Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Tufan

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 234

Datum registracije: 13.03.2008

Lokacija: tu sam

 • Poruku poslati

61

Ponedjeljak, 17. Mart 2008

U Mitrovici povređena tri policajca UNMIK-a i dva vojnika KFOR-a

Priština, 17 Mart 2008 (Kosovapress) Vreme 10:10

Nekoliko časova nakon što su pripadnici UNMIK-a preuzeli kontrolu nad Opštinskim i Okružnim sudom u Mitrovici, koje još od petka drže pod kontrolom srbi, dogodila se snažna ekspolozija kojom su prilikom povređeni tri policajaca UNMIK-a i dva vojnika KFOR-a, a najavljuje se da je situacija napeta.

“Tri policajaca UNMIK-a i dva vojnika KFOR-a su povređeni u ekspoloziji dok su ulazili u sudu, koji su okupirali srbi. Mislim da je ekspoloziju prouzrokovala ručna granata koja je bila aktivirana na dvorištu Suda”, rekao je Besim Hoti, potparol regionalne policije u Mitrovici.

Međutim, međunarodna uprava UNMIK-a obaveštava da su oko 5.30 u iznenadnoj akciji, pripadnici specijalne jedinice UNMIK policije jutros zaveli red i zakon u severnoj Mitrovici uspostavljajući kontrolu nad Sudom u koji su u petak nasilno ušli srbi.

“Od prvih izveštaja iz mesta događaja se saznaje da su nekoliko policajaca UNMIK-a i neki vojnici KFOR-a zadobili teške povrede tokom intervencije. Takođe, nekoliko vozila UNMIK-a i KFOR-a su izgoreli. Zajednička intervencija UNMIK-a i KFOR-a se još uvek odvija, a neke osobe su uhapšene”, saznaje se preko jednog izveštaja za medije iz uprave UNMIK-a.

Zamenik šefa UNMIK-a, Lari Rosin je podsetio sve zajednice Kosova da se uzdrže, da bi UNMIK nastavio da efektivno ispunjava svoj mandat na celoj teritoriji Kosova.

“Ja lično pozivam sve one koji reaguju na nasilan način prema preuzetoj akciji UNMIK-a i KFOR-a da poštuju zakon i red i da zaustave njihove aktivnosti”, rekao je zamenik šefa UNMIK-a, Lari Rosin.


http://www.kosovapress.com/ks/?cid=3,2,40970
SDA 1990

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

62

Utorak, 18. Mart 2008

18.03.2008 , NJUJORK
Izvor: BETA
Ban Ki-Mun izrazio žaljenje zbog nasilja na Kosovu
Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izrazio je žaljenje zbog jučerašnjih nasilnih napada na pripadnike UNMIK policije i Kfora u Kosovskoj Mitrovici.
Generalni sekretar je ponovio da će UNMIK nastaviti da sprovodi svoj mandat u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, saopšteno je večeras u sedištu UN u NJujorku.

Portparolka generalnog sekretara Mišel Montas saopštila je da je Ban Ki-Mun "pozvao sve zajednice na Kosovu na smirenost i uzdržanost i podvukao neophodnost konstruktivnog dijaloga kako bi se razrešila situacija".

Ban je "izrazio nadu da će se sve strane uzdržati od bilo kakvih akcija ili izjava koje bi mogle da podstaknu ili isprovociraju novo nasilje".

Kako se navodi u saopštenju UN, "nasilje u severnoj Kosovskoj Mitrovici dogodilo se u kontekstu akcije UNMIK-a i Kfora da ponovo uspostave kontrolu nad zgradom UNMIK-ovog suda, koji su nasilno zauzeli srpski demonstranti 14. marta".

Nasilje je, kako se dodaje, rezultiralo brojnim povređenima među policajcima UNMIK-a, pripadnicima Kfora i srpskim demonstrantima.

,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Tufan

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 234

Datum registracije: 13.03.2008

Lokacija: tu sam

 • Poruku poslati

63

Utorak, 18. Mart 2008

Ternopila Preminuo ukrajinski policajac

Priština, 18 Mart 2008 (Kosovapress) Vreme 09:47

Ukrajinski policajac, Ihor Kinal, (25) pripadnik UNMIK-a, preminuo je od posledica ranjavanja u sukobu sa srpskim demonstrantima u Mitrovici.
Policajac je preminuo u jednoj vojnoj bolnici nakon zadobijenih povreda juče tokom sukoba.
Nasilni srpski demonstranti su juče napali međunarodne mirotvorne snage sa kamenjem, ručnim granatama.
Tokom sukoba je povređeno 60 policajaca UNMIK-a i pripadnika KFOR-a a srpski mediji javljaju da je oko 70 srpskih demonstranata povređeno.
Ihor Kinal, je rođen u okolini Ternopila , na zapadu Ukrajine.

Ukrajinski kontigent na Kosovu ima 155 policajca i 182 vojnika.

http://www.kosovapress.com/ks/?cid=3,2,41053

Citirano

Orginalno od Jahja
Muslimani su mi licili na Spartance u bitci kod Termopila .
:D
SDA 1990

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

64

Srijeda, 19. Mart 2008

Na sajtu Henley mozete naci rang listu na kojoj su zemlje rangirane po broju zemalja koje bez pasosa mogu da posete drzavljani te zemlje. Srbija se nalazi na 64-tom mestu, sa 32 zemlje koje mozemo posetiti bez vize. U Evropi bez vize mozemo da putujemo u samo 6 zemalja: Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija, Belorusija i Andora. A u ostatku svijeta: Argentina, Bocvana, Bolivija, Čile, Ekvador, Fidži, Jermenija, Kuba, Zapadna Samoa, Zambija, Tunis, Trinidad i Tobago, Singapur, Sejšelska Ostrva i Peru.

Neka da je pasos Jugoslavije, tzv. crveni pasos bio najfalsifikovaniji pasos na svijetu, jer je bio i najcenjeniji. Jednom mom rodjaku su u Bugarskoj nudlili nekoliko hiljada dolara samo da im da pasos i da prijavi da ga je izgubio, ali on nije hteo :)
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

65

Srijeda, 19. Mart 2008

Stranke Albanaca izlaze na izbore

19. mart 2008. | 15:36

Četiri najveće partije Albanaca na jugu centralne Srbije pripremaju se za samostalni izlazak na predstojeće lokalne izbore.

Odluku o nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima, doneće danas ili sutra. Albanci s juga Srbije su redovno izlazili na parlamentarne izbore osim 2002. godine kada su ocenili da nisu mogli da preskoče cenzus od pet odsto. U biračkim spiskovima Bujanovca, Preševa i Medveđe upisano je oko 68.000 punoletnih Albanaca koji bi, procenjuje se, mogli izabrati dva ili tri poslanika.

Povratak Albanaca u srpske institucije sistema pozdravio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose je to ocenio kao "važan znak", navodeći da pokazuje da su se Albanci sa tog područja opredelili za Srbiju kao svoju državu.

U opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa politiku kreiraju četiri velike političke partije Albanaca.

Najstarija među njima je Partija za demokratsko delovanje (PDJ) sa sedištem u Preševu. Ona je osnovana 1990. godine i predstavlja jednu od najjačih političkih grupacija Albanaca u Srbiji. Njen lider je Riza Halimi koji je u prošlom sazivu parlamenta bio njihov jedini rpedstavnik.

U preševskom lokalnom parlamentu zastupljena je sa 12 odbornika i u opoziciji, dok je sa 13 odbornika u Bunanovcu na vlasti u koaliciji sa Pokretom za demokratski progres (PDP).

Nekoliko meseci kasnije iste godine u Preševu je osnovana Demokratska partija Albanaca (DPA), na čijem čelu je od 2003. godine Ragmi Mustafa, sadasnji predsednik opštine Presevo. U lokalnom parlamentu ta stranka je zastupljena sa 15 odbornika, i u koaliciji sa PDP-om ima većinu.

PDP je osnovana 2001. godine a njen osnivač i predsednik je Jonuz Musliju, aktuelni zamenik predsednika opštine Bujanovac.

Musliju je za vreme oružanih sukoba na tom području 2000. i 2001. godine bio politički komesar tzv. Oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđu i Bujanovac.

PDP je učestvuje u vlasti u opštinama Bujanovac i Preševo iako je u međuvremenu ostala bez nekoliko značajnih predstavnika.

U Preševu je svih pet odbornika koje predvodi Orhan Redžepi napustilo redove PDP-a, zadržavajući mandate i pripremajući se za registrovanje nove stranke - Nacionalne partije Albanaca.

Demokratska unija doline najmlađa je stranka registrovana na tom prostoru. Registrovana je 2003. godine, a njen lider i osnivač je Skender Destani.

B92 Info Vesti Izbori

"Srpska lista za Suboticu"

19. mart 2008. | 14:02 | Izvor: Beta


Subotica -- Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije formirale "Srpsku listu za Suboticu".

Na konferenciji za novinare na kojoj je i potpisan koalicioni sporazum ocenjeno je kako je formiranje srpske koalicije, logičan odgovor na formiranje "Mađarske koalcije" i bloka okupljenog oko Demokratske stranke.

"Došlo je do ukrupnjavanja političke scene i u lokalu i sazreo je trenutak da se i srpske stranke okupe u jednu koaliciju", rekao je predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije Bogdan Laban.

Predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke Gojko Radić je rekao da su stranke okupljene u koaliciji prevazišle sve nesuglasice iz prošlosti i da ih je okupilo zajedničko opredeljenje za zastupanje nacionalnog i državnog interesa.

"Na to nas je posebno naterala Demokratska stranka koja usisava sve nacionalne manjine. Srbi moraju znati da je glas za DS i glas za DSHV i Petra Kuntića u skupštini. Ako Srbi misle da ih Petar Kuntić može zastupati bolje nego mi onda neka glasaju za njih, ali ja pozivam da bez obzira šta misle o nama pojedinačno, Srbi daju glas srpskoj koaliciji", rekao je Radić.

Posle izbora će, kako je objasnio Radić, 60 posto odborničkih mandata pripasti Srpskoj radikalnoj stranci, a 40 posto će podeliti Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije.

Na konferenciji za novinare je saopšteno i da uz ove tri stranke koaliciju čine i Nova Srbija i neke nevladine organizacije

PROJEKTI U OBLASTI INFORMISANJA MANJINA

Izvor: Pregled, 19.03.2008; Strana: 5


Beograd


Ministarstvo kulture raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na jezicima manjina, i za tu namenu izdvojilo 26 miliona dinara, saopštilo je juče Udruženje novinara Srbije. Cilj konkursa je podrška ostvarivanju prava nacionalnih manjina i etničkih zajednica u informisanju na sopstvenom jeziku i negovanju sopstvene kulture i identiteta, a konkurs je otvoren do 11. aprila.


Predmet konkursa je sufinansiranje troškova proizvodnje u oblasti programskih sadržaja javnih glasila i internet izdanja, radija i televizije. Pravo učešća imaju osnivači i izdavači javnih glasila, pravna i fizička lica registrovana za produkciju televizijskog i radijskog programa. Za programe na romskom jeziku izdvojeno je 4,5 miliona dinara, za programe medija sa sedištem u Vojvodini 6,5 miliona, za programe medija sa sedištem u centralnoj Srbiji 11 miliona i za programe multikulturalnog i međukulturalnog saobraćaja četiri miliona dinara.


 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

66

Četvrtak, 20. Mart 2008

Hrvatska, Mađarska i Bugarska juče u orkestriranoj akciji
A od komšija-priznanje nezavisnosti Kosova

Tri vlade izdale zajedničko saopštenje, hrvatski vicepremijer, Srbin Slobodan Uzelac podneo ostavku, premijer Ivo Sanader nije prihvatio JEREMIĆ: Zemlja koja odluči da naruši suverenitet i integritet Srbije ne može da računa da će imati iste odnose kao i pre sa Srbijom

BEOGRAD - Kocka je bačena - Bugarska, Mađarska i Hrvatska priznale su juče „državu Kosovo“, one su prvi susedi Srbije koji su to učinili, čime odnosi u regionu više neće biti isti. Ne - nikako, ponovio je juče i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Za početak ambasadori Srbije u Sofiji, Budimpešti i Zagrebu biće povučeni na konsultacije, a naredni dani će pokazati na koje će grane dospeti političke, ekonomske i druge veze Srbije i zemalja čije su sudbine isprepletane, a brojni problemi i dalje nerešeni, posebno oni sa Hrvatskom.

,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

67

Ponedjeljak, 24. Mart 2008

Devet godina od NATO bombardovanja (VIDEO)
Ponedeljak, 24. mart 2008. 12:41

Intervencija NATO protiv bivše SR Jugoslavije, u kojoj je poginulo oko 3.500 ljudi i posle koje je uveden međunarodni protektorat nad Kosovom i Metohijom, a pokrajina pre nešto više od mesec dana samoproglašena kao nezavisna država, počela je pre tačno devet godina.

Tog 24. marta 1999. godine, bez odluke Saveta bezbednosti UN, počeli su vazdušni napadi NATO snaga koji su trajali skoro tri meseca i u kojima su uništavani ne samo vojni ciljevi, već i energetska postrojenja, mostovi, gusto naseljene četvrti gradova, vozovi, civilni konvoji...

Iako su pre toga svi pregovori međunarodne zajednice i tadašnjeg jugoslovenskog vrha o pitanju Kosova i Metohije propali, malo ko je verovao da će napad zaista uslediti.
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

68

Ponedjeljak, 31. Mart 2008

29.03.2008 , BEOGRAD
Izvor: PRESS
ŠEŠELJ PREDLAŽE KOŠTUNICU ZA PREDSEDNIKA NOVE VLADE?!
Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj najozbiljnije razmišlja da posle izbora 11. maja podrži Vojislava Koštunicu kao mandatara za sastav nove vlade, saznaje Press u krugovima veoma bliskim Šešelju.

VOJA I VOJA... Koštunica i Šešelj

Kako tvrde naši izvori, Šešelj je o ovoj svojoj ideji već obavestio Tomislava Nikolića, koji, međutim, nije nimalo oduševljen mogućnošću da premijersko mesto prepusti Koštunici.

- Šešelj je veoma zadovoljan načinom i odlučnošću kojom sadašnji premijer brani Kosovo i Metohiju. Kao jednu od mogućnosti za formiranje nove vlade on najozbiljnije razmatra podršku Koštunici. Prema toj ideji, sva ključna ministarska mesta u novoj vladi, od policije i vojske do finansija i ekonomije, kontrolisali bi radikali, a Koštunica bi kao premijer nastavio borbu za Kosovo - objašnjava izvor Pressa. Prema njegovim rečima, zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić razočaran je ovom Šešeljevom idejom i bliskim prijateljima je već rekao da će u tom slučaju najverovatnije napustiti politiku i „otići na selo da peče rakiju"!?!

- Nikolić smatra da bi prepuštanje premijerskog mesta Koštunici bilo jako loše prihvaćeno u radikalskom biračkom telu. Ipak, ako Šešelj posle izbora bude insistirao na svom predlogu, Toma će to najverovatnije prihvatiti. Shvatiće i on da je to jako dobro rešenje... - kaže sagovornik Pressa.

Niko zvanično juče nije hteo detaljnije da komentariše naša saznanja. U vrhu SRS-a tvrde da prvi put čuju za sve ovo. Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović reka nam jeo da je šansa da Koštunica bude premijer u vladi SRS-a „ravna naučnoj fantastici". Ipak, Pressu je u samom vrhu SRS-a potvrđeno da „Šešelj zaista ozbiljno razmišljanja da podrži Koštunicu".
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

69

Srijeda, 02. April 2008


B92 Info Komentari Izbori


Tirana: Albanci da glasaju

1. april 2008.

Broj komentara: 2

Pošaljite komentar


Predsednik i ministar inostranih poslova Albanije poručili da Albanci sa juga Srbije obavezno izađu da glasaju 11. maja.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDJ) Halimi koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije potvrdio je da su se delegacije Srbije i Albanije tokom posete u Tirani složile da je izlazak na izbore jedini način da Albanci na legitiman način rešavaju svoje decenijama nagomilane porobleme.

Četvoročlana delegacija Albanaca sa juga Srbije koju je poredvodio Halimi danas se vratila iz posete Tirani tokom koje ih je primio predsednik Albanije Sali Beriša, a potom i ministar inostranih poslova Ljuljzim Baši.

Halimi je kazao da je ta delegacija u Tirani boravila da bi izrazila saučešće povodom tragedije koja se dogodila u skladištu oružja nedaleko od Tirane, kao i da bi se razgovaralo o položaju albanske manjine u Srbiji povodom predstojećih izbora.

U delegaciji Albanaca u Tirani su, pored Rize Halimija, boravili predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa kao i visoki funkcioneri Pokreta za demokratski progres (PDP) i Nacionalnog pokreta Albanaca (NPA) Adnan Salihu i Merdžan Memiši.

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=291957#hrono

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

70

Petak, 04. April 2008

Rasim Ljajić, predsednik srpskog Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je da je svojevrstan pravni i politički skandal oslobađajuća presuda koju je Haški tribunal izrekao bivšem premijeru Kosova i jednom od komandanata OVK Ramušu Haradinaju.
"Ova presuda zaslužuje posebnu pažnju, jer se radi o svojevrsnom pravnom i političkom skandalu", rekao je on, i dodao:
"Presuda kojom je Tribunal oslobodio Haradinaja od optužbi za zločine protiv čovečnosti, i kršenje zakona i običaja ratovanja na KiM 1998, vrhunac je u nizu loših poteza i odluka Tribunala. Takva presuda će dodatno loše uticati na ionako lošu percepciju koju Tribunal ima u domaćoj javnosti.”

Ljajić je istakao da je spisak odgovornih za takvu nedoslednost i nepravdu prilično dug i dodao da je pre svih najodgovorniji bivši šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen.
”Petersen nije učinio ništa da zaštiti svedoke i sarađuje sa Tribunalom, o čemu je govorila i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte”, naveo je on i dodao:
”Odgovornost za nedoslednost i nepravdu leži i na pretresnom veću Haškog suda koje je popustilo pod pritiscima koja je vršio Petersen zahtevajući da Haradinaj bude pušten na uslovnu slobodu.”

Prema njegovim rečima, “puštanje Haradinaja na uslovnu slobodu i njegovo učešće, kao haškog optuženika, na izborima i u političkoj kampanji na Kosovu i Metohiji predstavlja presedan.”
On je istakao da deo odgovornosti za oslobađajući presudu Haradinaju leži i na haškom tužilaštvu, koje je više govorilo da se u tom predmetu suočava sa problemima, a da pri tome nije izvršilo dodatni pritisak na UNMIK.

"Umesto da obezbeđuje dokaze, bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte prikupljala je interesantan materijal za svoju knjigu", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.
On je podsetio da su zbog navodne nesaradnje sa Haškim tribunalom pregovori Srbije sa Evropskom unijom bili prekinuti na 13 meseci, te je ocenio da odgovornost jednim delom leži i na međunarodnoj zajednici.

"Niko se nije obazirao na zastrašivanja i pritiske koji su vršeni na svedoke. Devet svedoka, od čega su trojica bili u programu zaštite, ubijeno je. Niko iz međunarodne zajednice jednu reč o tome nije rekao", naglasio je Ljajić.
Izvor: beta, tanjug

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

71

Petak, 04. April 2008

Конференција за штампу Штампај Е-пошта


Tuesday, 01 April 2008


Министар вера Радомир Наумов одржао је данас у Влади Републике Србие конференцију за штампу.

Поред министра Наумова на конференцији су говорили и проф. др Милан Брдар, државни секретар, и проф. др Љубивоје Стојановић, саветник у министарству вера.Конференција за штампу је одржана по следећем програму.

Програм Унапређивање верског образовања у 2008. години

На основу Закона о црквама и верским заједницама у периоду од 2008-2010. године Влада ће са црквама и верским заједницама сарађивати на остваривању следећих програма:
1. Унапређивање верског образовања
2. Побољшање материјалног положаја свештеномонаштва и верских службеника
3. Заштита верског културног и националног идентитета
4. Унапређење верске културе, верских слобода и толеранције
5. Унапређивање општег стандарда-изградња обнова и одржавање храмова и верских објеката

Влада Србије је у овој години за програм Унапређивање верског образовања у 2008. години издвојила средства у висини од 215 милиона динара, што износи повећање од 12 милиона РСД у односу на 2007. годину.

У 2008. години у оквиру програма „Верско образовање“ биће додељене дотације средњим верским школама на територији Србије (7 верских школа), богословијама СПЦ ван Србије (3 школе) и стипендије студентима високих верских школа.

Кроз програм „Верско образовање“ реализују се следећи пројекти:

1. Средње верско образовање

До 1945. године средње верске школе биле су у саставу државног система образовања, па самим тим и под стручно-педагошким и административним старањем и надзором надлежног државног органа. Од 1945. године до данас средње верске школе су искључене из јавног система образовања, а њихово оснивање, финансирање, организација, програмски садржаји и кадровска структура у потпуности су прешли у надлежност цркава и верских заједница. Искључивање средњих верских школа из јавног система образовања проузроковало је низ негативних последица, од којих неке нису отклоњене ни до данас.

Програмски садржаји и професорски кадар средњих верских школа такође су прилагођавани материјалним могућностима цркава и верских заједница, што је понекад смањивало квалитет образовања. Искључиво са материјалних разлога, смањиван је број општеобразовних предмета, као и број часова из тих предмета, тако да су средње верске школе, које су некад имале ранг специјализованих верских, класичних, гимназија, биле сведене на уско стручно односно конфесионално образовање и васпитање.

Због лошег материјалног и финансијског потенцијала оснивача, односно цркава и верских заједница, средње верске школе су деценијама заостајале у материјално-техничкој опремљености учионица, кабинета и библиотека, као и у набавци модерних наставних учила. Иако се у последњих 10 година стање у овој сфери побољшало, средње верске школе и даље имају потребу да се више улаже у њихово опремање, посебно за набавку компјутера, опремање мултимедијалних учионица, иконописачких радионица и за заштиту и обогаћивање библиотечког фонда.

Због свега овога држава је увидела потребу да заједно са црквом побољша стање у овој области кроз пројекат Средњошколско образовање. Циљ овог пројекта је да се у наредном периоду верско образовање интегрише у општи образовни систем. У том периоду средње верске школе у Србији ће у сарадњи са надлежним министарствима модернизовати наставне процесе и наставне програме, програме општеобразовних предмета ће усагласити са гимназијским програмима, већина професора ће бити магистри или доктори наука, побољшаће се материјално техничка опремљеност школа и интерната. Кад се ове мере спроведу средње верске школе ће у систему средњошколског образовања стећи статус уникатних школа интернатског типа од националног значаја.

У 2007. години материјална помоћ за унапређење средњег верског образовања додељена је у висини од 145 милиона РСД.
За 2008. годину уговорена је редовна материјална помоћ следећим средњим верским школама у висини од 150 милиона РСД:


Школа


Број ученика


Број професора и помоћног особља

Бискупијска класична гимназија ''Paulinum'', Суботица 50 22+3

Богословија Св. Саве, Београд 115 14+16

Богословија Св. Арсенија Сремца, Сремски Карловци 121 14+19

Богословија Св. Јована Златоустог, Крагујевац 82 14+16

Богословија Св. Кирила и Методија, Ниш 105 9+15

Богословија Св. Петра Цетињског, Цетиње 73 15+16

Богословија Св. Петра Дабробосанског, Фоча 101 14+30

Богословија Св. Три Јерарха, Крка 42 12+10

Београдскa исламскa средња медреса, Београд 42 36+19

Гази Иса-бегова медреса, Нови Пазар 309 54+33

УКУПНО 1040 204+177

2. Високо теолошко образовање

Високо теолошко образовање у Србији одвијало се у сличним условима као и средњошколско школовање. Православни богословски факултет, који је био један од оснивача Београдског универзитета 1905. године, искључен је из састава Универзитета 1952. године, па је од тада до враћања у чланство Београдског универзитета 2004. године, био финансиран искључиво од Цркве. Због материјалних тешкоћа у којима је била Црква, број уписаних и дипломираних студената био је знатно мањи од стварних потреба Цркве и друштва. На факултете су се уписивали углавном матуранти средњих верских школа, док су остали средњошколци били демотивисани за студије теологије. Студенти теологије, исто као и ђаци, били су идеолошки и социјално дискриминисани, тако да нису имали право да користе повластице које су део студентског стандарда, нити су имали приступ државним стипендијама. Овакав третман теолошког образовања проузроковао је дефицит високо образованих теолога.

У 2007. години Министарство вера је за високо теолошко образовање издвојило 64 милиона РСД за стипендије студената и унапређење услова студирања.

У 2008. години склопљени су уговори о стипендирању студената теологије свих традиционалних конфесија (сразмерно броју припадника), у земљи и иностранству, на основним, специјалистичким и докторским студијама. Стипендије Министарства вера могу да користе студенти са просечном оценом изнад осам и одређен број студената који ће се вратити да службују у нерезвијеним, пограничним и угроженим регионима.
За ову намену у 2008. години издвојена су средства у висини од 52 милиона динара за 800 стипендија студената високих верских школа.

У оквиру овог пројекта подржаће се у 2008. години научно-истраживачки пројекти у области теолошких наука (посебно мултидисциплинарни пројекат Историја српске философско-теолошке мисли и превођење и издавање појединачних или сабраних дела српских теолога који су објављивали дела на страним језицима), научно-истраживачки пројекти и повремене дотације намењене унапређењу високог теолошког образовања.

За ове активности предвиђено је 20 милиона РСД.

Ове средства ће у 2008. години користити:

* Православни богословски факултет, Београд
* Академија за уметност и консервацију СПЦ, Београд
* Теолошко-катехетски институт, Суботица
* Факултет исламских наука, Нови Пазар

3. Верска настава у основним и средњим школама

Министарство вера се бави, у сарадњи са Министарством просвете, праћењем и унапређивањем верске наставе (планови, програми, уџбеници, лектира...), питањима места и улоге овог предмета у образовном систему, као и радно-правним статусом вероучитеља и њиховим стручним усавршавањем.

- Више од једне половине ученика определило се за верску наставу (око 55%), што износи око 500.000 ученика.

Бројно стање вероучитеља

Укупно: 2196 вероучитеља - 1551 вероучитеља и 645 вероучитељица
– СПЦ (1786),

– Католичка црква (243),

– Исламска заједница (132),

– Словачка евангеличка црква а.в. (19),

– Реформатска хришћанска црква (10),

– Евангеличка црква у Србији – Војводини (5),

– Јеврејска заједница (1).


http://www.mv.sr.gov.yu/cir/index.php?op…d=190&Itemid=58

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

72

Ponedjeljak, 07. April 2008

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da neće dozvoliti da se "u ovoj kampanji zloupotrebljava nesreća našeg naroda na Kosovu".

On je rekao da lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić "užasan osećaj nepravde koriste kako bi opstali i oni i njihova politika koja je jedina odgovorna za sve što se desilo".
"Ta politika je otvorila vrata zločinima i na jednoj i na drugoj i na trećoj strani", izjavio je Jovanović na predizbornoj tribini LDP-a u Leskovcu.
Jovanović izjavio je da je strašno ponašanje države Srbije prema ratnim veteranima koji u Leskovcu štrajkuju glađu tražeći isplatu dnevnica za učešće u ratu na Kosovu 1999. godine.

Jovanović je rekao da je sa tridesetak veterana razgovarao kao sa ljudima koje je država slala u "besmisleni rat", a sada ih ponižava time što ne želi da im isplati dnevnice.
"Nisu oni išli tamo zato što nisu imali šta da rade, već zato što ih je država slala i ponudili su joj jedino što imaju", svoje živote, izjavio je Jovanović.
On je rekao da je "strašna" oslobađajuća presuda bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu.
"Presuda je licemerna i nemoralna, svi oni znaju da je Haradinaj zločinac i to će vam reći. Ali, isto tako će reći da su sudili na osnovu dokaza. A dokaza nema, jer su svedoci zastrašeni ili ubijeni", izjavio je Jovanović.


Izvor: blic online
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Tufan

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 234

Datum registracije: 13.03.2008

Lokacija: tu sam

 • Poruku poslati

73

Srijeda, 09. April 2008

Skupština usvojila Ustav Republike Kosova

Priština, 9 April 2008 (Kosovapress) Vreme 10:46

Poslanici Skupštine Republike Kosova u sredu su jednoglasno usvojili Ustav Republike Kosova. Nacrt Ustava je predstavljen od strane predsednika ustavne komisije, Hajredin Kućija.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu je izjavio da današnji dan označava poseban trenutak u dovršavanju stvaranja države Kosovo, a ovaj Ustav garantuje prava za sve građane Kosova.

Sejdiu je takođe rekao da sa usvajanjem ovog Ustava će se otvoriti nove mogućnosti za spoljne investicije na Kosovu.

Premijer Kosova, Hašim Thači je izjavio da naš Ustav nije imitacija drugih načina vladavine, ali je sama evoluacija naših načina, koji će zbližiti našu zemlju i naš narod, jer štiti prava svih građana, bez razlika.

Na svečanoj sednici je bilo prisutno 107 poslanika.

www.kosovapress.com
SDA 1990

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

74

Ponedjeljak, 14. April 2008

Verske škole u obrazovnom sistemu


B92 Info Vesti Društvo

Verske škole u obrazovnom sistemu

13. april 2008. | 13:37 | Izvor: Tanjug

Jagodina -- Ministar vera Radomir Naumov izjavio je da Ministarstvo nastoji da do kraja godine bar dve verske srednje škole uključi u opšti javni sistem obrazovanja Srbije.

Te škole treba da budu akreditovane, da imaju nastavne programe, licencirane profesore, rekao je Naumov i objasnio da se to ne odnosi samo na škole pravoslavne, već i svih drugih veroispovesti. "Teološki fakultet SPC je uključen u Beogradski univerzitet 2005. godine i tedencija je da se i srednje verske škole afirmišu da budu elitne", rekao je Naumov.

"Hoćemo da verske gimnazije ne školuju samo kadrove za čista teološka usmerenja, već da imaju opšte obrazovni karakter da se učenici koji ih završe mogu upisivati i na druge fakultete", objasnio je Naumov.

Uz ocenu da država "jako vodi računa o verskom obrazovanju", Naumov je podsetio da Katlička crkva ima u Subotici katoličku gimnaziju, a muslimanska verska zajednica medrese u Beogradu i Novom Pazaru, a SPC četiri bogoslovije u Srbiji i tri van Srbije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?…2&nav_id=293767

 • »Salahoodin« je muško
 • »Salahoodin« je zabranjen

Postovi: 167

Datum registracije: 25.01.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

75

Utorak, 15. April 2008

Zahtev za privođene Zukorlića

Sudsko veće na suđenju grupi od 15 Vehabija naložilo je privođenje muftije Muamera Zukorlića na glavni pretres jer se Zukorlić nije odazvao pozivu suda da svedoči.

Muftija Muamer Zukorlić uredno je primio poziv za saslušanje i nije opravdao svoj izostanak. Na početku pretresa predsednik sudskog veća Milan Ranić rekao je da je nezvanično obavešten da je Zukorlić krenuo iz Novog Pazara i da bi trebalo da dođe u sud oko 11 sati. Ovo se međutim nije dogodilo.

Sudsko veće naknadno će odlučiti o danu kada će biti saslušan muftija. Kada je sudsko veće saopštilo ovu odluku javio se prvookrivljeni Senad Ramović koji je upozorio sud i policiju da budu pažljivi prilikom privođenja muftije jer kako on kaže muftija ima svoju paravojnu formaciju.

Ramović je savetovao policiji da na privođenje muftije ide u civilu.

"Ukoliko muftija primeti policiju u uniformama njegovi ljudi će odmah pucati", rekao je prvoooptuženi.

Na suđenju grupi od 15 Vehabija svedočio je policajac koji je ranjen tokom akcije hapšenja ove grupe.

Svedok je zbog bezbednosti tražio da mu se zamagli lik i promeni glas, što je sudsko veće i prihvatilo.

On je izjavio da su prišli kući u kojoj su bili osumnjičeni i da je posle povika "policija!" na njih bačena bomba. Tada je počelo da se puca.

Optuženi su tvrdili da su ranije dobijali informacije da će novopazarska policija da ih ubije i da su zato bacili bombu, ali da je zatim policija pucala na sve strane i da su meci "fijukali" kroz kuću.

Suđenje je iz publike pratio muftija beogradski Muhamed Jusufspahić.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem svedoka.

Izvor: B92
http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=294089

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

76

Utorak, 15. April 2008

Neviđena harmonija između prvooptuženog, policije, tužilaštva, ministarstva vera i BIA. Svi zajedno protiv jedinog legitimnog muftije jer on nije po volji Beograda. Evo sada prvookrivljeni čiji greh izgleda vlastima uopšte nije bitan (jer im je bitno samo da uklone Zukorlića) dobronamerno upozorava policiju na koju je pre hapšenja pucao na opasnost koja joj preti od Zukorlića a onda to mediji lepo po diktatu puštaju u javnost i eto negativne slike o "opasnom" Zukorliću. Sreća naša pa je na to patriotski ukazao vehabija-terorista zarad dila koji je verovatno napravio da bi se provukao sa što manjom kaznom.
(farsa, 15. april 2008 13:59)

link: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=294089#hrono

Mono

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

 • Poruku poslati

77

Utorak, 15. April 2008

Nove prijetnje po bezbijednost MuftijeUtorak, 15. April 2008.| 15:15

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić dana 15.04.2008. god., nakon što je krenuo prema Beogradu radi svjedočenja pred Specijalnim sudom, prekinuo je svoj put i vratio se u Novi Pazar.

Razlog za to su informacije o novim prijetnjama po bezbjednost Muftije do kojih je došlo službeno obezbjeđenje.

Mešihat očekuje od Specijalnog suda da blagovremeno utvrdi novi datum kako bi Muftija mogao uskladiti svoje obaveze i odazvati se pozivu.

http://www.islamskazajednica.org

cosak_uma

Početnik

(10)

 • »cosak_uma« je žensko

Postovi: 34

Datum registracije: 14.04.2008

Lokacija: Freiburg/Fribourg

 • Poruku poslati

78

Utorak, 15. April 2008

?( Samo se pitam kuda vodi ta politika, nije tesko zakljuciti sta je krajnji cilj, ali ovo zaista prerasta u OZBILJAN problem. Plasim se za bezbednost ljudi koji zive u Sandzaku jer ova prljava igra sve vise zaudara na krv.:( :(
Ako tezis za dostojanstvom, ne prihvataj nista manje od zvezda. :]

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

79

Utorak, 15. April 2008

Ne bih da ulazim u pravnu opravdanost danasnjeg naloga za hapsenje muftije Zukorlica, jer se prije svega ne razumem u tu tematiku. Ali pretpostavljam da je sa pravne tacke gledista ovaj nalog na mjestu i ako je tako neka ga je sud izdao. Zakon treba da vazi za sve, pa i za muftiju. Medjutim, ovolika azurnost suda povodom muftijinog svjedocenja bode oci. Skoro su u razmaku od samo nekoliko mjeseci zastarela dva slucaja pedofilije medju svestenstvom SPC. Tacnije, zastareli su slucajevi vladike Pahomije i monaha Ilariona. Ova dva svestenika su godinama u svojstvu OPTUZENIH izbegavali pojavljivanje pred sudom, pa nikome ni iz suda, ni iz tuzilastva, ni iz policije nije palo na pamet da se ovi optuzeni na silu dovedu pred lice pravde. Sudovi su u ovim slucajevima bili toliko azurni da je Pahomije, zbog zastarelosti slucaja, izbegao pravdu cak i pored svjedocenja 4 ili 5 seksualno zlostavljanih djecaka i jos duplo toliko monahinja i monaha koji su svjedocili u korist djecaka. Sa druge strane, muftija se danas ne pojavi u svojstvu SVJEDOKA i istog dana se izdaje nalog za hapsenje. Naravno, to sto su sudovi u Srbiji progledali kroz prste svestenicima SPC za ozbiljna kricicna dela ne znaci da danas sud nije trebao da izda nalog za privodjenje mustije Zukorlica. Ali drasticno razliciti kriterijumi ophodjenja sudova u Srbiji prema razlicitim ucesnicima u sudjenju jednostavno ostavljaju mesta za razna pitanja. Da su sudovi u Srbiji ovako lako izdavali naloge za hapsenja optuzenih (da ne govorim o svjedocima) danas ne bi imali na hiljade sudskih procesa koji se vuku godinama i bar jos toliko zastarelih slucajeva.

Ostaje nam da se nadamo, da je danas otvorena nova stranica sudstva u Srbiji i da ce se sudovi ovako ponasati u svim sadasnjim i buducim procesima.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Fatihovac

Početnik

(10)

Postovi: 21

Datum registracije: 11.10.2007

 • Poruku poslati

80

Srijeda, 16. April 2008

Portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović pozdravio je danas odluku Sudskog veća na suđenju grupi vehabija, kojom je opozvano rešenje o privođenju glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Šaćirović je Sto plus radiju rekao da je odluka o prinudnom privođenju Zukorlića bila ishitrena, jer Sud nije sačekao zvanično obaveštenje iz Mešihata.

"Očekivali smo odluku o opozivu rešenja o privođenju Zukorlića, jer on nije kriminalac, a ni optuženi u Specijalnom sudu. To je, inače, prvi put da se Zukorlić, iz opravdanih razloga, nije pojavio kao svedok u sudu", rekao je Šaćirović.

On je dodao da je odluka o privođenju muftije Zukorlića "pokazala kakva prava" imaju Muslimani u Srbiji.

"Šta nakon ovoga može očekivati običan Musliman, kada takav tretman najvećih pravnih institucija ima poglavar Islamske zajednice", rekao je Šaćirović.

On je kao primer "selektivnog ponašanja" sudija prema građanima Srbije naveo da se sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov 25 puta nije pojavio u sudu kao optuženi, ali da nikada nije izdat nalog za njegovo privođenje.

Na početku današnjeg suđenja grupi vehabija, predsednik sudskog veća Milan Ranić rekao je da je sudu dostavljeno obaveštenje Mešihata IZ u kojem se navodi da je muftija prekinuo put za Beograd jer mu je bila ugrožena bezbednost.

Zukorliću će biti određen novi datum za davanje iskaza pred sudom.

Grupu od 15 vehabija optužnica tereti i za planiranje ubistva Zukorlića.

2 korisnika osim vas pregledava ovu temu.

2 Gostiju

Social bookmarks