Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

881

Srijeda, 08. Juni 2011

Osniva se Bošnjačka akademija nauka i umetnosti u Novom Pazaru


NOVI PAZAR -
Osnivačka skupština Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) biće održana sutra na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, najavio je danas predsednik inicijativnog odbora za osnivanje BANU Muamer Zukorlić.


Zukorlić, koji je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, rekao je na konferenciji za novinare da je sve spremno za osnivačku skupštinu koju će činiti eminentna imena iz bošnjačke nauke i umetnosti sa prostora BiH, Sandžaka, okruženja i dijaspore.

On je kazao da će na skupštini biti usvojen statut i izabrani rukovodeći organi, a nakon radnog dela predviđena je "promotivna skupština" koja će biti otvorena za sve građane.

"Ovo će biti istorijski dan za bošnjački narod i bošnjačku naciju u celini. Osnivanjem BANU ostvarićemo našu težnju za dobijanjem važnog stuba sopstvenog opstanka, očuvanja identiteta i afirmacije sopstvene vrednosti i sopstvenog identiteta", rekao je Zukorlić.

BANU će imati dvojno sedište, odnosno neki organi će biti u Sarajevu, a neki u Novom Pazaru, kazao je Zukorlić i dodao da će "prostor delovanja akademije biti Bosna i Hercegovina, Sandžak i bošnjačka dijaspora".

"Biće to elitna, nadgranična akademija svih Bošnjaka sveta, koji će biti predstavljeni kroz najkvalitetnije ljude iz oblasti nauke i umetnosti", rekao je Zukorlić.

On je dodao da će među učesnicima osnivačke skupštine biti reis ul ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, akademik Muhamed Filipović i još neka važnih imena.


http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/osniva-…aru_257939.html
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško
 • »Tashke« je autor ove teme

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

882

Četvrtak, 09. Juni 2011

Osnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti

Četvrtak, 09. Juni 2011.| 17:18

Današnji dan je historijski dan za Bošnjake Sandžaka, Bosne i cijelog svijeta. Danas je u Novom Pazaru, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, osnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti - BANU.

Utemeljivači BANU-a su:

1. prof. dr. Ferid Muhić,

2. prof. dr. Mustafa Cerić,

3. muftija Muamer ef. Zukorlić,

4. prof. dr. Dževad Jahić,

5. prof. dr. Muhamed Filipović,

6. prof. dr. Lamija Hadžiosmanović,

7. prof. dr. Đenana Buturović,

8. prof,. dr. Ibrahim Pašić,

9. prof. dr. Omer Nakičević,

10. prof. dr. Ismail Čekić,

11. prof. dr. Džemaludin Latić,

12. književnik Alija Džogović,

13. prof. dr. Šerbo Rastoder,

14. akademski slikar Mehmed Sletović,

15. prof. dr. Hasnija Muratagić – Tuna,

16. prof. dr. Ejup Ganić,

17. književnik Nedžad Ibrišimović,

18. prof. dr. Omer Ibrahimagić, a

19. kademski slikar Muradin Dino Trtovac,

20. prof. Ervin Sinanović i

21. ekonomsita Haris Hromić.

http://www.islamskazajednica.org/index.p…12&article=5456
Tashke je dodao/la ovu sliku:
 • Reis-Muftija.JPG
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

883

Nedjelja, 12. Juni 2011

Dajte novac Sandžaku jednako kao i drugima

Predsednik Sandžačke narodne partije (SNP) Mirsad Đerlek pozvao je večeras u Novom Pazaru Vladu Srbije da prestane da se "diskriminatorski" ophodi prema Sandžaku i građanima koji žive u tom delu zemlje. Đerlek je na prvoj izbornoj skupštini stranke zatražio od Vlade Srbije novac iz budžeta za izgradnju infrastrukture, kao što ga dobijaju drugi delovi Srbije.

"Srbija je regionalno polarizovana zemlja, a najbolji primer za to je činjenica da je standard života u Beogradu i Tutinu 14:1. To je žalosno za zemlju koja stremi ka Evropskoj uniji, pitamo se gde je tu regionalni ravnomerni razvoj", rekao je Đerlek, koji je do septembra 2009. godine bio gradonačelnik Novog Pazara kao funkcioner Sandžačke demokratske partije (SDP).
Đerlek je ocenio da Bošnjaci u Srbiji imaju krizu društveno-političkog identiteta i da im je potreban politički konsensus. "Pozivam sve političke partije u Sandžaku na razgovor, jer ako imamo različite političke ideje ne znači da treba da prolivamo krv, nego treba da se složimo oko najvažnijih bošnjačkih stvari", kazao je Đerlek.

Kako je naveo, "samo ako smo jedinstveni možemo postići dvosmerni dijalog sa Beogradom, koji će odgovarati i državi i nama".On je dodao da u Srbiji nema dovoljno demokratskih institucija koje bi garantovale Bošnjacima ono što im pripada, a država često pravi veštačke krize u Sandžaku pomoću političara iz tog kraja."Time žele da skrenu investitore iz Sandžaka, ali i da skrenu pažnju sa loše politike koju vodi nesposobna Vlada Srbije. Poručujem svim bošnjačkim političarima da zaborave trgovinu sa bošnjačkim nacionalnim interesima. Mi smo autohton narod, koliko god se trudio neko to da izbriše, istorija se ne može izbrisati", rekao je Đerlek.Đerlek je pozvao predsednika i premijera Srbije, Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića, da priznaju rezultate prošlogodišnjeg glasanja za Bošnjačko nacionalno veće, na kojima je Bošnjačka kulturna zajednica osvojila najviše glasova.

Andrić: Sandžak nema prave predstavnike u Vladi Srbije

Potpredsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Ivan Andrić ocenio je da Sandžak nema svoje prave predstavnike u Vladi Srbije, već samo "ljude koji se predstavljaju da su to".

Andrić je na skupu povodom Prve izborne skupštine Đerlekovog SNP-a rekao da su ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin "potpuno poraženi u mestu (Novom Pazaru) koje bi trebalo da predstavljaju u Beogradu".
"Ko god se služi demagogijom, ne može dugo da vara građane. Kada smo mi govorili o problemima u Sandžaku, oni su ćutali, a ova večerašnja prepuna sala vaše stranke im je kazna za to. Kako da razumemo da je neko za decentralizaciju Srbije, a da je protiv Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU)", rekao je Andrić.

On je dodao da će LDP nastaviti da se bori za prava Bošnjaka u Srbiji. "Borićemo se ne samo za prava identiteta, već i za ekonomska i kulturna prava. Treba da znate da Bošnjaci u Beogradu imaju prijatelje. Neprijatelj vam je neko ko želi da sačuva moć po svaku cenu i ko se kiti vama pred Evropom. Mi u vama ne vidimo značku koju bismo sebi stavili, već iskrenog partnera sa kojim ćemo zajedno kreirati politiku vezanu za Sandžak", rekao je Andrić.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

884

Srijeda, 15. Juni 2011

[SIZE=3]Jeremić: Ne popuštamo separatistima [/SIZE][SIZE=3]Popustimo li albanskim separatistima, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova neće biti poslednje s kojim ćemo se suociti.[/SIZE]

On je nakon razgovora sa ministarkom inostranih poslova Španije rekao da Srbija ne može pristati i prihvatiti jednostarno proglašavanje nezavisnosti Kosova.

Jeremić se tom prilikom zahvalio Španiji što nije priznala nezavisnost Kosova.

Šefovi diplomatija Srbije i Španije, Vuk Jeremić i Trinidad Himenes konstatovali su da dve zemlje imaju odlične odnose i jednake poglede na put evrointegracija Beograda kao i prema pitanju Kosova.

"Za nas je pitanje Kosova od ogromnog značaja, pre svega u kontekstu stvaranja jednog opasnog presedana. I zbog toga mi ne možemo ni na koji način prihvatiti jednostrano proglašavanje nezavisnosti dela naše teritorije", poručio je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Himenes.

Španska ministarka, koju su primili pored Jeremića i premijer i predsednik Srbije, naglasila je da njena zemlja neće priznati Kosovo i podsetila da je Španija jedna od pet zemalja EU koje to nisu učinile. Kosovo pored Španije, nisu priznali Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka.

"I u tom smislu želimo da nastavimo da sarađujemo sa vlastima vaše zemlje i da ih podstičemo da nađu konstruktivno rešenje za ovo pitanje. I, takođe, podržavamo dijalog između Beograda i Prištine u potrazi za kompromisnim rešenjem", ukazala je Himenes.

Ona je poručila da Srbija, kada se radi o njenom evropskom putu, može da računa, kao i do sada, na podršku Španije u svakom smislu. U ministarstvu za Kosovo i Metohiju kažu da poruke veoma uticajnih članica EU treba ozbiljno shvatiti, uz podsećanje da unutar nje još nema konsenzusa o priznavanju kosovske nezavisnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović ne isključuje mogućnost da će slični istupi predstavnika pojedinih članica EU biti sve učestaliji.se suočiti, kaže ministar Vuk Jeremić.Zna se na koga je mislio ovaj cetnik kojeg Turkinja majka rodi xx(

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

885

Petak, 17. Juni 2011

[SIZE=3]CG: Bošnjačka stranka dijeli državu na tri regiona i traži promjenu simbola[/SIZE]


Bošnjačka stranka se zalaže za afirmaciju Sandžaka kao prekogranične regije, sa slobodnim protokom ljudi, roba i kapitala, piše u novom u programu BS, koji bi trebalo da bude usvojen na kongresu te partije u subotu.

Ističe se da će BS raditi na jačanju ekonomskih i kulturnih veza i saradnje između građana, kulturnih, sportskih i drugih organizacija, privrednih subjekata i lokalnih samouprava unutar ove regije.

Na kongresu BS biće ponovo za predsjednika stranke izabran Rafet Husović, ministar bez portfelja u vladi, koji je jedini kandidat za predsjednika. Glavni odbor će naknadno, na predlog predsjednika, birati potpredsjednike BS.

U predlogu programa BS stoji da će se zalagati za vraćanje statusa opština Petnjici i Gusinju, te formiranje tri regiona u Crnoj Gori u kojima bi se uveo regionalni nivo vlasti “koji bi se bavio pitanjima od regionalnog značaja, prije svega u oblasti regionalnog razvoja, saobraćaja, poljoprivrede, turizma, prosvjete, zdravstva, kulture, sporta...

BS smatra da aktuelni državni simboli, posebno grb i zastava, ne reprezentuju adekvatno realnost i potrebe multinacionalne i viševjerske države kakva je Crna Gora i da nijesu usklađeni sa njihovim ustavnim sadržajem i određenjem.

samoubica

Početnik

(10)

 • »samoubica« je muško

Postovi: 13

Datum registracije: 11.06.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

886

Srijeda, 22. Juni 2011

[SIZE=3]Oštetili opštinu za jedan budžet
[/SIZE]

Novi Pazar -- Opština Novi Pazar saopštila je da je grupa od dvadesetak osoba iz opštinske uprave tokom prethodnog mandata oštetila grad za jednogodišnji budžet.


Oni su budžet oštetili fiktivnim izvođenjem radova, falsifikovanjem dokumentacije o izvođenju radova i nameštanjem poslova protivzakonitim ugovorima.

Komisija za preispitivanje rada bivše vlasti je utvrdila da su od 2000. do 2008. godine organi vlasti donosili odluke suprotne Ustavu i protivne zakonima o lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i komunalnim delatnostima.

Lokalno rukovodstvo je umesto investiranja u opštinska preduzeća angažovalo privatnu mehanizaciju za opšte radove, kroz potpisivanje ugovora o izvođenju radova i poveravanje delatnosti, navodi se u izveštaju Komisije.

Dodaje se da se uvidom u izvode Uprave za trezor Ministarstva finansija uočava da su sredstva budžeta uplaćivana direktno na račune dobavljača, mada nisu budžetski korisnici.


Izvor
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?…1&nav_id=520562

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

887

Petak, 24. Juni 2011

Akreditacija za Univerzitet u Novom Pazaru do kraja godine

BEOGRAD - Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru dobiće akreditaciju do kraja ove godine čime će biti ravnopravno tretiran, kao i ostali univerziteti u Srbiji, izjavio je danas rektor Univerziteta u Novom Pazaru Mevlud Dudić.

"Očekujemo kako je dogovoreno da će Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru... biti tretiran ravnopravno kao i ostali univerziteti, a da će akreditaciona komisija u narednom periodu do Nove godine završiti svoj posao", kazao je Dudić nakon razgovora sa ministrom za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem u Palati Srbija.

Marković je nakon sastanka rekao da će se u narednom periodu raditi na tome da se ispune svi potrebni uslovi kako bi Univerzitet u Novom Pazaru dobio akreditaciju.

"Imajući u vidu da tamo studira više od 3.000 studenata, da su oni svoju budućnost opredelili time što su izabrali određeni univerzitet i da je obaveza svih nas, države i rektora, da dođemo do rešenja koja su u skladu sa propisima države da Univerzitet u Novom Pazaru dobije akreditaciju", kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta radiće u skladu sa standardima i zakonom.

Ministar je dodao da je potreban zajednički rad kako bi se postigli rezulati, pre svega, u korist studenata.

Sastanku u Palati Srbija o zahtevu Univerziteta u Novom Pazar za dobijanje akreditacije prisustvovali su, pored ostalih, i predstavnici Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

888

Petak, 01. Juli 2011

[SIZE=3]Diplomatski rat u UNESKO će trajati[/SIZE]


Inicijativa da se preko UNESC-a, uspostavi kosovska kulturna bastina koja uključuje i srpske crkve i spomenike, nije prva. Ovoga puta obnovila je Francuska.

Rasprava, koju neki od učesnika opisuju kao pravi mali diplomatski rat je trajala je oko 20 sati, kaže za B92 Slađana Prica ambasador u Ministarstvu spoljinih poslova.

"Naša diplomatska aktivnost trajala je toliko dugo jer je jako teško u razgovorima i pregovirma sa članicama Komiteta koje su priznale jendostrano proglašenu nezavisnost Kosova postići bilo kakav pomak u njihovim stavovima. Insistirali smo na tome da je neprimereno da nam se na taj način oduzima deo naše istorije, da se nastoji izbrisati sve što je dokaz našeg prisustva na tom prostoru. Insisitriala sam i na tome da taj Komitet za svetsku baštinu UNESCa nije ni telo ni mesto koje raspravlja o pitanjima budućeg statusa", izjavila je za B92 ambasadorka Prica.

Većinskim stavom članica Komiteta UNESCo predlog Francuske je odbačen. Rusija, Kina, Brazil, Južna Afrika, Nigerija, Mali, Egipat, Kambodža i Meksiko su istakle da "manastiri srpske pravoslavne crkve nisu i ne mogu biti kulturni spomenici Kosova".

Na Kosovu i Metohiji postoji više od 1500 spomenika. Neki od najvrednijih uništeni su u nasilju kosovskih albanaca 17. Marta 2004. godineA nije im bio problem da od UNESCO-a traze da BOSANSKE stecke predstave kao deo ''srpske kulturne bastine'' zbog toga sto se samo par tih stecaka nalazi na prostoru danasnje Srbije... to za njih nije kradja tudje istorije... bagra jedna licemerna podmukla X( X( X(

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

889

Utorak, 12. Juli 2011

[SIZE=3]Zvanični rezultati: Crnogoraca 44,98 odsto, Srba 28,73 odsto [/SIZE]


Prema podacima Zavoda za statistiku (Monstat) u Crnoj Gori ima 44,98 odsto Crnogoraca, 28,73 odsto Srba, 4,91 odsto Albanaca, 8,65 Bošnjaka, 3,31 odsto Muslimana, 0,9 odsto Hrvata, i 1,01 odsto Roma.

4,87 građana nije htjelo da se izjasni o nacionalnoj pripadnosti.

Monstat je na konferenciji za novinare objavio rezultate popisa stanovništva, koji se odnose na vjeroispovijest i maternji jezik.

Srpskim jezikom govori 42,88 odsto građana, a crnogorskim 36,97.

Albanskim jezikom govori 5,27 odsto građana, bošnjačkim jezikom govori 5,33 odsto, hrvatskim 0,45 i srpsko-hrvatskim 2,63 odsto.
2003:

7.77% Bosnjaka
3.97% Muslimana
=11.74%

2011:

8.65% Bosnjaka
3.31% Muslimana
=11.96%

Ovde nisu uracunati ljudi iz dijaspore, odnosno ljudi koji nisu bili prisutni u Crnoj Gori za vrijeme popisa... a veliki broj Bosnjaka se iselio u zadnjih nekoliko godina, privremeno ili trajno.

Sto se tice ''bosnjackog'' jezika, sumnjam da ljudi nisu znali da stave BOSANSKI jezik... vec je ovo i dalje rezultat cetnickog negiranja BOSANSKOG jezika... sto to rade nije mi jasno... samo gube vrijeme.

Ako je tacan ovaj popis mogu reci da smo mogli znatno bolje da prodjemo... ali broj iskompleksiranih ljudi koji se izjasnjavaju ko Crnogorci ili koji su u neopredeljene nam znatno smanjuje procenat.

Postovi: 63

Datum registracije: 12.03.2008

Lokacija: vereinigte staaten von europa

 • Poruku poslati

890

Utorak, 12. Juli 2011

zavod za manipulaciju monstat

kompletni frizirani rezultati popisa

Bosnjake "pokrstili" u 10 grupa:
Bosnjake
"Muslimane"
Crnogorce
Bosance
Bosnjake-Muslimane
Crnogorce-Muslimane
Gorance
Jugoslovene
Muslimane-Bosnjake
Muslimane-Crnogorce

Bosanski jezik podijelili na :
Bosanski
"Bosnjacki"
"maternji"
"srpsko-hrvatski"


Islam podijelili na :
Islamsku vjeroispovest
"muslimansku" vjeru ? :))

ca. 5% neopredeljenih (o)


"drzava" koja pretenduje da bude clanica EU ? :))
feminismus existiert nur, um hässliche frauen in die gesellschaft zu integrieren

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

891

Nedjelja, 24. Juli 2011

Posto ne mozete procitat u srbijanskoj stampi:
Amela Terzic juniorski prvak Evrope na 3.000 metara.
Neka joj je hajirli akoBogda da postane i svetski sampion.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

892

Utorak, 26. Juli 2011

''Nema kompromisa sa Srbijom, specijalci ostaju na prelazima'' rekao kosovski premijer Hasim Tacigolubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

893

Ponedjeljak, 08. August 2011

Ko je dirao Aladinovu lampu?

Džin koji već tri noći pohodi nekoliko kuća u Novom Pazaru visok je dva do tri metra, obučen je u belo i lice mu je nevidljivo, tvrde građani, među kojima i nekolicina imama iz BiH, koji duha čekaju ispred kuće Esa i Amke Vrujčanin.

Nekoliko kuća u novopazarskom naselju Hadžet već tri noći navodno pohodi džin (duh) zbog čega se više stotina građana, među kojima i nekolicina imama iz BiH,okuplja ispred kuće Esa i Amke Vrujčanin.
Oni koji tvrde da su videli džina kažu da je visok dva do tri metra, da pohodi uglavnom krovove nekoliko kuća koje opkružuju kuću Vrujčanina, obučen je u belo i lice mu je nevidljivo.

Priča se i da je džin navodno ušao u obračun sa Vrujčaninom na čijem krovu kuće najčešće boravi i da mu je tom prilikom pocepao košulju.

Vernici tvrde da je ovo prvi put da se tako nešto događa u Novom Pazaru, ali ima i onih koji tvrde da je reč o čistoj ezoteriji i da ta, kako kažu, priča ne zaslužuje ama baš nikakvu pažnju.

Hadžet je, inače, naselje sagrađeno na spomen groblju streljanih muslimana 1944. i 1945. godine, gde je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić 29. jula postavio kamen temeljac za izgrdnju još jedne džamije u Sandžaku.

Na Hadžetu se dogodio i veliki protest vernika lojalnih toj verskoj zajenici zbog pokušaja lokalnih vlasti da zaustavi izgradnju mekteba (dečijeg vrtića).

Od 1. avgusta ove godine muslimani su u mesecu posta, Ramazana, kada se uzdržavaju od hrane i pića tokom dana, od izlaska do zalaska Sunca.


http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/…u+lampu%3F.html
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

894

Četvrtak, 18. August 2011

[SIZE=3]U Brodarevu traže svoju općinu[/SIZE]


Na društvenoj mreži Facebook pokrenuta je grupa pod nazivom Općina Brodarevo gdje je objavljen proglas pod nazivom “Terorizam u Brodarevu” koji prenosimo u cjelini:

Kada jednom narodu, skupini ljudi, selu ili jednom naselju silom ukinete općinu, zatim im ukinete srednju školu, zatim im ne date najosnovnije državne ustanove:

- porodilište,
- bolnica,
- zavod za rad,
- socijalna služba,
- vatrogasna služba,
- zavod za statistiku,
- narodna banka,
- dom kulture,
- hitna pomoć,
- poreska služba,
- javni parking
i bilo koje druge..

Zatim im ne date pravo na NAJOSNOVNIJE usluge, kao što je na primjer gradska voda ili recimo jedan jedini obični park za djecu ili jedna jedina obična klupa, ne dati ništa od toga jednom naselju, to se slobodno može nazvati TERORIZAM nad ovim stanovništvom!!

Da ne govorimo o nezainteresovanosti države u bilo kakvo investiranje u naše Brodarevo!

Dragi Brodarevci, mi smo već decenijama žrtve ove opštine i ove države, spadamo u najredovnije platiše poreskih obaveza a zauzvrat ne dobijamo baš ništa od države!

Dragi Brodarevci probudimo se, zaustavimo plan koji je skovat još prije par decenija da se ovo stanovništvo što više ugnijevi i unazadi!

Brodarevo je u Srbiji isto kao što su Niš, Beograd, Subotica, Užice itd. ali bilo gdje drugdje u Srbiji kada treba vode da nestane samo na par sati to se objavi u svim novinama, a mi u Brodarevu GODINAMA NEMAMO VODU! I to još nikada ni u jednim novinama nije ni objavljeno!

Ovo je terorizam i embargo za Brodarevo nanišanjen od strane Beograda, Užica, Prijepolja i Brodarevskih potrčaka i pomagača kojima je cilj i interes da iz nekog razloga nanesu što veće zlo ovom stanovništvu!

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

895

Četvrtak, 25. August 2011

[SIZE=3]Uvrjedljivi grafiti u centru Prijepolja[/SIZE]


U povodu uvredljivih grafita koji se već duže vremena nalaze ispisani na jasno vidljivim mjestima u opštini Prijepolje Centar za zaštitu ljudskih prava i tolernaciju – Polimlje objavljuje saopštenje za javnost u kojem se kaže:


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:


Nakon hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića, Srbija je nakon dužeg vremena pokazala da joj je satalo da ispoštuje zakon i pravdu i odlučno krene putem demokratizacije društva i uvažavanja različitosti.

Žao nam je što je multietničnost opštine Prijepolje narušena uvredljivim grafitima sa porukama na jasno vidljivim mjestima u Prijepolju i ogromnim slovima ispisane poruke;

„SVI SMO MI RATKO“ kao i poruka „HVALA TI RATKO“ i poruka „RATKO MLADIĆ HEROJ“

Žao nam je što se u Prijepolju u kojem se vrlo često govori o tolernaciji i suživotu nadležene ustanove nisu udostojile da pomenute grafite prekreče i time pošalju poruku da vode računa o uvažavanju različitosti i suživota.

Kakva je poruka za Bošnjake koji žive u Prijepolju ako se pomenuti zločinac veliča kao heroj?

Da li su moguće zdrave demokracijske promjene ukoliko se pojedinci i skupine i dalje zahvaljuju ubici nedužnih civila, djece, žena?

Da li su ubistva nedužnih ljudi, žena i djece herojstva za koje je potrebno pisati džinovske grafite pred očima kulturne, nacionalne, vjerske javnosti i različitosti a da se pri tome ne vodi računa o onima koji pripadaju narodu koji je preživio genocid pod direktivom Haškog optuženika Ratka Mladića?

Kakva se poruka šalje drugima o Prijepolju u kojem su shodno grafitima građani podjeljeni na one koji su Ratko i na one koji to nisu!?

Ne želimo da vjerujemo da se u procesu demokratizacije društva u Srbiji ljudi djele na zločince i na žrtvu, ne želimo vjerovati ali nas okruženje u to uvjerava.

Želimo da vjerujemo da su pomenuti grafiti ispisani od strane pojedinca a nikako skupine ali isto tako nije uredu da ti grafiti toliko dugo vremena stoje predo čima cijele javnosti a da se niko od prestavnika vlasti, političkih pratija, nevladinih organizacija nije oglasio po ovom pitanju.

Ovim putem apelujemo na nadležene organe da u što kraćem roku prekreče pomenute grafite i time pošalju poruku javnosti i Bošnjacima da je to bilo djelo nesavjesnog pojedinca i da je Prijepolje i dalje sredina zajedničkog suživota i međusobnog uvažavanja i poštivanja različitosti.

Zar je potrebno da pored spomenika nedužno otetim i ubijenim Bošnjacima u Štrpcima, pisati grafite sa porukama veličanja zločinca i Haškog optuženika Ratka Mladića i time slati poruku da za Bošnjake nema mjesta u Prijepolju.

Jasno nam je da se prošlost ne može promjeniti ali isto tako nije dobro veličati crne stranice istorije i veličati ih na štetu društva i zajednice kojoj neko pripada.

Apelujemo nadležnim ustanovama da u što kraćem vremenu prekreče grafite i time se izvine Bošnjacima za nesavjesno ponašanje pojedinaca a sve u cilju nastavka kvalitetnog i harmoničnog suživota u Prijepolju.Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

896

Nedjelja, 28. August 2011

Malo vijesti iz Bosne.


[SIZE=3]Zbog divljanja na šehidskom mezarju u Kalesiji privedena 22 "navijača", četničko orgijanje i u Tuzli[/SIZE]


"Navijači" su, najprije su uz galamu, procikivanje i vrištanje, vršili nuždu u i oko prostora mezarja

Večeras oko 21 sat u Policijsku stanicu u Kalesiji privedena su 22 osobe koji su se predstavili kao navijači iz Modriče.

Kako saznajemo, krećući se iz pravca Zvornika, autobus koji ih je prevozio zaustavio se pored Šehidskog mezarja u Memićima, na kome je ukopano blizu 600 bošnjačkih žrtava, uglavnom, ubijenih na području Zvornika 1992.godine.

"Navijači" su, najprije su uz galamu, procikivanje i vrištanje, vršili nuždu u i oko prostora mezarja, a potom su sa jarbola u krugu mezarja skinuli bosansku zastavu, bacili je, te nakon toga autobusom nastavili put prema Tuzli. Incident je dojavljen službenicima Policijske stanice u Kalesiji, koji su ih ubrzo presreli i priveli u službene prostorije radi informativnog razgovora.

Inače, tokom današnjeg dana, policija je u Tuzli privela četiri osobe iz Bijeljine koje su, vozeći se gradom kombijem "mercedes" izvjesili zastavu Četničkog ravnogorskog pokreta i njome provocirali prolaznike.

Policija ih je susrela na Brčanskoj Malti i pokušala legitimisati, ali su oni započeli dijalog sa prolaznicima, pokazujući im majice s likom zločinca Ratka Mladića.
[SIZE=3]Srpski mladići iz Branjeva teško pretukli Nesuda Halilovića[/SIZE]


Nasrnuli su na Halilovića udarajući ga pesnicama i nogama po čitavom tijelu, gdje su mu od udaraca izbijeni prednji zubi

Više od 30 Bošnjaka iz sela Gornji Šepak kod Zvornika, sinoć je noć provelo dežurajući na prilazima selu i na obali rijeke Drine, u strahu od napada vandala iz obližnjeg srpskog sela Branjevo, koji su ih noć ranije teško fizički napali.

Saznajemo da su petorica mladića srpske nacionalnosti iz sela Branjevo, nekoliko kilometara udaljenog od Gornjeg Šepka, preksinoć došli na obalu Drine i tu zatekli Nesuda Halilovića kako peca ribu. Nasrnuli su na Halilovića udarajući ga pesnicama i nogama po čitavom tijelu, gdje su mu od udaraca izbijeni prednji zubi. Ogorčeni ovim događajem, posebno zbog više ranijih provokacija od strane grupe mladića iz Branjeva, Bošnjaci iz Gornjeg Šepka sinoć su odlučli noć provesti čuvajući svoje selo. Pridružio im se i delegat u Vijeću naroda RS-a Fadil Banjanović, koji nije krio svoju ogorčenost zbog uznemiravanja šepačkih Bošnjaka.

- Ovdje se s teškom mukom gradi povjerenje među ljudima, a onda dođu vandali i sve pokvare. Bošnjaci iz Gornjeg Šepka imaju pravo da štitet svoj integritet i svoju imovinu i nikome sigurno neće dozvoliti da ih napada i vrijeđa. Osjećam svoju ljudsku, ali i političku obavezu da budem sa ovim ljudima. Ovo je njihova zemlja, ovdje su njihove kuće i ako ih nadležne institucije RS-a, prije svega policija, ne budu štitili, onda ćemo se sami organizirati i štititi. Jednom smo progonjeni iz ovih krajeva, nema toga više kome ćemo dozvoliti da nas ponovo udara, premlaćuje, progoni. Ovdje se kako je svijeta i vijeka pecala riba i ljudi okupljali i zato i noćas hoću da sjedimo i družimo se..Ako je neko za nešto kriv ima zakon neka odgovara, ali svi moraju znati da su vremena premlaćivanja odavno prošla – poručio je Banjanović.

Inače, osim policije koja je tokom jučerašnjeg dana i noći obilazila Gornji Šepak, niko od nadležnih općinskih struktura, skupa sa bošnjačkim kadrom u zvorničkoj općini Vehidom Kadrićem, nije se udostojio da dođe među mještane i sa njima razgovara.KAKO OVI BOSANCI TRPE SVE OVO MENI NIKAD NECE BITI JASNO

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

897

Ponedjeljak, 29. August 2011

Citirano

Orginalno od Asko
KAKO OVI BOSANCI TRPE SVE OVO MENI NIKAD NECE BITI JASNO

Trpjeli smo mi u Sandzaku i gore stvari devedesetih, tukla je srpska policija u tri smjene. Danas, ko da nista nije bilo. Mene ovo nista ne cudi, mene cudi kako to da nismo saburli kada smo mi izmedju sebe u pitanju. Nego nam fitilj tako kratak.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

898

Ponedjeljak, 29. August 2011

AFERA VIKILIKS - Objavljeno više od 800 depeša iz američke ambasade u Beogradu

UGLJANIN JE KOŠTUNIČIN MAČOR!

Koštunica je inscenirao sukob među muftijama preko svoje „mačje šape“ - Ugljanina, piše Kameron Manter


BEOGRAD - „Sandžački Milošević“, a Koštuničin ljubimac!
Tako Amerikanci opisuju sadašnjeg ministra bez portfelja, nekada gradonačelnika Novog Pazara Sulejmana Ugljanina. U depeši od 10. decembra 2007. američki ambasador Kameron Manter piše da je Sandžak „jedan od poslednjih ostataka Miloševićeve ere gde lokalni političar uspostavlja svoju moć putem manipulacija, prinuda i zastrašivanja“.

Manter tvrdi da je Ugljanin optužio SAD za rascep u lokalnoj Islamskoj zajednici i da je rekao da Amerika podržava muftiju Muamera Zukorlića. Lokalni opozicioni lideri i predstavnici NVO bili su zabrinuti zbog Ugljaninove represivne vladavine, a Aida Ćorović nazvala ga je „sandžački Milošević“.

Manter podseća na Ugljaninovu prošlost, usko ga povezujući s metodama vladavine Slobodana Miloševića. Kao jedan od osnivača SDA, stranke Alije Izetbegovića, Ugljanin je počeo naoružavanje Sandžaka u ranim devedesetim, kako bi se on otcepio od Srbije.

Kasnije je Ugljaninova stranka raskrstila s tim i ušla u koaliciju sa DSS Vojislava Koštunice. Manter je napisao da se sumnja da je Koštunica „inscenirao sukob među muftijama preko svoje ‘mačje šape’ u Sandžaku - Ugljanina“.
Komentar ministra Ugljanina juče nismo uspeli da dobijemo. Ni u DSS nisu želeli da pričaju za Kurir.Zastrašivao birače!

Ambasador Manter navodi da je Ugljanin koristio brutalnu taktiku da ostane na vlasti, „uključujući i krađu na poslednjim lokalnim izborima 2006“. Njegove „trupe“ su, navodno, tada zastrašivale birače.http://www.kurir-info.rs/vesti/ugljanin-…acor-118534.php
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

899

Ponedjeljak, 12. Septembar 2011

[SIZE=3]Služena liturgija u nezakonito izgrađenoj crkvi: Bolesna Fata Orlović otišla jer više ne može izdržati [/SIZE]

I nakon 11 godina muka nane Fate Orlović jutros se opet oglasilo zvono i održana liturgija u povodu krsne slave nezakonito izgrađene crkve u avliji Fate Orlović. Sveštenik i nekoliko vjernika došli su iz Bratunca u Konjević Polje.

Uz policiju bili su prisutni i predstavnici međunarodnih organizacija. Bolesna Fata Orlović otišla je kod kćerke u Srebrenik, jer više ne može izdržati, javlja FTV.

Kako kaže, svi su je izdali, od vlasti ove države do brojnih organizacija i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Ali ona se ne predaje, kaže, borit će se do smrti da se crkva ukloni iz avlije Orlovića.Podrska Fati i nadam se da nece odustati. Ima veca muda nego pola te Bosne.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

900

Četvrtak, 22. Septembar 2011

[SIZE=3]Svjedok: Srpski vojnici silovali su mene, moju kćerku i sina[/SIZE]

HAG - Zaštićeni svjedok KDŽ-051 izjavio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, da su u ljeto 1992. srpski vojnici u Rogatici silovali njega i njegovu kćerku i sina, koji su bili maljoletni.

"Moja kćerka, koja je imala 7,5 godina, silovana je nekoliko puta. Moj sin od 13,5 godina silovan je mjesecima... Silovan sam i ja, ali me za djecu najviše boli... Još nisam pitao suprugu da li je i ona bila silovana, zato što nemam snage... I nju su odvodili, ali nikada nismo pričali o tome", rekao je KDŽ-051, briznuvši zatim u plač zbog čega je zasjedanje suda prekinuto.

Svjedok je naglasio da ga "najviše boli" što su to radile "njegove komšije" i "ljudi koje je znao" u logoru u srednjoj školi u Rogatici, u koji je njegova porodica, zajedno sa stotinama Bošnjaka, bila zatvorena krajem maja 1992 i držana tri i po meseca.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Svj…ina-107277.html

Svoju naivnost su Bosnjaci uvijek debelo placali.

3 korisnika osim vas pregledava ovu temu.

3 Gostiju

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks