Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

201

Srijeda, 20. Maj 2009

Nisa jaci je Muftija hahahaha.

Sad bez zezanja, iako je ovo, po meni u prilicnoj meri sminka i demonstriranje sile, ovo stvarno izgleda impresivno!!!
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

202

Četvrtak, 21. Maj 2009

Sa bombama ušao u Predsedništvo
21. maj 2009. | 12:28 -> 14:04 | Izvor: B92
Beograd -- Dragan Marić ušao je u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu sa dve ručne bombe, uz pretnju da će ih aktivirati, ukoliko ne dobije "sudsko poravnanje".


Dragan Marić tokom štrajka glađu 2004. (Beta, arhiv)
Predsednik Boris Tadić nije u zgradi Predsedništva. Marić je, prema najnovijim saznanjima, u zgradu Predsedništva ušao kroz sporedni ulaz sa Andrićevog venca. Oko zgrade Predsedništva su policajci, vatrogasne jedinice i kola Hitne pomoći. Ulica kralja Milana je zatvorena za saobraćaj i građanima je zabranjen prolaz oko zgrade Predsedništva.

Prema poslednjim informacijama, Mariću je oduzeta jedna bomba, a poseban tim MUP-a Srbije i dalje pregovara sa njim.

Ispred zgrade Predsedništva, došao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, u pratnji nekoliko oficira.

Marić je od ranije poznat policiji, a početkom godine pretio je da će iz istih razloga da se zapali, a jutros je, prema nezvaničnim informacijama, na 11.000 adresa poslao poruku da će da se raznese.

Marić je inače 2004. godine 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije.

Ko je osoba u Predsedništvu

Dragan Marić ima dvoje dece Saru i Vladimira. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Valjevu. Studirao je Prirodno-matematički fakultet, odsek turizam.

Osamdesetih godina je radio u Radio Valjevu, a 1983. godine je osnovao svoju privatnu firmu “Sito štampa”.

Od 1984. godine je prvi u staroj Jugoslaviji počeo proizvodnju sira mocarela. Njegovi poslovi su zatim varirali od proizvodnje insekticida do proizvodnje malih šibica.

U Valjevu je bio poznat i po prodaji tehničke robe, a osnovao je i “Grand Inter Leasing Ltd.” 1989, jednu od prvih “joint-venture” firmi osnovanih u bivšoj Jugoslaviji.

Devedesetih je počeo sa proizvodnjom betona, pa izvoz malina.

Imao je firme po Lihtenštajnu, Hong Kongu, Teheranu, kao i mešovite firme sa desetinama najvećih državnih preduzeća: Fabrika cementa "Popovac", "Jumko", ŽTP "Beograd", "Luka Bar", "Beko"...

Na svom sajtu je svojevremeno objavio da je imao ukupan promet od dve milijarde dolara, a u svojoj biografiji je Marić navodio i to da se popeo na vrh Mon Blan 1973. godine.

Dakle, čovek koji je radio sve i svašta je 2004. godine 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije.

Tokom 2007. javno nudio bubreg na prodaju, a nedavno je pretio i da će da se zapali.


 • »Sandzak Beg« je muško

Postovi: 135

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Afganistan

 • Poruku poslati

203

Četvrtak, 21. Maj 2009

Teroristicki akt u Beogradu.

http://www.blic.rs/hronika.php?id=93588
"...Allah ändert ja nicht, was mit einem Volk ist, bis sie ändern, was mit ihnen selbst ist..." (Koran: Sure 13, Vers 11)"

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

204

Petak, 22. Maj 2009

Mračna tajna Crne Reke

Ubijanje Boga lopatom
prvoslav karanović

U Duhovno rehabilitacionom centru Crna Reka, čiji je starešina Branislav Peranović, primenjuju se brutalne metode "lečenja". Na snimku koji je načinjen u ovom centru vidi se kako ovisnika prebijaju svim raspoloživim sredstvima; pesnicama, nogama, čak i lopatom. Rad ovog centra blagoslovio je vladika Artemije, a država Srbija im je dala dozvolu za rad. Pored toga što štićenike prebijaju lopatama, postavlja se pitanje imaju li medicina, psihijatrija i zakonodavstvo bilo kakav smisao, ako lekove dozira upravnik centra protojerej Branislav Peranović, koji je studirao poljoprivredu, "medicinske sestre" su ovlašćeni batinaši, a čuvari pitbul terijeri i dobermani
Razapeše čoveka preko drvenog stola. Dvojica ga drže za ruke, treći uzima lopatu i pogledom pažljivo i oprezno meri da ne zakači ikone na zidu dok je lopata u zamahu. Neko ga savetuje da "lepo" udara, rečima "pazi mu jaja". Čuju se krici mučenika dok čovek-zver, jake konstitucije, kao sumanut deset puta udara lopatom po njegovoj zadnjici. Od siline udaraca i zamaha lopate batinaš se podiže na vrhove prstiju.
Ustaje mučenik, nakon lopatanja, i dobija udarac nogom u glavu. Potom ga postave okrenutog leđima prema zidu ispod ikone Bogorodice. Uz stalnu viku "spusti ruke dole", mučenik dobija pet jakih naizmeničnih udaraca, levom pa desnom otvorenom šakom.
Nakon toga onaj jake konstitucije hvata ga rukama za glavu, tuče kolenom nekoliko puta po njoj i, za kraj ove brutalne sesije, šutira ga u glavu. Prebijeni sve to podnosi stoički – uz povremeno mučne i teške uzdahe. Čovek-zver kao da je pobesneo, nastavlja da ga bije u glavu pesnicama i nogama dok se ovaj ne onesvesti.
Udarač potom uzima dah na nekoliko sekundi, dok njegov pomoćnik podiže prebijenog nesrećnika. Nakon što ga podignu sa poda, sledi mu još serija udaraca pesnicama u lice. Glavu tučenog pridržava asistent ovog brutalnog folklora; glava mlitavo udara o ikone koje kloparaju o zid na kom vise. "Vodi ga, i veži", poslednje su reči primenjenog boksera, upućene asistentu.
Na naslovnoj strani nalazi se ikona "Hristos nosi raslabljenog". Sve izgleda idealno, pa i metode lečenja. Navodi se da se osnova terapije u centru zasniva na dijagnozi današnje civilizacije i svakog pojedinca ponaosob i da je suština problema kod svakog ista, a manifestacije su se razvile prema karakteru ličnosti, roditelja i okoline. Terapija se osmišljava prema stanju svakog pojedinca, pa je kod nekog fokus na radu sa životinjama, u bašti, na građevini ili u nekoj drugoj aktivnosti, kod nekog na razgovorima sa sveštenikom ili sa drugim članovima grupe, kod nekih je učestvovanje u bogosluženjima, a kod svih rad na sebi, introspekcija, čitanje i analiza prethodnog života.
"U samoj suštini lečenja, nije dovoljno odstraniti supstancu iz života bivšeg zavisnika. Praznine koje su nastale upotrebom heroina i drugih opijata moraju se ispuniti ‘dobrim sadržajem’ da bi osoba mogla da nastavi dobar put i suštinski osmisli svoj život", stoji na sajtu. Iako je sve idealno kao da je reč o turističkom centru, raslabljeni na naslovnici ne izgleda ništa bolje od prebijenih ovisnika koji su prošli ovdašnju rehabilitaciju, a tu se nalazi i fotografija uredne i čiste trpezarije, iste one u kojoj na snimku lopatom i pesnicama "čeličaju" raslabljenog.
Jedan od onih koji su prošli "rehabilitaciju" kaže da su ga pri dolasku u centar pratili roditelji. Uz prijatnu priču ponudili su roditeljima ugovor u kom stoji da ovisnik na lečenju pristaje na svaku vrstu tretmana, "što uključuje lakše i malo teže batine". Potom su potpisali papir u kojem stoji da je period lečenja šest meseci po ceni od 350 evra mesečno. Kaže da su se roditelji odlučili na takav korak ne znajući šta ga sve čeka. Po njemu, drugi presudni faktor bio je očaj roditelja i hvatanje za slamku u bezizlaznoj situaciji: "Radite šta znate samo pomagajte, mi mu ne možemo ništa", a odgovor je bio: "Ne sekirajte se, mi znamo kako ćemo ga dovesti u red."
Pogledavši snimak "lečenja" odmah je prepoznao trpezariju "lečilišta": "Nije to ništa, čim je u trpezariji. Napolju, u dvorištu, poređaju ovisnike u krug da gledaju kako tuku ´nevaljalog´. Biju motkama, lopatama, pesnicama, šipkama, kaiševima, čime stignu. Jednom prilikom, dok sam gledao šta rade, toliko mi se smučilo da sam povraćao i počela je da me hvata nesvestica. Unutra ipak malo vode računa, ali prostorija u kojoj smo ručali često zna da bude krvava od prebijanja, mada je poznato da mnogi boluju od hepatitisa. Nema ko da razgovara s tobom, biju za sve, čak i za reč koja im se ne dopada ili preki pogled. Ako ne pokušavaš da bežiš, pričaš roditeljima da ti je sve super, onda ne dobiješ batine, ali takvi su retki. Jednog su prebili zato što je rekao roditeljima da mu se ne sviđa ovdašnji hleb."
Na pitanje "Ko bije?", odgovora da su to lečeni narkomani koji se prijavljuju da ostanu nakon izlečenja od zavisnosti, a ovlastio ih je otac Branislav. Oni su mu beskrajno lojalni. "Zna i on da bije, često su mu ruke krvave. Kad udara rukama i nogama leti mu mantija na sve strane. Trenira čovek borilačke veštine", kaže naš sagovornik. Kaže i da one koji su na lečenju poređaju u krug dvorišta, ili ih vode trpezariju, i moraju da gledaju svaku batinašku sesiju. Nikome ne preporučuje lečenje u Duhovno rehabilitacionom centru. "Ipak je bolje ići kod regularnog lekara koji razgovara sa tobom normalno", kaže naš sagovornik i, koliko on zna, "lečilište je nekima pomoglo, a neke je totalno upropastilo".
ŠTA RADI POLICIJA: Drugi sagovornik nam je najpre ispričao svoju priču, da bi kasnije od nje odustao, u strahu od "batinaša iz Crne Reke". On je pokušao bekstvom da se izvuče iz lečilišta. "Uhvatili su me i prebijali kao psa, motkama. Nekoliko puta sam padao u nesvest od batina. Batinajući su me vukli ceo kilometar. Bolje da sam se tog dana udavio u jezeru, nego što sam prošao kroz taj pakao." Na pitanje zašto nije slučaj prijavio policiji, odgovara da ne želi više da ima posla sa njima i pita se: "Kome da prijavim? Policiji? Policija je dole mnoge uhvatila i vratila ih ocu Branislavu. Nikad ne bih mogao ni da dokažem kroz koji sam pakao prošao, a natovario bih sebi probleme na vrat. Ima on leđa, misliš da gore ne znaju šta se radi", odgovara pitanjima bivši štićenik centra koji je, kako kaže, izlečen naknadno uz pomoć privatnog psihijatra.
BRANISLAV PERANOVIĆ: "Ja ne govorim da treba pretiti. Narkomanu je neophodna svaka pomoć, svaka pažnja, koliko se može, ali ne sentimentalnost", TV B92, jun 2008.
Prema svedočanstvima naših sagovornika, nemoguće je u centru saznati bilo šta o brutalnostima tokom lečenja. Prilikom poseta čuvari prisustvuju svakom razgovoru između pacijenata i roditelja. Svaki pokušaj bekstva je osuđen na propast: "Bilo šta da kažete bilo kome, istog trenutka će prijaviti ‘pajser brigadi’ u strahu da ne bude prebijen zato što je znao, a nije rekao", kaže naš sagovornik.
Raspitujući se o Crnoj Reci čuli smo da je "otac Branislav prek i nezgodan, i da mu ne nedostaje samopouzdanja". U centru je prebijena cela romska porodica Vasić kad su pokušali sina da izvuku odatle. Oni su tvrdili da ih je tuklo njih tridesetak zajedno sa Branislavom. Branislav je tvrdio da su psovali i vređali; medijska prašina – kako se digla tako se i slegla.
Iz razgovora sa poznavaocima prilika unutar crkve kao institucije i crkvenim licima koji su na službi u i oko Novog Pazara može se zaključiti da je taj centar imao drugačiju namenu, i osnovna ideja je bila drugačija. To je blagoslovio i vladika Artemije, ali kad je video da se sve otrglo kontroli, on je digao ruke. Otac Nikolaj, starešina manastira Crna Reka, i dalje je žestok protivnik metoda koje koristi Branislav, ali njemu niko ništa ne može, a ovog niko ništa ne pita. Radi šta hoće; rukopoložio ga je Pahomije kog je napustio nakon afere pedofilije.
Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da je veoma sumnjičav prema metodama lečenja koje nisu pod kontrolom stručnih lica i zdravstvenih ustanova. "Te teme se sporadično pominju po medijima, ali su to jako važne teme koje nikad nisu istražene do kraja. Nije problem što je vladika Artemije to blagoslovio, to je pod njegovom jurisdikcijom, ali je problem što država nema baš nikakav uvid u to šta se i kako tamo radi, bez stručnog nadzora."
KO ZNA ŠTA RADE: Stanovnici Ribarića, mestašca pokraj Novog Pazara u neposrednoj blizini lečilišta, ne gledaju blagonaklono na centar, ako je suditi po onima s kojima smo razgovarali. "Nemamo pojma šta se radi gore. Viđamo ih ovde pokraj rečice sa opasnim psima, nekad ima jurnjave po gradu, ko zna šta rade? U te krajeve smo prestali da zalazimo, opasno je", kaže jedan ovdašnji žitelj.
Do manastira Crna Reka dolazi se preko mosta na Ribarićkom jezeru. Put je delom asfaltni, delom posut tucanikom. Tu nam je monah pokazao manastir u steni koji datira iz XIII veka, a zatim uputio na starešinu manastira, Nikolaja, koji kaže da manastir nema veze sa lečilištem iako je ono na manastirskoj zemlji. "Oni su nam samo komšije i mi sa njima imamo komšijske odnose. Ne mešamo se u njihov posao niti imamo pravo to da radimo, a ne želimo ni oni da se mešaju u naš ovde", kaže, upućujući nas na kilometar udaljeno lečilište Branislava Peranovića i njegovog zamenika Dejana Jakovljevića.
Do lečilišta se dolazi kroz gustu bukovu šumu, zemljanim putem. Prvo na šta se nailazi je zidani nezavršeni objekat, a potom se ulazi neposredno u lečilište. Ulazak automobila zatekao je sve prisutne. Munjevitom brzinom nekoliko momaka je opkolilo kola, uz povike da se mora izaći van kruga lečilišta. Nakon pitanja "Ko si? Šta si? Otkud ti?", jedan od momaka je ostao tu da čuva gosta i automobil, van kruga, dok su drugi budno pratili razvoj situacije iz neposredne blizine.
Nakon toga je nastala povika na nekoga ("Kako nije poneo Motorolu!") i čekanje od nekih desetak minuta, posle čega stiže (valjda) šef obezbeđenja i kaže da se čuo s Dejanom. U njihovoj pratnji sam sproveden na nekakvu otvorenu terasu. Od viđenih objekata ovaj je bio najveći, reklo bi se da je stambena kuća u kojoj žive Peranovići. Skuvaše kafu, ali i dalje neprijatno i napeto. Od malopređašnje manastirske atmosfere ni traga ni glasa, kao da čovek nije u duhovnom centru.

NENAJAVLJENI GOST: Prvo što upada u oči su kavezi sa pitbul terijerima i dobermanima, a nema ih malo. Tu je i nekoliko terenskih vozila i zidanih objekata. Čuje se i žamor iz obližnje šume. U centralnom delu nalazi se i kuća Branislava Peranovića koji ovde živi sa porodicom. Atmosfera može da se opiše u jednoj reči – jadna. Liči na mini Gvantanamo otvorenog tipa; ukoliko bi ma ko pokušao bekstvo, ne bi imao kuda. Ubrzo stiže i Peranovićev zamenik, Dejan. Progutavši bukvicu "odakle nenajavljen", objasnio sam da sam nekoliko puta pokušavao da telefonom kontaktiram Branislava, bezuspešno, pa došao na lice mesta. Nakon uvida u novinarsku akreditaciju, zamenik je pozvao šefa objasnivši mi da je ovaj pre dve nedelje promenio broj. U telefonskom razgovoru, ponovo bukvica o nenajavljivanju. "To je neprofesionalno, šta sad hoćete, sve zanima šta se ovde radi, pa dolazili su novinari iz ‘Nacionalne geografije’ i razgovarali sa štićenicima. Ne možete da dolazite tek tako, to je ustanova zatvorenog tipa. Pišite šta hoćete, Dejan nema moj blagoslov da vam da intervju", rekao je Branislav. U trenutku dok sam Dejanu Jakovljeviću objasnio da ću doći ponovo, uz njegovo "Zašto biste dolazili ponovo?", ponovo je zazvonio telefon. Zamenik saopštava da će Branislav dati intervju, ukoliko mu se tekst da na korekciju i autorizaciju.
Pri izlasku, iza ugla one kuće stajalo je desetak onih, reklo bi se, iz obezbeđenja, pošto nisu nosili nikakva obeležja, niti posebne uniforme. U tom trenutku, lanuo je doberman i povukao čuvara, kidišući – čisto da se zna ko je gazda, a ko nezvani gost.
Nismo dobili odgovore na pitanja može li neko s poljoprivrednom strukom bolesnicima da dozira lekove? Zašto tuku one koji beže želeći da napuste centar? Odakle nekome pravo da ovlasti lečene narkomane da tuku lopatama? Pošto je u nekoliko navrata javno na televiziji govorio da "ne voli da bije, ali nekad mora", da li mu hrišćanska religija i mantija dozvoljavaju da prebija ljude? Odobrava li mu zvanična crkva nasilje nad pacijentima? Na račun čega mu je odobreno da drži i vodi centar?
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=865307
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

RoyDin

Učenik

(10)

 • »RoyDin« je muško

Postovi: 123

Datum registracije: 22.04.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

205

Petak, 22. Maj 2009

ooooo


Tema Dana
drama u Predsedništvu
Bombaš očajnik obrukao bezbednjake
Autor: Ekipa „Blica” | Foto:Beta/A. Isaković, Reuters | 22.05.2009. - 07:28
Bombaš očajnik obrukao bezbednjake

Petočasovna drama u zgradi Predsedništva Srbije, koja je započela juče u 12 sati kada je Dragan Marić iz Valjeva ušao u zgradu na Andrićevom vencu sa dve ručne bombe, završila se bez žrtava. Posle dugih pregovora sa pripadnicima policije i vojske, Marić je u 17 sati prvo predao bombu sa koje je uklonio osigurač, a posle nekoliko minuta predao se policiji i u 18 sati je izveden iz zgrade. Marić je priveden na saslušanje u Policijsku upravu Beograda, posle čega će mu je određena mera zadržavanja od 48 sati.

Drama u zgradi Predsedništva Srbije počela je kada je Marić ušao na sporedni ulaz pod izgovorom da ima podnesak za predsednika. Pripadnici Vojne policije koji su obezbeđivali zgradu videli su da je naoružan sa dve bombe i brzom reakcijom uspeli su da mu jednu oduzmu. Marić je ipak uspeo da izvadi osigurač iz druge bombe i tada počinje opsadno stanje u zgradi Predsedništva Srbije i neposrednoj okolini.
Kako saznajemo, u zgradi Predsedništva prvih desetak minuta je trajao metež među zaposlenima, dok nisu stigle ekipe Interventne jedinice i pregovarački tim MUP-a koji je Marića ispitivao dok je ovaj sedeo na stolici, sve vreme na nišanu snajperista.
Ispred zgrade Predsedništva ubrzo su stigle brojne ekipe policije, kao i vatrogasci i ekipa Hitne pomoći. Građanima i novinarima bio je zabranjen prilaz zgradi, a Ulica kralja Milana bila je više od dva sata blokirana za saobraćaj.


Tenzija među okupljenima je rasla kako se bližilo 16 sati, svi su iščekivali da li će Marić ispuniti svoje pretnje. Ispred zgrade Predsedništva pojavili su se i njegovi bliski prijatelji. Neki od njih pokušali su da uđu u zgradu i odgovore ga da aktivira bombu, ali im policija iz bezbednosnih razloga nije dozvolila ulazak.
- Svaki dan smo razgovarali i Dragan mi je neprestano ponavljao da će nešto uraditi sebi ukoliko ne dobije ono što traži. Čovek inače po prirodi nije agresivan, nikome nije radio ništa loše niti je pretio. U dogovoru sa njim mi, njegovi prijatelji, odveli smo njegovu ćerkicu kod majke jer Dragan nije želeo da ona kojim slučajem na televiziji vidi šta se događa - priča Milena Genić, prijateljica Dragana Marića.
Iako se sve dobro završilo, Zoran Dragišić, dekan Fakulteta za bezbednost, smatra da je ovo skandal koji pokazuje da je zakazao najvažniji, obaveštajni prsten, u sistemu obezbeđenja predsednika države.
- To je vrhunski skandal za naše snage bezbednosti i one koji su dozvolili da on priđe zgradi - ocenio je Dragišić i rekao da to nije greška samog obezbeđenja Predsedništva.
- Potrebna je ozbiljna analiza zašto se ovo dogodilo, posebno jer je ovaj čovek slao pretnje, ali se na njih nije reagovalo - rekao je Dragišić.
Za bezbednost predsednika Tadića i zgradu Predsedništva zaduženi su pripadnici Vojske Srbije, tačnije elitna jedinica Vojne policije „Kobre”. Za prikupljanje informacija o eventualnoj ugroženosti predsednika i preventivno delovanje zaduženi su BIA i VBA.
Dragan Marić juče ujutru je mejlom obavestio policiju da će naoružan ući u Predsedništvo. Pored policije, Marić je mejl prosledio na još 11.000 adresa, mahom državnih institucija i nevladinih organizacija. Razlozi zbog kojih se odlučio na ovaj čin su privatne prirode, jer ima, kako tvrdi, „nerešen slučaj sudskog poravnanja u Trgovinskom sudu”.
U mejlu koji je prosledio, Marić je upozorio da bi svi trebalo da se klone zgrade Predsedništva „jer ne želi nikoga da povredi”.

Drama iz minuta u minut

HRONOLOGIJA
12.05 - Dragan Marić ulazi u zgradu Predsedništva
12.20 - Blokira se Ulica kralja Milana za saobraćaj
12.35 - Dolazi pregovarački tim
13.20 - Iz zgrade izlazi Jasmina Stojanov iz pres službe predsednika, koja potvrđuje da je u zgradi čovek s bombom
13.15 - Aleksandra Janković, poslanica NS, deli papire koje je Marić poslao na 11.000 adresa
13.25 - Pred zgradu Predsedništva došao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac u pratnji oficira
13.40 - Saobraćaj normalizovan
14.00 - U Pionirski park dolaze Marićevi prijatelji
14.30 - Boris Tadić je ušao u zgradu Predsedništva
15.30 - Ispred zgrade dolazi ekipa Hitne pomoći jer se bližio rok kada je Marić rekao da će se ubiti (16 časova)
16.55 - Mariću oduzimaju drugu bombu, ali se pregovori nastavljaju
18.00 - Uhapšeni Marić izveden iz Predsedništva

KAKO JE DRAGAN MARIĆ UŠAO U PREDSEDNIŠTVO
1. Dragan Marić, naoružan sa dve ručne bombe, došao do sporednog ulaza za građane i medije i pozvonio na vrata zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu.
2. Pripadnik obezbeđenja iz vojne policije ga pušta u zgradu kada je Marić naveo da ima „predstavku za predsednika”. (Kada mu je pripadnik obezbeđenja iz vojne policije kazao: „Izvolite, gospodine”, on je podigao papir i rekao da ima predstavku za predsednika Srbije.)
3. U trenutku kada su se vrata otvorila, obezbeđenje je videlo da Marić pored lista papira u ruci drži i dve bombe. Pripadnik vojne policije odmah mu je istrgao kašikaru iz ruke, ali je Marić ipak uspeo da izvadi osigurač iz druge bombe.
4. Obezbeđenje se tada povlači. Marić nije stigao ni do metal-detektora koji
se nalazi na tri metra od ulaznih vrata. Sa bombom odlazi levo od ulaza u zgradu Predsedništva.
5. Marić je odmah izolovan u novinarsku ovalnu sobu. Drži bombu u ruci. Pregovarački tim je u toj prostoriji vodio razgovor s Marićem.

„Blicu” se žalio što su mu isključili telefon
Dragan Marić je pre nekoliko meseci došao u redakciju „Blica” da se žali što mu je isključen fiksni telefon iako ga redovno plaća. On kaže da su mu u „Telekomu Srbija” rekli da je razlog uznemiravanje.
- Nekoliko meseci svakodnevno sam slao po nekoliko pisama faksom predsedniku Srbije, premijeru i ministru policije, jer to je bio jedini način da mi ponovo otvore firmu. To je bila moja kampanja, koju sam nazvao „faks kampanjom”. Nije u redu da mi zbog toga isključe telefon - pričao je tada Marić novinaru „Blica”.

Tadić: Odlični pregovarači
Boris Tadić, predsednik Srbije, izjavio je juče nakon događaja u zgradi Predsedništva da su specijalne jedinice policije i vojske, obezbeđenje predsednika i pregovarači odlično obavili svoj posao, tako da je problem sa bombašem rešen mirno i bez žrtava.

Imao firme u Hongkongu, Iranu...
Dragan Marić (47) ima dvoje dece, završio je osnovnu školu i gimnaziju u Valjevu, a studirao je Prirodno-matematički fakultet, odsek turizam. Osamdesetih godina je radio u Radio Valjevu, a 1983. godine je osnovao svoju privatnu firmu „Sito štampa”. Od 1984. godine je prvi u staroj Jugoslaviji počeo proizvodnju sira mocarela. Njegovi poslovi su zatim varirali od proizvodnje insekticida do proizvodnje malih šibica.
U Valjevu je bio poznat i po prodaji tehničke robe, a osnovao je i „Grand Inter Leasing Ltd.” 1989, jednu od prvih „joint-venture” firmi osnovanih u bivšoj Jugoslaviji. Devedesetih je počeo sa proizvodnjom betona, a radio je i sa izvozom malina. Imao je firme po Lihtenštajnu, Hongkongu, Teheranu, kao i mešovite firme sa desetinama najvećih državnih preduzeća: Fabrika cementa „Popovac”, „Jumko”, ŽTP „Beograd”, „Luka Bar”, „Beko”...Na svom sajtu je svojevremeno objavio da je imao ukupan promet od dve milijarde dolara.
Dakle, čovek koji je radio sve i svašta je 2004. godine 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije. Tokom 2007. javno je nudio bubreg na prodaju, a nedavno je pretio i da će se zapaliti.
(o) (o) (o)
Svaka moć u svijetu počinje kao moralna čvrstina.
Svaki poraz počinje kao moralno zakazivanje.

Phikret

Profesionalac

(10)

 • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

 • Poruku poslati

206

Petak, 22. Maj 2009

Citirano

Orginalno od Fotograf
Ubijanje Boga lopatom
prvoslav karanović
Evo informišite se još malo o ovom 'duhovnom' pravoslavnom centru!

http://www.sretenje.org/index.php?option…emid=69&lang=en

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

207

Subota, 23. Maj 2009

LDP: Stvara se opasna atmosfera povodom posete Cerića


Autor: Beta | 23.05.2009. - 16:14

Liberalno-demokratska partija (LDP) smatra opasnom atmosferu stvorenu povodom posete reis-ul-uleme Mustafe Cerića, a naročito saopštenje Ministarstva vera kojom se Cerić proglašava nepoželjnom osobom na teritoriji Srbije, saopštila je danas ta partija.

"Politika fabrikovanja neprijatelja i nepoželjnih stranaca nam je i tokom devedesetih i pre nekoliko meseci, u slučaju proterivanja ambasadora, nanela ogromnu štetu i svrstala ovu državu u red retkih zemalja koje i dalje govore jezikom i manirima nepoznatim modernom vremenu", navodi se u saopstenju LDP-a.
Ministarstvo vera saopštilo je juče da Cerić nije dobrodošao u Srbiji zbog izjave da su prava muslimana u Srbiji ugrožena, kao i zbog podrške secesiji Kosova i Metohije.
"Ulazak Ministarstva vera u ocenu ugroženosti bezbednosti Republike Srbije je prevazilaženje nadležnosti tog ministarstva, a to se odnosi i na nepostojanje prava tog organa uprave da bilo kojem licu zabranjuje dolazak u Srbiju ili da ga proglašava nepoželjnom osobom", navodi se u saopštenju LDP-a.
Ta partija smatra da stav Ministarstva vera može da nanese veliku štetu i unese napetost među vernicima, kao i da dodatno pogorša odnose Srbije i zemalja regiona.
"I dalje mislimo da se kvalitet života građana Sandžaka, pa ni ostvarivanje njihovih manjinskih prava, ne može meriti činjenicom da iz ovog dela Srbije dolaze dva ministra", navodi LDP.

http://www.blic.rs/politika.php?id=93904
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

rime

Zlatna sredina

(10)

 • »rime« je muško

Postovi: 485

Datum registracije: 22.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

208

Subota, 23. Maj 2009

Potreban srpsko-bošnjački dijalog

Saopštenje Ministarstva vera, povodom posete reis-ul uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića ne doprinosi smirivanju situacije, ocenio ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Neophodan srpsko-bošnjački dijalog, poručio Ljajić.
Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji i lider Sandžačke demokratske partije, ocenio je da "oštro intonirano saopštenje Ministarstva vera, povodom posete reis-ul uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića, ne doprinosi smirivanju situacije".

Ministar Ljajić najavio je da će njegova stranka pokrenuti inicijativu za početak "šireg srpsko-bošnjačkog dijaloga".

Ljajić je rekao da jučerašnje saopštenje Ministarstva vera može da doprinese, čak i pogoršanju odnosa dve države, iako se čini sve da se odnosi Beograda i Sarajeva što pre normalizuju.

Ministar je pozvao Ministarstvo vera da, umesto daljeg zaoštravanja odnosa i verbalnog sukobljavanja, nađe način da očuva jedinstvenu islamsku zajednicu, a kako je rekao, ukoliko u tom procesu ne može da pomogne onda ne treba ni da ga pogoršava.

"Ovako oštro intonirano saopštenje, koje se bavi više likom i delom Mustafe Cerića nego što se bavi suštinom nesporazuma, neće doprineti smirivanju situacije", rekao je Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike smatra i da je bilo daleko boljih načina da se odreaguje na prethodno, takođe, oštro izrečene Cerićeve izjave.

"Mi ćemo kao stranka pokrenuti inicijativu za početak šireg srpsko-bošnjačkog dijaloga jer uprkos svemu, ta dva naroda i nakon raspada Jugoslavije najviše dele iste teritorije", rekao je Ljajić.

Ministar smatra da posao političara nije da se mešaju u poslove verskih zajednica, ali da sa svoje strane oni, ipak, treba da učine sve da se odnosi Beograda i Sarajeva normalizuju i dodatno unapređuju.

Mešihat osudio saopštenje

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osuđuje jučerašnje saopštenje Ministarstva vera Srbije, u kome se navodi da reis-ul ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiju zbog pretnji koje je u više navrata izneo protiv naše zemlje.

Kako navodi mešihat optužbe su netačne i neosnovane i da im je cilj, kako se navodi, skretanje pažnje sa primedbi koje Islamska zajednica mesecima iznosi na ponašanje državnih organa prema muslimanima.

Mešihat tvrdi da je poznato da su sve aktivnosti, kao i poseta Sandžaku, planirane sa najplementijim namerama reis-ul uleme, od koristi za pripadnike Islamske zajednice i sve druge ljude.

Takvim načinom javnog komuniciranja, Ministarstva vera zapravo "potvrđuje slabost i nedostatak argumenata pred optužbama o jasno izraženoj diskriminaciji i kršenju prava muslimana", navedeno je u saopštenju.

Ovakva reakcija usledila je nakon jučerašnjeg saopštenja Ministarstvo vera Srbije u kome je navedeno da je "kontroverzni" reis-ul ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, tokom boravka u poseti Islamskoj zajednici u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, "uputio vrlo preteće i uvredljive poruke Srbiji".

U saopštenju ministarstva je navedeno da je ono primilo k znanju reči reis-ul uleme Cerića i "ozbiljno shvatilo pretnje koje je ovaj verski poglavar direktno i indirektno uputio Republici Srbiji i njenoj bezbednosti".

RoyDin

Učenik

(10)

 • »RoyDin« je muško

Postovi: 123

Datum registracije: 22.04.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

209

Nedjelja, 24. Maj 2009

ooooooooo

Pokušali da otmu pritvorenika iz zatvora u Novom Pazaru
Autor: T. M. S. | 24.05.2009. - 00:01

Dve maskirane osobe pokušale su juče da iz zatvorskog kruga u Novom Pazaru otmu, odnosno oslobode pritvorenika koji je bio u grupnoj šetnji.


Za sada nepoznati otmičari dovezli su se oko 10.30 sati crnim „golfom“ bez registarskih tablica i parkirali auto pored zatvorskog zida, u trenutku kada se desetak zatvorenika šetalo zatvorskim dvorištem. Dok je jedan od otmičara ostao za volanom, dvojica su sa fantomkama na glavi izvadili iz automobila merdevine i prislonili ih na zatvorski zid. Kada su se popeli na vrh, prebacili su u dvorište konopac. Njihovu „akciju“ stražari su uočili preko video nadzora i odmah reagovali. Sa puškama u rukama straža je krenula prema njima uz glasno upozorenje da će pucati. Otmičari su se vratili, ušli u auto i pobegli.
Za to vreme, zatvorska služba je pozvala policiju, koja je ubrzo došla i odmah započela potragu. Zatvorenici su iz šetnje vraćeni u sobe, a obaveštena je i Uprava za izvršenje zavodskih sankcija, koja je naredila da se straža brojno pojača, a spoljnje obezbeđenje naoruža automatskim puškama.
Kako saznajemo, policija ima informaciju koga su otmičari nameravali da izvuku iz zatvora.
Svaka moć u svijetu počinje kao moralna čvrstina.
Svaki poraz počinje kao moralno zakazivanje.

HANY

Učenik

(10)

 • »HANY« je žensko

Postovi: 157

Datum registracije: 22.04.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

210

Nedjelja, 24. Maj 2009

Privedene siledžije
Silovali maloletnicu

NOVI PAZAR - Ersan M. (19) i Selver M. (19) uhapšeni su i zadržani, zbog silovanja maloletne M. S. (12) iz Novog Pazara. Oni su osumnjičeni da su u avgustu prošle godine godine napastvovali maloletnicu, ali je krivično delo prijavljeno tek u maju zbog straha deteta.

BEZ KOMENTARA

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

211

Četvrtak, 28. Maj 2009

B92

Citirano

Beograd -- Specijalni sud bi u ponedeljak mogao da zamrzne imovinu Miloradu Ulemeku, koji bi u tom slučaju ostao bez vile u beogradskom naselju Cerak.

Odluka o vili Milorada Ulemeka će biti prva odluka suda po zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Za sada se ne zna čija je još imovina na udaru ovog zakona.

Kuća Milorada Ulemeka prva je imovina kriminalaca koja je predmet Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Ovu kuću sada koristi njegova žena, a prema navodima tužilaštva, Ulemek ju je kupio novcem od otmice Vuka Bajruševića.

Na prvom ročištu, 23. aprila, on je tvrdio da je vilu dobio od Jovice Stanišića, bivšeg šefa DB-a, ali to nije mogao da dokaže, što je po Zakonu o oduzimanju imovine dužan.

Sud mu je ipak izašao u susret i tražio ovaj dokument od BIA.

"Sud je prekinuo ročište kako bi se proverili njihovi navodi. Dokazi su stigli i u ponedeljak će se nastaviti ročište i očekuje se da će biti doneta i odluka", kaže portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

Nezvanično se saznaje da u arhivi BIA nije nađen dokument koji bi potkrepio Ulemekovu tvrdnju.

Imovina Milorada Ulemeka može biti samo privremeno oduzeta jer predmet “Zemunski klan”, u kome je i slučaj otimice Bajruševića, još nije pravosnažno okončan.

Pred Specijalnijm sudom ovo je za sada jedini postupak koji je pokrenut.

U Specijalnom tužilaštvu B92 nije mogao da dobije informaciju koje se još finansijske istrage vode i da li su na udaru, recimo, supruga i sin bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, Mira i Marko.

I ministarka pravde Snežana Malović ponavlja da su finansijske istrage tajna i da detalji ne smeju da se saopštavaju.

“Sama procedura ispitivanja je tajna. Kada sud donese odluku i ona će biti javna. Kako smo mogli da pročitamo u medijima, tužilac je rekao da neće neće biti nedodirljivih. Svaki postupak koji se procesuira pred Specijalnim tužilaštvom podložan je i ovom zakonu”, navodi ona.

Zna se da je sud i prema ranijem zakonu zamrzavao imovinu okrivljenih.

Tako neki od okrivljenih u takozvanoj “stečajnoj mafiji” već ne mogu da raspolažu svojom imovinom, podeća portparolka Specijalnog suda.

“To je sve po starom zakonu, tako da je stavljena zabrana Slobodanu Raduloviću na tekuće račune, dva stana i kuću, akcije. Zatim, Goranu Kljajeviću na tekuće račune i još neku imovinu. Ali to je sve po starom zakonu", podseća Kovačevićeva.

Koliko zakon o oduzimanju imovine kriminalcima može da koristi državi pokazuje primer italijanske regije Palermo.

Samo u toj regiji, gde živi oko milion stanovnika, za oko godinu dana, u državnu kasu se slilo dve i po miljarde evra od imovine zaplenjene od kriminalaca, i to pre svega od građevinske mafije.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

212

Utorak, 02. Juni 2009

Vecernje Novosti

Citirano

Ako se ostvare namere vladajuće koalicije, Srbija će od 2013. godine biti podeljena na sedam regiona. To su: Vojvodina, Beograd, Zapadna Srbija, Istočna Srbija, Centralna Srbija, Južna Srbija i Kosovo.
Tako piše u Strategiji prostornog razvoja u koju su "Novosti" imale uvid, a koja će biti osnova za regionalizaciju Srbije i ustavne promene. To je najavio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je, na sednici glavnog odbora svoje stranke, rekao da je taj dokument "politički program razvoja Srbije u narednih 11 godina".
Strategija, inače, predviđa prostorni razvoj Srbije u dve faze - prva od 2009. do 2013, i druga od 2013. do 2020. godine.
U strategiji se utvrđuju vizija,
ciljevi i koncepcija prostornog razvoja Srbije i njenih regionalnih celina u Ustavom utvrđenim granicama. Ciljevi stvaranja regiona su uravnotežen regionalni razvoj, veći stepen konkurentnosti, funkcionalna integrisanost u okruženje, održiva životna sredina...
Inače, prvi korak u regionalizaciji Srbije biće napravljen već u četvrtak kada bi Vlada trebalo da usvoji zakon o regionalnom razvoju.
Ovaj propis, koji je pripremilo Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, takođe, predviđa da Srbiju čini sedam "evroregiona" - Vojvodina, Beograd, zapadni, istočni, centralni, južni region i KiM. Svaki region imaće svoj centar, ali se Predlogom zakona ne precizira koji će to gradovi biti.
Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dejan Jovanović pojašnjava za "Novosti" da je isključivo reč o statističkoj decentralizaciji koja ni na koji način neće zadirati u državno uređenje:
- Verujem da politička podrška za usvajanje ovog zakona unutar vladajuće koalicije postoji, jer su ministri iz različitih stranaka već dali prozitivnu ocenu za ovaj propis - rekao nam je Jovanović. - Zakon je seme za buduće promene Ustava i za suštinsku decentralizaciju koja će verovatno predviđati i regione sa izabranim organima vlasti.

PRVA FAZA
Strategiju prostornog razvoja Srbije uradilo je Ministarstvo za prostorno planiranje i životnu sredinu. Ovaj dokument je samo prva faza u izradi Strategije prostornog planiranja i treba da posluži za javnu raspravu. Posle toga biće urađen konačan nacrt strategije prostornog razvoja. Inače, odluku o izradi Strategije prostornog planiranja donela je Vlada Srbije prošle godine.
@ef je dodao/la ovu sliku:
 • pol-Srbija-oblasti.jpg
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

reja

Učenik

(10)

 • »reja« je muško
 • »reja« je zabranjen

Postovi: 150

Datum registracije: 28.02.2009

 • Poruku poslati

213

Utorak, 02. Juni 2009

Koliko je realan taj plan govori i svrstavanje Kosova u jedan od regiona..

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

214

Srijeda, 03. Juni 2009

Istanbul, 1. jun 2009.

Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić učestvovao je danas na Ekonomskom samitu u Istanbulu koji je ove godine okupio predstavnike 138 zemalja iz čitavog sveta.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić imao je čast da nakon pozdravnog govora domaćina prvi predstavi privredne potencijale Srbije. On je u svom izlaganju, u prisustvu ministara zemalja sa svih kontinenata, govorio i o načinima da se pojača međunarodna trgovina radi ublažavanja svetske ekonomske krize.

Na Ekonomskom samitu u Istanbulu, koji se tradicionalno održava svake godine, za nas najvažniji događaj bio je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2010. godine po modelu asimetrične liberalizacije trgovine u korist srpske strane.

„Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom znači šansu za naše izvoznike i da će već od januara sledeće godine moći da izvoze robu bez carine u Tursku, na jedno veliko tržište od 75 miliona stanovnika. S druge strane, liberalizacija sa naše strane biće fazna do 2015. godine, tj. u tri etape. Prilikom pregovora sa turskom stranom, posebno smo zaštitili poljoprivredu, sektor tekstilne industrije i crnu i obojenu metalurgiju, tako da će tu biti zadržane više stope za uvoz tih proizvoda iz Turske, dok Srbija dobija mogućnost da odmah izvozi svoju robu bez carine za sve industrijske proizvode“, izjavio je nakon potpisivanja Sporazuma u Istanbulu potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić.

Ministar spoljne trgovine Turske Zafir Čalajan i potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić zajednički su ocenili da će primena Sporazuma o slobodnoj trgovini stvoriti uslove za značajnije povećanje ukupnog obima međusobne trgovinske razmene, posebno srpskog izvoza roba, i da će doprineti unapređenju investicionih ulaganja, odnosno veće angažovanje turskih investitora u srpsku privredu.

O mogućnostima investiranja u Srbiju, potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić razgovarao je na sastanku i sa članovima udruženja Deik koje okuplja predstavnike blizu 600 turskih kompanija. Sastanak je održan u organizaciji Privredne komore Turske.

http://www.merr.sr.gov.yu/aktivnosti/ves…id=534&lang=latMogućnosti saradnje Srbije i Albanije u turizmu

http://www.merr.sr.gov.yu/aktivnosti/ves…id=532&lang=lat

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

215

Petak, 05. Juni 2009

Evo jedne lepe najave. Nadam se samo da ce se ispuniti...

Citirano

Beograd -- Srbija, Makedonija i Crna Gora mogle bi do kraja godine da dobiju odobrenje za ukidanje viza, najavio je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro.

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova, Katarina Kresal, smatra da je potpuno realno da 1. januara u zonu Šengena bez viza putuju državljani zapadnobalkanskih zemalja koje ispune sve za to nužne uslove. Srbija, Makedonija i Crna Gora su, prema oceni potpredsednika Evropske komisije Žaka Baroa, spremne da se nađu na beloj šengenskoj listi.

Žak Baro je objasnio da je to verovatno moguće i ostvariti, ali da je uslov da se sa tim saglase i zemlje članice, jer se nalazi Komisije još podrobno proučavaju u evropskim prestonicama.

Baro je ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova obrazložio izveštaj o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU, koji je 18. maja Evropska komisija uputila vladama zemalja Unije.

Ministri nisu podrobnije raspravljali, niti donosili zaključke o tom izveštaju.

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da je potpuno realno da 1. januara 2010. godine u zonu Šengena EU bez viza putuju državljani zapadnobalkanskih zemalja koje ispune sve za to nužne uslove.

Istovremeno, komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Vašingtonu da u Uniji postoji zamor po pitanju procesa proširenja, ali da proširenje ne može postati "žrtveni jarac" finansijske krize.

Đelić: Snažan podsticaj Srbiji

Potpredsednik vlade Božidar Đelić Baroovu ovu Baroovu izjavu ocenjuje kao snažan podsticaj i veliko ohrabrenje.

Iako ta odluka zavisi od zemalja članica šengenskog prostora, Đelić je uveren da će uz podršku Evropske komisije Srbija stupiti na "beli šengen" do kraja 2009. godine.

"Izjava gospodina Baroa je veliki momenat u našoj borbi za ‘beli šengen’, jer radi se o potpredsedniku Komisije koji je zadužen za izradu izveštaja za zemlje članice”, kazao je Đelić.

“Činjenica da je rekao da i on očekuje, poput gospodina Olija Rena, da Srbija sa Crnom Gorom i Makedonijom dobije ‘beli šengen’ do kraja godine snažan je podsticaj našoj zemlji i veliko ohrabrenje”, kaže on.

“Naravno, kao što je i sam rekao, poslednju reč imaju zamlje članice šengenskog prostora i odluka tih zemalja očekuje se na jesen ove godine, ali sada sa podrškom cele Komisije, mislim da imamo veoma velike izglede da naš cilj bude dostignut u roku koji smo zacrtali”, zaključio je Đelić.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Postovi: 63

Datum registracije: 12.03.2008

Lokacija: vereinigte staaten von europa

 • Poruku poslati

216

Subota, 06. Juni 2009

Lovćenac: Pretučen odbornik
6. jun 2009. | 20:20 | Izvor: Beta
Lovćenac -- Odbornik Crnogorske partije u Skupštini opštine Mali Iđoš Milo Milojko brutalno je pretučen u Lovćencu, javila je podgorička televizija IN.

Potpredsednik Crnogorske partije Radoslav Pejović izjavio je da su Milojka brutalno pretukle" zasad nepoznate osobe i da se on sa teškim povredama nalazi na intenzivnoj bolničkoj nezi.Pejović je pozvao ministra unutrasnjih poslova Srbije Ivicu Dačića da preduzme sve kako bi se napadači na Milojka odmah otkrili.

Pejović je, takođe, saopštio da su nepoznate osobe pretile i predsedniku Crnogorske partije Nenadu Stevoviću da će biti proteran iz Srbije.

Prema njegovim rečima, pretnje Stevoviću su upućene odmah pošto je Lovćenac 20. maja posetio predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

U Lovnćencu živi veliki broj Crnogoraca kolonizovanih u to vojvođansko mesto posle Drugog svetskog rata.
feminismus existiert nur, um hässliche frauen in die gesellschaft zu integrieren

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

217

Ponedjeljak, 08. Juni 2009

01.06.2009 - Izvoz za Saudijsku Arabiju


Nakon 18 godina, Neobus je sklopio prvi izvozni posao. Proizvedena su i na isporuku čekaju vozila namenjena saudijskom transportnom preduzeću ALAA M. A. MAGHRABI TRADING EST. Vlasnik ovog preduzeća je istovremeno i većinski vlasnik Neobusa, gospodin Alaa Maghrabi Mohammedali.

Predmet izvoza su dva tipa autobusa namenjenih prevozu muslimanskih hodočasnika u Meku i Medinu. Iz luke Rijeka isploviće 27 vozila, 15 midibuseva tipa Neobus Mercury i 12 turističkih autobusa tipa Neobus Solle. Dok je Mercury luksuzno opremljeno vozilo dugo 8,5 metara, Solle je autobus dug 12 metara namenjen turističkom i međugradskom prevozu. Oba vozila su izgrađena na šasijama pribojskog FAP-a, a oplemenjena agregatima FAMOS-a iz Srpskog Sarajeva.

Naročito je interesantno što su vozila snabdevena klima uređajima pogonjenim separatnim motorima, kako bi se omogućilo nesmetano rashlađivanje putničkog prostora kada su vozila parkirana. Ovo je izuzetno značajno kada se znaju klimatski uslovi Saudijske Arabije u vreme hadžiluka, gde temperature prelaze i 50 stepeni Celzijusove skale. Iz istog razloga ugrađeni su i rezervoari sa pijaćom vodom kako bi se putovanje putnicima u ovim Neobusovim modelima učinilo što prijatnijim.

Posebna namena dotičnih vozila nameće još jednu specifičnost u njihovoj konstrukciji. Naime, Neobusovi stručnjaci su projektovali i ugradili u autobuse rezervoare sa tehničkom vodom namenjenom ritualnom pranju muslimanskih hodočasnika koje im nalažu pravila njihove vere.

Rukovodstvo Neobusa se nada da će ovo biti samo uvod u obimniji izvoz autobusa iz novosadske fabrike u zemlje arapskog sveta.

http://www.neobus.rs/srb/index.php

http://www.naslovi.net/izvor/beta/1186141

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=96150

scout

Učenik

(10)

 • »scout« je muško

Postovi: 109

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: Bg

 • Poruku poslati

218

Ponedjeljak, 08. Juni 2009

Treba dovesti u pitanje da li su Halal Agregati za Hadzije iz Srpskog Sarajeva? (a gde je to? jl to onaj grad sa ogromnom parkom?) he eh eh ehe he eh

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

219

Utorak, 23. Juni 2009

DRŽAVNA BEZBEDNOST I DALJE PREKO MEDIJA PAKUJE PRIČE I INFORMACIJE

Izvor: Borba, 23.06.2009; Strana: 3

IVAN KRIŠKA

Medijski linč pojedinaca je gotovo svakodnevna pojava u tabloidima, politički obračuni, u kojima se ne biraju sredstva, pretvaraju novine u bojno polje, u čemu nije teško prepoznati recidive ratnohuškačkog informisanja s kraja osamdesetih i tokom devedesetih godina

Katastrofalno stanje domaćih medija je pojačano globalnom finansijskom krizom, a kredibilitet novinarske profesije u Srbiji je na nuli. Medijski linč pojedinaca je gotovo svakodnevna pojava u tabloidima, politički obračuni, u kojima se ne biraju sredstva, pretvaraju novine u bojno polje, u čemu nije teško prepoznati recidive ratnohuš kačkog informisanja s kraja osamdesetih i tokom devedesetih godina.
Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće kaže za „Borbu“ da ta organizacija stalno ukazuje na haotično stanje medija u Srbiji.


„Svetska ekonomska kriza je drastično uticala na stanje medija u celom svetu, ne samo u Srbiji. NUNS ima obaveštenja da je u nekim redakcijama u Srbiji socioekonomski položaj novinara dostigao zabrinjavajuće nizak standard usled smanjenja plata. Istraživanja naše organizacije pokazuju da je zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih u medijima opalo interesovanje za ovu profesiju, a i roditelji sve manje vide novinarstvo kao buduć e zanimanje svog deteta“, navodi Nadežda Gaće i dodaje da je najveći problem domaćih medija to što su redakcije prisiljene da se bave nekim temama zbog kompromisa ili pritiska.


„U našem društvu postoji politič ki pragmatizam, ali nažalost, postoji i medijski pragmatizam, što će se dugoročno pokazati kao veoma loše. Uloga medija bi trebalo da bude kritička analiza naše stvarnosti, a ne licitacija tema koje se nekome sviđaju ili ne“, rekla je ona. Predsednica NUNS-a podseća da ta organizacija konstantno reaguje na tabloidizaciju medijskog prostora, ali kako navodi, urušavanje novinarske profesije se nastavlja.


„Imamo primera da se određenim ljudima ili strankama napakuju neproverene informacije, čime se izmišljaju afere koje nikad ne dobiju svoj epilog. Ovakvo javno urušavanje moralnog kredibiliteta ostavlja pogrešan utisak u javnosti da su svi lopovi. Ponekad se poturaju priče i putem službenika bivšeg DB-a koji su koristili ovakve metode u devedesetim godinama. Kazne za ovakvo lažno informisanje su simbolične i ne predstavljaju veliki problem za prave finansijere političkih tabloida“, ističe ona. Prema njenim rečima, na zapadu je dobro definisano šta je tabloid, dok je Srbija zemlja u kojoj postoje i politički tabloidi.


„Ako se na zapadu dokaže tužba za klevetu, to znači da će list koji je objavio tu neistinu platiti milionsku sumu za odštetu i dobro će razmisliti sledeći put pre objavljivanja dezinformacija. Svaka redakcija bi trebalo da ima svog advokata koji se bavi samo ovakvim stvarima. Ali, na zapadu postoji i osuda javnosti u takvim slučajevima, koja je ovde primetno odsutna“, objašnjava Nadežda Gaće. Ona smatra da je dobro što se najavljuje pokretanje postupaka protiv novinara koji su devedesetih širili ratnu propagandu.


„NUNS je i nastao zbog načina na koji su izveštavali državni mediji u Srbiji ratnih godina, što je zapravo krenulo još krajem osamdesetih godina prošlog veka. Mi punih 15 godina upozoravamo na posledice koje huškanje može da proizvede u javnosti, jer ukoliko želimo da budemo svesno društvo, onda moramo da znamo šta je činjeno u ime svih nas tih turbulentnih godina“, zaključ uje Nadežda Gaće. Novinarstvo Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće upozorava na srozani ugled novinarske profesije.

Antrfile:

Strah medija da neće preživeti krizu

Na svetski dan slobode medija, 3. maj, NUNS i UNS su zajednički saopštili da kriza u medijima ne znači samo lošiji materijalni položaj zaposlenih, već predstavlja pretnju demokratskom uređenju društva. Neuspele privatizaci je medija, strah od otpuštanja, rad na crno, slaba zaštita od fizičkih napada, doprinose da novinari sve manje istražuju i bore se za istinu, a da sve više podležu pritisku ekonomskih moćnika i pojedinih političara, navela su tada oba novinarska udruženja.


Kako je navedeno u saopštenju, na taj način javnost ne samo da je uskraćena za objektivne informacije nego se na perfidan način formira iskrivljena slika o problemima društva. NUNS i UNS ocenjuju da je svetska ekonomska kriza nekim vlasnicima medija poslužila kao izgovor za nepoštovanje profesionalnih i radnih prava zaposlenih i honoraraca. U saopštenju se navodi da ove dve organizacije traže us

postavljanje istinskog dijaloga poslodavaca i zaposlenih u medijima radi zaključivanja Kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike, brzo donošenje zakona o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji, kao i bolju krivičnopravnu zaštitu novinara. Svetski dan slobode medija 2009. godine hiljade novinara u Srbiji dočekuje sa sve više izvesnosti da njihovi mediji neće prebroditi krizu i da su posebno ugroženi mali privatni mediji koji se trude da poštuju standarde profesije, navedeno je u saopštenju.

Iz ove dve organizacije pozivaju sve kolege na odbranu profesije i solidarnost jer kako se navodi „samo solidarni i udruženi u odbrani temeljnih principa možemo preživeti na osiromašenom tržištu“. UNS i NUNS u saopštenju podsećaju da dok ne budu rasvetljena ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i okolnosti smrti Dade Vujasinović nema slobode medija i Srbije u društvu naprednih evropskih država.

Autor: IVAN KRIŠKA

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

220

Četvrtak, 25. Juni 2009

Министар Шијаковић примио делегацију Ирана

Thursday, 11 June 2009

Министар вера у Влади Србије проф. др Богољуб Шијаковић примио је данас делегацију Исламске Републике Иран. Тема разговора била је сарадња Ирана и Србије у области културе, утемељена на духовним аспектима исламске и православне верске традиције.


У делегацији Ирана били су Сајед Махди Сајед Хамуши, председник Исламске организације за развој и члан Високог савета за културну револуцију, Хабиболах Валиолахи Малекшах, отправник послова амбасаде Ирана у нашој земљи и Фарид Ефтехари, аташе за културу.

Сагласивши се са Саједом Хамушијем да нема истинске културе без вере, министар Шијаковић је рекао да народи који своју културу заснивају на вери лако могу међусобно да се разумеју. Прихвативши оцену гостију да су велике, а готово неискоришћене, могућности за сарадњу у области културе између Србије и Ирана, професор Богољуб Шијаковић је предложио и неколико тема за будућу културну сарадњу, говорећи о потреби и могућностима за размену студената теологије и боље међусобно упознавање два народа преко књига.

http://www.mv.sr.gov.yu/cir/index.php?op…d=243&Itemid=58

2 korisnika osim vas pregledava ovu temu.

2 Gostiju

Social bookmarks