Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

321

Nedjelja, 27. Decembar 2009

Krvavi napad u Bombaju organizirao CIA-in agent

Subota, 26 Decembar 2009 13:4

IslamBosna.ba - Indijski zvaničnici smatraju da je ključni osumnjičenik za teroristički napad u Bombaju prošle godine (novembar 2008) američki tajni agent.

David Headley (49), rođen u Washingtonu od majke Amerikanke i oca Pakistanca, uhapšen je u Chicagu u oktobru, ali indijskim istražiteljima nikad nije bilo dozvoljeno da ga susretnu.
Headleyjeva priča počinje 1997. godine, kad je u New Yorku bio uhapšen zbog krijumčarenja heroina. Tada se izborio za smanjenu kaznu ugovorom s US Drug Enforcement Agency (DEA), za koju se infiltrirao u narko-bande s pakistanskom pozadinom. Indijski istražitelji smatraju da je Headley na platnom spisku američkih obavještajnih službi i da je vjerovatno radio za CIA-u.

David Headley, koji se prvobitno zvao Daood Gilani, te naknadno promijenio ime, boravio je u Bombaju do 2. sedmice pred teroristički napad, u kojem je ubijeno 166 osoba. Tvrdi se da je proveo nekoliko mjeseci posmatrajući mete u indijskom finansijskom glavnom gradu, koristeći se pri tome svojim zapadnjačkim izgledom i angliziranim imenom da se ubaci u elitne društvene krugove, da se sprijatelji s bolivudskim glumcima i čak da se proda za Jevreja.
On je čak prošlog marta još jednom posjetio Indiju, a indijski zvaničnici su bijesni, jer im Amerikanci to nisu dojavili, mada u potpunosti prate njegovo kretanje.

„Osjećanje u Indiji jeste da Amerikanci nisu transparentni“, kaže B. Raman, bivši šef protivterorističkog odjela u indijskoj vanjskoj obavještajnoj službi. „Poznato je da je Headley bio agent DEA-e. Da li ga je koristila i CIA, to je pitanje špekulacije, ali je skoro sigurno da je CIA pratila njegovo kretanje potkontinentom.“

http://www.islambosna.ba/index.php/vijes…ao-cia-in-agentFotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

322

Subota, 09. Januar 2010

Pierre Vogel: ’’Putem naše organizacije u 2007. godini islam je primilo 16.000, u 2008. 24.000 i 2009. 24.000. Nijemaca’

Iako zvanicna Njemacka krije stvarne podatke o broju konvertita u islam, Pierre Vogel (bivši njemacki bokser) i organizacija kroz koju djeluje imaju precizne podatke da je samo putem njegovog misionarskog rada, u 2007. godini na islam prešlo 16.000 Nijemaca, u 2008. godini 24.000, a u 2009. godini takodjer 24.000. Izmedju ostalih, islam je primila i kcerka nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova u bivšoj Schrederovoj vladi, Otta Schiliya, zatim direktor kriminalisticke službe u Frankfurtu, sada poznat kao Ebu Bilal, mnogobrojni profesori, ljekari, advokati, sportisti itd. Toliko je primanje islama u Njemackoj u porastu da je jedan...

od rukovodilaca državne obavještajne službe u gradu Braunschweigu, izvjesni Pulman, otvoreno kazao Pierre Vogelu: “Ako nastavite ovim tempom, do 2025. godine, muslimani ce biti najbrojniji narod u Njemackoj.’’ Interesantno je da je samo jedno audio-predavanje od Pierrea Vogela, u kojem objašnjava osnovne principe islama, doživjelo 3 miliona kopiranja ili presnimavanja. Kao što je interesantno i impresivno to da su danas na tlu Njemacke najaktivnije daije, trojica bivših kršcana, Nijemac, Grk i Armenac.

Izvor
SAFF
Fotograf je dodao/la ovu sliku:
 • Vogel.jpg
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

323

Utorak, 12. Januar 2010

Sve više samoubistava veterana u SAD

Od 2005. do 2007, stopa samoubistava veterana (od 18 do 29 godina) porasla je za 26 odsto, navodi ministarsvo, dodajući da pretpostavljaju kako je većina služila u Iraku i Avganistanu. Jedina svetla tačka je manja verovatnoća da će se oni, koji su prihvatili zdravstvenu pomoć ministartva, odlučiti da izvrše samoubistvo.

Vlasti su angažovale hiljade stručnjaka i otvorile posebnu telefonsku liniju kako bi se obezbedila stručna pomoć za skoro 6.000 veterana i vojnika kojima je pomoć potrebna.

Na konferenciji o prevenciji samoubistava koja se održava od 10. do 14. januara u Vašingtonu, američki sekretar za pitanja veterana, Erik Šinseki, rekao je da njegovo ministarstvo mora više da se potrudi da shvati šta ljude tera da izvrše samoubistvo.

On je dodao da u SAD godišnje ima više od 30.000 samoubistava, od čega 20 odsto izvrše ratni veterani.

Fotograf je dodao/la ovu sliku:
 • veterani-reuter_f.jpg
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

 • »amirovic« je muško

Postovi: 101

Datum registracije: 23.07.2006

 • Poruku poslati

324

Srijeda, 13. Januar 2010

New York
Siromašni taksista mušteriji vratio 21.000 dolara
Njujorški taksista iz Bangladeša vratio je mušteriji više od 21.000 dolara koje je pronašao na zadnjem sjedištu svog vozila.

Mukul Asadudžaman, student medicine, vozio je skoro 80 kilometara da bi stigao na adresu koju je pronašao zajedno sa novcem, prenosi Bi-Bi-Si.

On je ostavio svoj telefonski broj, jer nije zatekao nikog kod kuće. Novac je pripadao starijoj Italijanki koja je sa svojom porodicom došla turistički u SAD.

Porodica je ponudila nagradu Asadudžamanu, ali je on to odbio, uz objašnjenje da kao posvećeni musliman to ne može da prihvati. (o) (o) (o)

"Moja majka je moja inspiracija. Uvijek mi je govorila da treba da budem iskren i vrijedan. Novac mi je potreban, ali nisam pohlepan“, rekao je Asadudžaman, a prenosi lokalna štampa.

Na pitanje da li je bio u iskušenju da zadrži novac, Asadudžaman je rekao da bi mu novac omogućio više vremena za učenje, ali mu je "srce reklo da to nije u redu".

Felicija Latijeri zaboravila je tokom vožnje taksijem više od 21.000 dolara u gotovini, nakit vrijedan još nekoliko hiljada dolara i pasoše nekoliko članova svoje porodice.
---------------------------------------------------------------------

Sto hiljada mrtvih na Haitiju (FOTO i VIDEO)
Odštampaj
Make font size smaller
Make font size default
Make font size larger
13. januar 2010. 08:12 > 19:24

Premijer Haitija Žan-Maks Belriv izjavio je danas za američku televiziju mrežu Si-En-En (CNN) da se strahuje da je u snažnom zemljotresu na Haitiju poginulo "više od 100.000 osoba".

"Teško je proceniti tačno broj žrtava. Toliko se zgrada srušilo sa ljudima unutra, tako da mislim da je poginulo više od 100.000 osoba", rekao je Belriv.

On je izrazio nadu da su njegova strahovanja netačna i da su neki ljudi uspeli na vreme da izađu.

"Ali toliko je srušenih zgrada u nekim delovima grada (Port-o-Prensa) da se više ništa i niko ne vidi", rekao je Belriv.

Očevici kažu da su ulice glavnog grada Port-o-Prensa pune tela nastradalih i povređenih, dok se iz ruševina i gomila cementa i metala čuje zapomaganje.

Erbakan

Učenik

(0)

Postovi: 172

Datum registracije: 20.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

325

Četvrtak, 14. Januar 2010

Turska prihvatila izraelsko izvinjenje

Turska je prihvatila službeno izvinjenje od Izraela zbog tretmana turskog ambasadora, a izraelski premijer je izrazio nadu da će se konačno završiti nesuglasice između Turske i Izraela.

Danny Ayalon, izraelski zamjenik ministra vanjskih poslova, uvrijedio je u ponedjeljak turskog izaslanika Oguza Celikkola tako što mu je dao sjesti na kauč koji je bio niži, i time što je uklonio tursku zastavu sa stola na sastanku na kojem je trebao prenijeti izraelski protest zbog određene turske televizijske serije.

U saopćenju iz ureda izraelskog premijera u srijedu stoji: "Premijer Netanyahu, zajedno s ministrom vanjskih poslova Avigdor Lieberman koordinirao je poslato pismo izvinjenja od strane zamjenika ministra vanjskih poslova Ayalon turskom ambasadoru u nadi da će to biti kraj nesuglasica. "

Recep Tayyip Erdoğan, turski premijer, rekao je da njegova zemlja dobila izvinjenje koje je "željela i očekivala" od Izraela zbog uvrede turskog poslanika.

"Rečeno mi je da smo dobili odgovor koji smo htjeli, i koji se očekuje u diplomatskom smislu", rekao je Erdogan novinarima na aerodromu nakon povratka iz posjete Rusiji.


Ambasador - prijetnja

Abdullah Gül, turski predsjednik, smatra izraelsko izvinjenje u srijedu kao nedovoljno i zaprijetio da će povući ambasadora ako formalno izvinjenje ne stigne do kraja dana.

"Ako se ne izvinu do večeras, naš ambasador će se sutra vratiti prvim avionom i održat ćemo konzultacije", izjavio je Abdullah Gul, NTV news kanalu.

Nakon službenog izvinjenja u srijedu, Netanyahu je "ponovno izrazio zabrinutost zbog hlađenja odnosa između Izraela i Turske", i naredio svojim službenicima da "pronađu način da se spriječi taj trend", navodi se iz njegova ureda.

Serija koja je izazvala najnovije nesuglasice između dviju zemalja je turska televizijska drama, pod nazivom Dolina Vukova, koja kako Izrael navodi prikazuje izraelske snage sigurnosti kao otmičare djece i ubice staraca.

Ta serija je prikazivana nakon drame koja je prikazana na turskoj državnoj televiziji u oktobru prošle godine u kojoj se prikazuju izraelski vojnici kako pucaju na palestinsku bebu iz blizine.

Ayalon je pozvao Celikkola u ponedjeljak da izrazi izraelsko nezadovoljstvo zbog Doline vukova.

Na početku razgovora s turskim izaslanikom, zamjenik ministra vanjskih poslova rekao je snimatelju na hebrejskom: "Obratite pažnju da on sjedi na nižoj stolici ... to treba da se vidi, kao i da postoji samo izraelska zastava na stolu i da se ne smiješimo."

Sukob je došao uoči planiranih posjeta Ehud Baraka, izraelskog ministra odbrane, Turskoj u nedjelju.

IslamBosna
Erbakan je dodao/la ovu sliku:
 • gul.jpg
Sve je ovo samo igra! Nema tog muftije koji je vrijedan Vasih zivaca

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

326

Subota, 13. Februar 2010

Gvantanamo

Zatvaranje Gvantanama više niko i ne pominje

Zatvor Gvantanamo je već dugo sinonim za sramotno postupanje SAD prema osumnjičenim teroristima. Međutim, Obama nije ispunio obećanje da će zatvoriti taj zatvor. Problem je što zatvorenike malo ko hoće da primi.
Od trenutno 200 muškaraca zatvorenih u Gvantanamu, nekolicini se sudi pred američkim civilnim sudovima, dok će ostali biti deportovani u njihove matične ili druge zemlje. Strah od progona i mučenja, sprečava mnoge zatvorenike da se vrate u domovinu. Juče je Amnesti internešnal apelovao i na Nemačku da prihvati zatvorenike iz Gvantanama.

Moazam Meg je doživeo i preživeo pakao na zemlji. Ne samo u Gvantanamu, već i u Avganistanu, gde su SAD u Kandaharu i Bagramu držali osumnjičene za terorizam. Od 2002. do 2005. trajalo je njegovo mučeništvo. Od oslobođenja, živi sa ženom i četvoro dece u Birmingemu; angažuje se oko muškaraca koji još uvek sede u zatvoru. Svi oni doživeli su isto što i Moazam u svojoj maloj ćeliji:
„Nisam znao da li ću ikada ponovo videti porodicu, da li će me pogubiti, ili da li ću provesti decenije u Gvantanamu. Nešto slično rekli su mi ljudi koji su me saslušavali“.

Gvantanamo je samo vrh ledenog brega, kaže bivši zatvorenik Beg. Ima i zatvora u drugim zemljama, u kojima su završili osumnjičeni, pre nego što su prebačeni u Gvantanamo: „Tamo su nas mučili, udarali, zlostavljali. Jednoj osobi je prećeno da će i porodici nauditi. Drugoj da neće ugledati svetlo dana. Na kraju čovek potpiše lažna priznanja jer i želi da ode u Gvantanamo“.
Kada je Barak Obama postao predsednik u januaru 2009, najavio je zatvaranje zatvora na Kubi u roku od godinu dana. O tome više nema ni govora. Obama je potcenio raspoloženje u sopstvenoj zemlji, kaže advokat Zarači Kacnelson, koji je zastupao oko 40 zatvorenika iz Gvantanama. Zajedno sa Moazamom Begom, zalaže se širom Evrope za prihvatanje nedužnih ljudi. U SAD je klima toliko zatrovana, da bi muškarci iz Gvantanama bili demonizovani.

Kacnelson priča o jednoj istrazi po kojoj većinu zatvorenika prebačenih u Gvantanamo, nisu uhvatile američke snage bezbednosti, već Pakistanci i Avganistanci. Često su to bili meštani sela koji su kasirali ogroman novac kao ucenu za glave zatvorenika:

„Govorimo o regionu u kome godišnji prihod iznosi oko 400 dolara. Relativno lako se sa jednom prijavom ili izručenjem mogao zaraditi novac, koji bi inače zaradili za nekoliko decenija. To je dovelo do toga, da su prijavljivane bilo koje osobe, Arapi koji su prolazili kroz zemlju, ili ljudi u izbeglištvu. Za to su kasirali 30.000 dolara“.
Advokat Kacnelson se nada, baš kao i njegova koleginica Sofi Veler, da će se 45 zatvorenika iz Gvantanama naći u egzilu u Evropi. Belgija, Francuska, Irska, Portugal, Švajcarska i Mađarska već su prihvatili neke zatvorenike. Nemačka još nije. Ne bi trebalo da se postavljaju uslovi za njihov prihvat, poput traženja neke veze sa Nemačkom, smatra Veler:

„Kada se prihvata izbeglica, ne pita se da li je nekada bio državljanin ove zemlje. Ovde je reč o tome da se ljudi zaštite. Ali je reč i o tome, da li zemlja može da ponudi zaštitu ili da li ulazi u rizik?“

Bivši zatvorenik Moazam Beg je uveren da će Gvantanamo dugo ostati simbol nepravde i povrede ljudskih prava u borbi protiv terorizma. Ali isto tako i u borbi za pravdu, koju vode bivši zatvorenici, advokati i neki političari: „Nadam se da će se Nemačka priključiti rešavanju problema, pa makar i kasno“.

Jedan portparol Ministarstva spoljnih poslova je rekao: „Nemačka je spremna da proveri zahteve u pojedinačnom slučaju“.

http://www.dw-world.de
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

327

Utorak, 16. Februar 2010

Dubai: Potjernica za 12 MOSSAD-ovih agenata

Utorak, 16 Februar 2010 15:07


IslamBosna.ba - Jedanaest ljudi s evropskim pasošima, uključujući i jednu ženu, su odgovorni za atentat na Mahmuda el-Membuha u dubajskom hotelu El-Bustan Rotana prošlog mjeseca, rezultati su istrage dubajske policije.

Policija je jučer pokazala video koji su snimile sigurnosne kamere i koje pokazuju kretanja 11-člane bande.

Prilikom objavljivanja imena bjegunaca, policija je navela i da svi imaju legalne pasoše evropskih zemalja te da niko nije koristio falisifikovane dokumente. Njihova imena su: Peter Elvinger, Francuz; Kevin Daveron, Irac; Gail Folliard, Irkinja i jedina žena; Evan Dennings, također Irac; Michael Bodenheimer, Nijemac; Paul John Keeley, Melvyn Adam Mildiner, Stephen Daniel Hodes, Michael Lawrence Barney, James Leonard Clarke i Jonathan Louis Graham, svi Britanci.

Dahi Halfan Temim, šef dubajske policije, je izjavio da će se fotografije i imena bjegunaca predati Interpolu da bi se mogli pronaći legalnim kanalima. Također, njihove fotografije će se objaviti na internet-stranici policije.

Temim je dodao da Mebhuh u državi nije bio ušao pod pravim imenom te da forenzički nalazi uzroka njegove smrti jos nisu završeni, ali da je najvjerovatnije ubijen elektrošokom ili davljenjem.

Ubice su navodno u Dubai pristigli prije svoje žrtve i podijelili se u timove. Prema snimcima sigurnosnih kamera, prva tri tima su imala po dva člana i pratili su kretanje žrtve, dok je peti tim s pet članova izvršio zločin.

http://www.islambosna.ba/index.php/vijes…ad-ovih-agenata


rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

328

Petak, 19. Februar 2010

Ruski sveštenik prešao na islam

Dr. Ali Blucin, ruski konvertit u islam je bio svestenik 16 godina, a pre toga profesor filozofije komunizma. Kada je pravoslavna crkva cula za njegov prelazak u islam donela je odluku u kojoj priziva prokletstvo na njega i sedam generacija njegovih potomaka, a pozvali su sve njegove rodjake i zatrazili od njih da prekinu sve svoje veze i kontakte s njim.

http://n-um.com/?q=node/3017/play

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

329

Srijeda, 07. April 2010

"Prostitutke na putu!"

U jednom italijanskom gradu prostitutke su „dobile“ svoj saobraćajni znak. Gradonačelnik odbija da ga ukloni, jer spada u „sva raspoloživa sredstva“ kojima se bori protiv „najstarijih zanatlijki“, čiji broj raste.


Na ulaz u italijanski grad Moljijano u provinciji Trevizo, nedavno je postavljen saobraćajni znak koji tera na "bacanje" i drugog pogleda - trougao koji vozače upozorava na prostitutke pored puta!

Iako mnogi tvrde da će neobični znak, na kome se nalazi silueta devojke u miniću, biti opasnost sam po sebi, gradonačelnik Đovani Acolini, koji je rešio da se svim raspoloživim sredstvima bori protiv porasta broja prostitutki (često transseksualaca), kaže da neće biti uklonjen.

"Neću ostaviti nijednog građanina da se sam bori protiv tog fenomena koji je prešao svaku granicu tolerancije. Dužni smo da upozorimo vozače na polugole devojke koje mogu da im odvuku pažnju", rekao je Acolini.

Prema njegovim rečima, nekoliko mladih motociklista doživelo je nesreće upravo zbog oskudno odevenih prostitutki.

I policijske patrole dobile su dodatna ovlašćenja - i "prijateljicama noći" i njihovim mušterijama, ako ih uhvate, slede visoke novčane kazne.


Izvor: Rts.rs
Tashke je dodao/la ovu sliku:
 • Znak.jpg
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

330

Nedjelja, 16. Maj 2010

Uplaši ceo svet i on će biti tvoj

Najava apokalipse, kao i histerija sa svinjskim gripom i vulkanskim pepelom izazvali su globalne strahove. Oni su najčešće posledica spinovanja iz određenih centara moći zarad velikog profita. Sada su u modi paranoje od grčkog scenarija i propasti evra. ŠTA JE SLEDEĆE?

Grčki scenario i prizori koji se odigravaju na ulicama Atine posle kulminacije dužničke krize uplašili su mnoge ljude i naterali ih da se pozabave pitanjem da li bi isti razvoj događaja mogao da se desi i njima. Svakodnevna upozorenja ekonomskih stručnjaka, koji kao mantru ponavljaju da će kriza potopiti sve nade sveta u brzi oporavak i da bi grčki finansijski kolaps mogao da se odrazi globalno, udari na svetsko kreditno tržište i potpuno razbije evro, logično zabrinjavaju i građane Srbije.
Taman smo preživeli grip, zaobišao nas je vulkanski pepeo, svetska ekonomska kriza je na izmaku, a onda se pojavila pretnja od grčkog scenarija i novi razlog za brigu. Da li je ovo još samo jedna strašna priča, poput svih prethodnih, o onome što nas čeka u skorijoj budućnosti ili su stručnjaci sa mračnim predviđanjem ipak u pravu? Postavlja se i pitanje ima li kraja globalnim prevarama i sejanju straha. Kako drugačije objasniti to što je oblak vulkanske prašine nastao od manje erupcije izazvao prekid vazdušnog saobraćaja nad celim evropskim kontinentom, da bi kasnije priznali da nije bilo realne opasnosti. Ova „greškica" je evropske aviokompanije koštala više od dve milijarde evra, a gubici na dnevnom nivou dostigli su i do 250 miliona dolara. Otkazano je 100.000 letova, a sedam miliona putnika ostalo je da se snalazi i evakuiše sa evropskih aerodroma.
Svinjski grip koji je izazivao histeriju širom sveta sada je sinonim za prevaru i medicinski skandal veka. Da danski novinari nisu otkrili da su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije dobijali novac od farmaceutskih kompanija, koje su usled panike od širenja novog gripa ostvarile prihode od najmanje sedam milijardi dolara od prodaje antivirusnih lekova, ko zna koliko bi nas još plašili.

Pomračenje Sunca samo u Srbiji nije normalna stvar

Kako na ljudsku psihu deluju širenje glasina i fokusiranje na događaje o kojima ljudi ne znaju dovoljno govori slučaj totalnog pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine, koji su Srbi, za razliku od ostatka sveta, doživeli kao opasnu pojavu i reagovali primitivno. I danas mnogi pamte kako se na ulicama Srbije, dok je trajalo pomračenje, odigravao nesvakidašnji prizor - tačnije, nigde nije bilo nikoga. Samo „najhrabriji" su bili van svojih kuća, dok je većina bila zatvorena među četiri zida, spuštenih roletni, u strahu od smaka sveta ili, u najboljem slučaju, za svoje zdravlje.
I dok su u svetu to posmatrali sa divljenjem kao jedinstvenu i retku priliku, u Srbiji je danima pred ovaj događaj vladala neka vrsta masovne paranoje. Čak je i Ministarstvo zdravlja objavilo zvanično saopštenje o mogućim opasnostima pomračenja, pa je između ostalog preporuka bila da se ostane u kućama, da se spuste sve roletne, da se ne gleda napolje jer ljudi mogu da osete uznemirenje, pritisak ili lupanje srca.
Prava istina je bila da pomračenje nije trebalo posmatrati „golim okom" jer to može da ošteti mrežnjaču, a preporučljivo je bilo da se koriste zatamnjene naočare ili zaštitni filteri za teleskope. Iako su stručnjaci za astronomiju objasnili da je pomračenje Sunca sasvim normalna i prirodna pojava, većina je poverovala pričama o smaku sveta, kao i da usled ove prirodne pojave može da se oslepi. Ipak, i to pomračenje smo preživeli bez fatalnih posledica, a slika opustošenih ulica širom Srbije zaslužila da se nađe u rubrici „No Comment" (bez komentara).

Ako se osvrnemo u prošlost, videćemo da je bilo mnogo predimenzioniranih događaja koji su među ljudima izazivali strah koji se širio celom planetom kao epidemija. A epilog mnogih ovih paranoja bio je skoro uvek isti, a to je da se redovno nije ništa ostvarilo od mračnih prognoza.
Poneko je i izvukao korist od ovih paranoja, dok je običan čovek korišćen za manipulaciju u koju je perfidno uvučen. Krajem devedesetih, pred početak novog milenijuma, lansirana je paranoja od dolaska 2000. godine i ere kompjutera. Tadašnje teorije zavere govorile su da će ogroman broj pohranjenih podataka nestati. U to su poverovali čak i pojedini informatički magovi, da bi se na kraju ispostavilo da se iza svega kriju pojedini proizvođači softvera.
Slično je bilo i sa epizodom sa ptičjim gripom iz koje svet nije izvukao pouku, pa je ubrzo bio uvučen u sličnu matricu, tačnije u paranoju od svinjskog gripa za koji se ispostavilo da je odneo manje žrtava nego što svake godine odnese sezonski grip.
Cvijetin Milivojević, direktor PR agencije „Pragma", kaže da su to primeri klasičnog spinovanja. Za razliku od propagande, gde se barata lažima i na taj način stvara panika, kod spinovanja se barata poluinformacijama. Iza svakog dobrog spina uvek se krije neka korist.
- Priča o svinjskom gripu je savršen primer spinovanja. Grip zaista postoji kao pretnja, ali je činjenicama data megadimenzija i cela priča je prenaduvana, od čega su profitirale farmaceutske kompanije. U slučaju vulkanske prašine zaradili su suvozemni prevoznici na uštrb aviosaobraćaja - objašnjava Milivojević.
Na domaćem terenu prenaduvane priče imaju posebnu težinu. Do kakve histerije mogu da dovedu najbolje govori skoro bizaran slučaj pomračenja Sunca 1999. godine, koji je ovde okarakterisan kao smak sveta. Milivojević kaže da u svakodnevnom životu i u politici u Srbiji postoji gomila takvih primera. Političke stranke koje su poslednjih nekoliko godina pobeđivale na predsedničkim i parlamentarnim izborima širile su u narodu strah od pobede radikala i uz pomoć te priče odnosile pobedu.
- Pojedine partije nisu na izborima nastupale sa svojim idejama nego su plašile narod scenarijom koji bi mogao da se desi ako bi pobedili radikali i to im je bio glavni argument zašto bi trebalo glasati za njih. I na prvim višestranačkim izborima Milošević nas je plašio Vukom Draškovićem i time kako će nas odvesti u rat i neizvesnost. Setite se da je parola glasila „Sa nama nema neizvesnosti", a znamo šta smo posle tih izbora preživeli - rat, hiperinflaciju... - kaže Milivojević.

Katastrofe zbližavaju ljude

Kad dođe do globalnih katastrofa koje mogu da ugroze veliki broj ljudi, ponovo se približavamo svesnosti o tome koliko nemamo kontrolu nad vlastitim životom

Aleksandra Janković, psiholog

Svinjski grip, vulkanska prašina, grčki scenario, šta je sledeće? Kao datum kada će svet zadesiti neka vrsta apokalipse navodi se 21. decembar 2012. godine. Nekoliko godina unazad o tom danu se priča kao o danu smaka sveta, o čemu postoje i brojne teorije. Naučnici kažu će se tada Zemlja naći u istoj ravni sa ogromnom crnom rupom koja postoji u Mlečnom putu, što može dovesti do promena njenih polova, koji će tog dana zameniti mesta, a posledice će biti katastrofalne - jaki zemljotresi, plimski talasi i vulkanske erupcije.
Zahvaljujući masovnim medijima vrlo lako je manipulisati ljudima. Da li su za globalnu paniku krivi samo mediji, naučnici i stručnjaci koji često nemaju odgovor na problem ili je ipak sve pokrenuto sa određenim ciljem iz nekog od centara moći? Kako u situaciji kada svi bruje o tome kako nas očekuje grčki scenario ostati po strani.
Psiholog Aleksandra Janković objašnjava da ovakvi događaji kod ljudi izazivaju strah od smrti i zato je nemoguće očekivati potpuno odsustvo straha. Živimo u kulturi koja negira postojanje smrti i većina ljudi nema vremena da se suoči sa činjenicom sopstvene prolaznosti, a kad dođe do događaja poput globalnih katastrofa koje mogu da ugroze veliki broj ljudi, ponovo se približavamo svesnosti o tome koliko nemamo kontrolu nad vlastitim životom. Tome možemo da se odupremo samo ako pristupimo kritički i istražimo neki fenomen.
- Nisam poklonik teorije zavere,ali je očigledno da postoje centri moći u svetu koji plasiraju određene informacije i kreiraju krize da bi ih kasnije rešavali. Sve grupe za rešavanje kriza imaju svoju prethodnicu, a to su grupe za stvaranje kriza. One zarađuju pare, a sa druge strane ispituju i modeluju javno mnjenje. Važno je očuvati kritički duh i ne primati sve što se plasira zdravo za gotovo, pa makar to bile i jako pozitivne stvari - smatra Aleksandra Janković.

Ana Mitić

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

331

Srijeda, 09. Juni 2010

Научници износе суморне прогнозе о штети коју је изливена нафта у Мексичком заливу нанела еколошком систему у дубини океана
Биолози покушавају да спасу пеликане прекривене нафтом (Фото АФП)

Од нашег сталног дописника

Вашингтон, 7. јуна – „Сирене постоје, али су управо постале изумрла врста.”

Ово је „телеграм” са „Твитера”, са адресе која садржи скраћеницу „Бритиш петролеума”, британске мултинационалне корпорације чија је нафтна бушотина изазвала највећу еколошку катастрофу у америчкој историји – и која последњих недеља као алтернативни извор информација има све више следбеника. Засад анонимни аутори кратких порука о последицама изливања енормних количина сирове нафте користе метафоре и сатиру којима демистификују званична саопштења која сувим језиком више заташкавају него што објашњавају шта се заправо догађа.

Што се службеног тиче, преко викенда су коначно почеле да пристижу охрабрујуће вести. Најновија операција постављања специјалне куполе са цревима која нафтни гејзир делимично спроводе до танкера на површини даје резултате. БП је саопштио да се тако прихвата већ 10.500 барела дневно.

То свакако доноси извесно смирење, с обзиром на процене америчких нафтних експерата да се од 20. априла, када је експлодирала па потонула истраживачка платформа око 80 километара од обале државе Луизијана, у Мексички залив излива између 12.000 и 19.000 барела (1,4 до 2,2 милиона литара) нафте дневно.

Овај делимични успех олакшава ситуацију у „Бритиш петролеуму”, а донекле ублажава и политички притисак на Обамину администрацију у Вашингтону, оптуживану да не чини довољно да се изливање заустави и да председник у овој кризи у довољној мери не показује да „командује”.

БП је за заустављање изливања досад потрошио 1,25 милијарди долара, а процене су да ће укупна штета бити много, много већа. Нафтна мрља већ запљускује обале четири америчке државе, а масне наслаге виђене су и у радијусу од 300 километра од „епицентра”.

Овдашњи званичници су већ помирени да ће нафта да се излива све до августа, када буде довршена прва од две алтернативне бушотине од којих се очекује да смање притисак на постојећој и реше проблем. А у међувремену се обелодањују прве научне прогнозе у дугорочној еколошкој штети и последицама које ће се, како се поручује – осећати деценијама.

Није при том само реч о чишћењу плажа и делте реке Мисисипи – дакле онога што се види. Поморски биолози су много више забринути због „сирена”: судбине морских створења из дубине океана. Посебност ове индустријске несреће је наиме у томе што се тако нешто први пут догодило на дубини од 1.500 метара, где постоји животна средина о којој се недовољно зна.

Због тога је и све последице које изазива шиштање коктела вреле нафте и метана тешко докучити. Научни консензус је у овом моменту постигнут једино око тога – да ће бити тешке.

Између осталог и због тога што је БП употребио веома велике количине специјалног разређивача – око 22 милиона литара на површини и 94 милиона непосредно на изворишту – решен је један проблем: мрља није више била толико видљива, али је створен други – испод површине су створене „реке нафте” разбијене у ситне капљице, које смањују количину кисеоника у води и на живе организме делују и као директан отров.

Жртве овога нису толико фотогеничне као мртве птице, корњаче и рибе, али су последице много опасније. Стручњаци са овдашњих универзитета указују да се уноси драстичан поремећај у еколошки систем и у ланац исхране са последицама које засад не могу да се предвиде. Свако од створења из дубине, од медуза, преко многих црвића до коралних гребена и планктона има неки разлог постојања и неку улогу у тој животној средини која ће сада бити драстично промењена, мада нико засад не може да објасни како.

Милан Мишић
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

diferent

Početnik

(10)

Postovi: 7

Datum registracije: 07.06.2010

 • Poruku poslati

332

Srijeda, 09. Juni 2010

Jakoni nagrada za novinarsku hrabrostItalijanski novinar Rikardo Jakona dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Panić", za dokumentarni film "Beskonačni rat".

Nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Panić" ove godine je dobio novinar italijanske televizije RAI Rikardo Jakona za dokumentarni film "Beskonačni rat", saopšteno je danas iz dnevnika Večernje novosti.


Prema obrazloženju žirija, ovo priznanje Jakona je zaslužio zato što otkriva istinu o događajima na Kosovu, za vreme i posle bombardovanja NATO, vezu lokalnih vlasti i kriminala i posledice zapadne politike u srpskoj pokrajini.

Jakona je već dobio specijalnu Povelju za novinarstvo bez granica koja mu je 17. aprila ove godine uručena u Udruženju novinara Srbije uz obrazloženje da je do istine koju otkriva u dokumentarcu "Beskonačni rat" došao "krećući se terenom koji, uprkos brojnim snagama NATO, ne garantuje bezbednost ni na Kosovu, ni u Avganistanu".

Primajući ovu Povelju, Jakona je objasnio da tema njegovog filma nisu ni Srbi, ni kosovski Albanci, već "Italijani, zapadnjaci, NATO".

Nagradu za novinarsku hrabrost, u znak sećanja na ubijenoj kolegu Milana Pantića iz Jagodine, koji je u 47-oj godini izgubio život istražujući opšti i privredni kriminal u Pomoravlju, zajednički dodeljuju Večernje novosti, "Novi put", UNS, NUNS i Klub "Đura Jakšić".

Priznanje će italijanskom novinaru biti uručeno u Jagodini, u petak, 11. juna, na dan kada je pre devet godina pred kućnim pragom ubijen Pantić, kome će prethodno biti održan pomen.

Odlukom Skupštine grada Jagodina, sutra će u naselju Tabane, biti otvoren i Trg s imenom Milana Pantića.

Iako je u policijskoj istrazi saslušano više od 2.000 osoba, još nisu otkriveni naručioci, ni počinioci Pantićevog ubistva.

Pre četiri godine najavljena je "istraga o istrazi njegovog ubistva", ali o tome nije obelodanjen nikakav izveštaj.

www.rts.rs

 • »Mandelbrot« je muško

Postovi: 166

Datum registracije: 04.05.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

333

Subota, 19. Juni 2010

Glavni finansijeri Holandskog ksenofobicnog glavatarca Girta Wildersa su clanovi Jevrejskog lobija iz Amerike. xx(


http://www.dutchnews.nl/columns/2010/06/…israel_lobb.php
A ovaj jabandzija, ocigledno, ne boji se ni dana, ni noci, ni sela, ni muhtara, ni vlasti, ni zvijeri. Mora da je ili krupan junak ili sitna pamet.

Erbakan

Učenik

(0)

Postovi: 172

Datum registracije: 20.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

334

Petak, 13. August 2010

Mekka: Nova centralna vremenska zona?!

Muslimani širom svijeta uskoro bi mogli da podešavaju satove prema novom vremenu kada najveći svjetski sat počne da otkucava vrijeme na najvećem neboderu u Mekki. Saudijska Arabija se nada da će novi, najveći sat u svijetu uskoro uspostaviti Mekku kao alternativni vremenski standard Greenwichu.Sat će proraditi na probni perod, javlja saudijska državna novinska agencija SPA, ima četiri lica visoke tehnologije, od kojih su pojedina pozlaćena, i uzdižu se na više od 400 m iznad Svetog harema. Trosedmični probni rad sata počet će tokom prve sedmice ramazana - mjesec dana dugog perioda molitve, razmišljanja i posta od zore do sumraka, navodi se u vijestima. Samo jedna od četiri strane sata do sada je dovršena i pokrivena je s 98 miliona komada staklenog mozaika.


Visina tornja doseže i do 601 m kako navodi SPA, i s tim predstavlja drugu po visini zgradu u svijetu, ispred Tajvanske od 509 m i 828 metarskog nebodera u Dubaiju Burudž Halife. Kazaljke saudijskog sata duge oko 40 metara također su veće od trenutnog svjetskog prvaka, sata na tržnom centru "Dževahir" u Istanbulu, čija je dužina 36 metara, postavljenog na prozirni krov trgovinskog kompleksa.

Golemi zlatni polumjesec, prečnika 23 metra, bit će postavljen iznad sata na postolju visokom 61 metar iz kojeg će oko 15 zraka ići u nebo, dodaje se u vijestima.

Oko 250 kvalifikovanih radnika radilo je na završnici sata. Sat je nekih šest puta veći u promjeru od poznatog Big Bena u Londonu, a na naličju sata ispisano je na arapskom jeziku "U ime Allaha", i osvjetljen je sa dva miliona LED svjetiljki.
Oko 21.000 bijelih i zelenih sijalica ugrađeno je vrhu sata, čija će se svjetlost vidjeti na 30 km kako bi označio početke svih 5 dnevnih namaza.


Samo u posebnim prilikama 16 snopova vertikalnih svijetala će bacati svjetlost 10 km uvis. Svi su zainteresirani da vide sat, uprkos nedostatku informacija o tome i samom mehanizmu, izjavio je stanovnik Mekke Hani el Wajeeh.


Mi, stanovnici Mekke, se nadamo da ćemo postati svjetska centralna vremenska zona, ne samo da imamo sat u kojeg ćemo gledati, rekao je on.


Muhamed el Arkubi, menadžer Royal Mecca Clock Tower hotela, koji se nalazi u zgradi ispod, izjavio je da je ugradnja sata je predstavljala zaista veliki posao.
Sat odražava cilj pojedinih muslimana da se zamijeni 126-godišnji univerzalni vremenski standard, izvorno nazvan Greenwich Mean Time-GMT.


Na konferenciji u Dohi 2008. godine muslimanski učenjaci i naučnici prezentirali su naučne dokaze da je Mekka istinski globalni meridijan. Oni su izjavili daje Mekka centar svijeta i da je Greenwich standard nametnut od strane zapada 1884. godine.

Abradž el Bejt je izgrađen od strane vladinih fondova, kompleks koji obuhvata sedam velikih tornjeva na velikom postolju. Štaviše, cijeli kompleks, ima 3.000 hotelskih soba i apartmana, pet spratova shooping centra i ogroman mesdžid kao i konferencijske sale, i proteže se na 1.500.000 kvadratnih metara površine prema izvješću arhitekata i građevinaca.

Kompleks uvezuje tri hotela vrhunske klase Fairmont, Raffles i Swiss Hotel. Također ima stotine luksuznih apartmana, a većina njih je konstruisana da ima direktan pogled na Poslanikovu džamiju.


Projekat je dio vladinog plana za razvoj Mekke kako bi primila čak i 10 miliona hadžija svake godine za razliku od postojećih kapaciteta od 3 miliona.
Neophodno je smjestiti brzo rastuću populaciju muslimana, koji imaju obavezu obaviti hadž u Mekku makar jednom u svom životu, ukoliko mogu.


Tokom hadža, prema arhitekti Dar el Handasahu, kompleks bi trebao ugostiti 65.000 ljudi.Sat će biti u središtu pozornosti. Liftovi ce prevoziti posjetitelje do velikog balkona koji je tik ispod naličja sata , kao i astronomske observatorije i islamskog muzeja. Izgradnja najvećeg sata u svijetu na najčišćem mjestu na zemlji je san koji se obistinio muslimanima, kaze Atif Felmban, stanovnik Mekke.


Prije smo čuli i vidjeli poznate satove Zapada. Ali danas možemo btii ponosni kao muslimani zbog ovog „divovskog" sata, izjavio je Ahmed Haleem, egipćanin koji živi u Mekki.

IslamBosna.ba
Erbakan je dodao/la ovu sliku:
 • kula3.jpg
Sve je ovo samo igra! Nema tog muftije koji je vrijedan Vasih zivaca

Erbakan

Učenik

(0)

Postovi: 172

Datum registracije: 20.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

335

Ponedjeljak, 16. August 2010

Turska:Izostavljen ambasador Izraela s svečane večere

Vladajuća partija Turske isključila je izraelskog ambasadora u Ankari s godišnje državne večere kojom se označava kraj muslimanskog mjeseca posta ramazana, osuđući i na taj načbain smrtonosni upad izraelskih komandosa na turski brod koji je 31. maja nosio pomoć pojasu Gaze.


Ambasodor , prenijeli su izraelski mediji pisanje turske štampe, nije pozvan na večeru povodom Bajrama na koju je ta partija pozivala sve diplomate u Turskoj u posljednje četiri godine.
Na konferenciji za novinare, predsjedavajući komiteta za odnose s inozemstvom vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Omer Čelik, rekao je da "razlog što izraelski ambasador nije pozvan nije lične prirode", već simboličan akt protiv politike Izraela.
Čelik je dodao da "niko ko je nepravedan ne može preći prag štaba Partije pravde i razvoja".
Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je reagirajući na to ocijenilo da se čini kako turski premijer Redžep Tajip Erdogan ponovo izaziva eskalaciju i traži je, najavljujući da će se jevrejska država ponašati odgovorno i neće biti izazvana potezima zvanične Ankare.
Smrtonosni upad izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod koji je 31. maja nosio pomoć pojasu Gaze doveo je do duboke krize u odnosima dvije zemlje koje su donedavno bile bliske saveznice.
U Ankari su nedavno saopćili da je pokrenuta istraga povodom izraelskog upada u kojem je poginulo devet turskih propalestinskih aktivista. Poslije incidenta Ankara je povukla svog ambasadora iz Tel Aviva.
Početkom ove godine Izrael je izazvao ljutnju Turske kada je zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Daniel Ajalon javno ponizio turskog ambasadora u Izraelu zbog antiizraelske televizijske serije koja se prikazuje u Turskoj.
Zamjenik ministra Ajalon se zvanično ispričao Ankari, na zahtjev predsjednika Izraela Šimona Peresa, a nakon što prva isprika nije zadovoljila Tursku.
Turska je zbog upada komandosa zatražila izvinjenje i kompenzacije porodicama žrtava ali su izraelske vlasti odbile da udovolje tom zahtjevu, tvrdeći da su komandosi pucali jer su ih propalestinski aktivisti napali.

Jučer je u Ankari priređen iftar za strane ambasadore. Premijer Erdogan je u govoru na iftaru ukazao na potrebu aktivnije saradnje po pitanju borbe protiv terorizma, i dodao je da je lice Turske okrenuto ka cijelom svijetu i da neće odustati od procesa učlanjenja u EU.
Premijer Erdogan je kazao da Turska radi za uspostavljenje mira na Bliskom Istoku. „Vjerujem da će jednog dana prestati boli u našoj regiji i da će se uspostaviti vladavina prava. Ne vjerujem da će se šira regija, u kojoj živimo, vječno spominjati po krvi i suzama. Ulažemo velike napore kako bi se pronašlo konačno riješenje i uspostavio mir u regiji“, kazao je Erdogan.
Erdogan je odgovarao i na kritike „da je Turska promijenila pravac u vanjskoj politici“, i istakao da nema promjene u ciljevima turske vanjske politike. „Mnogi žele da naše lice koje smo okrenuli prema Zapadu okrenemo potpuno prema Istoku. Niko nema ovo pravo. Lice naše vlade je okrenuto na sve četiri strane svijeta“, kazao je Erdogan.

IslamBosna.ba
Erbakan je dodao/la ovu sliku:
 • Erdogan2.jpg
Sve je ovo samo igra! Nema tog muftije koji je vrijedan Vasih zivaca

Erbakan

Učenik

(0)

Postovi: 172

Datum registracije: 20.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

336

Subota, 28. August 2010

Spanija je prekjuce izrucila ratnog zlocinca Veselina Vlahovic zvanog Batko BiH Pravosudju gdje ce mu se suditi za ratne zlocine pocinjene u Sarajevu i BiH tokom rata.

Pored ubistava, Vlahović je silovao žene i djevojke nesrpske nacionalnosti. Na Vracama je formirao javnu kuću, u koju je dovodio i silovao starice, ali i trinaestogodišnje djevojčice. Silovao je i majke i kćeri pred članovima njihovih porodica. To je radio sam, ali i u grupi. Neke od žena je silovao više puta, o čemu postoje brojna svjedočenja...


...„Znam ja naš narod. Sve će on brzo oprostiti, čim ova nevolja prođe“ ...

Nedavno je u Sarajevu promovirana knjiga „Dželati naroda mog“, autora Avde Huseinovića. U poglavlju 6. piše o „crnogorskom Monstrumu sa Grbavice“ - Veselinu Vlahoviću ...

Opsirnije na
http://islambosna.ba/index.php/tekstovi-…n-vlahovi-batko
Erbakan je dodao/la ovu sliku:
 • vaselin_vlahovic_batko.jpg
Sve je ovo samo igra! Nema tog muftije koji je vrijedan Vasih zivaca

Phikret

Profesionalac

(10)

 • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

 • Poruku poslati

337

Srijeda, 08. Septembar 2010

Crkva u Americi spaljuje Kur'an

Evangelisti spaljuju Kur'ane


Napad na Njujork, 11. septembra 2001.
Namera jedne male crkve na jugu Sjedinjenih Država da u subotu 11. septembra, na godišnjicu al Kaidinih napada na Njujork i Vašington, javno spali kopije Kurana izazvala je duboku zabrinutost i osude širom Amerike.
Komandanti američkih snaga u Avganistanu i Iraku upozorili su da bi to direktno moglo da ugrozi živote njihovih vojnika, dok je državni tužilac u Vašingtonu opisao takvu nameru male evangelističke crkve na Floridi kao "idiotsku" i "opasnu".

Osudama su se pridružili i predstavnci većine drugih verskih zajednica u Americi pošto su protesti po muslimanskim zemljama već počeli, a Iran je upozorio da bi javno spaljivanje Kurana moglo da izazove, kako je rečeno, "nekontrolisanu reakciju muslimana".

Ceo tekst:

http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/0…n_threats.shtml

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

338

Utorak, 14. Septembar 2010

PRIPREME ZA RAT PROTIV IRANA:SAD prodaje Saudijskoj Arabiji oruzje za 60 milijardi dolaraAMERIČKO ministarstvo obrane poslat će Kongresu prijedlog za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 60 milijuna dolara. Prema pisanju Wall Street Journala, tiskovni predstavnik Pentagona David Lapan potvrdio je tu vijest, ali nije želio iznositi detalje prodaje.

Najveća prodaja oružja SAD-a nekoj zemlji na Bliskom istoku odgovor je na galopirajući rast vojne moći Irana. Poznavatelji odnosa u američkom Kongresu tvrde da ovaj prijedlog neće biti odbačen ni od zagovornika Izraela. Naime, upravo Iran trenutno predstavlja najveću opasnost za Izrael, pa neće biti protivljenja stvaranja Saudijske Arabije kao "protuteže".

Saudijska Arabija u početku će kupiti oružja za 30 milijardi dolara, a nakon toga će kupiti još jednu pošiljku. Pošiljku će sačinjavati suvremeni lovci i helikopteri. SAD će im prodati najmanje 84 nova zrakoplova F-15 i 70 helikoptera Apache, te isto toliko helikoptera Black Hawk te proturaketni sustav obrane.

Kako bi smanjili opasnost od Irana, SAD će prodavati oružje i Kuvajtu, Omanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Izraelci će u zamjenu u sljedećih deset godina dobiti 30 milijardi dolara vojne pomoći s kojom će kupiti američko oružje.
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

339

Subota, 25. Septembar 2010

Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

340

Nedjelja, 26. Septembar 2010

analiza vesti

Може ли Техеран сам

Русија је одлучила да се придружи ембаргу на испоруке наоружања Ирану. Предвиђене испоруке руских тенкова Т-90С, ПВО система С-300 и ратних бродова су отказане. Колико то слаби иранску војну моћ и може ли то бити фактор који би натерао Техеран да одустане од свог нуклеарног програма? Има ли Иран војну индустрију способну да произведе модерна борбена средства неопходна за одбијање евентуалног напада од стране САД, или Израела?

Док САД са Ираном играју покер, Иран са свима игра шах. Захваљујући управо нуклеарном програму и протоку времена Техеран постаје најутицајнија сила у региону, а Вашингтону једино остаје да живи у садашњој зони сумрака између будућег новог власника атомског оружја и рата са њим. Барак Обама, заправо, и нема истинску алтернативу поводом тог питања.

Због свега тога ни руски ембарго на испоруке оружја неће зауставити Техеран у настојању да се домогне атомског оружја. Наиме, Иран је у последњих 15 година развио прилично снажну војну индустрију, а има и одличну војну сарадњу са Северном Корејом. Оружане снаге Ирана броје укупно 523.000 припадника, уз резерву од још око 350.000 људи, тако да је то у класичном смислу респектабилна снага. Копненој војсци Ирана највише недостају модерни тенкови, од укупног броја од 1.613 тенкова само је 480 модерних типа Т-72. Остало су тенкови Т-55, па британски „чифтен” и амерички М-60А1. Основну ватрену моћ иранске копнене војске чини артиљерија са својих 8.200 топова. У саставу копнене војске је и 230 хеликоптера разних типова.

Техеран је у развоју домаће војне индустрије приоритет дао стратешким ракетним снагама, ратној морнарици и авијацији. Копнена војска била је мало запостављена, јер су у Техерану правилно проценили да у евентуалном сукобу са било ким нико неће на копнену инвазију Ирана. Превише велика територија и претежак терен. Иранци су протеклих година развили неколико типова балистичких ракета, од „шахаб-1”, домета од 1.300 км, до „шахаб-3” са дометом од 2.000 км. Ту су и пројектили мањег домета типа „гадр” и „саџил”, док је статус ракете средњег домета типа „ашура” за сада непознат. Све те ракете нису под командом војске, већ Исламске револуционарне гарде.

Иранска авијација поседује 312 борбених авиона разних типова. Ударну снагу чини 44 америчка авиона Ф-14 „томкет” још из времена шаха Резе Пахлавија, 35 бивших ирачких авиона „миг-29” и десет ирачких „миража Ф-1Е” који су прелетели у Иран у време „Пустињске олује” 1991. године да их не би Американци уништили у Ираку. Наравно, после Техеран није хтео да врати те авионе Багдаду.

У саставу авијације лете и амерички ловци бомбардери Ф-5 „тајгер” и Ф-4 „фантом”, руски авиони „Су-2” и „Су-24”, али и домаћи авиони Ф-7 „азаракш”, једна врста копије авиона Ф-5. Ваздухопловна индустрија Ирана усмерила је своје напоре на модернизацију постојећих америчких авиона Ф-14, Ф-4 и Ф-5 тако што су Иранци свуда по свету, где је то било могуће, куповали резервне делове за те летелице, а код куће све то модернизовали. Процене су да је од свих америчких авиона у саставу иранске авијације сада оперативно око 60 одсто, а од руских око 80 одсто.

Одустајање Москве да Техерану прода ПВО систем С-300 јесте проблем за иранску заштиту нуклеарних постројења, иако за блиску ПВО Иранци имају сасвим довољно ракета „кротал”, „репир”, „тајгеркет”, „хоук”, „стингер” и „стрела-2М”. За одбрану од напада из ваздуха на већим даљинама и висинама имају руске пројектиле СА-5 и„ тор-М1”, али у мањем броју.

Иранска војна индустрија развила је протеклих година целу гаму брзих борбених чамаца наоружаних супермодерним торпедима. Брзи торпедни чамци класе „тир” возе и до 54 чвора на час, лансирају по два суперкавитациона торпеда типа „далам”, која опет иду брзином од невероватних 200 чворова на час. Сумња се да су та иранска торпеда заправо копија руског чувеног торпеда типа ВА-111 „шквал”, чију је технологију Ирану дала Северна Кореја. Та торпеда лансирају се и из руских подморница класе „кило”, а Иран поседује три такве подморнице. Ниједан ратни брод на свету не може да се бори против руског торпеда типа „шквал”, који је, узгред, несрећно потопио и руску нуклеарну подморницу „Курск”. Уз четири ракетне фрегате и десетине брзих чамаца са кинеским крстарећим ракетама, уз домаће крстареће пројектиле развијене на основу руских и кинеских, иранска ратна морнарица може у сваком тренутку да запречи пловидбу кроз Хормуз. Ирански поморски стручњаци јавно кажу да они само примењују „југословенску тактику обалне одбране”, стратегију асиметричног рата на мору. Са једне стране имате америчке носаче авиона и супермодерну авијацију, са друге стране имате Иранце са добрим рељефом, брзим чамцима, добрим и нечујним подморницама, супербрзим торпедима и нисколетећим ракетама.

Дакле, одлука Москве да не испоручи руско оружје Техерану неће зауставити ирански нуклеарни програм. Отишло се исувише далеко...

Мирослав Лазански
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks