muftiju Zukorlića, ali da je sada očevidno da je to bilo pogrešno, istakavši istovremeno da se on zalaže za jedinstvenu islamsku zajednicu svih Bošnjaka sa Rijasetom i reis ul ulemom u Sarajevu.

Zukorlić smatra da ta promena u Izetbegovićevim stavovima govori o slabosti njegove pozicije.

"Bakir Izetbegović ima problem i sa stvarnim legitimitetom u bošnjačkom narodu jer je na izborima hrvatski predstavnik Željko Komšić dobio tri puta više bošnjačkih glasova od njega", rekao je muftija.

On tvrdi da ovakav istup Izetbegovića predstavlja najavu početka političke diferencijacije u BiH gde će se jasno razdvojiti ko je za bošnjački i bosanski intres, odnosno ko će služiti, kako je rekao, beogradskim i drugim interesima.

Zukorlić je, povodom Ljaćeve izjave da muftija nudi "šarene laže" i koristi socijalno ekonomsko nezadovoljstvo radi prikupljanja jeftinih političkih poena, rekao da je Ljajićeva retorika u Sandžaku "ovog trenutka identična SPS-ovoj retorici s kraja 90-tih".

"I tada su političari SPS-a, Bošnjaci u Sandžaku, govorili da će uz pomoć svojih veza u Beogradu u Sandžak dovesti investicije i asfaltirati puteve", naveo je on.

Zukorlić je uveren da je "Ljajić u Sandžaku potpuno prevaziđen političar i da njegove izjave ne zavređuju ozbiljniju analizu".

Upitan kako vidi političku scenu Sandžaka u ovom trenutku, Zukorlić je rekao da je ona upravo onakva kako se i počela razvijati polovinom prošle godine - uz, kako kaže, beogradski koncept koji predstavljaju Sulejman Ugljanin i Ljajić koji imaju između 15 i 20 odsto podrške i koncept koji podržava većina bošnjačkog naroda Sandžaka na čelu sa Bošnjačkom demokratskom zajednicom čiji je predsednik Emir Elfić sa ostalim političkim subjektima okupljenim oko nje.

Zukorlić je rekao da je poziv Ugljanina na formiranje jedinstvenog Bošnjačkog nacionalnog veća prihvatljiv, a jedina pravna mogućnost za to je da se većnici Bošnjačke liste i preostala tri većnika Bošnjačkog preporoda pripoje Bošnjačkom nacionalnom veću koje je već formirano.

"O tom načinu smo spremni razgovarati", rekao je Zukorlić.


http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/zukorli…jen_253946.html
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

875

Petak, 20. Maj 2011

[SIZE=3]Ivica Dačić priziva novi rat: "Gusle i kletve neće sačuvati Kosovo... Treba proglasiti mobilizaciju"[/SIZE]


Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros da Srbija Kosovo i Metohiju može sačuvati samo racionalnom i pametnom politikom.

On je za srbijanski TV "Pink" ocijenio da se problem "neće riješiti guslama i kletvama", nego ukoliko dođe do rješenja u kome će i Srbi i Albanci biti pobjednici, odnosno neće biti gubitnici.

Dačić smatra da je potrebno staviti tačku na ta pitanja, što je u interesu Srba i Srbije, "jer ako to ne uradimo, ostaćemo bez ičega i naš narod će najviše propatiti", prenose srbijanske "Vesti".

"Stavljanjem tačke Srbija bi imala osnovu da zna šta je njeno", rekao je on, dodajući da su se konstituisala dva Kosova - srpsko i albansko koje su danas realnost.

Ocijenivši da do rješenja mirnim putem nikada neće doći, Dačić je rekao da je "spreman da se ponovo proglasi mobilizacija, ako je to rješenje".

Dačić je rekao da ne krši Ustav, nego samo govori o rješenju, koje bi podrazumjevalo, ako bi do toga došlo, i promjene Ustava, o čemu bi trebalo da se izjasne građani.

"Srbija bi trebalo danas da ima novo načertanije kao prije 100 ili 200 godina "o tome šta su naši državni nacionalni interesi, šta je ono što mi branimo i ratom, šta je linija razgraničenja na Kosovu", smatra Dačić.

On je rekao da ne misli da bi razgraničenje trebalo da bude samo na sjeveru, nego da je govorio o razgraničenju između Srba i Albanaca i specijalnom statusu i položaju srpskih manastira koji su već sada pod zaštitom UNESCO-a.

"Ukoliko budu napadnute te teritorije, Srbija će to smatrati napadom na Srbiju", najavio je Dačić, navodeći da njegov prijedlog nije za izdaju nego za spas Srba na Kosovu.

Dačić je naveo da su druge stranke predložile promjenu Ustava, govorile o autonomiji i državnosti Vojvodine ili o monarhiji, upitavši zar time ne krše Ustav?

On je podsjetio da je predsjednik jedne stranke i zamjenik premijera i da svako ima pravo da razmišlja.

"Ima pravo da odlučuje VS UN, Amerika, Francuska, Njemačka ko zna koliko zemalja da prizna nezavisnost Kosova i svi da vode dijalog o Kosovu, cio svijet, a jedino sada zamjenik premijera treba da traži dozvolu od nekog da uopšte razmišlja o tome kako će se riješiti problem Kosova", dodao je Dačić.

Dačić je podsjetio da se o tome raspravljalo u posljednjih 100 godina i da je o tome govorio i Dobrica Ćosić, koji je, takođe, upotrebljavao termin razgraničenje.

Dačić je rekao da u Americi smatraju da je pitanje Kosova riješeno.

"Mi smatramo da nije riješeno, jer imamo Ustav, koji je prekršen odavno, jer je faktički uspostavljena nezavisna država na našoj teritoriji".

Dačić je ponovio da za godinu dana možda o ovoj temi neće biti moguće govoriti.

"Ako želimo da sačuvamo Srbiju na Kosovu i Metohiji, onda je to jedno od legitimnih rješenja", rekao je Dačić, dodajući da je, uostalom, to rekao i šef tima za dijalog Beograda Borko Stefanović.

Dačić je rekao da ne vjeruje da su se predsjednik DS Boris Tadić i lider SNS Tomislav Nikolić sastali ko zna koliko puta u proteklih godinu dana, a da nisu pri tom spomenuli Kosovo.

On je rekao da neće više govoriti o toj temi, nego će prepustiti liderima drugih stranaka da oni kažu šta misle da je rješenje.

24sata


Za dzabe laje ovaj Slobov ucenik... nece cetnici na naoruzan narod... da su dole neka deca i sirotinja vlahudija bi odavno pokazala kakvi su heroji

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

876

Ponedjeljak, 23. Maj 2011

Zukorlić hoće da bude vlasnik Sandžaka
Sub, 05/21/2011 - 20:30

интервју |
политика

Autonomija Sandžaka je sve izvesnija, to je moje uverenje, a vlasti će to shvatiti i obezbediće sigurnost građanima. A stepen samouprave biće toliki koliko se iznađe rešenje da je prihvatljivo za Bošnjake u Sandžaku, a da ne ugrozi suverenitet Srbije, izjavio je pre dva dana glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Međutim, Aida Ćorović, predsednica NVO „Urban-in“ iz Novog Pazara, kaže da je suština problema to što muftija Zukorlić zapravo nikada nije otvoreno rekao šta zaista podrazumeva pod tim pojmom – autonomija Sandžaka.
– Zukorlić ima jednu priču za Beograd, gde potencira tezu o evropskoj regiji, dok s druge strane njegovi najbliži saradnici govore o sandžačkoj policiji, o prerogativima republike „u istorijskim granicama”... U svakom slučaju, to kako Zukorlić vidi autonoimiju najviše liči na njegovu ličnu prćiju, a to neće podržati ni Srbi u Sandžaku, a ni veliki broj Bošnjaka – kaže Aida Ćorović za „Dnevnik”.
Može li, međutim, drugačiji pristup ideji autonomije ipak naići na pristalice u tom delu Srbije?
– Za Sandžak je ključna tema decentralizacija i regionalizacija. Svaki region treba da ima određen stepen autonomije, s idejom da najveći deo novca ne ide u Beograd, već da ostane tamo gde se „proizvodi”, a da se višak deli po principu solidarnosti. I to je nezadrživ proces, jer su za to i Šumadija, i Niš, i istočna Srbija... Tim pre što se na taj način dobija i transparentnija odgovornost, s obzirom na to da sada lokalni političari i za vlastite brljotine krive Beograd. E više ne bi mogli, već bi građani jasnije ocenjivali njihov rad ili nerad na izborima.
Kada smo kod izbora, predstavlja li Zukorlićeva izjava o „osvajanju opštine” njegovu nedmosmislenu najavu da će se otvoreno uključiti u političku utakmicu?
– Naravno. Pa on sve ovo i radi zato da bi se uključio u političku utakmicu i postao vlasnik Sandžaka. Ono što je, međutim, problematično, to je način na koji je muftija govorio o „osvajanju opštine”. Jer, bojim se da taj njegov poziv u sebi krije i određenu notu nasilja. A to može biti strašno opasno.
Znači li, u tom kontekstu, da vas nije iznenadilo ni priznanje člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da mu je žao što je podržavao Zukorlića?
– Mnogima je, uključujući i mene, žao što smo u nekom trenutku podržavali Zukorlića. Sigurna sam da to osećanje poraženosti, koje ja imam, dele i drugi ljudi, jer sada shvatamo da je on brutalno koristio Islamsku zajednicu u Srbiji za samopromociju i lično bogaćenje. Mi nismo mogli znati da je njegov krajnji cilj potpuna privatizacija Sandžaka, ali je u međuvremenu on sa svojim siledžijama pokazao šta zapravo hoće. I to više ne krije. Stoga se svaki normalan čovek koji ga je u bilo kom trenutku iz bilo kog razloga podržao, sada kaje jer vidi da muftija nema nikakve veze sa demokratijom i demokratskim vrednostima. Ako Zukorlić dođe u Sandžaku na vlast, to će postati geto u kome će vladati teror jednog čoveka.
Može li se ipak govoriti o tome da je muftiju ta Izetbegovićeva poruka neprijatno iznenadila, pa čak i uzdrmala?
– To bez svake sumnje, o čemu, uostalom, svedoči i promptno reagovanje u „Glasu islama”, gde se kaže da je Izetbegović „veliko i bolno razočarenje svih iole patriotski orijentisanih Bošnjaka, koji je pristao da u korist Beograda odigra ulogu protiv Sandžaka”. To je, inače, već uobičajena praksa da ko god prozbori nešto protiv muftije, odmah je nemusliman, izdajica... Ali to otvaranje fronta prema Sarajevu samom Zukorliću neće doneti ništa dobro, iz prostog razloga što je izgubio podršku svih tamošnjih političara i još mu jedino stranu drži reis ul ulema Mustafa Cerić.
Kako će se događaji dalje razvijati u Sanyaku; može li se ipak očekivati spuštanje lopte, pogotovo nakon Ugljaninovog poziva da tri suprotstavljene liste formiraju Bošnjački nacionalni savet?
– Sumnjam da će biti spuštanja lopte, pogotovo sa Zukorlićeve strane. Predaleko je otišao, previše je pretio, i svako smirivanje i saradnja s Ljajićem i Ugljaninom bi mu umanjilo uticaj kod njegovih napaljenih pristalica i potencijalnih birača. Pre bi se moglo očekivati da nastavi sa zaoštravanjem situacije sve do izbora. I to ne novih izbora za nacionalni savet, jer njemu to više nije toliko bitno. On sad puca na lokalne i parlamentarne izbore.
Miroslav StajićMekša verzija islama

Vođa vehabijske zajednice u Unsko-sanskom kantonu Federacije BiH Bilal Bosnić pozvao je svoje sledbenike i sve ostale muslimane da osvete Osamu bin Ladena. Može li taj poziv imati efekta i u Sandžaku?
Apsolutno ne! Vehabije i u Bosni i u Sandžaku mogu da pričaju šta hoće, mogu da pozivaju na džihad koliko god hoće, nema ništa od toga. Takve radikalne islamske struje na ovim prostorima nikada nisu nailazile na plodno tlo. Istina, poslednjih dvadesetak godina jedan broj vernika i sveštenstva, koji se školovao u zemljama sa fundamentalnijim pogledom na islam, doneo je nešto radikalniji dah, ali on se ovde nije primio. U Sandžaku je uvek bila dominantna meka, evropska, tolerantna verzija islama, taj će pristup biti samo još izraženiji što se više budemo odmicali od rata u Bosni, a primicali se Evropskoj uniji.

http://www.dnevnik.rs/sr-lat/node/32532
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

Phikret

Profesionalac

(10)

 • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

 • Poruku poslati

877

Utorak, 24. Maj 2011

Poplave u Pazaru.

http://www.mondo.rs/s207023/Info/Hronika…elu_Srbije.html

http://www.emportal.rs/vesti/srbija/155906.html

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbij…ni-novog-pazara

Zao mi je ljudi kojima je naneta steta, istovremeno ocekujem munjevitu reakciju drzave, Kraljeva i ostalih gradova Srbije koji ce poslati pomoc.


 • »amirovic« je muško

Postovi: 101

Datum registracije: 23.07.2006

 • Poruku poslati

878

Utorak, 24. Maj 2011

utorak, 24 maj 2011 11:41


U prepodnevnim satim obrušio se deo Gradskog bedema, jednog od najstarijih spomenika osmanlijske kulture i simbola Novog Pazara.Pretpostavlja se da je do obrušavanja došlo zbog obimnih padavina koje su ovih dana zadesile ovo područje.

U novopazarskoj gradskoj upravi kažu da će odmah preduzeti sve što je u njihovoj moći, uz uključivanje nadležnih institucija države Srbije.

Šef kabineta gradonačelnmika Novog Pazara Mirsad Jusufović, u izjavi za Regionalnu radio-televiziju, rekao je da bi Ministarstvo kulture trebalo hitno da reaguje i obezbedi sredstva i stručnu pomoć, kako bi ovaj vredan spomenik bio zaštićen od propadanja i kako bi mu bio vraćen stari sjaj

Bedem u centru Novog Pazara u ovom obliku datira od 17. veka i predstavlja vredan spomenik osmanske arhitekture.
---------------------------
amirovic je dodao/la ovu sliku:
 • bedem obrusen.jpg

Phikret

Profesionalac

(10)

 • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

 • Poruku poslati

879

Srijeda, 25. Maj 2011

Citirano

Orginalno od amirovic
utorak, 24 maj 2011 11:41

Šef kabineta gradonačelnmika Novog Pazara Mirsad Jusufović, u izjavi za Regionalnu radio-televiziju, rekao je da bi Ministarstvo kulture trebalo hitno da reaguje i obezbedi sredstva i stručnu pomoć, kako bi ovaj vredan spomenik bio zaštićen od propadanja i kako bi mu bio vraćen stari sjaj

Bedem u centru Novog Pazara u ovom obliku datira od 17. veka i predstavlja vredan spomenik osmanske arhitekture.
---------------------------


A sef kabineta bi mogao da gleda malo sire. Prvo, na bedemu nije mesto kaficu, a i biblioteka ja diskutabilna.

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

880

Petak, 27. Maj 2011

Fudbalera ubio grom na terenu

Ermin Zećirović (22), igrač Tutina poginuo u četvrtak na treningu, dok je Miloš Džoković prošao sa lakšim povredama

Tragedija koja je u četvrtak popodne zadesila Tutin duboko je potresla sve žitelje ovog grada, a vest o pogibiji mladog fudbalera ovdašnjeg zonaša, Ermina Zećirovića naterala je mnoge da tu informaciju provere, nadajući se da je u pitanju pogrešna interpretacija.

Nažalost, tragedija se dogodila, i to na treningu ekipe koja je predstavljala pravi prolećni hit u Moravskoj zoni, a tom prilikom smrtno je stradao standardni prvotimac Tutina, Ermin Zećirović, momak koji je rođen 1989. godine.

Šef stručnog štaba Tutina, Sreten Avramović teško dolazi do reči, ali nekako uspeva da objasni šta se dogodilo kobnog popodneva.

- Imali smo trening u 16 časova, radili vežbe istezanja. Imali smo sjajnu atmosferu, kakvu uvek i imamo, posebno sada kad dobro ide, a onda se na nas sručio jak pljusak – tužnim tonom govori mladi trener Avramović za "Sport". - Odjednom, sevnula je munja, začuo se strahovit prasak i to između nas, a osim mene vežbao je još 21 igrač. Na veliku nesreću, Zećiroviću nije bilo spasa, smrtno je stradao. Šta drugo da kažem, osim da je ovo tragedija koja nas je sve izbacila iz koloseka, ceo grad tuguje, a najteže je Erminovoj porodici.

Osim stradalog Zećirovića, teže je povređen još jedan fudbaler, Miloš Džoković, ali je njegovo stanje, posle ukazane lekarske pomoći i obavljenih ispitivanja, ocenjeno kao stabilno.

Sahrana fudbalera Tutina, Ermina Zećirović biće obavljena danas.


http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.ht…-grom-na-terenu
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks