Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

221

Četvrtak, 25. Juni 2009

Tadić nije daleko od projekta Velike Srbije


Stranka demokratske akcije (SDA) BiH ocijenila je da je jučerašnja posjeta predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića Banjaluci bila u funkciji podrške politici srpskih političkih stranaka iz Republike Srpske (RS), naglasivši da izjave srbijanskog predsjednika o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH nisu dosljedne njegovom ponašanju i izjavama koje je dao nakon održanih sastanaka sa čelnicima RS i tamošnjih političkih stranaka

Ova stranka smatra da je nedosljedno i to što se Tadić pozivao na poštivanje Dejtonskog sporazuma, uz osude odluke visokog predstavnika o poništavanju antidejtonskih i neustavnih zaključaka Narodne skupštine RS-a, upravo donesene u skladu sa Aneksom X Dejtonskog sporazuma.

"Pozivanje na poštivanje svakog dogovora konstitutivnih bh. naroda za Tadića važi samo na nivou države BiH, ali ne i na području entiteta RS u kojem su svi bh. narodi i ostali građani prema Ustavu također konstitutivni. Ispada da je, prema Tadićevim izjavama, u RS dopušteno preglasavanje Hrvata, Bošnjaka i ostalih i nametanje volje srpskog naroda", navodi se u današnjem saopštenju SDA BiH.

U ovoj stranci tvrde da je srbijanski predsjednik sastancima i razgovorima isključivo sa političkim predstavnicima srpskog naroda i srpskih političkih stranaka "jasno pokazao cilj i namjere svoga iznenadnog dolaska u Banjaluku", zbog čega "ovakve posjete nisu, niti mogu biti u svojstvu ispunjavanja međunarodne obaveze garanta Dejtonskog sporazuma, uspostave i razvijanja dobrosusjedskih odnosa između BiH i Srbije".

"Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zvaničnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković je Tadićevu posjetu shvatio kao ohrabrenje i podršku politici svoje i ostalih srpskih političkih stranaka. Zato je upravo jučer izjavio kako su poništeni antidejtonski i neustavni zaključci Narodne skupštine RS obaveza za njega i njegove kolege u državnim institucijama BiH, te da su već pokrenuli inicijative za njihovo provođenje", saopštila je Služba za odnose s javnošću SDA BiH.

Klasično nacionalističko miješanje u unutrašnje poslove BiH

Posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegov nastup u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocjenjuje kao klasično nacionalističko miješanje u unutrašnje poslove BiH, prenijela je Komšićeva glasnogovornica Irena Kljajić.

- Time je Tadić samo potvrdio da nije daleko odmakao od planova Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i projekta velike Srbije, navela je Kljajić Komšićevu poruku.

Član Predsjedništva Komšić dalje smatra da Tadićevo sazivanje "srpskih lidera" u Banjoj Luci, nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o poništenju zaključaka Narodne skupštine RS, govori u prilog ovoj tezi.

Srbija ima samo obaveze i nikakva prava spram BiH

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je danas izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića kojim je u Banjoj Luci, na teritoriji BiH, grubo narušio suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić ocjenjuje da je Tadić otišao tako daleko da tvrdi kako je "Srbija garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH" iako su te osnove potvrđene još 1992. godine.

"Taj suverenitet i teritorijalni integritet su, kao u slučaju svake druge države, garantovani Poveljom UN-a i drugim normama međunarodnog prava, koje Srbija u slučaju BiH kontinuirano krši - od agresije na našu zemlju do jučerašnjih izjava Borisa Tadića", ističe Silajdžić.

Silajdžić stoga naglašava da je Srbija samo jedna od potpisnica tog sporazuma, i to upravo zbog činjenice da je bila agresor na Bosnu i Hercegovinu između 1992. i 1995. godine.

Prema Dejtonskom sporazumu Srbija ima samo obaveze, ali nikakva prava naspram Bosne i Hercegovine, koja neprestano pokušava prisvojiti.

"Jedna od tih obaveza je i puno poštivanje Dejtonskog sporazuma, uključujući i ovlasti visokog predstavnika. Njegovo prisustvo i ovlasti su pitanja koja se tiču isključivo BiH i OHR-a, i ni u kom slučaju se ne tiču Srbije. Ovakva politika Srbije prema BiH nije nova – ona u većoj ili manjoj mjeri traje od 1992. godine. Ta politika je i ranije bila pogubna po Srbiju i bit će opet ukoliko se nastavi", zaključuje se u Siladžićevom reagiranju.


Izvor: ONASA/FENA
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

222

Subota, 27. Juni 2009

SDP uslovljava podršku zakonu o regionalnom razvoju

Potpredsednik Sandžačke demokratske partije Mujo Muković izjavio je danas da ta stranka neće podržati usvajanje Predloga zakona o regionalnom razvoju ukoliko sandžačke opštine ne budu u okviru istog budućeg statističkog regiona.

"Ukoliko ne dobijemo čvrste garancije vladajuće koalicije da će tim zakonom biti ispravljena nepravda po kojoj su Novi Pazar i Tutin pripadali Raškom, a Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj Zlatiborskom okrugu, poslanici SDP-a neće glasati za ovaj zakon", rekao je Muković na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je dodao da je najmanje važno da li će te opštine organizaciono pripadati regionu koji će se zvati Centralna ili Zapadna Srbija, ali da je važno da budu deo istog statističkog regiona zbog stvaranja polazne osnove za ravnomeran i ubrzan razvoj šešt sandžačkih opština.

"Baš zato ovu priliku ne treba propustiti, kako bi se u daljoj, da tako kažem, pravoj regionalizaciji Srbiji obezbedilo da imamo polazne osnove da sandžačke opštine budu deo jednog regiona", rekao je Muković.

Prema njegovim rečima, zakon predviđa formiranje i oblasti u okviru regiona sa najviše 800.000 stanovnika.

"Sedište te oblasti bi bilo u Novom Pazaru i ja otvoreno kažem da je to minimum ispod kojeg SDP neće ići, bez obzira na stavove ostalih članica vladajuće koalicije", rekao je Muković.

On je pozvao dvojicu poslanika Bošnjačke liste za evropski Sandžak, ali i poslanike i predsednike opština koji ne pripadaju sandžačkim strankama, da podrže inicijativu SDP-a.

Poslanik Bošnjačke liste Esad Džudžević pre desetak dana je već izneo stav da bi Sandžak trebalo da bude oblast u okviru jednog šireg regiona.

"Ključno pitanje, za koje naša dva ministra (Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin) treba da se izbore u Vladi Srbije, jeste da Sandžak bude oblast u okviru šireg regiona", rekao je tada Džudžević.

http://www.radiostoplus.com/index.php?op…d=3653&Itemid=2

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

223

Petak, 03. Juli 2009

Datum i vreme postavke:
02.07.2009.
Početna :: Hronika :: Sudsko veće umesto Alaha
Sudsko veće umesto Alaha
Novinar: , Fotoreporter:

BEOGRAD – Presuda grupi 15 novopazarskih vehabija optuženih za terorizam i nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva biće izrečena sutra pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu.

Grupa je uhapšena 16. marta 2007. godine, a suđenje je počelo 14. januara prošle godine. Optužnica ih tereti za planiranje napada na džamiju u Novom Pazaru i na policijsku stanicu u tom gradu, kao i za formiranje kampa za vojnu i terorističku obuku na planini Ninaji kod Novog Pazara. Uz to, optuženi su za planiranje ubistva muftije Muamera Zukorlića, kog su nazivali "teroristom i agentom CIA" koji je učestvovao "u montiranju procesa" protiv njih.

Zukorlić je pred sudom kazao kako je čuo da se priprema njegovo ubistvo, ali kako nije siguran je li to tačno.

Muftija se nije pridružio krivičnom gonjenju optuženih, rekavši da im je oprostio jer je u toku mesec ramazana, mesec praštanja i milosrđa.

Zamenik specijalnog tužioca zatražio je u završnoj reči osuđujuće presude, navodeći da je njihova krivica nesporno dokazana. Branioci insistiraju na oslobađajućim presudama, a 12 optuženih odreklo se odbrane svojih branilaca navodeći da ne priznaju sud i da njima može da sudi "samo Alah".

Presuda će biti izrečena u 14.30 u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.


,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

224

Subota, 04. Juli 2009

Albanci sa juga Srbije slede Sandžak

Večernje novosti 04.07.2009 06:57

Albanci sa juga Srbije slede Sandžak


Albanci sa juga Srbije tražiće da se u okviru južnog regiona oformi oblast u kojoj bi bile opštine Preševo, Medveđa, Bujanovac, Trgovište i Bosilegrad.


To je u petak "Novostima" saopštio jedini albanski poslanik u Narodnoj skupštini Riza Halimi, koji tvrdi da neće glasati za predloženi koncept regionalizacije.
- Taj predlog podrazumeva regione od 800.000 do 1,5 miliona stanovnika u kojima bi se utopile specifičnosti naše nacionalne zajednice - rekao nam je Halimi. - Zato ćemo insistirati na elastičnijoj decentralizaciji, što bi podrazumevalo posebnu oblast u koju bi ušle tri opštine Preševske doline. Za to nam, osim ključnih ekonomskih razloga, daju pravo naša kulturna, religijska i etnička autentičnost.


I Albanci su se, dakle, uključili u "geografiju ucena" koju je izazvalo iscrtavanje novog
regionalnog atlasa Srbije. No, kako tvrdi Halimi, njihovo nezadovoljstvo radom Vlade nije od juče.

- Od multietničke policije nema ništa, kao ni od integracije Albanaca u državne institucije. Albanski jezik nije službeni, niti nam je dozvoljena službena upotreba nacionalnih simbola - naveo je Halimi "grehe" Vlade, za koju kaže da nije ispunila obećanja data njegovom narodu.

Administrativni "virus", začet još živom idejom Mađara za teritorijalnom autonomijom na severu Bačke, a pojačan zahtevom Bošnjaka o jedinstvenom regionu, nastavlja "pandemiju" i političkih ucena manjinskih stranaka koju je proteklih meseci najviše širila SVM. Vladajućem bloku zbog toga preti pad "imuniteta", jer Bošnjačke partije, Mađari i Albanci u zbiru imaju 11 poslanika bez kojih nema većine.

Iako se činilo da bi početkom februara mogao da bukne još jedan "manjinski front", i to u Timočkoj Krajini, od toga neće biti ništa. Iz Bukurešta je tada stigla nota da se poprave prava Rumuna u istočnoj Srbiji, ali oni, kako tvrde, neće iznositi striktno političke zahteve.
Mada je njihova "specifična težina" manja, jer nemaju predstavnike u skupštini, i oni upozoravaju Vladu da je regionalizacija - otvaranje Pandorine kutije.

http://www.svevesti.com/?l=sr&a=142225

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

225

Subota, 04. Juli 2009

Presuda vehabijama

Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

226

Nedjelja, 05. Juli 2009

SDP i SDA nisu podržale Deklaraciju

Novi Pazar -- SDP i SDA, dve vodeće bošnjačke stranke, nisu podržale deklaraciju pod okriljem IzuS, jer smatraju da verska zajednica ne treba da se bavi političkim pitanjem.

Na skupu u Novom Pazaru koji je juče organizovan pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Srbiji i muftije Muamera Zukorlića, usvojena je Deklaracija kojom se izražava zabrinutost zbog političkog i ekonomskog položaja Bošnjaka, a od Vlade traži da, u razmatranju pitanja regionalnog razvoja, uvaži specifičnosti Sandžaka.

Posle razgovora koji je trajao oko osam sati, učesnici skupa u Novom Pazaru objavili su Deklaraciju u kojoj se skreće pažnja na ekonomsku diskriminaciju građana Sandžaka a od vlade u Beogradu traži program privrednog oporavka regiona. Deklaracijom se izražava i zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava muslimana u srbiji a traži se i ostavka ministra vera Bogoljuba Šijakovića, zbog izjava povodom poste poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i njegovih izjava.

Učesnici skupa - predstavnici islamske zajednice, nevladinih organizacija i manjih, lokalnih partija traže da se ne dozvoli rasparčavanje Sandžaka.

“Takoše je upućen zahtev fda buduća ustavna i zakonska rešenja imaju u vidu specifičnosti Sandžaka , te da ta rešenja uvaže te specifičnosti”, rekao je Muamer Zukorlić, muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Skupu u Novom Pazaru prisustvovali su i funkcioneri SDP-a, ali nisu podržali Deklaraciju jer zahtevi, kako kaže Munir Poturak, narodni poslanik, mogu da unesu zabunu i nove podele ali i da smetaju izabranim predstavnicima Bošnjaka koji se u državnim institucijama bore za interese svoje zajednice.

“Ovi problemi treba da se rešavaju u institucijama, na način na koji je to primereno i ovom trenutku i način na koji to odgovara stanovništvu koje živi ocde, i jednom i drugom. Mislim da u ovoj državi ima snage da se stvara jedna harmonija, i na ovom prostoru i drugde u Srbiji. Možda je previše oštar zahtev prema ministru Šijakoviću, ali mislim da je i ministar mogao drugačije da se odnosi prema dešavanjima u Sandžaku”, rekao je Munir Poturak, narodni poslanik SDP-a.

Deklaraciju ne podržavaju ni stranke okupljene oko SDA Sulejmana Ugljanina, čiji predstavnici nisu ni učestvovali na skupu. Esad Džudžević podseća da se o svim navedenim pitanjima već izjasnilo Bošnjačko nacionalno veće koje je, po Ustavu, ovlašćeno da se njima bavi. To, tvrdi nije posao Islamske zajednice.

„Moj kolega Poturak takođe nije potpisao tu deklaraciju iz sličnih razloga, i mislim da je to jedna dobra stvar, da Islamska zajednica u Srbiji se bavi svojim temama, yajedno sa Islamskom zajednicom Srbije, a da nama u parlamentu prepusti da se izborimo za što bolji položaj Bošnjaka, i u ekonomskom i u manjinskom smislu“, kaže Esad Džudžević, narodni poslanik Bošnjačke lista za evropski Sandžak.

Dve vodeće bošnjačke stranke SDP i SDA i njihovi partneri najavili su saradnju da će tražiti od Vlade garancije da će šest sandžačkih opština biti deo jednog regiona, odnosno da podrže Predlog zakona o regionalnom razvoju samo ako opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje budu u jednom regionu.

Izvor: B92

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

227

Nedjelja, 05. Juli 2009

Citirano

Orginalno od Salahoodin


„Moj kolega Poturak takođe nije potpisao tu deklaraciju iz sličnih razloga, i mislim da je to jedna dobra stvar, da Islamska zajednica u Srbiji se bavi svojim temama, yajedno sa Islamskom zajednicom Srbije, a da nama u parlamentu prepusti da se izborimo za što bolji položaj Bošnjaka, i u ekonomskom i u manjinskom smislu“, kaže Esad Džudžević, narodni poslanik Bošnjačke lista za evropski Sandžak.
E jadni mi ako se oni budu borili za nas bolji poloza o| . Vec su dokazali kako to rade. Munir Poturak i Esad Dzudzevic pre 15 dana govore jednu pricu, sada potpuno suprotnu.E ljudi, pa oni su svoju pricu promenili za manje od 15 dana!!! Hvala Allahu dz.s. sto su je uopste promenili, ali toliko licemertstvo xx(
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

228

Utorak, 07. Juli 2009

Palestinski predsednik u Beogradu

B92 Info Vesti Politika

Palestinski predsednik u Beogradu

7. jul 2009. | 10:34 -> 17:06 | Izvor: B92

Beograd -- Predsednici Srbije i Palestine ocenili da se problemi statusa Kosova i izraelsko-palestinski odnosi mogu rešiti samo uz poštovanje međunarodnog prava.

Palestinski predsednik Mahmud Abas došao je u zvaničnu posetu na proziv predsednika Srbije Borisa Tadića. Zbog slične borbe koju pred međunarodnim insistucijama palestinci vode oko svojih teriotrija a Srbija oko Kosova, Tadić i Abas su se složili da ta pitanja moraju da se reše mirnim putem uz poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti i međunarodnog prava.

S obzirom na to da se srpska diplomatija poslednjih godina sve više se okreće zemljama Islamske konferenicje i Arapske lige, palestinski lider očekuje da će jubilarni samit Nesvrstanih, na pedesetu godišnjicu osnivanja pokreta, biti održan 2011. u Beogradu.

Dolazak Mahmuda Abasa predstavlja prvu posetu palestinskog lidera još od 1989. godine kada je u Beogradu bio Jaser Arafat. Susret je prilika da se osveže tradicionalno dobri odnosi između Palestinaca i Srbije.

Mahmud Abas je posle razgovra sa Borisom Tadiće rekao da se nada da će Srbija nastaviti da podržava proces konstituisanja Palestine kao nezavisne države koja će biti u dobrosusedskim odnosima sa Izraelom.

"Mi tražimo način da probleme rešavamo na miran način uz poštovanje međunarodnog prava. Ne možemo da namećemo rešenja ali ni da prihvatimo nametnuta rešenja. Zato moramo da pregovaramo”, rekao je Abas.

“Računam na vas, predsedniče, da ćete nastaviti da pružate podršku naporima da kroz razgovor sa Izraelom dođemo do rešenja na Bliskom istoku, koje će dovesti do toga da Izrael i Palestina žive jedni pored drugih i da sarađuju kao susedi", poručio je palestinski predsednik.

Saglasan sa palestinskim liderom da se zamrznuti konflikti na bliskom istoku i balkanu ne mogu ne mogu rešavati nametnutim već samo rešenjima koja poštuju međunarodno pravo i UN, predsednik Tadiće se zahvalio Palestincima na principijelnom stavu u vezi sa Kosovom.

“Visoko cenimo stav Palestine da poštuje integritet i suverenitet Srbije. Kosovo nije versko već isključivo političko pitanje koje se trenutno razmatra pred Međunardonim sudom pravde”, naveo je Tadić.

Analitičari: Unapređivanje odnosa korisno

Milorad Jovanović, nekadašnji spoljnopolitički urednik Televizije Beograd, posetu Mahmuda Abasa vidi i u svetlu diplomatskog angažmana Srbije koja se poslednje dve godine u borbi oko Kosova okrenula upravo islamskim i arapskim zemljama.

Jovanović za B92 isitče da je upravo Islamska konferncija najznačajnija grupa zemalja koja odoleva pritiscima da prizna Kosovo.

“U diplomatskom rečniku se kaže glavno arapsko pitanje je palestinsko pitanje. Upravo Mahmud Abas će imati priliku da u Beogradu čuje sve naše stavove, a i mi njegove i u odnosu na islamske zemlje – grupu od 57 zemalja od kojih je Kosovo priznalo samo sedam”, podseća Jovanovič.

“Sada je za nas deliktatan trenutak da mi sa Palestinom ponovo uspostavimo čvršće, tešnje odnose, a da onda preko Palestine i sa arapskim i islamskim svetom”, smatra on.

Zato se očekuje i da Mahmud Abas, zauzvrat, u Beogradu razgovara i o aktivnijoj ulozi Srbije u borbi za palestnisko pitanje.

Osim o Bliskom istoku, razgovaralo se i o jačim ekonomskim vezama ali i mogućnosti da se palestinski studenati ponovo školuju u Srbiji.

Milorad Jovanović koji je do nedavno bio i ambasador u Tunisu, dva puta se upravo tamo susreo sa palestniskim liderom.

“Ima jedan podatak koji mi je Mahmud Abas rekao i koji govori upravo o tim našim vezama. Kazao mi je da je u bivšoj Jugoslaviji na fakultetima diplomiralo 25 hiljada Palestinaca. To su ljudi koji sada imaju između 50 i 55 godina, i zauzimaju vrlo značajne funckije ne samo u Palestini nego i širom sveta”, kaže Jovanović.

“Tako da Palestina za nas ima i tu dimenziju, te bivše povezansoti koja će nadam se sada ponovo da se obnovi”, očekuje on.

Dugogodišnji izveštač sa Bliskog istoka i novinar lista “Politika” Borivoje Erdeljan kaže za B92 da je unapređivanje odnosa u interesu i Srbije i Palestine.

“Ono što se od palestinskih izvora može čuti, Abas dolazi sa idejom da su Palestinci dosta činili i učinili za Srbiju u objašnjavanju pitanja Kosova među islamskim i arapskim zemljama, pa sad, pomalo za uzvrat, očekuje da Srbija bude nešto aktivnija u podršci raznim političkim pokušajima, koji pre svega zavise od onog bilateralnog izraelsko-palestinskog mogućeg dijaloga i dogovora”, ocenjuje Erdeljan.

Beograd je još od osnivanja pokreta Nesvrstanih, pre skoro 50 godina, razvijala vrlo bliske i prijateljske veze sa Palestinom. 1989. godina tadašnja Jugoslavija je bila među prvima koja ju je i zavnično priznala kao državu, manje od godinu dana nakon što je Jaser Arafat proglasio Državu Palestinu.

O poseti Abasa Beogradu i perspektivi srpsko-palestinskih odnosa, gostujući u Vestima TV B92, govorio je spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, što možete pogledati na našem Blip kanalu.

http://www.naslovi.net/tema/120758

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

229

Četvrtak, 09. Juli 2009

Objavljujemo zanimljivu anmalizu srbijanskih medija nakon proglašenja jedanaestog jula danom sjećanja na genocid u Srebrenici objavljenom na web portalu E-novine.Srpski mediji o Danu sećanja na Srebrenicu:
Neka drugi pamte (Petar Luković i Tomislav Marković)Štampano izdanje „Blica“ nije udostojilo svoje čitaoce vesti o odluci Evropskog parlamenta; ni fašistička „Pravda“ ni slova nije objavila o Danu sećanja na žrve u Srebrenici, možda zato što je pomenuti tabloid vidno potresen obeležavanjem devetogodišnjice smrti Željka Ražnatovića Arkana (čitava strana rezervisana za reportažu pod prigodnim naslovom „Cecine suze za Arkana“); raspamećeni „Kurir“ takođe nije bio zainteresovan za odluku Evropskog parlameta, dok je njegov novinski pobratim „Glas“ o Rezoluciji u Strazburu objavio ukupno sedam (7) redova iz agencijske vesti

Pripremili: Petar Luković & Tomislav Marković

Odluka Evropskog parlamenta u Strazburu da se 11. jul u Evropskoj uniji proglašava Danom sećanja na žrtve zločina u Srebrenici, srpskim medijima nije bila previše zanimljiva. „Večernje novosti“ su o ovom događaju, tek na šestoj strani, u rubrici „Društvo“ (!), objavile kratku ćiriličnu vest pod zagonetnim naslovom „11. jul dan sećanja u EU“, dok je na susednoj, sedmoj stani, opet u rubrici „Društvo“ mamutski dugačak tekst neskrivene poruke „Skrivan masakr nad Srbima“. Štampano izdanje „Blica“ nije udostojilo svoje čitaoce vesti o odluci Evropskog parlamenta; ni fašistička „Pravda“ ni slova nije objavila o Danu sećanja na žrve u Srebrenici, možda zato što je pomenuti tabloid vidno potresen obeležavanjem devetogodišnjice smrti Željka Ražnatovića Arkana (čitava strana rezervisana za reportažu pod prigodnim naslovom „Cecine suze za Arkana“); raspamećeni „Kurir“ takođe nije bio zainteresovan za odluku Evropskog parlameta, dok je njegov novinski pobratim „Glas“ o Rezoluciji u Strazburu objavio ukupno sedam (7) redova iz agencijske vesti.

Najveći prostor ovom događaju ustupila je „Politika“, čiji je izveštač razgovarao sa inicijatorom Rezolucije, slovenačkim poslanikom Jelkom Kacinom koji je tom prilikom, objašnjavajući da čitav Balkan pati zbog težine zločina u Srebrenici, rekao: „Sve dok se to ne raščisti biće tih stereotipa kolektivne odgovornosti i okrivljivanja druge strane za sve i svašta, pa sam odlučio da nema druge nego da obavimo tu civilizovanu raspravu koja mora rasteretiti celu tu situaciju. Sa ženama iz Srebrenice i Žepe koje su bile ovde pre dva meseca dogovorili smo se da pripremimo ovaj tekst. Verujem da je i Srbija spremna i voljna da u svojoj skupštini raspravlja i usvoji ovu rezoluciju”, objasnio je Kacin i dodao da smatra da Srebrenica kao simbol stradanja nevinih mora ući u udžbenike i kolektivnu svest Evrope.

„Politika“ je donela izjavu Doris Pak, koja je u ime evropskih narodnih partija usaglašavala tekst rezolucije sa ostalim političkim grupacijama EP: „Nismo verovali da je moguće da se u Evropi na kraju 20. veka dogodi takav zločin, ali dogodio se. Bila je to velika greška međunarodne zajednice, koja nije bila u stanju da spreči masakr, a Srebrenica je ostala simbol ratova na Balkanu. Ova rezolucija izražava osećanja poslanika EP prema tom tragičnom događaju. Ne verujem da rezolucija može doprineti hapšenju Mladića, ali može da pomogne procesu pomirenja u BiH, jer je to zaista nužno. Zemlja je podeljena po etničkim linijama, građani nemaju podjednak osećaj šta se dogodilo, a pomirenje je teško. Napominjem da ova rezolucija nije napravljena protiv Srba, ali kao Nemica mogu da razumem da Srbi osećaju krivicu zbog onoga što se desilo u Srebrenici. Nisu svi Srbi u BiH odgovorni za zločin, ali svi imaju zajedničku prošlost svoje nacije, kao što je i Nemci imaju. Rezolucija je posvećena sećanju na žrtve i garancija je da ih nećemo zaboraviti”.

Za „Politiku“ su izjave dali i neki domaći političari.

Miloš Aligrudić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije, rekao je neodređeno: „Svi zločini koji su se vršili tokom ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije su za svaku osudu. Svakako da se svih žrtava treba sećati. Jedino što može eventualno da izazove neku dilemu jeste to što forsiranjem jednog stravičnog zločina ispada kao da drugi nisu ni postojali, kao da se zločini prema drugim nacionalnostima nisu dešavali od strane nekog drugog“.

Sistem „I Guča i Exit“ besprekorno funkcioniše kod Demokratske stranke, čija je portparolka Jelena Trivan uravnotežila zločinačku problematiku na sledeći aligrudićevski način: „Naš stav je da se svi ratni zločini na svim stranama i prema svim žrtvama moraju kazniti i naravno moraju poštovati kao vid sećanja na nešto što se ne sme ponoviti. U tom smislu Srebrenica, ali i za Srbe verovatno „Oluja” ili neki drugi zločini, moraju na isti način biti tretirani, a počinioci u krivičnom smislu moraju da budu osuđeni u Haškom tribunalu i domaćem pravosuđu, ali i u istorijskom smislu. Želim da verujem da je ovo samo početak i da Srebrenica nije jedini zločin koji će naići na tu vrstu pažnje“.

Borislav Pelević, član Predsedništva Srpske napredne stranke, nekadašnji Arkanov saborac, bio je neobično tužan i ljut: „Ako se već ustanovljava neki dan posvećen žrtvama, treba da bude posvećen podjednako i muslimanskom i srpskom narodu. Međunarodne humanitarne organizacije nesporno su utvrdile da je u Srebrenici ubijeno 3.110 ljudi i da su oni, sa retkim izuzecima, bili muškarci-vojnici. Neki od onih koji se vode da su nestali kasnije su se pojavljivali na izbornim listama u Sarajevu i u Srebrenici, tako da se jasno vidi o kakvoj je manipulaciji reč. Niko ne govori da su pre Srebrenice snage Nasera Orića spalile 135 srpskih sela oko ovog grada i da je, prema podacima međunarodnih humanitarnih organizacija, ubijeno oko 3.500 Srba i to žena, dece i staraca... Prema tome, ako se ustanovljava neki dan za žrtve, treba da važi podjednako i za Srbe i za muslimane“.

Izjave Jelka Kacina i Doris Pak, podgrejane istorijskom analizom Arkanovog druga Pelevića – razjarile su čitaoce „Politike“, koji su iskoristili ovu jedinstvenu priliku da daju oduška svojoj političkoj opciji. Od stotinak komentara koliko smo zatekli u vreme pisanja ovog teksta (petak, četiri po podne), na prste jedne ruke se mogu izbrojati oni koji su imali kakvo-takvo razumevanje za odluku Evropskog parlamenta. Svi ostali su se potrudili da oštro demantuju naivnu Doris Pak, koja, nesrećnica, veruje „da Srbi osećaju krivicu zbog onoga što se desilo u Srebrenici“. Komentare prenosimo u originalnoj formi, bez gramatičkih i pravopisnih intervencija.

Tako jedan od čitalaca ugledne „Politike“ piše:

„Doris Pak nije u pravu kad povlaci paralelu izmedju Srbije I Nemacke. Nema ni paralele izmedju Srba i Nemaca! Nemci Slovenci Hrvati I Muslimani u bosni i Hercegovini treba da ustanu pa da izgovore Srbija! I nije cilj kazniti ratne zlocince! Cilj je spreciti ratne zlocine! Niko ne zivi doveka! Svi idemo pred casni sud! O zlocinci, kako cete pred boga? Smete li pogledati zrtvama u oci? Pitanje je postavljeno svima koji su znali a nisu sprecili! Kazna bez izuzetka stize svakoga! Samo spori su tockovi pravde ali od pravde niko ne moze uteci! Ni Amerikanci, ni Holandjani ni birokrate u ujedinjenim nacijama!“

Drugi čitalac dodaje:

„Jelko Kacin bi trebao da počisti svoj prag i da se seti likvidacije stotinu golobradih mladića u Sloveniji. Taj zločin je tim monstruozniji jer njemu nisu prethodili nikakvi zločini nad Slovencima. Ne čudi me da ovakva inicijativa potiče od naroda koji je sa oduševljenjem dočekao Hitlera u Mariboru. Nije im mirna savest za sva zla koja su počinili na Balkanu zastupajući nemačke interese.“

Treći je koncizan: „Evropskom licemerstvu i antisrpstvu nema mere!“

Četvrti je pedagoški nastrojen:

Nastavak

http://www.islamskazajednica.org/index.p…12&article=2638

Izvor: E-novine


Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

230

Ponedjeljak, 13. Juli 2009

B92 Info Vesti Politika

Tadić i Jeremić putuju u Egipat

13. jul 2009. | 17:17 | Izvor: Beta

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić učestvovaće na samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku.

Tadić će na Petnaestom samitu šefova država i vlada Pokreta nesvrstanih zemalja učestvovati u sredu i četvrtak.

Predsednik Srbije će na marginama skupa imati više bilateralnih susreta, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Iz kabineta ministra spoljnih poslova je saopšteno da Jeremić danas putuje u Šarme el Šeik, gde će imati bilateralne susrete sa šefovima diplomatija Egipta, Libana, Kuvajta, Maroka, Tajlanda, Kine, Katara, Ekvadora, Singapura, Čilea, Omana i Kenije.

Tema samita biće međunarodna solidarnost za mir i razvoj i trenutna globalna ekonomska i finansijska kriza

Alkoholizam izjeda Srbiju


http://www.blic.rs/drustvo.php?id=101349

PaZaRaC

Profesionalac

(26)

 • »PaZaRaC« je muško

Postovi: 1.291

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati
 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

232

Srijeda, 09. Septembar 2009

Otkazan razgovor o Raškoj
Beta pre 1 sat

NOVI PAZAR, 9. septembra 2009. (Beta) - Agencija za privatizaciju otkazala je za danas najavljen sastanak sa gradonačelnikom Novog Pazara Mirsadom Đerlekom, a Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je stečaj Tekstilnog kombinata Raška "neminovan i neopoziv".

Opštinska Regionalna televizija je prenela saopštenje Ministarstva ekonomije u kojem se navodi da se dugovanja Raške procenjuju na dve milijarde dinara i da se gradska uprava do 31. jula nije izjasnila o preuzimanju vlasništva, ali i dugova tog preduzeća.

Đelerek je ranije zatražio sastanak sa predstavnicima Agencije za privatizaciju, navodeći da je stečaj najgore rešenje za Rašku i da nadležni državni organi treba da pomognu tom preduzeću da nastavi proizvodnju.

On je za Regionalnu televiziju rekao da nikakav datum o preuzimanju Raške i njenih dugova nikada nije pominjan i da Ministarstvo ekonomije i Agencija za privatizaciju "pokušavaju da se operu pred građanima".

"Nije mi svejedno kome će pripasti 16 hektara zemljišta. Da li će to kupiti neki tajkun za 200.000 ili 500.000 evra ili će to ostati svojina grada, koju smo kandidovali za izgradnju industrijskog parka. Mi ovako dobijamo još 1.600 socijalnih slučajeva", rekao je Đerlek.

Radnici Raške, koja ne radi 10 godina, su u aprilu ove godine štrajkovali glađu, a štrajkač Zoran Bulatović je odsekao sebi deo malog prsta leve ruke, revoltiran, kako je rekao, nerazumevanjem vlasti za probleme radnika.

Posle burnog protesta, predstavnici radnika, lokalnih i republičkih vlasti dogovorili su se o povezivanju radnog staža, konverziji dugova te fabrike i podržavljenju firme.

(Beta, 09.09.2009)
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

SmokyP

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 236

Datum registracije: 16.02.2007

 • Poruku poslati

233

Srijeda, 09. Septembar 2009

Citirano

Orginalno od PaZaRaC
Konacno (o)

http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=114097


Prvi put da se covek obraduje sto je prekrko 30'u :D

Девизне дознаке наших људи сваке године су на нивоу око пет милијарди долара, односно 14 одсто укупнох бруто друштвеног производа БДП наше земље.

Nisam znao da smo ovako mocni :)

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

234

Četvrtak, 24. Septembar 2009četvrtak, 24. sep 2009, 08:15 -> 08:35
Mrtva beba u školskom internatu

U Domu učenika kostolačke Srednje tehničke škole "Nikola Tesla" u Kostolcu porodila se petnaestogodišnja učenica. Policajci su zatekli mrtvo novorođenče.

Petnaestogodišnja učenica porodila se u ponedeljak uveče u svojoj sobi u internatu kostolačke Srednje tehničke škole "Nikola Tesla". Na poziv radnika obezbeđenja Doma, služba Hitne pomoći iz Kostolca devojčicu je prebacila u požarevačku bolnicu.
Izjava doktora Srećka Bosića

Po rečima doktora Srećka Bosića, direktora Opšte bolnice u Požarevcu, devojčica je primljena u stanju šoka, reanimirana je i sada je u dobrom stanju.

Beba koju su policajci pronašli u njenoj sobi nije davala znake života. Devojčica koja se porodila nije iz požarevačkog kraja, a u internatu je boravila oko dve nedelje. U Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" nisu želeli da daju izjave dok traje istražni postupak.

Kako smo nezvanično saznali, učenica je imala lekarsko uverenje kojim joj je odobren upis u srednju školu. Požarevačka policija još se nije zvanično oglasila o ovom slučaju.

Rezultati obdukcije trebalo bi da razjasne da li je beba rođena mrtva ili je uzrok smrti nešto drugo.
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

235

Četvrtak, 24. Septembar 2009

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović najavio je da će od Ustavnog suda Srbije zatražiti zabranu Pokreta Obraz i Srpskog narodnog pokreta 1389.

Celu vest mozete procitati ovde.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

236

Utorak, 29. Septembar 2009

Umro Bris Taton

Povređeni francuski navijač Bris Taton (28 ) preminuo je danas u 1o časova Urgentnom centru. Taton je bio u stanju nepovratnog moždanog oštećenja, a neposredno pred smrt nastalo je naglo popuštanje svih funkcija vitalnog sistema, saopšteno je iz Kliničkog centra Srbije.

Tatonu je u petak, 18. septembra operisana grudna aorta, a sutradan je ponovo intervenisano zbog krvarenja i intervencija na mozgu, preneo je konzilijum lekara Kliničkog centra Srbije gde je povređeni navijač bio smešten.
MUP je ranije saopštio da su zbog sumnje da su pokušali da ubiju državljanina Francuske uhapšeni Stefan V. (21), Milan T. (19), Dragan T. (20), Jovan K. (19) svi iz Beograda, Bojan M. (19) iz Batajnice. Lisice su stavljene i osumnjičenima Branimiru Č. (22) i Vladanu S. (21) iz Nove Pazove, Milanu V. (19) iz Pančeva, Vladimiru B. (18 ) i Ivanu G. (27) iz Sremčice.
Navijači francuskog kluba su pretučeni pred početak utakmice između Partizana i Tuluza. U tuči su dvojica simpatizera Tuluza lakše povređena. Taton je najgore prošao, jer su ga huligani, naoružani bejzbol palicama, šipkama i bakljama, izdvojili iz grupe i počeli da ga tuku. Pokušao je da pobegne, i sa visine od šest metara, preko ograde pao na pločnik. Prilikom pada, ali i od silnih udaraca huligana, zadobio je prelom karlice, ozbiljne povrede aorte i glave.
Odmah posle napada na simpatizere Tuluza, reagovao je i državni vrh, izražavajući žaljenje ali i zahtevajući da se huligani uhapse i drastično kazne. I Ministarstvo spoljnih poslova Francuske takođe je zatražilo kažnjavanje osumnjičenih.

http://www.blic.rs/hronika.php?id=112988
Fotograf je dodao/la ovu sliku:
 • bris-v.jpg
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

 • »Sandzak Beg« je muško

Postovi: 135

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Afganistan

 • Poruku poslati

237

Utorak, 06. Oktobar 2009

RTS

Eksplozija bombe u Šapcu

Jedna osoba je poginula u eksploziji bombe podmetnute u džip u centru Šapca.

U eksploziji bombe podmetnute u džip, jedna osoba je poginula u centru Šapca, javlja agencija Beta. Prema nezvaničnim informacijama, u tom vozilu su se u trenutku eksplozije nalazile dve osobe od kojih je jedna D.R. (38) podlegla povredama u bolnici, dok se lekari bore za život druge osobe.
Automobil je eksplodirao u vožnji u centru Šapca, negde oko 20.30 kada se u tom delu grada nalazilo mnogo ljudi, ali niko od njih nije povređen.

Od siline detonacije popucala su stakla na obližnjim zgradama, a procenjuje se da je velika matrerijalna šteta. Vozilo je skoro potpuno uništeno.

Policija trenutno obavlja uviđaj, a taj deo Šapca je blokiran.

"...Allah ändert ja nicht, was mit einem Volk ist, bis sie ändern, was mit ihnen selbst ist..." (Koran: Sure 13, Vers 11)"

amigo

Učenik

(10)

 • »amigo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 25.07.2006

Lokacija: Sjenica-Pazar

 • Poruku poslati

238

Petak, 16. Oktobar 2009

zakon jednak za sve!!

Policija goni Tadića zbog ispijanja šampanjca Petak, 16. oktobar 2009. 16:30

Policijska uprava Beograd podnela je u petak, na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, gradskom sudiji za prekršaje zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv više osoba, među kojima je i predsednik Srbije Boris Tadić, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. (o) (o) (o)

Zahtev za pokretanja prekršajnog postupka podnet je protiv "Fudbalskog saveza Srbije, kao pravnog lica, i Tomislava Karadžića, kao odgovornog lica u pravnom licu, kao i protiv fizičkih lica Borisa Tadića iz Beograda, Tomislava Karadžića iz Subotice, Aleksandra Antića iz Beograda i Snežane Samardžić Marković iz Beograda", navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Pojedini beogradski mediji i opoziciona Nova Srbija ocenili su, nakon fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Rumunije, na kojoj je naš nacionalni tim obezbedio plasman na svetsko prvenstvo, da je više osoba u loži stadiona Crvene Zvezde, među kojima je bio i predsednik Tadić, prekršilo zakon nazdravljajući alkoholnim pićem zbog uspeha "orlova".

Predsednik Tadić je tim povodom izjavio da se zakoni odnose na sve građane Srbije i da će, ukoliko nadležni organi procene da je odgovoran, platiti kaznu.

"Nisam ja nešto pio toga dana, već sam se kucnuo čašom, ali ako sud nađe da je prekršen zakon, smatram svojom obavezom da platim kaznu", rekao je Tadić.

(Tanjug)

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

239

Četvrtak, 29. Oktobar 2009

Press

Citirano

Predstavnici televizije Pink izjasniće se na današnoj sednici Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) o emisiji "Trenutak istine" prikazanoj 7. oktobra, posle čega će Savet odlučiti o eventualnoj kazni

U tada emitovanom kvizu Trenutak istine učesnica J. M. je, između ostalog, izjavila da ju je otac seksualno zlostavljao od njene 11 godine i da je osetila olakšnje kada je ubijen. Postavljeno joj je i pitanje "da li je tokom zlostavljanja doživela orgazam".
Savet RRA je dva dana posle emisije koja je šokirala javnost naložio stručnim službama da pripreme detaljan izveštaj.
"Prema Zakonu o radiodifuziji, i emiter treba da se izjasni. Tek posle toga možemo odlučivati", kazao je agenciji Beta zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić.
Ukoliko RRA nađe da je prekršen zakon, emiteru može izreći opomenu, upozorenje i privremeno ili trajno oduzeti dozvolu.
Takođe, Agencija može pred nadležnim sudom da pokrene postupak protiv emitera ili odgovorne osobe emitera ako smatra da je prekršio zakon.
Savet će posle današnje sednice izdati saopštenje, rečeno je aganeciji Beta.
Posle emitovanja te emisije pojedini štampani mediji na naslovnim stranama objavili su fotografiju J. M. i delove njene ispovesti koja je šokirala javnost, a Ministarstvo kulture koje je zaduženo za sprovođenje Zakona o javnom informisanju nije obavestilo javnost o eventualnom pokretanju postupka.
Kako je Karadžić kazao Beti, RRA se neće izjašnjavati o eventualnom kršenju tog zakona ni za Pink.
Trenutak istine je licencirani šou ("The Moment Of Thruth" ShineReville), koji se proizvodi i emituje u još 23 zemlje, među kojima su SAD, Španija, Brazil, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija.
Na TV Pink emituje se od februara, a vodi ga Tanja Vojtehovski.


Bolesno. Neverovatno je na sta su mediji sve spremni da bi povecali gledanost i profit. A i to sta su sve ljudi spremni da gledaju.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Social bookmarks