Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

saf

Učenik

(10)

Postovi: 94

Datum registracije: 18.12.2006

 • Poruku poslati

181

Četvrtak, 05. April 2007

sto se tice amerike kako radi tako ce joj se vratit.

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

182

Subota, 28. April 2007

13:12
BRISEL UPOZORIO TURSKU VOJSKU DA SE NE MEŠA U POLITIKU

BRISEL – Evropska unija je danas upozorila tursku vojsku da se ne meša u političke prilike u zemlji pošto je generalštab turske vojske izrazio „duboku zabrinutost” povodom izbora predsednika Turske.

Generalštab turske vojske saopštio je juče da je spreman da se bliže uključi u proces izbora predsednika zemlje, pošto su, kako je ocenio, „turske oružane snage jedna od strana u debati i apsolutni branilac sekularizma”.

„Ukoliko se pokaže neophodnim, snage će veoma jasno izneti svoj stav i preuzeti akcije”, navedeno je u saopštenju turske vojske, ukazale su agencije.
Iz Brisela je reagovao evropski komesar za proširenje Oli Ren ističući da će to biti jasan test da li turska vojska poštuje demokratski sekularizam, prenele su agencije.
Tanjug
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

183

Srijeda, 02. Maj 2007

ISTANBUL
Izvor: PRESS
TURSKA pred PUČEM

Vojska najavila da će "braniti sekularni sistem" Turske od islamističkog predsednika i vladajuće stranke

Pristalice sekularnog sistema održale su masovne demonstracije u Istanbulu u znak protesta zbog nominacije "proislamističkog" ministra spoljnih poslova Abdulaha Gula za predsednika Turske.

Ove demonstracije, pod nazivom "Republikanski sastanak", usledile su nakon što je turska vojska neuobičajeno oštro kritikovala vladajuću partiju AK (Stranka pravde i razvoja).

Slične demonstracije održane su u glavnom gradu Ankari sa učešćem više stotina hiljada pristalica sekularne države, kojoj je temelj udario Kemal Ataturk, nakon propasti Otomanskog carstva.

Zaostavština Kemala Ataturka

Turska vojska je već nekoliko puta izvršila puč i intervenisala u političkom životu, braneći "ostavštinu Kemala Ataturka". Tri puta u poslednjih 50 godina preuzela je vlast - 1960, 1971. i 1980, a 1997. je intervenisala da bi prvi islamistički premijer Nečmetin Erbakan bio smenjen.
Vladajuća partija AK je nezvanična naslednica Erbakanove Partije prosperiteta, koja je zabranjena 1998.

Vladajuća partija u Turskoj oštro je kritikovala vojsku zbog mešanja u politiku i pretnje intervencijom, nakon što je armija, u neuobičajenom saopštenju, upozorila da sa zabrinutošću prati izbore za novog predsednika Turske.

U saopštenju nakon spornog skupštinskog glasanja u petak, vojska je navela da će braniti sekularni sistem svoje zemlje.

Džemil Cicek, portparol vladajuće proislamske Partije pravde i razvoja, rekao je da je intervencija vojske "nezamisliva u jednoj demokratskoj državi", te da oružane snage moraju da ostanu pod civilnom upravom".

I Evropska unija apelovala je na tursku armiju da se ne meša u demokratski politički sistem u zemlji. Komesar EU za proširenje Oli Ren rekao je da ova kontroverza predstavlja test za tursku vojsku, kad je reč o bezuslovnom poštovanju demokratije, i poručio joj da ostavi demokratske nadležnosti demokratski izabranoj vladi.

Kandidat vladajuće partije proislamske orijentacije, ministar inostranih poslova Abdulah Gul, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu glasanja u parlamentu i sada se očekuje glasanje u drugom krugu. Drugi krug glasanja zakazan je za sredu 2. maja.

Većina opozicionih poslanika bojkotovala je izborni postupak. Opozicija je ujedno tražila od Ustavnog suda da poništi glasanje u parlamentu za novog predsednika Turske zbog, kako tvrdi, nedostatka kvoruma.

Opozicija strahuje da bi izbor Abdulaha Gula za predsednika ugrozio sekularizam, tj. aktuelnu strogu podelu između religije i politike u Turskoj.
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Ibn Masud

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 366

Datum registracije: 07.02.2004

Lokacija: New Jersey, USA

 • Poruku poslati

184

Srijeda, 16. Maj 2007

Jerry Falwell (73), jedan od vodecih kriscanskih evandjelista i misionara u Americi, je umro danas u Virdziniji. Falwell je poznat po tome sto je mnogo puta u javnosti kritikovo Islam, tvrdeci da je Islam religija 'terora' i Muhameda (s.a.w.s).


Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

185

Ponedjeljak, 28. Maj 2007

Tuča u turskom parlamentu
Autor: Tanjug | 28.05.2007 - 16:30

Turski poslanici potukli su se tokom debate u parlamentu o amandmanima na ustav koje je predložila islamistička vlada i kojima bi se novi šef države birao na neposrednim izborima, a ne u parlamentu, kako je to sada ustavom predviđeno.
Desetak sekularista iz opozicije i poslanika islamističke vlade je učestvovalo u tuči koja je trajala nekoliko minuta.
Parlament je po drugi put poveo raspravu o amandmanima, pošto je predsednik Ahmet Nedžet Sezer prošle sedmice uložio veto, rekavši da su amandmani protivni turskom parlamentarnom sistemu i da mogu da prouzrokuju nestabilnost u zemlji.
Vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je da bi volela da se opšti i predsednički izbori održe istog dana - 22. jula, a poslanici pre toga pokušavaju da usvoje amandmane.
Parlament je početkom meseca usvojio amandmane, ali je ih je Sezer prošle sedmice poništio i vratio predlog parlamentu.
Predsednik, po zakonu, ne može drugi put da stavi veto na amandmane, ali može da raspiše referendum.
Sekularisti se protive Erdoganovom kandidatu, aktuelnom ministru inostranih poslova Abdulahu Gulua, za predsednika Turske, strahujući da će njegova partija konsolidovati vlast i povećati uticaj religije na politiku.
BLIC
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

186

Petak, 22. Juni 2007

Državljanstvo potomcima proteranih?
22. jun 2007. | 14:57 | Izvor: Tanjug
Madrid -- Potomcima muslimana, Mavara, proteranih iz Španije u 17. veku, Madrid bi mogao da ponudi državljanstvo, navodi Rojters.

Njima bi eventualno bili ponuđeni povoljniji uslovi za sticanje španskog državljanstva, javila je agencija. 1609. godine španski kralj Filip III naredio je svim muslimanima da napuste kraljevinu, kada je proterano oko 300.000 ljudi. Njihovi potomci i danas žive u severnoj Africi, a sebe smatraju "Andalužanima", po starom arapskom nazivu za muslimansku Španiju - "Al Andalus".

Ideja o mogućem davanju preferencijalnog državljanstva mogla se čuti ove sedmice na skupu u Kordobi, u Andaluziji, koja je bila centar islamske civilizacije na Iberijskom poluostrvu tokom osam vekova mavarske vladavine na većini teritorije koja danas obuhvata Španiju i Portugaliju.

Ostaci mavarske kulture - Alhambra
Ostaci mavarske kulture - Alhambra
Davanjem preferencijalnih uslova za državljanstvo, Španija bi ponudila čin simboličnog pomirenja, rekao je upravnik Španskog islamskog biroa Mansur Eskudero.

On je za Rojters izjavio da je tu reč više o "emocionalnom, moralnom gestu, kojim bi se priznala istorijska nepravda", budući da su mnoge "andalužanske" porodice do danas sačuvale ključeve kuća koje su poneli sa sobom njihovi preci bežeći pre četiri veka.

"Andalužani koji žive u Severnoj Africi, uglavnom u Maroku, Tunisu i Libiji, sada su deo tih (severnoafričkih) društava i neće želeti da dođu da žive u Španiji", smatra Eskudero.

Španski Jevreji Sefardi, čiji su preci izbačeni iz Španije 1492. godine, imaju posebno pravo na špansko državljanstvo posle dve godine legalnog boravka u Španiji, što je privilegija koju uživaju i građani iz bivših španskih kolonija.

"Mala partija Ujedinjena levica podržala je predlog za preferencijalno davanje državljanstva potomcima proteranih španskih muslimana, dok se na stav vladajuće Socijalističke radničke partije Španije, koja je promovisala Alijansu civilizacija između Zapada i Islama, još uvek čeka", rekao je Eskudero.

Katolički konzervativci zaziru, međutim, od bilo kakve ponude u tom smislu, tvrdeći da Španija privlači muslimansku imigraciju i da u zemlji, prvi put za 400 godina, ima oko milion muslimana.

Španska politička desnica je nepoverljiva prema muslimanima zbog bombaških napada pripadnika terorističke grupe Al Kaida na četiri voza u Madridu 2004. godine.
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

187

Četvrtak, 23. August 2007

Hvala Allahu sto se i Turska vraca gde je nekat bila.
Imaju veoma pametnog premijera i sada dobrog predsednika.
Njih je narod izabro.
Bilo je nekoliko miliona protestanata, zagovarajuci sekularizam, a zaboravljaju onih 60 miliona ostalih turaka. :]
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

188

Četvrtak, 23. August 2007

Dobrog kandidata za Predsjednika si mislio, zar ne?

Jer izbori za Predsjednika Turske još nisu zavšeni. Prvi krug je prošao i niko nije osvojio dvije trećine glasova koliko je potrebno u prvom i drugom krugu. U trećem krugu je dovoljna prosta većina, a to AK Partija ima u Parlametnu.
Da napomenem i to da se Predsjednik Turske bira u Parlamentu.

Drugi krug izbora će se održati sutra, 24. 8. 2007. godine i u slučaju da ni u drugom krugu se ne izabere Predsjednik, 28. 8. 2007. godine će se održati treći krug u kojem se očekuje da kandidat AK Partije bude izabran.

Kandidat AK Partije za Predsjednika Turske se zove Abdullah Gül.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

189

Četvrtak, 23. August 2007

Citirano

Orginalno od Junus
Dobrog kandidata za Predsjednika si mislio, zar ne?

Jer izbori za Predsjednika Turske još nisu zavšeni. Prvi krug je prošao i niko nije osvojio dvije trećine glasova koliko je potrebno u prvom i drugom krugu. U trećem krugu je dovoljna prosta većina, a to AK Partija ima u Parlametnu.
Da napomenem i to da se Predsjednik Turske bira u Parlamentu.

Drugi krug izbora će se održati sutra, 24. 8. 2007. godine i u slučaju da ni u drugom krugu se ne izabere Predsjednik, 28. 8. 2007. godine će se održati treći krug u kojem se očekuje da kandidat AK Partije bude izabran.

Kandidat AK Partije za Predsjednika Turske se zove Abdullah Gül.


Znam sve to , u trecem krugu su mu potrebna 276 glasa , odnosno pola plus jedan.
Zena mu je pokrivena i to ce , AKOBOGDA , biti prva predsednica posle revolucije, koja je pokrivena.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

190

Četvrtak, 23. August 2007

Zna li neko zbog cega je ovakva situacija u Turskoj? Oni kao da se stide sto su muslimanu. Nisam ni ja za bilo kakav vid ekstremizma, ali za mene je ekstremizam i to sto se spocitava Gulovoj zeni sto je pokrivena. Zar to nije njeno pravo?
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

191

Četvrtak, 23. August 2007

Masama su isprali mozgove pa oni neosvijesceni danas placu za Kemom ko za babom. Jedan dio turskog drustva iako to tvrdi nije sekularan vec je antiislamski raspolozen. A vojska uziva izuzetne privilegije, od moci pa do materijalnog blagostanja te ih je strah da to sve ne izgube. Njima je stalo do kemalizma koliko do lanjskog snijega. No, insallah, sve ide svojim tokom. U trecem krugu Gül ako Bog da dobija i pocinje nova stranica turske historije.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

192

Četvrtak, 23. August 2007

Citirano

Orginalno od Jahja
Zena mu je pokrivena i to ce , AKOBOGDA , biti prva predsednica posle revolucije, koja je pokrivena.mala ispravka: predsjednikovica! :)
"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

193

Utorak, 28. August 2007

Upravo citam da je Abdullah Gül izabran za predsjednika Turske. Moje cestitke turskom narodu. Zavidim im na uspjehu. Erdogan premijer, Gül predsjednik. Masallah.

Nova stranica turske historije je upravo zapoceta.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Sultan

Učenik

(10)

 • »Sultan« je muško

Postovi: 93

Datum registracije: 29.11.2006

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

194

Utorak, 28. August 2007

ABDULLAH GÜL IZABRAN ZA 11. PREDSJEDNIKA REPUBLIKE TURSKE

Velika Turska narodna skupstina(TBMM) izabrala je danas sa 339 glasova Abdullaha Güla za 11. predsjednika Republike Turske. Kao ministar vanjskih poslova Abdullah Gül je proteklih godina stekao postovanje i kod kuce i u inostranstvu svojim zalaganjem za demokratske reforme, postivanje ljudskih prava i priblizavanje Evropskoj uniji. Abdullah Gül je poznat i kao veliki prijatelj Bosnjackog naroda.

http://www.dijaspora.org/index.php?optio…d=554&Itemid=47
Neda nana svog Sultana

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

195

Srijeda, 29. August 2007

Jedna velika pobjeda demokratije u Turskoj, a ako pogledamo malo bolje i u svijetu. Demokratiju bi cijeli svijet mogao učiti od Erduana i Abdullaha.

Posebno mi je drago što su ovi borci za demokratiju dobri muslimani, a i njihove žene su dobre muslimanke.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

196

Subota, 24. Novembar 2007

Ovo mi se svidelo.

www.islamskazajednica.org
Kairo - Kako prenosi IOL u Kairu je odnedavno u svim većim džamijama obijezbijeđen prevodilac za gluhonijeme koji svakog petka prevodi hutbe. Procjenjuje se da u Egiptu ima između dva do četiri miliona gluhonijemih osoba, prenosi AFP.
Alaa ad – Din al-Sayed, 34 godišnji nastavnik, je inicirao niz aktivnosti preko Udruženja NGO”Krik”. Njega je inspirirala njegova gluhonijema sestra. Svojim radom želi da potakne i druge da razmišljaju o problemima glugonijemih u cilju njihovog rješavanja.
Udruženje NGO ima za cilj da razvija svoju djelatnost kako bi olakšalo gluhonijemima da učestvuju u svim životnim procesima sa istim šansama koje imaju i oni koji to nisu. Udruženje ima ambicije da razvija svoje aktivnosti. Jedan od projekata koji su na redu je i obezbijediti prevodioce za hadž.
“Kada sam išao na hadž imao sam stanovitih problema , prije svega zbog toga što nisam naišao ni na koga ko zna moj jezik, jezik gluhih. Niko mi nije mogao, i pored velike želje mnogih, zaista pomoći da potpuno obavim ibadete koji se traže na hažu”, upozorio je Amr Nemr. Mi samo želimo da nas se tretira kao i druge, da nas ne diskriminiraju. Nadam se da ćemo imati svoju džamiju i svoj tv kanal.”


Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

197

Četvrtak, 13. Decembar 2007

www.net.hr

Citirano

Malijski nogometaš Frederic Kanoute kupio je u Sevilli, gdje igra u istoimenom klubu, džamiju i tako je spasio od zatvaranja.

Kanoute, koji je musliman, "platio je 510.860 eura da mnogi vjernici iz Alžira, Senegala i drugih zemalja ne ostali bez džamije", piše španjolski dnevnik ABC dodajući da se džamija nalazi na trgu Ponce de Leon u Sevilli.

Nogometaš iz Malija, koji je karijeru izgradio u Lyonu te u Sevillu prešao 2005., također je osnovao zakladu za pomoć djeci i siročadi.


Lijepa vijest pre Bajram, svaka cast (o) (o) (o) Inace tokom predhodne sezone Kanute je nosio dres bez loga sponzora, jer je glavni sponzor Sevilje kladionica. Od ove godine nosi dres sa logom sponzora, ali je kladionica predhodno pristala da deo novca uplati na racun humanitarne organizacije koji je osnovao ovaj fudbaler.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

198

Utorak, 15. Januar 2008

Evo je tema "Vesti iz sveta".
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

Phikret

Profesionalac

(10)

 • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

 • Poruku poslati

199

Utorak, 15. Januar 2008

Citirano

[SIZE=2]Oštra kampanja Slobodarske partije Austrije protiv musliman[/SIZE] a
Autor: Tanjug | 14.01.2008 - 15:34 Opoziciona ultradesna Slobodarska partija Austrije (FPO) započela je u Gracu veoma oštru kampanju protiv muslimana izjavom glavnog kandidata ove stranke na predstojećim lokalnim izborima Suzane Vinter.


Ceo tekst na izvoru:
http://www.blic.co.yu/svet.php?id=26716

P.S. Hvala Junuse

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

200

Srijeda, 16. Januar 2008

Cuo sam za ovo. Neki likovi su joj preko youtuba poslali pretece poruke , potpislali se kao SANDZAKLIJE.

PRocito sam ovo u danasnji Blic.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Social bookmarks