Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

921

Subota, 12. Maj 2012

Osrknavljeno mezarje u Bratuncu

I pored obezbjeđenja i dežurstva, nepoznati vandali su sinoć upali u šehidsko mezarje Veljaci u Bratuncu i iščupali 13 nišana i poredali ih u obliku krsta.

„Nažalost, žrtve nemaju mira ni u ovim danima kada 34 identifikovane žrtve zločina u Bratuncu treba da nađu konačan smiraj. Ogorčeni smo zbog ovog događaja“ izjavila je Hiba Ramić iz Fondacije „Veljaci-Bratunac 92“.

Za danas je planiran ukup i dženaza za 34 identificirane žrtve.http://www.radiosarajevo.ba/novost/81028…arje-u-Bratuncu


Na mezarju Veljaci u Bratuncu klanjana dženaza za 34 ubijena Bošnjaka

Dženita Salihović imala je svega tri godine kada je ubijena u maju 1992. Ukopana je danas pored sestre koja je imala svega šest mjeseci. Ubijeni su i njihovi roditelji, pa su danas dženazi prisustvovali samo njihovi rođaci.

“ Ovo mi je amidžićna Dženita koja je imala tri godine, a 2009. godine, ukopana joj je sestra Narcisa koja je imala šest mjeseci. I otac i mati su ukopani, niko više nije živ”, izjavio Zijad Salihović.

Šida Rejhanović, takođe je izgubila kompletnu porodicu.

“Dva sam sina ukopala u Potočarima i još čovjeka i sina i unuče, sa mog jastuka petoro sam pokopala“, kaže Šida.


“Izgubio sam četvoro djece- dva sina I dvije kćerke. Troje su ukopani, sad kopam ovog sina. Ratni zločinci se I dalje šetaju našom čaršijom, a moje djece nema, rekao je danas Mehmed Begić.

U maju 1992. godine nestalo je 603 bratunačkih Bošnjaka. Tek polovina je pronađena, a zbog sporog procesa ekshumacije, majke negoduju.

„Niko da kažemo, nije procesuiran za ratni zločin u Bratuncu i koliko će trajati ovaj process. Porodice nisu zadovoljne niti će biti Tužilaštvom ni sa ovim procesuiranjem ratnih zločina“, kaže Šuhra Sinanović iz Udruženja nestalih Bratunac.

Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske bio je u delegaciji iz RS-a.

“Zaista, ovi tabuti koji su postavljeni tamo, sve govore. Satisfakcija je, ipak, što će ljudi konačno pronaći smiraj, što će njihovi bližnji znati gdje su sahranjeni. Ovo je poziv da se procesuiraju ratni zločinci koji su počinili ova djela, a danas šetaju ulicama i ovog grada“ rekao je Suljkanović.

“Svjedoci smo da oni koji su ubijali nisu birali između žena, muškaraca, djece. Naravno da je naša obaveza da ukopamo mrtve i da pronađemo sve one koji su na bilo koji način imali veze sa zločinom. Ja im odavde poručujem da ćemo doći do svakog od njih, prije ili kasnije, rekao je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minu…a-bosnjaka.html

Ovaj post je već 3 puta uređen, zadnji put od »Asko« (12. Maj 2012, 18:00)


Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

922

Nedjelja, 13. Maj 2012

Fatmir Alispahić

Ukidanje naroda

Moglo se još prije desetak godina vidjeti da dejtonski režim ide ka ukidanju bošnjačkog identiteta. U Tuzli je 1999. godine dignuta politička hampa zato što Narodno pozorište Tuzla izvodi predstavu „Hasanaginica“ za koju su lokalni udbaši ustanovili da je „previše zelena“.

„Hasanaginica“ je, uz komunjarske otpore i podmetanja, ipak izvedena, tekst je uvršten u Antologiju bh. drame, ali u narednoj deceniji Narodno pozorište Tuzla više nije izvelo ni jednu predstavu iz naše baštine. Zašto? Poslata je prijeteća poruka da se afirmacija naše tradicije i kulture neće tolerirati, i da treba izvoditi djela koja nemaju veze s Bosnom. Tako do polovine 60-tih godina na Filozofskom fakultetu u Sarajevu niko nije magistrirao i doktorirao, a bezbeli ni odbranio diplomski rad, na temu iz bošnjačke književnosti i kulture, pa je esej Muhameda Filipovića „Bosanski duh u književnosti – šta je to?“ iz 1967. tretiran kao nacionalistički ispad. Dejtonski (velikosrpski&velikohrvatski) režim, putem sarajevskih gmizavaca, proizveo je totalitarni ambijent autocenzure u kome se zna da bošnjačka duhovnost smije biti samo predmet kritizerstva i ismijavanja, a nikako uvažavanja. Na toj matrici se grade karijere, ili gube karijere, u ovisnosti ko šta izabere.

Segregacija muslimana

Ravno prije godinu dana prijavio sam na Filozofskom fakultetu u Sarajevu doktorsku disertaciju na temu „Iseljeničko iskustvo u novijoj bošnjačkoj književnosti“, a ovih dana sam saznao da moja prijava nije makla s mrtve tačke. Mogao sam odabrati neku „prepisivačku“ temu, gdje nema mnogo kopanja i rada, ali moj cilj nije bila doktorska titula, već doprinos otkrivanju bošnjačke historijske traume. Želio sam da istražim neistraženo i napišem rad o stoljeću bošnjačkog progonstva, bilježenog u književnim tekstovima. U proteklih godinu dana pokušavao sam između redova saznati šta se događa sa moje prijave, jer su u međuvremenu kandidati koji su mnogo kasnije prijavili disertaciju već prošli sve procedure. Nisam mogao vjerovati da je moja bošnjačka tema razlog ovih blokada. Rečeno mi je da se profesor sa ovog fakulteta Enver Kazaz žestoko usprotivio mogućnosti da Fatmir Alispahić doktorira na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. On je presudio da je taj Fatmir „ekstremista“ i da takvima treba zabraniti bavljenje naukom. Ali, kakve veze ima nauka sa onim što ja pišem po novinama, kako god da pišem? Riječ je, zapravo, o najcrnjoj diskriminaciji, kakvu su jedino ispoljavali totalitarni režimi i njihovi ideološki policajci. Da li se radilo o nepodobnosti teme - zašto što je bošnjačka, ili o nepodobnosti autora - zato što je musliman, ne znam, ali znam da je prošla čitava godina u kojoj moja prijava doktorata, za koju sam uredno u maju prošle godine uplatio 1.000 maraka, nije prošla ni Odsjek, ni Nastavno-naučno vijeće. Ono što je trebalo biti urađeno u maju prošle godine, navodno će se pokušati sada, kada sam upitao neke profesore da li se ovo radi o diskriminaciji mojih građanskih prava? Ova priča, da se događa u Banja Luci, bila bi očekivana, jer je tamo segregacija nad Bošnjacima bestidno institucionalizirana. Ali, ova priča se događa u Sarajevu, bosanskom i bošnjačkom duhovnom centru, u kome su snage negiranja bošnjačkog identiteta tako ojačale da prate i blokiraju svaki vid afirmacije bošnjačke duhovnosti. Njihova bahatost ide tako daleko da su u stanju blokirati teme naučnih radova – ako su bošnjačke – te poslati poruku drugima da ne biraju bošnjačke teme ako misle magistrirati ili doktorirati. Kad se ova shema prenese na izdavaštvo, pozorište, film, onda vidimo da prođu ima sve što nije bošnjačko, a da sve bošnjačko seli u alternativne socijalne i kulturne mreže. Bošnjački narod prognan je iz ostatka svoje zemlje u onoj mjeri u kome mu je prognana kultura, a namjesto bošnjačkog naroda uspostavljena je ideološka projekcija Bošnjaka koji je poželjan samo ako je u ratu sam sa sobom.

O ovome je prije neki dan otvoreno progovorio jedan od najvažnijih Bošnjaka, pjesnik Džemaludin Latić, čija predstava „Gazi Husrev-beže“ nije prošla selekciju Festivala bh. drame u Zenici, što je samo po sebi strašna sramota. Tako se u prvi mah moglo pomisliti i za američke snimke sa Guantanama da su strašna sramota za američku demokratiju ako, pak, ta sramota nije u funkciji obznanjivanja američke posrnulosti pred deklaracijama o humanosti i slobodi. Tako i zenička sramota o izopćavanju ove važne predstave nalikuje na onu sramotu iz Tuzle, kada je Nagradu „Mešla Selimović“ dobio romančić nekakve bezvezne beogradske početnice, namjesto romana „Vječnik“ Nedžada Ibrišimovića. Znale su književne komunjare za grandioznost „Vječnika“, ali su željele javno posvjedočiti svoj smrad, tu opipljivu mržnju prema bošnjačkim vrijednostima. Tako je i izopćavanje predstave „Gazi Husrev-beže“ naprosto čin mržnje prema Bošnjacima i muslimanima, budući da umjetnički kvalitet ove predstave, u režiji prominentnog Gradimira Gojera, nadvisuje bezmalo sve što će se pojaviti na Festivalu u Zenici.

Korpus činjenica koji dokazuje egzil bošnjačke duhovnosti iz dejtonske realnosti, s ciljem razbošnjačenja Bošnjaka, uopće se ne tretira u skučenom javnom prostoru, iako se radi – po mom apsolutnom uvjerenju - o obliku nastavka genocida nad Bošnjacima. Ukidanje naroda kroz ukidanje njegovog identiteta jednako je ubijanju i protjerivanju tog naroda. Stoga je veoma važna izjava Džemaludina Latića koji otvoreno, bez pardona, definira zašto se naša znamenita pozorišna predstava „Gazi Husrev-beže“ nije mogla naći na Festivalu bh. drame. Evo šta kaže naš Džemo:
Postoji jedan klan koji sve što je vezano za islam, muslimane i bošnjaštvo smatra retrogradnim. Smatraju da jedino oni imaju pravo na teatarski prostor samom činjenicom što šire mit o progresu i promoviraju antivjerske i antibosanske vrijednosti kakve su homoseksualizam, kakve su teze o Bosni kao zemlji mržnje, itd. A te klanove plaća naš narod i, kako se meni čini, aktuelna vlast. Mene su eliminirali iz rasističkih razloga zato što sam musliman i zato što musliman u ovoj zemlji, od Mehmedalije Dizdara i Meše Selimovića do mene, ne može da preživi kao pisac. Ti klanovi hoće da dijele svoje nagrade, oni potcjenjuju našu inteligenciju i naš narod, oni su antitalenti...

Isparavanje Bošnjaka

Problem nije u tome što će klanovi koji potcjenjuju i negiraju Bošnjake uspjeti da blokiraju Nedžadovog „Vječnika“ ili Džeminog „Gazi Husrev-bega“. Problem je što će ti klanovi, putem medija kojima vladaju, odgojiti javno mišljenje koje će se saglasiti da predstavi „Gazi Husrev-beg“ nije mjesto na Festivalu, jer je „retrogradna“, pošto je „retrogradno“ sve bošnjačko i muslimansko, a napredno, i multikulturalno, sve srpsko-hrvatsko i kršćansko. Nevjerovatnom brzinom, u trajanju od nekoliko godina, razvaljen je bošnjački nacionalni ponos, poljuljano samopouzdanje, a kako život teži stabilnosti, tako se i Bošnjaci hvataju za ponuđene stubove novog ideniteta, navodno evropskog, progresivnog, neopterećenog prošlošću, genocidom, vjerom, zapravo, svime što Bošnjake čini Bošnjacima. Time se priča o nekakvih pet planova za Bosnu čini izlišnom, jer se ovdje nema šta raspasti ako se raspadnu Bošnjaci, budući da tada ostaju samo bratski povezani Srbi i Hrvati kojima je Svijet još 1994. popola namijenio našu zemlju. Naravno, to neće niko javno priznati, jer bio to bilo priznavanje saučesništva u planiranju i izvođenju genocida nad jednim narodom, ali stotine činjenica ukazuju da stvarnost ide u pravcu uništenja Bošnjaka, s ciljem konačnog rješavanja iz vana nametnutog „bosanskog pitanja“. Navodni problemi koji se s vremena na vrijeme pojave, tipa, neusvajanja budžeta, Dodikovih ovakvih i onakvih izjava, planova o trećem entitetu i podjeli BiH, sve su to magle kojima se kamuflira glavni proces koji se ovdje vodi od završetka rata. Podjela BiH kroz formiranje trećeg entiteta je nemoguća, samim tim što kršćanska Evropa ne može pristati na postojanje ma kakve samouprave u kojoj su muslimani dominantni. To je jasno još od 1993., ali je nejasno - zašto se svako malo poteže to nerealno rješenje? Zato da se ne bi ugledalo ono genocidno rješenje koje se pred nama razmotava, a riječ je o isparavanju bošnjačkog naroda.

Taj narod, kad izgubi svoju islamsku osnovicu, više neće biti ono što je bio, već će postati asimilirani derivat, kakav postaju bošnjačka djeca koja pohađaju katoličke škole. Zato u dejtonskoj javnosti više ima tematiziranja islama nego svega drugog zajedno, kako bi se u svijest Bošnjaka silom usadilo uvjerenje da od islama treba bježati, kao od nesreće što se bježi. Neka svako od nas uporedi koliko u javnosti ima drugih vjera, i po čemu ih ima, a koliko ima islama, i kako ga ima, pa će vidjeti da druge vjere žive u miru i slobodi, a da je intencija da se islam satanizira i kriminalizira, kao vjera od belaja. Taj odnos ne može biti normalan, i jedino je objašnjiv planom da se Bošnjaci razmuslimane. O ovome smo i prije pisali, nadajući se da će otkrivanje dejtonske islamofobije učiniti da ta islamofobija splasne, kao izraz jednog novog fašizma i antisemitizma koji je sramotan za svaki poredak koji pledira da bude demokratski. Po modificiranoj izreci da se – zločinac ponosi onim čega se pošten čovjek gnuša – dejtonski režim ne vidi ničeg lošeg u tome što je bezbroj puta razotkriven u vrijeđanju i obespravljivanju Bošnjaka. Kad kažemo „dejtonski režim“ onda mislimo na mehanizam sastavljen od vlasti, pravosuđa, poltrona, obavještajnih i sigurnosnih službi, a pogotovo javnih rtv servisa, poglavito Federalne tv, koja diskriminaciju Bošnjaka oglašava kao demokratsku vrlinu. Više se, definitivno, ne treba nadati da bi dejtonski režim mogao promijeniti svoju genocidnu suštinu, jer se on tom suštinom ponosi, kao što se Bošnjaci ponose antifašističkom Armijom RBiH koja je štitila sve narode i građane i bila jedini idejni sljednik antifašista iz Drugog svjetskog rata. Dejtonski režim, pak, izrastao je na razvalinama referendumske BiH, na temeljima genocida i progona, na velikosrpskim i velikohrvatskim dogovorima i osvajanjima, i on prema Bošnjacima ne može biti drukčiji danas, nego što je bio u zametku. To znači da treba pokopati očekivanja da će nas poštovati onaj koji nas je ubijao i progonio. Kako dalje?

Kao što je namjera tuzlanskih vlast da blokiraju izvedbu „Hasanaginice“ 1999. mobilizirala bošnjačku duhovnu i političku elitu, u opredjeljenju da naša predstava mora biti izvedena, tako se i danas moramo objediniti u osudi svakog pokušaja da se nešto bošnjačko zabrani, ponizi, diskriminira. Kad su nam kamenovanjem 7. maja 2001. ubili Murata Badića u Banjoj Luci svi smo bili kao jedno, u suosjećanju i osudi, ali moramo biti jedinstveni i kada nam našim parama ubijaju „Gazi Husrev-bega“, tako što ne daju da njegujemo uspomenu na svoje velikane. Stvarnost se, vidjeli smo, neće promijeniti ako je ignoriramo, ali se mora mijenjati ako se s njome suočimo, kao sa kontinuiranom agresijom na naše nacionalno i građansko dostojanstvo. Prkos kojim smo se opirali agresoru u ratu mora biti isti i u opiranju ovoj zločinačkoj namjeri da se naša duhovnost zatre, u ime instaliranja „bivših Bošnjaka“ koji će živjeti namjesto našeg naroda, kao kratkoročni asimilirani priljepak Srbima i Hrvatima.

Za razliku od Srba i Hrvata u kojih je kritična masa uvijek budnih i zainteresiranih za stanje nacije, u Bošnjaka je najveći broj onih koji usput upijaju informacije o sebi i svome. Neko je odlično promislio kako će negativne instant-informacije o islamu i bošnjaštvu dati prave rezultate, jer će Bošnjaci usput prihvatiti kako je najbolji put u nemanju puta, najboja vjera u nevjeri, a najbolji narod onaj koji nije narod. Drugim riječima, to je genocid u domaćoj radinosti. Pred nama je borba za spašavanje Bošnjaka od samouništenja. („Saff“, br. 316, 04.05.2012.)

http://www.sandzak-x.net/articles-article_id-267.html

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

923

Utorak, 15. Maj 2012

Ni 20 godina od zločina u Zaklopači niko nije odgovarao

Sutra se navršava 20 godina od zločina nad civilima Zaklopače, sela kod Vlasenice, u kojem su srpske snage za manje od pola sata pobile 62 civila, a među njima 15-oro djece. U pohodu srpskih vojnih i paravojnih formacija na Zaklopaču, 16. maja 1992. godine, ubijene su četiri kompletne porodice.

Familija Hodžić ostala je bez 27 svojih članova.

Najmlađa žrtva imala je četiri, a najstarija 67 godina. Samo su rijetki preživjeli zločin u Zaklopači.

Jedan od njih je, tada devetogodišnji, Adel Šabanović.

U ispovijesti za agenciju Anadolija, Šabanović se prisjetio kako su tog kobnog 16. maja 1992., srpske snage prišle Zaklopači i zahtijevale od bošnjačkog stanovništva da preda oružje. Kako je u selu bilo samo nekoliko lovačkih pušaka, srpski vojnici su upali, pobili i poklali sve što su zatekli.

"Iz svojih kuća gledali smo prolazak tenkova, pa i kamiona punih vojnika i municije. Komšije Srbi su nas uvjeravali da se neće ništa desiti. Ali 16. maja, u vrijeme ikindije-namaza, ušla je kolona auta s vojnicima koji su bili dobro naoružani. Ušli su u selo i ubijali koga su stigli, starce, žene i djecu. To ubijanje se desilo bez ikakvog razloga, nismo nikome smetali", ispričao je Šabanović dodajući da su "ubijali redom svakog koga su stigli, u kući, pred kućom, na njivi". Šezdeset i dva mrtva tijela, nakon tri dana, srpske snage su mašinama premjestile u masovnu grobnicu.

On je kazao da ga je nana spasila sigurne smrti u Zaklopači, jer ga je u posljednji čas odvela u šumu. Nekoliko žena i djece, koji su se uspjeli sakriti, ostali su živi. Nakon odlaska srpskih snaga iz sela, Adel se sa nanom danima krio po pećinama oko Srebrenice.

Bježeći od srpske vojske stigli su u Srebrenicu, tada jedinu zonu u kojoj su Bošnjaci bili slobodni.

U Srebrenici je 1993. svjedočio masakrima civila, a posebno mu je u sjećanju ostalo zločin na školskom igralištu, kada je granata ispaljena sa srpskih položaja, ubila više od 70 civila.

Pad Srebrenice, 11. jula 1995., za Adela je bio nastavak užasnih patnji. "Četnici su me slali da im donosim vodu, a potom su njom prali noževe za klanje Bošnjaka. Sjećam se da cerada, trava i zid - sve je bilo krvavo", kazao je on.

S 12 godina svjedočio je silovanju Bošnjakinja. "Noć nakon što smo prešli u slobodnu teritoriji, vidio sam veliki broj djevojaka i žena koje su u obližnjoj šumi izvršile samoubistvo", kazao je danas 29-godišnji Adel Šabanović novinaru Anadolije.

Teško mu pada što je Zaklopača pusta, što su njive zarasle, kuće spaljene i što se još nije sigurno vratiti u svoj nekadašnji dom. Nije mu jasno zašto je nekoliko puta paljena zastava na šehidskom mezarju u Zaklopači.

"Osjećam se tužno i žalosno. Tu sam živio sa svojom familijom. Imao sam kuću i nekog uz sebe. Danas nemam nikoga. Samo mogu da gledam u zaraslu šumu i njive", pojadao se Šabanović.

Masovno ubistvo civila u Zaklopači do danas je neriješen zločin.

Prije 20 godina srpske snage su, osim u Zaklopači, izvršile masovne zločine nad civilima i popalile kuće u stotinama sela istočne Bosne.

Zaklopača se spominje u haškim optužnicama protiv ratnih lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Tužiteljstvo BiH pozvalo je sve preživjele, ali i lokalne Srbe koji nešto znaju, da daju iskaze o ovom zločinu.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ni-20-god…varao/120515110


Pronađen arsenal oružja u blizini mezarja Veljaci gdje je 12. maja klanjana kolektivna dženaza

Prilikom pretresa pronađeno je 13 pušaka, puškomitraljez, 80 ručnih bombi, dva ručna raketna bacača, 3.790 gr plastičnog eksploziva, dvije zolje, pet pištolja, osam granata...

Inspektori MUP-a Republike Srpske pronašli su jučer ilegalno skladište naoružanja na krovu privatne kuće Srđana Vrzića, koja se nalazi neposredno uz šehidsko mezarje Veljaci, na kojem je 12. maja u prisustvu oko 5.000 osoba obavljena kolektivna dženaza za 34 civilne žrtve zločina u Bratuncu.

"Sam čin ukopa već je bio narušen incidentom koji se desio noć ranije, kada su maloljetni Srbi u toku noći upali u mezarje i čupali nišane, praveći od njih krstove", saopćeno je iz Bosanske medijske grupe (BMG).

Kako se navodi, taj incident bio je uvod u, prema svemu sudeći, teroristički akt posjedovanja ogromne količine naoružanja i njegovoga instaliranja na krov kuće, odakle se moglo djelovati oružjem na civile koji su bili na kolektivnoj dženazi.

Pronađeno naoružnje i municija izazvali su strah kod Bošnjaka, a iz Organizacionog odbora Šeste kolektivne dženaze i iz Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, također su izrazili sumnju da su pronađene količine naoružanja bile pripremljene za eventualni napad na ljude koji su bili na dženazi.

"Osnovu za strah stvorile su informacije iz policije u kojima se kaže da je prilikom pretresa pronađeno 13 automatskih pušaka, puškomitraljez, 55 okvira za pušku, šest protivpancirnih mina, 80 ručnih bombi, dva ručna raketna bacača, 3.790 gr plastičnog eksploziva, 174 detonatorske kapsule, sedam tromblonskih mina, dvije zolje, pet pištolja, osam granata, te više od 5.000 komada municije različitog kalibra, optički nišan, dva noža za pušku, ručni bacač raketa, dijelovi od pištolja (navlake cijevi), kao i veća količina municije, dijelova oružja i vojne opreme", navodi se u saopćenju.

"Da je ambijent u kojem žive povratnici Bošnjaci stravičan govori i činjenica da su ovdašnji mediji teroristički čin ilegalnog posjedovanja skladišta naoružanja okarakterizirali kao „hobi bivšeg oružara“ Srđana Vrzića".

Osim toga, svi koji su sudjelovali u incidentu skrnavljenja mezarja, kao i Srđan Vrzić, nakon davanja izjava pušteni su na slobodu.

U saopćenju koje su nakon pronalaska naoružanja plasirala bošnjačka udruženja predvođena Medžlisom IZ-a, zatražena je zaštita i garantiranje sigurnosti Bošnjacima od vlasti Republike Srpske i njenoga predsjednika. Također, pozvani su povratnici Bošnjaci da ne stvaraju paniku, jer su dobili uvjeravanja iz policije da je situacija pod kontrolom, saopćeno je.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minu…ne-dzenaze.html

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

924

Četvrtak, 17. Maj 2012

Uhapšeni predsednik FK Novi Pazar pregovara sa tužilaštvom

Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

sloboda

Učenik

(57)

Postovi: 105

Datum registracije: 14.05.2012

 • Poruku poslati

925

Četvrtak, 17. Maj 2012


Novi Pazar tranzitni centar droge

VEĆ decenijama Novi Pazar važi za jedan od najvećih "tranzitnih centara" droge koja iz Avganistana, preko Turske i Kosova odlazi na tržište bivše Jugoslavije i u zapadnoevropske zemlje. Na stotine Novopazaraca uključeno je u ovaj "posao", a na desetine onih koji su "pali" leži po zatvorima širom Balkana i Evrope.

Neki su uhapšeni i sa po 100 kilograma heroina, koji se najviše krijumčari. U novopazarskoj policiji ističu da u gradu postoje grupe koje se organizovano bave švercom droge, ali da im je teško ući u trag dok njihovi "kuriri" ne budu uhvaćeni na delu, čak i tada vođe često ostaku neotkrivene, jer šverceri ćute i radije biraju višegodišnje zatvorske kazne nego otkrivanje celog lanca, zbog čega mogu i glavu da izgube.

Mada Novi Pazar važi za "tranzitni centar", deo droge već godinama ostaje u ovom gradu gde niko tačno ne zna koliko je narkomana, niti postoje uslovi za njihovo lečenje. Prema nekim nezvaničnim informacijama, razne droge, počev od "lake" trave, pa do heroina i kokaina, koristi oko 3.000 mladih. Leči se jedva nekoliko desetina. U planu je otvaranje posebnog odeljenja pri zdravstvenom centru gde će se lečiti zavisnici od narkotika.

Droga se prodaje svuda, policija skoro svakodnevno hapsi sitne dilere sa po gramom-dva, ali to ne zaustavlja "biznis" u koji glavni bosovi uvlače sve više mladih.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/akt…ni-centar-droge

Kamiondžije blokirale put Raška-Novi Pazar

Srna | 16. 05. 2012.
Kamiondžije iz Novog Pazara blokirale su danas kamionima magistralni put Raška-Novi Pazar, izražavajući nezadovoljstvo zato što ne mogu da prevoze robu na Kosovo i Metohiju preko prelaza Jarinje i Brnjak, zbog čega imaju velike materijalne gubitke.
Kamiondžije protestuju jer su onemogućeni da preko Jarinja i Brnjka prevoze teret do kosovskih opština južno od Ibra, javio je RTS.
Na području Novog Pazara registrovano je više od 3.000 kamiona koji se najčešće bave špediterskim uslugama za veliki broj firmi iz Srbije.


Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je, uoči sastanka sa kamiondžijama, rekao da će predložiti da se iznađe rešenje prema kojem bi kamioni bez robe mogli da se vraćaju u Novi Pazar, preko Jarinja i Brnjka.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/324017/…RaskaNovi-Pazar

Izveštaj Stejt departmenta: Jarinje i Brnjak glavni prelazi švercera droge

Stejt department je u najnovijem istraživanju o trgovini drogom u svetu veliki deo izveštaja posvetio Srbiji i u zaključku je jasno istakao da pod hitno treba rešiti problem trgovine drogom preko administrativnih prelaza na Kosovu i Metohiji. Takođe, u dokumentu američke vlade, u koji je “Blic” imao uvid, istaknuto je da se mora više uraditi na sprovođenju zakona, rešavanju korupcije i da pravosudni organi moraju ozbiljnije da rade na suzbijanju trgovine narkotika u Srbiji.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/311743/…-svercera-droge
Dodik: "Ja bih lako u Bosni da imam Rasima"
http://www.youtube.com/watch?v=bVN8er6j0…player_embedded

Ugljanin: "Ja i Ljajić smo jedna politička opcija"
http://www.youtube.com/watch?v=9ma7Nf6MtG4

Ovaj post je već 3 puta uređen, zadnji put od »sloboda« (17. Maj 2012, 20:46)


Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

926

Srijeda, 23. Maj 2012

Vandali u Vlasenici napali Hajrija džamiju i imama Nurdina Grahića

Na području Vlasenice je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno više napada i uznemiravanja muslimana od srpskih nacionalista, stoji u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ-a u BiH.

Posljednji takav slučaj desio se u centru Vlasenice, gdje je oskrnavljena Hajrija džamija, pokušajem nasilnog ulaska u harem i objekt džamije, intervencijom policije spriječen je i fizički napad na glavnog imama Nurdina ef. Grahića.

Rijaset IZBiH najoštrije osuđuje napad na džamiju i imama te poziva nadležne organe da sankcioniraju odgovorne, a džematlijama u Vlasenici upućen je apel "da ostanu mirni i da ih instruirana zaplašivanja ne uzdrmaju, da izdrže orkestrirane i sve češće napade te da ustraju u povratku".

Od nadležnih policijskih institucija Rijaset IZBiH traži da uvedu cjelodnevnu policijsku zaštitu objekta Hajrija džamije u Vlasenici i pojačanu kontrolu oko ostalih vjerskih objekata na području općine Vlasenica.

- Tražimo od svih relevantnih institucija u BiH da ozbiljno shvate probleme s kojima se susreću povratnici u Vlasenici, te da osmisle posebne programe koji bi promovirali toleranciju i suživot, s ciljem da se ublaži naglašeni srpski nacionalizam u ovom gradu, stoji u saopćenju.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minu…na-grahica.html


Srebreničani traže obustavu gradnje crkve u naselju Budak

Građani Srebrenice i stanovnici naselja Potočari, Dugo Polje, Budak, Đogazi, Gostilj, Pećišta, poslali su otvoreno pismo ambasadorima, predstavnicima vlasti, liderima političkih partija u Bosni i Hercegovini u kojem zahtijevaju obustavu izgradnje pravoslavne crkve u naselju Budak.

Ovo je ujedno i pismo razumijevanja kojim izražavaju poštovanje i uvažavanje drugog, ali i pismo za suosjećanje boli, „jer je Srebrenica simbol stradanja i zaslužuje posebnu brigu svih nas“, stoji u pismu.

Naglasili su da podržavaju obnovu i gradnju svih vjerskih objekata, ali na način da one budu mjesta molitve Bogu, a ne sredstva manipulacija i provokacija.

Naime, kako su pojasnili, na lokaciji Budak (u blizini Memorijalnog centra Potočari) nastavlja se gradnja objekta Pravoslavne crkve, koja je udaljena svega nekoliko desetina metara od mjesta masovne grobnice „Budak 2" i odmah iznad mezarja u okviru Memorijalnog centra „u kojem su smiraj do sada našle duše 5.137 naših sinova, muževa, očeva, braće...''

Objekt Pravoslavne crkve gradi se na privatnom zemljištu osobe srpske nacionalnosti, ali do sada Općina Srebrenica, kao nadležni organ lokalne zajednice, nije izdala saglasnost za gradnju, a Ministarstvo prostornog uređenja Republike Srpske, zaobilazeći Općinu Srebrenica, izdalo je dozvole i time prekršilo procedure i zakone.

„Ono što nas zabrinjava jeste da ovaj objekt nije ništa osim provokacija Bošnjacima i Memorijalnom centru, jer crkva odmah iznad Memorijalnog centra, vizuelno i suštinski djeluje provokativno na preživjele Srebreničane. S obzirom na činjenicu da u području na kojem se podiže ovaj objekt nema srpskog stanovništva, insistiranje na gradnji crkve govori da neko namjerno želi narušiti međuljudske odnose“, stoji u pismu uz zahtjev da se to ne dopusti.


Građani Srebrenice poručuju da su spremni pomoći izgradnju objekta Pravoslavne crkve, ali na mjestu na kojem ima srpskog stanovništva, a ne u području gdje ih nema i gdje će taj objekt samo provocirati druge.

„Stoga Vas pozivamo da učinite sve što je u Vašoj moći da se zaustavi gradnja pravoslavne crkve iznad mezara naših najmilijih i da odobrite gradnju crkve na nekoj drugoj lokaciji. Molimo vas da utičete na sve relevantne aktere ovog slučaja da bismo zajedno sa zvaničnicima Općine Srebrenica riješili ovaj vrlo ozbiljan problem“, rečeno je u pismu.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minu…na-grahica.html

sloboda

Učenik

(57)

Postovi: 105

Datum registracije: 14.05.2012

 • Poruku poslati

927

Nedjelja, 27. Maj 2012

Bračni par Srba držao nemačku devojčicu kao robinju

Bračni par Milenko i Slavica Marinković iz sela Gojčin kod Kalesije u BiH deset godina su u ropstvu držali Nemicu Klaru, koja sada ima 19 godina. Prema navodima sajta Bportal.ba, tamničari su devojčicu fizički i psihički brutalno zlostavljali, mučili i izgladnjivali. Spasena je prošle nedelje zahvaljujući komšiji Seadu Makaliću, koji ju je fotografisao i o svemu obavestio policiju.

Sekli je nožem

Kad su je našli, imala je jedva 40 kilograma, bila je u teškom psihičkom i fizičkom stanju, sa ožiljcima po celom telu.

Da priča bude još šokantnija, za stravične muke koje je Klara proživljavala svih ovih godina znala je njena majka Kristina, ali i još nekoliko meštana, koji zbog straha od osvete nisu smeli ništa da kažu.

Kako piše Bportal, sve je počelo pre desetak godina, kada je Milenko Marinković iz Austrije, gde on i trojica njegove braće rade, u kuću u BiH doveo drugu ženu, Nemicu Kristinu, i njene četiri ćerke. Tri starije devojke su se navodno udale za Marinkovićeve rođake, a Klaru je ostala da živi sa Slavicom i Milenkom.

Prema rečima meštana, devojčica je radila najteže fizičke poslove, svakodnevno su je tukli, čak su je povređivali i nožem.

- Te rane po rukama nisu joj ni previjali, već su pustili da same zarastu. Tukli su je, zlostavljali seksualno i na sve moguće načine. Osim Milenka i Slavice, to su radili i ostali članovi porodice. Jednostavno, ne postoji nijedna brutalnost na svetu koju ta devojka nije doživela - ispričao je za Bportal jedan od meštana.

Radila umesto konja

Esed Resić je naveo da je jednom video nesrećnu Nemicu kako vuče zaprežna kola umesto konja.

- Govorili su: „Hija, hija...“ kao da teraju konja. Pogledam, ne vidim konja. Onda vidim da ona vozi kola, dok se oni smeju - rekao je Resić za Bportal.

Klarini zlostavljači su uhapšeni i predati u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Određen im je jednomesečni pritvor, a devojka je u sigurnoj kući, gde se oporavlja.

Krili je od policije

Prema navodima Bportala, Sead Makalić je posumnjao da nešto nije u redu u kući Marinkovića još pre nekoliko godina, kad je video zapuštenu i prljavu devojčicu. Dugo je slušao priče o mučenju, a policiji je sve prijavio još prošle godine. Klara tada nije pronađena. Navodno je bila skrivena u podrumu, a Marinkovići su tvrdili da ju je majka odvela u Nemačku. Prošle nedelje Makalić je uspeo da fotografiše Klaru, a potom odneo fotografiju policiji. Iako su Marinkovići opet tvrdili da ne živi kod njih, ovoga puta istražitelji su uspeli da je nađu skrivenu u šumi.

http://www.kurir-info.rs/bracni-par-srba…u-clanak-246368
Dodik: "Ja bih lako u Bosni da imam Rasima"
http://www.youtube.com/watch?v=bVN8er6j0…player_embedded

Ugljanin: "Ja i Ljajić smo jedna politička opcija"
http://www.youtube.com/watch?v=9ma7Nf6MtG4

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

928

Četvrtak, 31. Maj 2012

Uhapšeno 22 privatnika i carinika, pretresena i Zukorlićeva kuća

U nekoliko gradova Srbije u toku je velika akcije SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal na razotkrivanju finasijskog kriminala i do sada je privedeno 22 osumnjičenih. Uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća i osam carinika. Kako "Blic" saznaje, među uhapšenima je vođa grupe Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moravex" iz Subotice, kao i bratanac muftije Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji živi u Novom Pazaru.

Kuća Muamera Zukorlića pretresena je u okviru velike akcije hapšenja umešanih u malverzacije na Carini

Smailovićeva firma je smeštena u kući muftije Zukorlića, gde je Smailović i priveden i gde mu je zaplenjena dokumentacija. Preduzeće se zove "Nermeks" i njegove prostorije su smeštene na prvom spratu Zukorlićeve kuće.
Kako saznajemo, rođaka muftije Zukorlića vodila je poslovne knjige Smailovićevog preduzeća. Prema prvobitnim informacijama, to je radila Zukorlićeva supruga, ali se ispostavilo da taj podatak nije tačan.


Uhapšeni se terete da su uvozili robu iz EU i umanjivali cene robe u dogovoru sa carinicima. Sačinjavali su fiktivnu dokumentaciju i oštetili bužet Srbije za milijardu dinara.
Akcija se uz asistenciju Žandarmerije izvodi u Beogradu, Novom Pazaru, Pančevu, Kikindi, Subotici i Novom Bečeju, odakle su preduzeća čiji su vlasnici i direktori privedeni.
Kako saznajemo, 22 privedenih su osumnjičeni da se ovim radnjama bave od 2009. godine. Svi uhapšeni carinici zaposleni su u carini u Subotici.

"Uhapšeni vlasnici i direktori firmi su od 2009. godine sa službenicima carine u Subotici pri uvozu i carinjenju roba poreklom iz zemalja Evropske unije i evroazijskih država umanjivali cenu, a umanjenjem poreza i carina budžetu Srbije nanaeta je šteta od oko milijardu dinara", potvrdio je "Blicu" direktor policije Milorad Veljović.

U toku su pretresi na 45 različitih lokacija širom Srbije.

Među uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

929

Četvrtak, 31. Maj 2012

Muftija: ‘Zaustaviti divljanje specijalnih snaga u Novom Pazaru’

31. Maj, 2012Novi Pazar – Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić u izjavi za Sandžak PRESS najoštrije je osudio nasilničko ponašanje pripadnika specijalnih snaga policije koji od jutarnjih sati vrše upad u kuće građana.

Nema sumnje da je u pitanju još jedan akt nasilja sa ciljem gaženja dostojanstva pripadnika bošnjačkog naroda.

Upad u spavaće sobe muslimana i muslimanki je najgrublji oblik gaženja dostojanstva i elementarnog prava čovjeka.

Od ministra i direktora policije kao i nadležnih tužilačkih i pavosudnih organa tražim da se vinovnici nasilničkog ponašanja hitno privedu pravdi.Fotografije

Izvor: http://sandzakpress.net/muftija-zaustavi…-u-novom-pazaru
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

930

Četvrtak, 31. Maj 2012

Priveden Zukorlićev bratanac

Izvor: B92, Beta
Novi Pazar -- U okviru opsežne akcije Žandarmerije, koja traje od jutros, priveden bratanac Muamera Zukorlića u Novom Pazaru. Zukorlić: Akcija ima političku pozadinu.U okviru akcije Žandarmerije uhapšene su 22 osobe u Beogradu, Pančevu, Subotici, Novom Bečeju i Novom Pazaru zbog malverzacija s robom iz EU. Među privedenima je bio i bratanac Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji je, prema tvrdnjama glavnog muftije, pušten.
Kako se nezvanično saznaje, Žandarmerija je pretresla i kuću Muamera Zukorlića u Novom Pazaru, u kojoj se nalazi sedište firme Nermina Smailovića "Nermex" a knjigovodstvo za firmu, vodila je Zukorlićeva supruga.

Na vanrednoj konferenciji za novinare glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić optužio je Žandarmeriju za "torturu" nad građanima Novog Pazara tokom akcije hapšenja osumnjičenih i negirao da je njegova kuća pretresena.

"Nisu pretresali moju kuću, ali su ispred nje demonstrirali silu, što je očito imalo za cilj svojevrsnu političku poruku i pretnje. Objavljivanje takve informacije koja nije otišla od mene ili nekog iz moje kuće govori samo o tome da se radi o akciji koja je imala za cilj da pretnje uputi ne samo preko policije nego i preko medija, koji permanentno rade u interesu onih koji su upotrebili policijske jedinice", rekao je Zukorlić.

On je rekao da se hapšenje sprovodi pod izgovorom carinskih zloupotreba, ali "nesumnjivo uz prekomernu upotrebu sile i zastrašivanje građana".

"Upad u kuće i spavaće sobe u kojima se nalaze muslimanke koje se odevaju i ponašaju u skladu sa islamskim propisima, uz obijanja vrata, upotrebu sile i udarce kundacima ljudi koji spavaju predstavlja najgrublji oblik uvrede verskog i ljudskog dostojanstva, pre svih muslimanki. Sve to se desilo ovog jutra u Novom Pazaru i to dovodi do stanja ivice održivosti", rekao je on.

Zukorlić je naveo da državni organi i policija imaju pravo i obavezu da se bore i deluju protiv svih nezakonitosti, ali da na tom putu nemaju pravo da krše zakon.

"Nema nikakve sumnje da ova akcija u Novom Pazaru ima političku pozadinu, zastrašivanje, kažnjavanje i ponižavanje onih koji nisu spremni da saviju kičmu pred političkim moćnicima ove države", rekao je muftija.

Zukorlić je za današnja dešavanja optužio i ministra za rad i lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

"U Sandžaku i Bošnjacima će očigledno biti ovako dokle god se Rasim Ljajić pita za nešto u ovoj državi i dokle ima na raspolaganju specijalne jedinice ove države kako bi proganjali i kažnjavali one koje nije mogao okupiti u svoju političko-kriminalnu organizaciju", rekao je on.

On je upozorio najviše rukovodioce policije da moraju hitno preduzeti sve mere da se takvo ponašanje specijalnih policijskih jedinica više ne ponovi, jer je to "poigravanje sa stabilnošću ovog prostora".

"Ovakvo ponašanje podseća na Miloševićeve specijalne jedinice iz devedesetih godina. Nikakvi prekšaji ne smeju i ne mogu biti izgovor da se elementarno dostojanstvo i sloboda u sopstvenoj kući, pravo deteta na miran san, brutalno gazi", rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, ako se nastavi tako, Bošnjacima ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizuju u odbrani svoje časti, dostojanstva, kuće i elementarne ljudske slobode.

Muftija je dodao da je njegov brat od tetke Nermin Smailović jutros privođen u policiju, ali da je brzo pušten.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

931

Četvrtak, 31. Maj 2012

Ljajić: Tužiću Zukorlića

Ljajić je Tanjugu rekao da se od Zukorlića sve može očekivati, pa i "ovakve besmislice".

"Njegova izjava da sam ja odgovoran za jutrošnju žandarmerijsku akciju ima za cilj da se sve prebaci na politički teren kako bi on (Zukorlić) pobegao sa terena kriminala na kome se nalazi već duže vreme", kazao je Ljajić napomenuvši da je za tu akciju saznao iz medija.

Prema njegovim rečima, ovo je stvar za pravosudne organe koji treba da istraže ima li Zukorlićeva izjava o njegovoj odgovornosti za akciju Žandarmerije osnova.

"Svako uplitanje politike bilo bi kontraproduktivno...Svako treba da odgovara za svoje postupke bilo da se nalazi na političkoj, ili bilo kojoj drugoj funkciji", napomenuo je Ljajić.

On je rekao da je među uhapšenima i jedan član stranke čiji je on lider.

"Niti sam znao ko se hapsi niti ko će biti uhapšen", rekao je Ljajić i dodao da je van pameti da bilo ko u Srbiji može da posmisli da on ima toliku moć da može da daje takve naredbe", rekao je LJajić.

Muftija je prethodno za jutoršnju akciju Žandarmerije u Novom Pazaru, kada je pretresena njegova kuća i firma njegove žene i priveden rođak osumnjačen za finansijske malverzacije, optužio Ljajića. On je ocenio da će Bošnjacima u Sandžaku i Novom Pazaru biti tako sve dok, kako je rekao, Ljajić raspolaže "jedinicama države" kako bi progonio one koje nije mogao okupiti u svoju "političko kriminalnu organizaciju".
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

932

Petak, 01. Juni 2012

Srpske specijalne jedinice u Novom Pazaru

Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

933

Subota, 07. Juli 2012

Nova provokacija iz Republike Srpske: Srbi 11. jula organiziraju koncert u Srebrenici

Organizacioni odbor za obilježavanje 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica, na redovnoj sjednici održanoj jučer u Memorijalnom centru Potočari analizirao je pripreme za realizaciju programa u kojima je konstatirano da sve aktivnosti teku prema planu.

No, Organizacioni odbor naglasio je da je neprijatno iznenađen programom obilježavanja "Petrovdanskih dana", koje organiziraju Crkvena opština Srebrenica i Boračka organizacija Srebrenica, a koji će biti realizirani od 7. do 12. jula na području općina Srebrenica i Bratunac.

Organizacioni odbor ocijenio je da program koji sadrži realizaciju fudbalskog turnira, monodrame i slično, a koji će se odvijati u užem centru grada u vrijeme kada će u Srebrenici biti više od 30.000 članova porodica, preživjelih žrtava genocida i gostiju, duboko vrijeđa osjećanja žrtava genocida i može izazvati ozbiljne sigurnosne probleme na cijelom području općine Srebrenica, kaže se u saopćenju Organizacionog odbora.

Predsjednik Koordinacionog tima Građanske inicijative "Glasat ću za Srebrenicu" Emir Suljagić rekao je za "Avaz" da je ovo nova provokacija te pokazatelj šta će građane Srebrenice očekivati ako SNSD ili SDS pobijede za načelnika Srebrenice.

- Ovo je sramota. Oni 11. jula, kada mi ukopavamao svoju braću, djecu, očeve, organiziraju "Petrovdanske dane", a taj dan će nastupiti crkveni hor, zatim bit će odigran turnir, drame, tu će biti vriska, skika, galama. Sljedeće godine vjerovatno će festival prebaciti u same Potočare - rekao je ogorčeni Suljagić.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/10…srebrenici.html

Jasnu nam poruku salju...Remzija Balić, autor knjige i filma "Šest logora pakla": Molio sam Boga da mi skrati muke

Dugogodišnji novinar i publicista Remzija Balić, koji je 1992. i 1993. godine kao logoraš preživio strahote i mučenja u šest logora na području općine Hadžići, odlučio je svoja iskustva i svjedočenja objaviti u knjizi "Šest logora pakla". Tu su detaljno opisana sva brutalna ubistva Hadžićana koji ni do danas nisu pronađeni, niti je poznata njihova sudbina.

Ne smiju zaboraviti

U razgovoru za "Dnevni avaz" Balić naglašava da je osnovna namjera knjige da se zločini ne smiju zaboraviti, te naglasio da je riječ o autentičnim fotografijama i snimcima koje je uspio pretočiti u dokumentarni film istog naziva.

- Knjiga "Šest logora pakla" autentičan je dokument, koji svjedoči o patnjama i strahotama logoraša općine Hadžića. Oni su, osim logora u Hadžićima, bili i u logorima drugih općina poput kasarne Lukavica na Ilidži, Kule u Sarajevu, Svraka u Vogošći... Nije se znalo koji je gori od goreg - rekao je Balić.

I sam žrtva, Balić navodi da je u svim tim logorima gledao smrt u očima, te na svojoj koži osjetio stahote fizičkog i psihičkog iživljavanja.

- Jedino preživjeli logoraši znaju kako je bilo proći kroz taj ovozemaljski pakao, a ja sam prošao kroz šest krugova logorskog džehenema - kaže Balić.

Ističe da su u knjizi fotografije ubijenih logoraša, a detaljno je opisano ko je gdje ubijen i na koji način.

- Tu su originalni faksimili, dokumenti, slike i spiskovi nestalih po godinama, ali i mjesta zločina s fotografijama. U knjizi su opisana i svjedočenja drugih logoraša o zločinima, egzekucijama nad civilima općine Hadžići - dodao je Balić.

Danima bez hrane

Balić nam je ispričao, a što je napisano i u knjizi, kako su mu krvnici tokom mučenja u sportskoj dvorani u Hadžićima slomili ruku i nogu.

- Kada su me pitali kojom rukom pišem, ja sam rekao desnom, na što su mi odgovorili da više nikada neću njom pisati i slomili je. Dva puta su mi stavljali oružje na čelo, a dva puta oružje je zakazalo. Koliko su me znali izudarati, nisam mogao danima jesti. Molio sam Boga da umrem, da mi skrati muke - prisjeća se Balić.

Film i na engleskom jeziku

Nakon knjige, Balić nam je rekao da se odlučio i za realizaciju dokumentarnog filma "Šest logora pakla", koji će biti titlovan i na engleskom jeziku.

- U filmu se nalaze svjedočenja, torture, autentični snimci dešavanja u ratu, koje sam uspio nabaviti uz pomoć ratnih reportera koji su bili u Sarajevu u toku agresije. Riječ je o snimcima CNN-a i Sky Newsa - govori Balić.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/10…krati-muke.html

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

934

Utorak, 10. Juli 2012

FUP: Ujutro ka Potočarima kreće 176 autobusa

U Tuzli od 12 sati traje stalno zasjedanje članova Operativnog štaba akcije ''Srebrenica 2012'', saopćila je Federalna uprava policije (FUP). U Potočare je već stiglo više od 100 motociklista iz Sarajeva,došli su i učesnici Ultramaratona, te više od 7.000 učesnika Marša mira.

Ujutro će ka Potočarima sa područja Federacije BiH krenuti, prema dosadašnjim prijavama, 176 autobusa, koji će imati adekvatnu policijsku pratnju, te će na određenim punktovima biti propisno KDZ pregledani. KDZ pregledi počinju noćas. U rezervi je nekoliko autobusa koji će biti angažovani prema potrebi, kaže se u saopćenju.

Ujutro će prema Potočarima krenuti i pet cisterni pitke vode.

Helikopterski tim Federalne uprave policije nadlijetat će trasu kretanja građana u pravcu Potočara i Srebrenice.

Na osiguranju obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici angažovano je više od 1.500 policijskih službenika iz Federacije BiH.

Štabom, koji broji 20 članova iz Federalne uprave policije i svih kantonalnih MUP-ova, rukovodi glavni inspektor Ensad Korman, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije. Aktivnosti Štaba bit će neprekidne do okončanja svih aktivnosti obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopa identifikovanih žrtava, saopćeno je iz FUP-a.

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/95856-…6-autobusa.html

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

935

Petak, 03. August 2012

Pripadnici Četničkog pokreta u Novom Pazaru veličali ratnog zločinca Dražu Mihailovića

Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

936

Utorak, 07. August 2012

Asmir Kolašinac: Neću da pevam himnu Srbije!

Problem je što se u „Bože pravde“ ne spominje nijedan narod osim srpskog, ali uvek stojim mirno kad je slušam. Kad se vratim iz Londona, moći ću dobro da napostim

Ponosni musliman i građanin Srbije.
Ovako bi se u najkraćem mogao opisati atletičar Asmir Kolašinac, koji je na OI u Londonu zauzeo sedmo mesto u finalu bacanja kugle, ostvarivši najveći uspeh bilo kog bacača s Balkana.

- Ne hranim se ničim specijalnim, nemam ni nutricionistu. Jedem kao svi drugi, samo u malo većoj količini. Sedam dana pre takmičenja doručkujem samo voće. Zato se za ručak odvalim.

Kolašinac je veliki vernik, što s ponosom ističe:

- Vera je jedan od glavnih stubova u mom životu i ono što mi daje smirenje na velikim takmičenjima.

Nastup u Londonu poklopio se s mesecom Ramazana, u kojem muslimani poste od svitanja do sumraka.

- Kod nas je dozvoljeno da se ne posti kad su u pitanju bolesnici i putnici, odnosno u ovom slučaju sportisti, jer nismo kod kuće. Kad se vratim iz Londona, moći ću da napostim. Mnogi naši učenjaci dali su nam fetvu, odnosno dozvolu da se za svaki dan koji se ne posti nahrani jedan siromašan čovek. Ja ću uraditi oboje, nahraniću siromašne porodice i postiću.

Asmir tvrdi da nema nikakav problem kao musliman u Srbiji.

- Građanin sam Srbije, ponosan sam što predstavljam svoju državu, videli ste kako sam se borio pod našom zastavom. Nikakvih problema nemam, čak me svi u Sandžaku podržavaju.

Takav slučaj nije bio s fudbalerom Ademom Ljajićem, koji je izbačen iz reprezentacije jer nije pevao himnu.

- Ne poznajem Adema. Bilo je raznih priča, pa i o tome kako deca Siniše Mihajlovića ne znaju srpski, a on traži od igrača da pevaju himnu. Od nas to niko ne traži, stojim mirno prilikom intoniranja i mislim da je to dovoljno. Nikad ne bih pevao „Bože pravde“ jer je problem što se u toj himni osim srpskog ne pominje nijedan drugi narod koji živi u Srbiji - priča Asmir.

Kolašinac posebno ističe epizodu prilikom dolaska u Beograd:

- Kad smo Emir Bekrić i ja prešli u Partizan, neko je napisao: „Svaka ptica ide svome jatu“, ne znajući da je Emir pravoslavac.

Teško su mu pali komentari pojedinih atletskih legendi:

- Konkretno mislim na Veru Nikolić. Rekla je da sam medalju na EP u Helsinkiju uzeo slučajno. Možda se plaši da ne ugrozim njene rezultate.
Grobar sam!

Kolašinac voli da gleda fudbal u slobodno vreme i kaže da su mu crno-beli u srcu:

- Volim da gledam fudbal, navijam za Partizan. Nisam toliko zagrižen, navijam i za Zvezdu kad igra u inostranstvu.

Ivana najlepša, Lerin najzgodnija

U olimpijskom selu mogao je da se nagleda lepotica, a za oko su mu zapale dve.

- Ivana Maksimović je najlepša sportistkinja, a najzgodnija mi je kopljašica Lerin Franko. Znam da se udvarala Noletu u Pekingu - kaže Kolašinac.http://www.kurir-info.rs/asmir-kolasinac…e-clanak-354989
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

 • »CLIRIMTORE« je muško

Postovi: 25

Datum registracije: 23.08.2012

Lokacija: Haxhet

 • Poruku poslati

937

Četvrtak, 30. August 2012

Dosadašnji poslanik Srpske napredne stranke Borislav Pelević izjavio je danas da je istupio iz poslaničkog kluba naprednjaka i da će ubuduće nastupati kao samostalni poslanik

U izjavi novinarima u Skupštini Srbije, Pelević je rekao da je o svojoj odluci obavestio predsednika i sekretara skupštine, a da je u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem podneo ostavku na sve funkcije i članstvo u SNS.

Pelević je rekao da za njegov čin postoje i politički i lični razlozi i najavio da u narednih nekoliko dana počinje pripreme za reaktiviranje Stranke srpskog jedinstva.

Istakao je da ne može da prihvati stav Vlade Srbije da će biti poštovani svi sporazumi Beograda i Prištine postignuti u Briselu jer to faktički znači da će Srbija priznati nezavisnost Kosova.


On je takođe izrazio nezadovoljstvo odlukama stranke da se zabrani učešće na lokalnim izborima u Zubinom Potoku i Leposaviću jer to znači gašenje srpske vlasti u tim opštinama....

On je izrazio nezadovoljstvo i zbog učešća Sulejmana Ugljanina u Vladi Srbije i rekao da je Ugljanin još 1991. godine bio optužen da je regrutovao 500 Bošnjaka za obuku u Turskoj, kako bi se kasnije borili protiv Srba u Bosni i na Kosovu.

"Da sam u pravu govori i činjenica da je Ugljanin nedavno bio na otkrivanju spomen-ploče Aćif-efendiji, najvećem ubici Srba u Raškoj oblasti koji je naredio ubistvo 7.000 Srba. Nečuveno je da Vlada Srbije nije adekvatno reagovala na to", rekao je Pelević.


...

cijeli text o vijesti koju prenose svi mediji danas na linku :
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti…i+poslanik.html

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

938

Četvrtak, 30. August 2012

Zukorlić na meti reformisanog pravosuđa

Politički proces protiv glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji

Zukorlić na meti reformisanog pravosuđa

e-NovineOsveta Ljajićevih sledbenika: Muftija Muamer Zukorlić, žrtva političkog progona
Photo: Stock

Pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru u četvrtak je nastaljven proces protiv glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, povodom krivične tužbe koju je protiv njega podneo visoki funkcioner Ljajićeve Socijaldemokratske partije Srbije i koordinator inspekcijskih službi u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Srbije u mandatu bivše srbijanske vlade

Povodom procesa koji se protiv njega vodi, Zukorlić je za agenciju Anadolija izjavio da se radi o "klasičnom pokušaju zastrašivanja od strane režima u Beogradu". On je istakao da mu je uoči nastavka suđenja zaprećeno da će biti prisilo priveden ukoliko se ne pojavi pred sudom.

"Ovo je najobičnija zloupotreba pravosudnog organa u obračunu vlasti s neistomišljenicima. Želi se poslati poruka javnosti da, kada se ovo može raditi glavnom muftiji, narodu nema spasa. Želi se, također, nastaviti erozija bošnjačkog nacionalnog tkiva. Ostavljaju se dvije opcije. Da padneš na koljena režimu i da se počneš asimilirati, ili ti ovdje opstanka nema. Dakle, iseljavaj se ili ćeš biti progonjen, to je suština ovog procesa. Cilj je odvratiti ljude od nacionalnog i slobodarskog diskursa kojeg mi predstavljamo", rekao je muftija Zukorlić u izajvi za agenciju Anadolija.
Deo svakog režima u Beogradu: Rasim Ljajić, politički alhemičar
Photo: www.ds.rs

Zukorlić je ukazao da bi podnosilac krivične tužbe Kasim Zoranić u novoj vlasti u Srbiji trebalo da dobije poziciju specijalnog savetnika ministra policije, te da "on zato ovdje mora obaviti svoje poslove", zbog čega je javnost u Sandžaku već uznemirena.


Na pitanje kako gleda poslednje događaje u kontekstu novih vlasti u Beogradu, muftija Zukorlić je napomenuo da je pravosuđe u Srbiji dugo bilo leglo organiziranog k riminala i korupcije.

"Građani su očekivali da će doći do nekog zaokreta. Nažalost, još ga nema. Da li je u pitanju sporost oko konstituiranja vlasti ili je riječ o tome da neće doći do suštinske promjene, pokazat će vrijeme. Ali, očito je da nova vlast nastavlja staru praksu", rekao je Zukorlić.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro je osudio zloupotrebu pravosudnih organa protiv glavnog muftije. U saopštenju Mešihata navodi se kako je očita "namjera političkih faktora iz Beograda i njihovih saradnika iz Novog Pazara diskreditacija glavnog muftije i institucija koje predvodi, čime se nastavlja atak na autonomnost i jedinstvo Islamske zajednice u Srbiji".
Nihad je dodao/la ovu sliku/e:
 • photo_srbija_sandzak_zukorlic_muamer_muamer_zukorlic_01_u_640357133.jpg
 • files.jpg
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

939

Petak, 31. August 2012

........... Za njim je tada raspisana poternica i on je nekoliko godina bio u izgnanstvu i na neki nacin koji je za mene vrlo misteriozan vratio se u Srbiju. ..........
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

na-braniku-grada

Zlatna sredina

(-24)

 • »na-braniku-grada« je muško

Postovi: 226

Datum registracije: 25.08.2008

Lokacija: 7 Bosanski Sandzak

 • Poruku poslati

940

Subota, 01. Septembar 2012

Kakve mistike majko mila :)
Javna je tajna da sultan Sulejmana Ugljanina su vratili rahmetli Alija Izetbegovic i bivsi turski predsjednik Sulejman Demirel. Za tvoju informaciju, u neformalnim razgovorima tokom Dejtonske konferencije koja je trajala nekih 20 dana se izmedju ostalog razgovaralo i ovim pitanjima. To stoji inace u zapisima i knjigama prvog predsjednika BiH kojeg danas toliko svojetate a niste uspjeli ni nekoliko knjiga da proanalizirate. Ali kako radite tako vam se i vraca...
Sto su vece klevete i lazi ti si nama Sulejmane drazi! :thumbup:
Pazar je dio zivota mog on ce biti sampion!

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Korišteni tagovi

Novi Pazar, Sandzak, vesti, vijesti, vjesti

Social bookmarks