Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

201

Petak, 18. Januar 2008

B92

Citirano

Vašington -- Barak Obama je, kako navode neke organizacije, žrtva uvredljive kampanje na internetu gde je predstavljen kao muslimanski ekstremista.

Američke organizacije za borbu protiv rasizma, među kojima i Centar Simon Vizental, stale su u odbranu jednog od predsedničkih kandidata demokrata. U otvorenom pismu upućenom jevrejskoj zajednici, devet zvaničnika više antirasističkih udruženja ocenili su da je uvredljiva kampanja uperena protiv Obame "izuzetno odvratna".

Među potpisnicima pisma su Abraham Foksman direktor Lige protiv klevetanja, jedne od najuticajnijih organizacija za zaštitu jevrejske zajednice u SAD i rabin Marvin Hir direktor Centra Simon Vizental u Los Anđelesu.

U pismu se navodi da su jevrejski birači u Kaliforniji i Njujorku, gde će se izbori za kandidate za Belu kuću održati 5. februara, dobili "poslednjih nedelja brojne lažne, gnusne i podmukle poruke" preko interneta kojima se vređa ličnost Baraka Obame.

"Cilj tih poruka je da naprave jaz između naše zajednice i predsedničkog kandidata na osnovu neosnovanih i bednih napada. Odbacujemo takve pokušaje manipulacije članovima naše zajednice", navodi se u otvorenom pismu.

Autori pisma navode da se neće određivati ni prema jednom kandidatu za predsedničke izbore u SAD.

Barak Obama, čije je srednje ime Husein, deo detinjstva proveo je u Indoneziji, zemlji sa najbrojnijom muslimanskom populacijom.

Obama je već više nedelja žrtva uvredljivih poruka na internetu čije je poreklo neutvrđeno. Te poruke su se udvostručile nakon njegove pobede u Ajovi.

Anonimne poruke upozoravaju da bi Obama ako pobedi na predsedničkim izborima, zakletvu polagao zaklinjući se u kuran, kao i da je išao u jednu versku školu gde se izučava kuran.

Gostujući na jednoj tv-stanici, Obama koji pripada protestantskoj crkvi, izjavio je da je "hrišćanin i da će zakletvu položiti zaklinjući se na Bibliju".


www.islamskazajednica.org

Citirano

Nakon skoro četiri desetljeća čekanja, Bošnjaci u Sloveniji će dobiti priliku da izgrade džamiju u Ljubljani. Neki razglog za promjenu zvanične politike vide u novim gradskim vlastima, ali ima i drugačijih mišljenja.
Konačna odluka o izgledu i početku gradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani trebala bi biti donešena već sredinom ove godine. Dugogodišnji spor oko gradnje džamije prekinuo je gradonačelnik Zoran Janković. On objašnjava kako odluka o gradnji nema veze sa predsjedavanjem Slovenije Evropskom unijom.

Ponuđena lokacija u centru grada

Uprava grada ponudila je Mešihatu Islamske zajednice novu lokaciju za izgradnju džamije - i to u samom centru grada. Za gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića ovakva ponuda lako se da objasniti. „Iz jednostavnog razloga zato što su Slovenci islamske vjere bili važan faktor pri stvaranju naše nove države. I ako svi koji vjeruju imaju svoj hram onda to moraju imati i muslimani."

Novi gradonačelnik, nova politika

Dolaskom Zorana Jankovića na čelo grada, odnos prema muslimanima u Ljubljani se potpuno promijenio. Prije samo dvije godine kada se raspravljalo o gradnji džamije na periferiji grada, i mediji i političari i narod bili su protiv gradnje džamije, objašnjava tajnik Islamske zajednice u Sloveniji, Nevzet Porić. „Mislim da je priča o džamiji tada došla u pogrešno vrijeme. Intenzivna priča o gradnji džamije počela je nakon 11. 09. i mislim da je to dobrim dijelom uticalo na tu negativnu kampanju. Međutim, sada mi nemamo nikavih primjedbi, tako da je to pitanje skoro pa riješeno."

Islamska zajednica se nada finansijskoj podršci muslimana

Na Islamskoj zajednici sada je da od grada otkupi ponudjeno zemljište: 12.000 kvadratnih metara, po cijeni od 402 eura po kvadratu. U Sloveniji danas živi gotovo 50.000 muslimana, najveći dio njih su Bošnjaci. Dobrostojeći privrednici među njima zasigurno će, nadaju se u Mešihatu, podržati gradnju Islamskog kulturnog centra. Zemljište za tu namjenu moglo bi na otkup biti ponuđeno već narednih mjeseci. U međuvremenu, Mešihat će raspisati natječaj za idejno rješenje projekta. U gradskom uredu kažu da džamija treba da se uklopi u evropsku okolinu, u Mešihatu kažu kako će taj uslov biti ispunjen.

Strahuje li Ljubljana za imidž u EU?

Izgradnja džamije Ljubljani sporna je još od davne 1969., a razlog za naglu promjenu politike grada prema tom pitanju u Mešihatu vide i u trenutnom predsjedavanju Slovenije Evropskom unijom. 2008. je osim toga Evropska godina interkulturnog dijaloga, objašnjava Nevzet Porić. „Ne može Slovenija promovirati dijalog, a ovamo zapostavljati jedan važan dio svoje zajednice sa nemogućnošću izgradnje džamije." Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, tvrdi, međutim, kako odluka o izgradnji džamije sa slovenačkim predsjedavanjem Evropskom unijom nema nikakve veze. „To je odluka grada Ljubljane, bila je predočena već 2006. i sada je samo faza realizacije. A Ljubljana je tolerantan grad koji se brine za sve vrste manjina."

Bilo kako bilo, u Islamskoj zajednici raduju se novonastaloj situaciji. A odluke o konačnom izgledu i početku gradnje džamije očekuju već krajem ove godine.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

202

Petak, 18. Januar 2008

Citirano


Atletičarka Juashuanna Kelly koja se u svojoj školi može pohvaliti najboljim rezultatima kada je u pitanju trčanje, diskvalifikovana je sa takmičenja u trčanju Montgomery Invitational zbog uniforme koja je napravljena posebno za atletičarke muslimanke.

Juashaunna Kelly koja je na završnoj godini srednje škole Theodore Roosevelt, prijavila se na takmičenje u trčanju kao jedina djevojka koja učestvuje, ali je malo poslije prijave diskvalifikovana zbog uniforme koju nosi. Naime, ova atletičarka je muslimanka i nosi namjenski napravljenu uniformu koja je u skladu sa njenim vjerskim uvjerenjem.

Kelly je u istoj uniformi koja pokriva njenu glavu, ruke i noge do članaka nosila na svim takmičenjima koje je organizovala njena škola, ali na ovom takmičenju koje se održava u Washingtonu ne može učestvovati zbog svoje posebne uniforme.

Namjenski napravljena uniforma prekriva, u skladu sa islamskim propisima, njeno tijelo otkrivajući isključivo lice i ruke.

"Ova uniforma ni po čemu nije posebna osim što prekriva veću površinu moga tijela, ali ne čini da trčim brže“, kazala je Kelly za AP.

Međutim, organizatori takmičenja smatraju da njena posebna uniforma krši pravila Asocijacije koja organizuje sportska takmičenja za srednjoškolce atletičare.
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

 • »muhasibi« je muško

Postovi: 175

Datum registracije: 20.09.2007

 • Poruku poslati

203

Srijeda, 23. Januar 2008

Islamska vojska u Iraku: Nećemo sa Amerikancima protiv al-Qaide
Monday, 21 January 2008

Islamska armija, najveća sunijska mudžahidska grupa u Iraku, je čvrsta u stavu da se neće udružiti sa sunijskim milicijama u borbi protiv al-Qaide uz američku podršku, nego će se umjesto toga boriti protiv Amerikanaca «do kraja».«Islamska armija nema ništa sa Vijećom Buđenja (Awakening Council),» izjavio je Ibrahim al-Shimmari, zvanični glasnogovornik Islamske armije u Iraku, za AFP u intervjuu putem e-maila.

«Niko ne može biti član Islamske armije i Buđenja u isto vrijeme. Naša borba je za samoodbranu i mi napadamo one koji su nas napali.»
Francuski akademik Jean-Pierre Filiu, ekspert za pitanje pobune, kaže da postoje znakovi o unakrsnom članstvu između Buđenja i Islamske armije.

«Prema dokazima, Islamska armija ima upliva u tim milicijama,» rekao je Filiu za AFP. «A u svakom slučaju, oni se ne bore protiv njih.»

Prema Shimmariu, takozvana Sahva ili Snage Buđenja- sunijske paramilitarne snage organizirane od strane američke vojske kako bi se borile protiv al-Qaide- je isplovila zbog «loših postupaka» al-Qaide.

Sačinjena većinom od bivših pobunjenika, Vijeća Buđenja su započela svoj rast prije godinu dana na zapadu te države, gdje su natjerali al-Qaidu na bijeg.

Oni su se otad profilirali u Bagdadu i sjeverno od glavnog grada, uz podršku američke vojske.

«Okupacijske sange su iskoristile priliku (da zavade al-Qaidu i sunijske pobunjenike) i podržale su Buđenje kako bi pomogli strategiju povećanja vojnika Busha,» rekao je Shimmari.

Osnovana u februaru 2004., Islamska armija (Al-Jaish Al-Islamy) je postala najjača iračka sunijska pobunjenička grupa.

Dobro organizirana u zapadnom dijelu (Iraka) i u većinski sunijskom centralnom i sjevernom dijelu države, pokret predstavlja nacionalno krilo otpora.

Odgovorna je za mnoge napade na američke i iračke snage, i postira videosnimke svojih napada na internet skoro svakodnevno.

Od 2006., njihovi borci su se borili sa borcima al-Qaide koji su pokušali da ovladaju sunijskom pobunom u Iraku.

«Naši borci su često mete napada al-Qaide, tjerajući nas (time) da odgovorimo,» kaže Shimmari. «Mislimo da je ono što je naštetilo otporu interne borbe koje je al-Qaida pokrenula protiv drugih frakcija.»

«Tako da smo mi promijenili svoju taktiku, fokusirajući se sa velikog broja operacija na više odabrane opracije, bazirane na obavještajnim (informacijama).»

Shimmari žali zbog, kako to on naziva, nedostatka legitimnog političkog procesa u Iraku.

«Sve političke mjere od početka okupacije, kao što su izbori i referendum o ustavu (u oktobru 2005.), su uspostavljena u interesu okupatora,» kaže on.

Islamska armija nema intenciju (namjeru) da se pridruži političkom procesu «pod okupacijom».

Formiranje «Reformskog i džihadskog fronta» u aprilu 2007., kojeg sačinjavaju sunijske pobunjeniče grupa, uključujući i Islamsku armiju, se desilo kako bi se «aktivirao otpor i objedinila naša politička vizija.»

Otpor, kaže Shimmari, je jedan «trajan i prirodan odgovor na nasilje okupacijskih snaga.»

«No, mi smo protiv ubijanja nevinih ljudi. Naš kurs nije ciljanje nedužnih ljudi nego je ih braniti,» kaže glasnogovornik, dodajući da nisu sve operacije protiv civila izvedene od strane al-Qaide.

«Šiitske milicije podržane od Irana i odredi smrti još uvijek igraju veliku ulogu u nasilju,» kaže on, dodajući da je nasilje opalo širom Iraka jer «su SAD povećale pritisak na Iran».

„Mi smo svjesni da naša borba neće biti kratka. Mi ćemo se odupirati američkim snagama sve dok su one u Iraku, sve do odlaska posljednjeg američkog vojnika iz naše države.“

Američka vojska u Iraku opisuje Islamsku armiju kao „terorističku grupu“.

„(Ona) sprovodi jednu brutalno nasilnu kampanju protiv stranaca u Iraku, posebno protiv svakog za kojeg vjeruje da surađuje sa koalicijom predvođenom SAD-om,“ piše američka vojska na svome website-u.

(Military.com)

preveo: Edin Draganović


"Jucer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe."

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

204

Četvrtak, 24. Januar 2008

Citirano

Pariz, Beograd -- Francuska banka Sosijete ženeral otkrila je najveću prevaru koja se pripisuje pojedincu u istoriji bankarstva.

Bankar, koji trguje akcijama u Parizu, iskoristio je svoje znanje o kontrolnim mehanizmima i u svoju korist obavio više fiktivnih transakcija u vrednosti od čak pet milijardi evra. U banci Sosijete ženeral Srbija saopštavaju da su dokapitalizacijom banke otklonjene posledice ovog slučaja i da klijenti nemaju razloga za zabrinutost.


Neimenovani diler obmanjivao je investitore kroz niz kompleksnih bankarskih transakcija, a svoje poteze uspevao je da prikrije jer je na prethodnom radnom mestu u istoj banci stekao znanje o nadzornim sistemima banke, koji je trebalo da spreče takvu zloupotrebe.

Jedna od nepoznanica je i da li je pronevera rezultat koristoljublja, ili je diler pokušao da prikrije greške u svom radu, ulažući sve više i više novca, što je izazvalo ogromne gubitke.

Izvršni direktor najveće francuske banke “Ben de Pariba” Žin Linseštajn izjavio je za BBC program na srpskom jeziku da su pronevere ovakvih razmera razlog za ozbiljnu zabrinutost.

Predsednik Upravnog odbora banke Sosijete ženeral u Srbiji Goran Pitić objasnio je za B92 da će ovaj nepredviđeni gubitak osetiti akcionari banke, ali ne i korisnici usluga.

"Napravljena je u vrlo kratkom roku rekapitalizacija banke, uz pomoć Džefri Morgan i Morgan Stenli, dve najveće banke, što govori o snazi Sosijete ženeral grupe", rekao je Pitić.

"Što se tiče Sosijete ženeral banke u Srbiji, normalno, ona nastavlja u potpunosti u skladu sa planom za ovu godinu. Drugim rečima, nijednog trenutka, niti štediše u Srbiji, niti klijenti, neće osetiti posledice ovih događaja i neće biti konskvenci po poslovanje banke", objasnio je Pitić.

U banci Sosijete ženeral u Srbiji saopštili su da je banka, i pored ogromnih gubitaka zbog pronevere, ali i hipotekarne krize u Americi, 2007. godinu završila sa 700 miliona evra profita, što je opet znatno manje od 2006, kada je profit iznosio 5,22 milijarde evra.

Službenik banke Sosijete ženeral koji je proneverio 4,9 milijardi evra zove se Žerom Kervijel i ima 30 godina, objavljeno je na sajtu Fajnenšel tajmsa (FT).

Prema informacijama FT-a, Kervijel se u Sosijete ženeralu zaposlio 2000. godine i trgovinom derivatima evropskih akcija počeo je da se bavi nakon tri godine rada u kompaniji.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Karakterna

Zlatna sredina

(10)

 • »Karakterna« je žensko

Postovi: 474

Datum registracije: 21.02.2006

Lokacija: Emona

 • Poruku poslati

205

Nedjelja, 27. Januar 2008

Sevilla: Kanoute kupio džamiju i time je spasio od zatvaranja!

Frederic Kanoute fudbaler Seville, inače rodom iz iz Malija, kupio je u tom španskom gradu džamiju koja je trebala biti zatvorena, piše u četvrtak list "ABC".

Kanoute, koji je musliman, "platio je 510.860 eura da mnogi vjernici iz Alžira, Senegala i drugih zemalja ne bi ostali bez džamije", piše španski list dodajući da se džamija nalazi na trgu Ponce de Leon u Sevilli.

Fudbaler iz Malija koji je karijeru izgradio u Lyonu te u Sevillu prešao 2005. osnovao je fondaciju u Maliju za pomoć djeci i siročadi.

Izvor: http://www.24sata.info/8929
Rodjena si sa krilima. Zasto zelis da puzis kroz zivot?

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

206

Nedjelja, 03. Februar 2008

ZORAN ĐINĐIĆ JE ROĐEN NA KUĆNOM IMANJU IZETEBEGOVIĆA

ZORAN ĐINĐIĆ JE ROĐEN NA KUĆNOM IMANJU IZETEBEGOVIĆA

Intervjui
Nedžad LATIĆ, predsjednik Narodne bošnjačke stranke

ZORAN ĐINĐIĆ JE ROĐEN NA KUĆNOM IMANJU IZETEBEGOVIĆA

Autor: Esad Krcić

Nedžad Latić je jedan od najaktivnijih bošnjačkih intelektualaca. Njegove aktivnosti su mnogostruke i jednako su vezane za politička, kulturna, vjerska i humanitarna pitanja Bošnjaka. Stoga su njegovi medijski istupi zapaženi a, s obzirom na njegovo dugogodišnje iskustvo i prisustvo kako u medijima tako i u politici, veoma često zna predvidjeti dešavanja u BiH, te definirati problem iz posebnog tako da izazive vrlo ozbiljne polemike.
Stoga smo na početku izborne godine u BiH odlučili s njim započeti seriju razgovora sa bošnjačkim liderima.

Bošnjaci.net: Da li Narodna bošnjačka stranka namjerava učestvovati na ovagodišnjim lokalnim izborima?

LATIĆ: Kao što vam je poznato mi smo jedna od najmlađih stranaka u BiH koja je učestvovala na prošlogodišnjim izborima. Nismo postali parlamentarna stranka s obzirom da nismo imali materijalno tehničke uvjete za elementarno ravnopravnu kampanju. Ali, ako pogledate današnju političku scenu u BiH, vidjet ćete da, osim vladajućih stranaka - SDA, Stranke za BiH i SDP-a - druge stranke skoro ni ne postoje. Tu je još samo BPS, Sefera Halilovića, koja tavori kao parlamentarna stranka. Neke aktivnosti ima još samo u BOSS-u, stranka Mirnesa Ajanovića i Liberali Lamije Tanović. Vjerovatno najzapaženiju aktivnost u postizbornom periodu je zabilježila Narodna bošnjačka stranka. Stoga nam mnogi daju epitete najozbiljnije opozicione stranka danas u Sarajevu.
Ovih dana vršimo procjenu naših mogućnosti s kojim potencijalom možemo učestvovati na izborima, ali i razgovoramo s drugim strankama radi eventualne suradnje na izborima. Velika je vjerovatnoća da ćemo ići na izbore.

Dugogodišnja suradnja i bliskost Lagumdžije i Tihića


Bošnjaci.net: Da li su moguće predizborne koalicije, odnosno stranački savezi na loklanim izborima?

LATIĆ: Moguće je da na predstojećim lokalnim izborima prvi put budemo imali predizborne koalicije.
Evdinetno je da je pitanje Ustavnih amandmana definitivno podijelilo bošnjačke stranke u dva bloka. To pitanje će SDA koristiti kao svoj izgovor za okupljanje bloka protiv SBiH, kao rušioca tzv «aprilskog paketa».
Stoga je za očekivati da će se desti neprincipijelna koalicja od SDA- SDP-a, pa i BPS-a. Poznata je dugogodišnja suradnja i bliskost Lagumdžije i Tihića. A nakon pohvale Sefera Halilovića na press konferenciji u Holiday innu od strane Tihića, pretpostvaljamo da je ruka pružena i BPS-u. Izjava Mirnesa kako ga «Haris htio likvidirati» zbog prošle kampanje, potpuno oslikava njegovu buduću političku ulogu u kampanji. Također, napad Lagumdžije, Sefera i Mirnesa zbog prijema generala Delića, te publicitet koji je data njihovim saopćenjima u medijima pod kontrolom SDP-a, pokazuje jedan vid zamišljene kampanje na loklanim izborima.
Sumnjam da će se ovaj savez javno obznaniti, ali za očekivati je ovakavu neprincipjelnu koaliciju u kampanji.

Bošnjaci.net: Zar Haris Silajdžić nije otvoreno ponudio koaliciju SDA-u?

LATIĆ: Da, SBiH i SDA su formalno u kolaciji. Silajdžić je ponudio zajednički nastup, odnosnos koaliciju u RS-u, što je SDA prihvatila. Ali, zašto koalcionim partnerima treba javno upućivati poziv na koaliranje ako su već u kolaiciji? Zašto samo u RS-u? To je pokazatelj da su odnosi između SBiH i SDA veoma loši, bez obzira na formlnu koalicju koju oni upražnjavaju kroz zajedničku diobu vlasti. SDA se osjeća moćnijom i za sada «drži bank» za eventulano koaliranje sa bilo kim.

Bošnjaci.net: Šta je sa hrvatskim i srpskim strankama? Kakve su kod njih stranačke pozicije?
LATIĆ: Pobjeda Ive Senadera u Hrvatskoj sigurno će osigurati jedinstvo Hrvata u BiH, odnosno dva HDZ-a. Poraz Ante Đapića, definitvino dokida šanse dr. Jurišiću da napravi neku ozbiljnju opoziciju. Ostali su minorni u hrvatskom bloku.
Zbog Kosova, bez obzira na ishod izbora u Srbiji, Srbi u Bosni će imati politički adrenalin koji će dobro doći Dodiku! I ne očekujem nikakvu bitnu promjenu Dodikove pozicije.

Primarno je lidersko rivalstvo


Bošnjaci.net: Dakle, ostaje samo zanimljivo pitanje ishoda međubošnjačke utakmice na lokalnim izborima?

LATIĆ: Naravno, jer je bošnjačka politika postala najmanje vjerodostojna. Primarno je lidersko rivalstvo, a ne politički ciljevi.

Bošnjaci.net: Možete li pojedinčano prikazati i portretirati tu personlanu politiku strančkih lidera, bar gospode Tihića, Lagumdžije i Siljadžića, koja se tako odražava na politčku poziciju Bošnjaka.


LATIĆ: Prvo, iznenada se razbolio Sulejman Tihić, i njega bih izostavio u svom tretmanu. Mogu govoriti o SDA-u i politci ove stranke koja se neće mijenjati zbog bolesti njenog predsjednika.
A, što se tiče Lagumdžije, mislim da će on biti ojačan na loklanim izborima popularnošću koju je zadobio Željko Komšić. SDP-ovo biračko tijelo je idološki nepromjenjljivo, radi se o, manje više, jugonostalgičarskoj svijesti koja je bila najizraženija upravo kod Bošnjaka. S druge strane, nesupjeh SDU-a, kojeg su bili formirali Lagumdžijini oponenti, Tokić, Duraković, Lazović, Komšić itd, pokazuje da će Lagumdžijin SDP još opstojati. Postokomunistički mediji u Sarajevu, i nekretnine koje je SDP uživa kao pravni nasljednik komunističke partije, osiguravaju njihov opstanka na političkoj sceni.
Silajdžiću je, nažalost, pao rejting, nakon dva-tri vratolomna poteza u finušu političke krize u BiH nastale nakon tzv. Lajčakovih mjera. Silajdžićevi kontakti sa Dodikom su ga skupo koštali u očima Bošnjaka, ne stoga što je on bitno pogriješio, već što te poteze nije valjano obrazložio javnosti.

Suradnja u BiH i van BiH


Bošnjaci.net: To znači da za sve moguće koalcije, kako Vi kažete, «bank drži» SDA. Zar nije i SDA u krizi? Unutra te stranke se dešavaju ozbiljna politička previranja.

LATIĆ: Nekoliko faktora SDA čini najmoćnijom bošnjačkom strankom i bez obzira na pogreške, ima dovoljno politčkog kapitala da ih «otkupi» pred biračima.
Iako je bitno s kim će ta stranka surađivati u BiH, treba gledati s kim i kako surađuje ta stranka i izvan BiH.
Unutarstrančaka previranja u SDA-u su bila rezultirala pokušajem registriranja nove stranke po ugledu na HDZ 90. Poučeni tim iskustvom lideri SDA pravno su zaštitili stranački brend. Tako da je, bar formalno, jedinstvo te prve nacionalne bošnjačke stranke zaštićeno.
Međutim, pošto je to bila planetrana stranka, kako je to volio reći njen osnivač Alija Izetbegović, a to znači stranka svih Bošnjaka na planeti, pitanje je da li se ta zaštita može odnositi i na druge države gdje djeluje SDA. Osim u bosanskoj dijapsori, SDA aktivno djeluje u Hrvatskoj Srbiji i Kosovu, gdje su Bošnjaci nacionalne manjine. Karakteristika djelovanja ove stranke je da su Šemso Tanković u Hrvatskoj, Sulejman Ugljanin u Srbiji i Numan Balić na Kosovu, (p)ostali vječiti njeni predsjednici, kao da si zaštićeni brend stranke. U Crnoj Gori se SDA rascijepila na nekoliko ogranaka, da bi se potpuno ugasila.
Osim SDA u dijaposri ne djeluju druge tzv. matične bosanske stranke sa većinskim bošnjačkim članstvom, poput SDP-a, ili SBiH. Tako da SDA nema premca, pa tako ni opoziciju u dijaspori. Izuzetak je Rasim Ljajić, nekadašnji potpredsjednik SDA, koji je osnovao svoju SDP, kao opozicionu stranku Ugljaninovoj SDA. Jedini politčki novum kod Bošnjaka izvan BiH, desio se u Crnoj Gori, gdje je anonimni Omer Nurković osnovao Bošnjačku stranku, koja je koalirala sa Liberalima i postala parlamentrana stranka.

Bošnjaci.net: Zbog toga Bošnjaci u dijapsori pretežno glasaju za SDA?


LATIĆ: To je paradoks, jer ta palnetarna bošnjačka stranka ne djeluje jednistveno. Slučaj Šemse Tankovića, koji je u predizbornoj kampanji podržavao Zorana Milanovića, da bi prevrnuo ćurak i svoj mandat dao Ivi Sanaderu, aktualnom mandataru za sastav Vlade u Hrvatskoj, najzornije oslikava razrooku politiku SDA. Formalno, pošto je HDZ u koaliciji sa SDA-om i u BiH, takav Tankovićev gest je sukladan politici matične SDA u Sarajevu. Ali, pošto je Milanović odbio fomrirati izbornu listi SDP-a u dijapsori, odnosno BiH, prepustio je šest mandata Senaderu, zbog kojih je HDZ dobila nenadoknadivu prednost za sastav vlade.

Koliko su slike Senadera bole oči Bošnjacima, zbog narušavanaj integriteta države, toliko je ovaj potez Milanovića naišao na odobravanje zbog podrške itegritetu BiH! Navodno je Milanović nazvao Tankovića i pitao ga: »Hoćeš li mi moći pogledati u oči, kad se sretnemo?!». Pretpostaviti je da i većina Taknovićevih glasača tako danas misli o njemu.
Duga bi bila priča o Tankoviću. U politiku je ušao sa bijelom kapicom koju je obavezno stvaljao na glavu prilikom govora na predizbornim skupovima SDA. To je bila njegova priča o identitetu bosanskih muslimana, pa čak i o bošnjačkom ponosu.
Ovako mizeran politički odnos, prevrtljivost i javno kršenje obećanja, dakle laganje, ne govori o vjerodostojnosti političke ideje, koliko o karakternom profilu čovjeka koji je na političke skupove izlazio sa kapicom pod kojom njegov narod čini molitvu!

Sulejman Ugljanin je još kardinalniji primjer. On je u koaliciji sa DS-om, strankom Vojislava Koštunice. Nema bošnjačkog političara koji je nešto pozitivno rekao o Koštuničinoj politici, pa tako ni u SDA-u. U vrijeme referenduma za nezavistnost Crne Gore, Ugljanin je vodio kampanju među Bošnjacima da glasaju protiv nezavisnosti. Nema bošnjačkog političara, pa ni u SDA-u, da je javno bio protiv crnogorske nezavisnosti.

Za aktualne sukobe među Bošnjacima u Srbiji, koji se prelamaju preko polarizacije unutar Islamske zajednice, najdirektnije je optužen Sulejman Ugljanin. Njegova nedavna izjava kako on Islamsku zajednicu vidi kao fudbalsku organizaciju, oslikava profila vječitog prdsjednika ogranka nekadašnje planetrane bošnjačke organizacije. Stoga priča o Ugljaninu, koji je u politiku ušao sa bokserskim rukavicama, ne bi bila ništa manje degutanta od priče o Tankoviću, koji je u politiku ušao sa bjelom kapicom na glavi.

Ako bi se promišljali ovakvi politički potezi, stvaovi i izjave, prema društveno političkim uvjetima u kojima djeluju, bliže je ocjeni da Tanković i Ugljanin kolaboriraju, a ne samo koaliraju sa političkim protvinicima, pa i neprijateljima BiH i Bošnjaka.
Duga je kalvakada bošnjačkih kolaboracionista. Zapravo, koliko je bilo bosanskih protvinika i neprijatelja toliko je bilo i kolaboracionista. Mnogo više, nego saveznika i prijatelja. Iako ih je bilo, ili ih i ima i danas, Bošnjaci im ne znaju pružiti ruku. Ili ako im je i pruže, iznevjere ih, kao što je to sramotno učinio Tanković.Đinđićevi prijatelji mogu posvjedočiti da je muftija Zukorlić bio kućni prijatelj pokojnom Zoranu


Bošnjaci.net: S kim biste Vi koalirali u Srbiji?

LATIĆ: Malo je poznato javnosti da je Zoran Đinđić pružao ruku Bošnjacima. Nije to učino samom svojom posjetom Sarajevu, a još manje preko Zlatka Lagumdžije, koji mu je bio domaćin u šetnji gradom. To je učinio preko svoga prijatelja Muamera Zukorlića, sandžačkog muftije.
Zukorlić je u prisustvu Džemala Latića, koji mu je utanačio prijem kod Izetbegovića, prenio Đinđićevu poruku. Đinđić je po Zukorliću tvrdio kako želi otvoriti dijalog između Bošnjaka i Srba, upravo preko Izetbegovića, kao ozbiljnog čovjeka i političara kome vjeruju Bošnjaci. Đinđić se pred Zukorlićem kairkaturalno izražavao o Lagumdžiji uspoređujući ga sa Rasimom Ljajićem, koji se «previše vilo lickati pred ogledalom».

Nekoliko je argumenata za vjerodstojnost ove Đinđićeve želje. Prvo, mnogi Đinđićevi prijatelji mogu posvjedočiti da je muftija Zukorlić bio kućni prijatelj pokojnom Zoranu.
Drugo, Izetbegovići su porijeklom iz Beograda. A nekoliko humanih gestova među Izetebegovićevim predcima i Srbima, sapasilo je život Aliji kad su ga četnici kao mladića, bili zarobili.

Treće, Iztebegović je znao da je Zoran Đinđić rođen u kući njegovih predaka u Bosanskom Šamcu. Ovaj senzacionalni detalj iz svoje biografije pokojni Đinđić je krio, štedeći ga od svojih ljutih neprijatelja u Beogradu. I Izetbegovića su neki njegovi protivnici smatrali prosrpskim političarem zbog njegovog porijekla, pa čak i suradnikom KOS-a.

Zoranovo rano djetinjstvo je malo poznato javnosti. Rođen je u Bosanskom Šamcu. Majka mu je radila na kućnim poslovima u porodici Izetebegovića, dok od samohrane majke malog Zorana nije usvojio jedan ofcir.

Ove informacije iz Đinđićeve biografije, bile ili ne bile vjerodostojne, nisu morale biti presudne za njegovo političko opredjeljenje i pokušaj ostvarivanja relacija radi poboljšanja odnosa između Srba i Bošnjaka. Samo politički diletanti u njegovoj politici nisu mogli prepoznati šansu za demokratske, fer i poštene odnose Srbije i BiH!

Stoga sam, samo nekoliko dana nakon što je «izvučen iz loto-bubnja kolacije «HDZ i SDA» za premijera Vijeća ministra, Adnanu Treziću sugerirao da njegova prva posjeta bude upravo Zoranu Đinđiću! Čak sam mu predlagao da tema razgovora bude nagodba za Tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore pred MSP u Haagu, za šta je Đinđić bio veoam zainteresiran. Terzić je učinio suprotno; otišao je u svoj rodni grad Zagreb! Nekoliko mjeseci kasnije Tihić će izjaviti, kako je bilo nekih ponuda iz Srbije za nagodbu o Tužbu BiH protiv SCG pred MSP u Haagu! Na tome su ostali svi ozbiljniji pokušaji otvranja ozbiljnijih pregovora izemđu Bošnjaka i Srba. Sa ubistvom Đinđića, možda je ubijena i najbolja prilika da se to i ostvari

Vladajuća bošnjačka elita je ogrezla u političkim grijesima prema svom narodu


Bošnjaci.net: Zbog ćega je moguće ovako politički djelovati i zloupotrebljavati nacionalne interese Bošnjaka?

LATIĆ: To je najteže pitanje, jer bi odgovor trebao biti bolan za Bošnjake. Mislim da se radi o moralu nacije. Ne postoju javni sud koji bi sankcionirao, dakle kaznio, one koji tako zlorabe bošnjačke poltičke interese. Primejrice, kada se Mustafa Mulalić, čovjek koji je bio u štabu Draže Mihajlovića, vratio u Sarajevo, niko ga nije ni poprijeko pogledao, a kamo li ga pljunuo na ulici. Zar ovo nije primjer kako u ime Bošnjaka možeš činiti i njima zlo, a da ti ne bude falila ni dlaka s glave.

Bošnjaci.net: Zašto nije uspejla Vaša inicijativa, koju ste gorljivo zagovarali, o sazivanju Bošnjačkog sabora?

LATIĆ: Vladajuća bošnjačka elita je ogrezla u političkim grijesima prema svom narodu, pa i u kriminalu, i takav jedan skup bio bio ogledalo pred njima. Oni se ne žele suočiti sami sa sobom. Skrivaju se iza moći stranaka i drugih nacionalanih insitucija da bi sačuvali svoj prilično komforan život koji su stekli na ime borbe za narodni boljitak. Ne vjerujem da će dugoroćno moći iko orgnizirati takav skup, bez obzira na prijeku potrebu, dok je ovakav raspored personalno pozicioniranih bošnjačkih moćnika! A njihov je moć akumulirana na rukama, ili glasima, običnih ljudi.

Bošnjaci.net: Koja bi bila poruka Bošnjacima od predsjednika NBS-a?

LATIĆ: Ono što im sam Bog poručuje: Ne bacajte se sami svojim rukama u propast! Prevedeno na politički jezik, ovaj Kur'anski ajet, poručuje da ne glasamo za one koji su nas doveli u podređenu poziciju u BiH!

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=22997

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

207

Ponedjeljak, 04. Februar 2008

Bruke zive.
Od ove Turske nikad drzave.


www.islamskazajednica.com

Hiljade ljudi protestiralo u Ankari protiv plana Vlade da dozvoli studentkinjama da nose mahramu na univerzitetu...
Parlament Turske iduće sedmice treba odobriti ustavni amandman koji su zajedno podnijeli vladajuća Partija pravde i razvoja i opoziciona nacionalistička stranka kojim se predviđa ukidanje zabrane studentkinjama da nose maramu na univerzitetu, na snazi od 1989. godine.Sekularisti strahuju da će ukidanje zabrane vremenom dovesti do pojačanog pritiska na žene koje ne nose maramu da je počnu nositi, prenose agencije. Vladajuća stranka smatra da ta zabrana predstavlja kršenje mišljenja i prava mladih žena da pohađaju univerzitete zbog toga šta nose.
Demonstranti su prošetali do Mauzoleja osnivača Republike, koji je podijelio ovlasti vjerske zajednice i države Mustafe Kemala Ataturka, uzvikujući "Turska je svjetovna i takva će ostati" ,"Ostavka Vlade", "Svi smo mi vojnici Ataturka".

Skup je organiziralo oko 35 udruženja, uključujući veći broj feminističkih asocijacija. Prema vojnim zvaničnicima koji čuvaju Mauzolej, oko 100.000 ljudi je učestvovalo u protestu. Ukidanju zabrane nošenju marame već su se suprotstavili mnogi iz sredina kao što je vojska, pravosuđe i rukovodstvo univerziteta, koji vide nošenje marame kao simbol radikalnog islama i smatraju da ta dozvola prijeti sekularnom uređenju države.

Dekani univerziteta u petak su saopćili da će "predviđeni amandmani ubrzati ukidanje republičkog principa sekularizma" i upozorili da bi se time mogli izazvati "haos i sukobi" na univerzitetu. Ankete pokazuju da većina u zemlji od oko 70 miliona ljudi, gdje oko dvije trećine žena pokriva glavu maramom, podržavaju ukidanje zabrane.

Turski šef diplomatije Ali Babačan rekao je da je reforma tog zakona potrebna zbog puta Turske prema Evropskoj uniji (EU) i da polemike oko tog pitanja štete Turskoj na tom putu.

"Turska je zemlja koja treba ići naprijed u sferi prava i sloboda. Turska je zemlja koja je obavezna provoditi političke reforme da bi postigla punopravno članstvo u EU", kazao je on.

Autor: Onasa

Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

maximal

Početnik

(10)

Postovi: 4

Datum registracije: 05.02.2008

 • Poruku poslati

208

Utorak, 05. Februar 2008

:D da nije neko od ovih novokomponovanih youtubaša tipa ushtriasanjac sjenicacom ili sl??

a može li postaviti linkove od tih prijetnji na youtube?

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

209

Subota, 01. Mart 2008

Citirano

Moskva -- U Rusiji je na snazi predizborna tišina uoči predsedničkih izbora koji se održavaju sutra, 2. marta.

U trci za predsedničko mesto su četiri kandidata, ali se smatra da je glavni favorit potpredsednik vlade Dmitrij Medvedev, koga je podržao predsednik Vladimir Putin. Ostali kandidati su lider komunista Genadij Zjuganov, lider ultranacionalističke Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski i lider neparalmentarne Demokratske partije Andrej Bogdanov.

Centralna izborna komisija očekuje da će na izbore izaći između 67 i 72 odsto birača, a prema poslednjim anketama, Medvedev bi mogao da dobije oko 70 odsto glasova, što znači, da će pobediti već u prvom krugu.

Za glasanje je formirano više od 96.000 biračkih mesta, među kojima 364 u inostarnstvu.

Prema najavama CIK, rezultati glasanja će biti poznati 3. marta ujutru, a zvanični bi trebalo da budu saopšteni 7. marta.

Na ovim izborima će učestvovati znatno manje stranih posmatrača nego na prethodnim predsedničkim, pošto je CIK ograničila njihov broj na 300. Zbog tog ograničenja, Kancelarija za demokratske instituce i ljudska prava OEBS-a odbila je da pošalje svoju misiju, tako da će od evropskih posmatrača biti prisutni samo iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Pored njih, izbore će nadgledati posmatrači iz regionalnih organizacija.


Ovim izborima Putin silazi sa mesta prvog coveka Rusije. Nema sumnje da je Putin u poslednje vrijeme broj jedan medju svetskim liderima. Uspeo je za kratko vrijeme da podigne posrnulu rusku ekonomiju i danas je Rusija bitno drugacija zemlja od one koja je bila prije samo 8 godina. Za vreme njegovog mandata Rusija je dozivela ekononski procvat i zaobisla ekonomsku zavisnost od medjunarodne zajednice.

Takodje je vratio Rusiju na medjunarodnu scenu. Za manje zemlje je razumljivo sto moraju u nekoj meri da idu uz dlaku velikim silama, ali za zemlju poput Rusije to je bilo ponizavajuce. Rusija na medjunarodnom planu za vreme Jeljcina i za vreme Putina su dvije potpuno razlicite Rusije. Nema sumnje da je na medjunarodnom planu Putin vratio poljuljano dostojanstvo Rusiji.

Naravno, imao je i nekoliko mrlja tokom njegovog predsednikovanja, ali sve u svemu moze se reci da je Putin u predhonih 8 godina ucineo mnogo za Rusiju i da je obelezio medjunarodnu scenu. Po mom misljenju, u poslednje vrijeme svetski drzavnik broj 1.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

210

Ponedjeljak, 10. Mart 2008

Citirano

Prezenter italijanske televizije Paolo Kalabrezi koji se pretvarao da je američki glumac, dobitnik oskara Nikolas Kedž, prevario je čelne ljude madridskog Reala i dobio je VIP tretman tokom revanš utakmice Lige šampiona protiv Rome.

Kalabrezi, koji neodoljivo podseća na glavnog glumca filma "Napuštajući Las Vegas" gledao je utakmicu Real-Roma na stadionu Santjago Bernabeu i direktorskih boksova, a posle utakmice je išao u svlačionicu kako bi pozdravio igrače Reala, objavila je "Marka". Njega su čak slikali dok se u dresu Madriđana sa prezimenom Kejdž upoznavao sa predsednikom Kluba Ramonom Kalderonom.

Kalabrezi je čitavu priču uradio tako što je iskoristio jednu američku agenciju koja je nedavno organizovala dolazak na Bernabeu jednog drugog glumca Silvestera Stalonea.

Roma je dobila meč sa 2:1 i plasirala se u četvrtfinale Lige šampiona.
Ovce :D
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

211

Srijeda, 12. Mart 2008

BI-BI-SI POKRENUO SERVIS NA ARAPSKOM JEZIKU


Britanski javni servis Bi-Bi-Si pokrenuo je televizijski informativni servis na arapskom jeziku, koji je finansirala britanska vlada.

Bi-Bi-Si je saopštio da će u početku emitovati 12 sati programa 'nezavisnih vesti i analiza' koji će moći da prate svi koji imaju satelit ili kablovsku vezu u Severnoj Africi, Bliskom istoku ili Persijskom zalivu, a da će se kasnije ove godine program emitovati 24 sata dnevno.

Bi-Bi-Si već ima radio program na arapskom jeziku, kao i sajt bbcarabic.com.
Program je,pre svega, pokrenut kako bi konkurisao dvema arapskim televizijskim kucama: al - dzazira i al- arabija.

Za servis Bi-Bi-Si-ja na arapskom izdvojen je budžet od 25 miliona funti godišnje, a vlada je najavila da će šest miliona funti od te sume biti izdvojeno da bi se omogućilo emitovanje programa 24 sata dnevno.

Ljudi veruju da će Bi-Bi-Si obezbediti nezavisne informacije kojima će moći da veruju i to je glavni razlog za pokretanje ovog servisa, objasnio je direktor te mreže Najdžel Čeppmen.

"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

212

Ponedjeljak, 07. April 2008

VUJANOVIĆ POČINJE NOVI PREDSEDNIČKI MANDAT
SVET - POLITIKA - Ponedeljak, April 07, 2008 11:35

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori u prvom krugu pobedio je Filip Vujanović, kandidat vladajuće koalicije. On je prema prvim nepotpunim podacima osvojio 52,2 odsto glasova.

Vujanović je u obraćanju novinarima rekao da je pobedio za svoju državu i pozvao čitav crnogorski narod na ujedinjenje na putu ka Evropskoj uniji.,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

@ngi3

Zlatna sredina

(10)

 • »@ngi3« je žensko

Postovi: 453

Datum registracije: 29.07.2003

 • Poruku poslati

213

Četvrtak, 17. April 2008

jos pre dva dana
Uspešno završen prenos olimpijske baklje u Maskatu

Poslednji nosilac pekinške olimpijske baklje u Dar-es-Salamu, potpredsednik omanskog olimpijskog komiteta Habib Abdulnabi Mači doneo je baklju u nacionalni park Omana, što simbolizuje uspešan završetak prenosa baklje po Maskatu.

Za tri sata predjeno je više od 20 kilometara,a Maskat je bio deveta medjunarodna destinacija olimpijske baklje.

http://serbian.cri.cn/1/2008/04/15/21@77975.htm
Naucila sam...
Najlaksi nacin da kao osoba rastem jest da se
okruzim ljudima koji su pametniji od mene

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

214

Petak, 18. April 2008

Brizit Bardo na sudu zbog vrijedjanja muslimana

Nekadašnja francuska filmska zvijezda Brigitte Bardot otišla je u utorak na suđenje zbog vrijeđanja osjećaja muslimana. Ovo je ujedno peti put da se glumica tereti za raspirivanje rasne mržnje zbog kontraverznih komentara o islama i muslimanima. Tužioci su tražili od pariških vlasti da sedamdesettrogodišnjem bivšem seks simbolu dodijele suspendovanu dvomjesečnu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 eura za optužbe na račun islamske zajednice, za koju tvrdi da uništava njenu zemlju i nameće svoje običaje. Bardot je od 1997. godine četiri puta bila osuđivana i svaki put je morala platiti novčanu kaznu u iznosu od, najprije, 1.500 eura do, nedavno, 5.000 eura.

Tužilac Anne de Fontette se ovaj put sudu obratila tražeći oštriju kaznu nego inače. Dodala je i da je umorna od suđenja Brigitte Bardot.

Bivša zvijezda francuskog filma nije prisustvovala suđenju zato što se, kako tvrdi, ne osjeća dobro. Presuda se očekuje u narednih nekoliko sedmica.

Članovi francuske antirasističke grupe su se prošle godine žalili povodom komentara Bardotove na račun obilježavanja Kurban bajrama, a u pismu upućenom francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju. Ovo pismo je naknadno objavila njena fondacija.

U Francuskoj živi oko pet miliona muslimana. Riječ je o najvećoj evropskoj muslimanskoj zajednici, koja čini osam procenata od ukupne francuske populacije.

“Dosta mi je da budem pod pritiskom ove populacije koja uništava nas, naš zemlju i nameće svoje običaje”, izjavila je Brigitte Bardot.

Nekadašnja francuska zvijezda je ranije rekla da Francusku napadaju muslimani koji kolju ovce. Bardot je objavila knjigu u kojoj napada homoseksualce, imigrante i nezaposlene, a pisala je i o islamizaciji Francuske, prenosi Reuters.

Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

215

Utorak, 06. Maj 2008

Mjanmar: Možda 15.000 žrtava
5. maj 2008. | 10:20 -> 18:06 | Izvor: B92, Tanjug
Jangon -- Moguće je da je više od 15.000 ljudi poginulo u oblastima Jangon i Ajejavadi u Mjanmaru, u naletu ciklona Nagris, prenosi agencija Sinhua.

Posledice udara ciklona (Beta)
Ta kineska agencija poziva se na izvore vlasti u Mjanmaru, dok druge svetske agencije prenose da broj žrtava može biti i 10.000. UN i humanitarne organizacije upozoravaju na moguću humanitarnu katastrofu. Prestonica Jangon i danas je bez struje i vode. Posle prolaska ciklona Nargis uništene su desetine hiljada kuća, a nekoliko stotina hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

"Mnogi stanovnici glavnog grada opisuju situaciju kao veoma dramatičnu, grad izgleda kao ratno poprište. Drveće je iščupano iz korena. Kuće su ostale bez krovova. Nemoguće je autom stići bilo gde", kaže stručnjak za Mjanmar, Leri Jagan.

Najteže je pogođeno područje delte velike reke Iravadi. Udari vetra dostizali su brzinu i do 190 kilometara na čas, što je izazvalo i udare talasa visine preko četiri metra.

Humanitarne agencije i UN saopštile su da je neophodno hitno obezbediti šatore i pitku vodu za nekoliko stotina hiljada ljudi u delovima Mjanmara pogođenim razornim ciklonom.

Predstavnici UN i međunarodnih agencija sastaju se u Bangkoku kako bi koordinisali akciju pomoći. Vlada Mjanmara juče je proglasila vanredno stanje u pet saveznih država. Ujedinjene nacije poslaće tim za procenu stanja na terenu ako dobiju dozvolu od ove zemlje.

Vlasti su, u međuvremenu, saopštile da će referendum o novom ustavu biti održan u subotu, kako je i planirano, uprkos elementarnoj nepogodi koja je pogodila zemlju.

,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

216

Utorak, 06. Maj 2008

NAJVEĆI SVJETSKI SAJAM HALAL HRANE - MIHAS 2008


06.05.2008


U Kuala Lumpuru će od 07. - 11. maja 2008. godine biti održan najveći međunarodni sajam halal hrane, MIHAS 2008. Na sajmu će prisustvovati preko 500 kompanija iz cijelog svijeta. Agencija za certificiranje halal kvalitete je također zakupila štand na kojem će se posjetiocima pored Agencije predstaviti kompanije Vispak, Voćar i Unija Inn.

Ovogodišnji sajam obogaćen je za još jedan izložbeni sektor. Naime, pored uobičajenih eksponata koji su se tokom proteklih godina sajama izlagali ove godine na sjamu će se predstaviti mašine za proizvodnju i pakovanje halal proizvoda.

Pored sajma održava se Svjetski halal forum na kojem će učestvovati Agencija za certificiranja halal kvalitete. Na forumu će se raspravljati o pitanjima iz oblasti halal poslovanja. Također će biti predstavljeni zaključci sa foruma održanog u novembru 2007. godine u Sarajevu.
U cilju boljih odnosa i poslovanja organizator je ove godine za sve učesnike sajma i foruma obezbijedio poslovne susrete sa privrednicima Malezije. Ovaj program će trajati od 06. - 10. maja 2008. godine.


www.halal.ba

Zulfikar

Zlatna sredina

(10)

 • »Zulfikar« je muško

Postovi: 258

Datum registracije: 06.02.2008

Lokacija: Nije navedeno :)

 • Poruku poslati

217

Subota, 10. Maj 2008

nepoznata bolest

Jedna žena je preminula, a nekoliko putnika se razbolelo u vozu sa 200 putnika u kanadskoj provinciji Ontario, nakon čega je cela kompozicija stavljena u karantin, saopštila je kanadska policija.

"Obavestili smo hitnu pomoć i odlučeno je da se voz zaustavi u selu Foleje", oko 600 kilometara severozapadno od Otave, rekao je portparol policije Mark Depasi.
Jedna žena, stara oko 60 godina, je preminula u vozu kompanije Via Rejl (Rail), na relaciji Vankuver-Toronto. Prema nezvaničnim izvorima, ona je imala simptome gripa, kada je ušla u voz.
Portparol policije je rekao da sedam putnika ima slične simptome i dodao da je jedan od njih prebačen u bolnicu.
"Putnici voza su u karantinu i lekari pokušavaju da otkriju šta je u pitanju", rekla je lokalni zvaničnik Debora Deroše i dodala da svi putnici sarađuju sa medicinskim službama.


Blic
La fata illa Ali, la saif illa Zülfiqâr

"...Za ljubav ne treba pitati..."

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

218

Srijeda, 14. Maj 2008

B92 Info Vesti Svet

Kina: 15.000 poginulih
14. maj 2008. | 08:51 | Izvor: Tanjug
Peking -- Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u zemljotresu u Kini dostigao je 15.000, dok se desetine hiljada ljudi i dalje vode kao nestali.
Vlasti su iz severozapadne pokrajine Šansi evakuisale devet miliona ljudi posle zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je u ponedeljak pogodio Kinu. U Šansiju su poginule 103 osobe, povređeno je skoro 900 njih, a uništeno je 300.000 kuća, prenele su agencije.

U pokrajini Sečuan, koja je pretrpela najveća razaranja, vojni helikopteri nadleću područje oblasti Venčuan, u kojem je bio epicentar potresa, preneo je DPA.

Vojska pokušava da popravi puteve koji vode ka toj oblasti sa oko 105.000 stanovnika, čija je sudbina i dalje nepoznata pošto je komunikacija u tom delu pokrajine od ponedeljka prekinuta, a pristup blokiran.

U nekim mestima u Venčuanu uništeno je do 80 odsto kuća, a u Jingsiju, gde živi oko 10.000 ljudi, zasad je potvrđeno da je preživelo njih 2.300.

Kineske vlasti su danas poslale još vojnika u najteže pogođene oblasti kako bi ubrzale potragu za preživelima, zatrpanim ispod ruševina.

U spasilačkim operacijama učestvuje oko 50.000 vojnika.

Zemljotres, koji se osetio hiljadama kilometara dalje, u gradovima poput Pekinga, Šangaja, Hongkonga i Bankoka, najsmrtonosniji je od 1976. godine, kada je u gradu Tangšanu, blizu Pekinga, život izgubilo 243.000 ljudi.,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

219

Srijeda, 21. Maj 2008

Početna

Ujedinjene nacije osudile medije za diskriminaciju prema islamu


19.05.2008

Vijeće za ljudska prava pri UN-u izglasalo je nedavno rezoluciju kojom je osudilo vrijeđanje islama u medijima.Vijeće je osudilo ulogu medija u podsticanju nasilja, ksenofobije, netolerancije i diskriminacije prema islamu, prenio je AFP.Rezolucija je izglasana na zahtjev Organizacije islamske konferencije koja je izrazila duboku zabrinutost zbog izjednačavanja islama s terorizmom, nasiljem i kršenjem ljudskih prava. Rezolucija je usvojena s 21 glas za, 14 uzdržanih i 10 protiv.

Nedavna britanska studija koja je izučavala ulogu medija u zaključku markira medije i filmsku industriju kao krivce za “ovjekovječenje” islamofobije, predrasuda, demoniziranja muslimana i Arapa, koji su isključivo predstavljeni kao nasilne, opasne i prijeteće osobe.Rezolucijom se zemlje članice pozivaju da zaštite religije od blasfemije.

http://www.preporod.com/ujedinjene-nacij…ema-islamu.html

http://www.crnps.org.yu

http://www.islamskazajednica.org/index.p…sk=read&page=2&

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

220

Ponedjeljak, 02. Juni 2008

Dijalog hrišćanstvo - islam: Pažnja na razaranje hramova na Kosovu


SveVesti.com RTV 01.06.2008 12:12

Vladika Ilarion

Problem dijaloga sa islamom nije u muslimanima, već u samim hrišćanima, koji sve manje čitaju Sveto pismo i slede Božije zapovesti, izjavio je predstavnik Ruske pravoslavne crkve pri evropskim međunarodnim organizacijama, episkop bečki i austrijski Ilarion.


"Ne treba se bojati snažnog islama, već slabog hrišćanstva", naglasio je Ilarion na međunarodnom forumu "Posthrišćanska Evropa i preporod islama", koji se održava u Beču.

Kako prenosi ruska agencija RIA Novosti, Ilarion je istakao da međureligijski dijalog, podjednako kao i dijalog među religijama i svetskim ideologijama, i neophodan, i neodložan.

Govoreći o Evropi, vladika Ilarion je pozvao učesnike međureligijskog dijaloga da obrate pažnju u prvom redu na Kosovo, gde se hramovi varvarski razaraju, a hiljade hrišćana ostavljeno je bez krova nad glavom i osuđeno na izgon.

www.svevesti.com/?l=sr&a=82718

Social bookmarks