Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

1

Nedjelja, 18. April 2004

Vjerski ekstremizam

Šest vidova vjerskog ekstremizma

Jusuf El-Karadavi



I pored toga što sam uvjeren u važnost i delikatnost ove teme u naše vrijeme, ja ne krijem da sam se u početku kolebao da pišem o ovoj temi, pogotovo u ovo vrijeme, bojeći se da se to pogrešno ne protumači ili ne zloupotrebi.

Osim toga, danas se "vjerski ekstremizam" nalazi na optuženičkoj klupi i svi jezici i pera sa svih strana su se okrenuli protiv njega, a ja ne želim da budem na strani jačeg. Vlast je uvijek jača strana, a njen protivnik, su optuženi pojedinci ili grupe, slabija strana kojoj je dovoljno i to što je toliko nemoćna da se brani.

Ali nakon razmišljanja uvidio sam da se pitanje tiče cijelog islamskog svijeta, a ne jedne određene zemlje. Vidio sam da šutnja nije rješenje. Vidio sam da mi moja vjera ne dozvoljava da odbijem poziv koji mi je upućen i da bi to ličilo na bježanje sa bojnog polja. Zato sam se opredjelio za pisanje, oslanjajući se na Allaha, dž.š., znajući da se djela cijene po namjeri i da svakome pripada ono što odluči.

Ibn Abbas prenosi da je Muhammed a.s. rekao:

"Čuvajte se pretjerivanja u vjeri, jer su propali prije vas oni koji su pretjerivali u vjeri". (Hadis prenose Ahmed, al-Nisai, Ibn Madže i al-Hakim)

više


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Germanicus

Početnik

(10)

 • »Germanicus« je muško

Postovi: 13

Datum registracije: 17.04.2004

Lokacija: Germany

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 19. April 2004

ja mislim da je ovo tema kojom bi svaki musliman trebao da se pozabavi.

prije nego sto bi poceli da diskutujemo o vjerskom ekstremizmu, trebamo prvo da razjasnimo sta je to uopste? sta podrazumijeva zapadna politika pod vjerskim ekstremizmom, sta muslimani kao narod, sta vladari u muslimanskim zemljama i onda sta drugi svijet.

posto zapadni-kriscanski identitet i politika baziraju na pretenziju zavladavanja svijeta pod navodom da shire demokratiju, logicna je konskvencija da iskljuce svaku drugu ideologiju iz javnog zivota ili politike koja bi mogla da im pravi konkurenciju ili koja bi mogla da dijeli moc sa njima. onda je logicna konsekvenca iz te takve politike da musliman vjernik htio ne htio mora da bude ektremista u njihovim ocima. kad nebi bio ekstremista to bi znacilo da oni priznaju muslimanske pretenzije na samoopredeljenje i to bi postavilo njihove pretenzije u pitanje.

sasvim logicno.

ja zakljucujem da tog islamskog vjerskog ekstremizma nigdje ni nema nego ima samo muslimana koji zive zvoj identitet i ne prodaju dushe zapadnoj propagandi.


znaci po mom misljenju islamski ektremizam smao postoji u ocima zapadne politike i njihovih medija.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

3

Ponedjeljak, 19. April 2004

Citirano

Orginalno od Germanicus
prije nego sto bi poceli da diskutujemo o vjerskom ekstremizmu, trebamo prvo da razjasnimo sta je to uopste?

Ekstremizam jednostavno receno znaci odlazak u krajnost. Ekstremizam u vjeri (islamu) znaci napustiti srednji put kojeg je trasirao Kur'an a praktikovao poslanik Muhammed a.s. i otici u krajnost, bilo lijevu ili desnu.

Citirano

ja zakljucujem da tog islamskog vjerskog ekstremizma nigdje ni nema nego ima samo muslimana koji zive zvoj identitet i ne prodaju dushe zapadnoj propagandi.

znaci po mom misljenju islamski ektremizam smao postoji u ocima zapadne politike i njihovih medija.

Zapravo ima. Nazivanje borbe muslimana u cilju oslobodjenja vjerskim ekstremizmom i fanatizmom od strane nekih zlonamjernika ne treba da nas sprijeci da budemo samokriticni i da ono sto zaista jeste ekstremizam tako i ocijenimo. Na primjer, osnivanje halifata i proglasenje halife usred Kölna je cisti ekstremizam.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Ponedjeljak, 19. April 2004

Citirano

Orginalno od ed
Ekstremizam jednostavno receno znaci odlazak u krajnost. Ekstremizam u vjeri (islamu) znaci napustiti srednji put kojeg je trasirao Kur'an a praktikovao poslanik Muhammed a.s. i otici u krajnost, bilo lijevu ili desnu.

Esselamu alejkum

A kako će musliman današnjice znati koji je pravi put. Islamski ekstremizam i fundametalizam su pojmovi koji su široko prihvaćeni od strane zapadnih medija posle završetka hladnoga rata. Ekstremizam je po njihovoj definiciji suprotnost evropejizaciji. Dakle ili si proevropski, sa svim šta to nosi, ili si ekstremista. Trend političkih aktivnosti zapada u muslimanskim zemljama je totalitarna demokratija, ili demokratija bez alternative. Drugi bitan momenat je potreba zapada da se imenuje otpor njihovoj politici, odnosno, da mu se da lice, protiv kojega se onda može boriti. Islamski ekstremizam je termin koje će se rijetko sresti u iole ozbiljnijim naučnim pristupima ovoj problematici.

Citirano

Orginalno od ed
Nazivanje borbe muslimana u cilju oslobodjenja vjerskim ekstremizmom i fanatizmom od strane nekih zlonamjernika ne treba da nas sprijeci da budemo samokriticni i da ono sto zaista jeste ekstremizam tako i ocijenimo

Samokritičnost po ovom pitanju ne smije da bude nešto sa čime će se zanimati svaki musliman. To je obaveza institucija koje će tome problemu prići sa šerijatske strane. Ukoliko bi svako za sebe počeo određivati šta je ekstremno, a šta ne samo bi se povećao razdor među nama.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

5

Ponedjeljak, 19. April 2004

A sto bi vi za ocene toga sta je extremizam (vjerski ili bilo koji drugi) morali da uzimate za u obzir ono sto zapad kaze? Pogotovu se to istice kad se radi o vjeri koja nije vjera tog zapada.. Ono sto njima odgovara ili ne da tu bude extremno (ili opet ne) se mene savrseno ne tice... Moja je stvar da izucavam svoju vjeru, a ne da me oni uce njoj, i da shodno tome nalazim sta je pravo a sta ne, i sta je extremno a sta nije.. I shodno tome da radim sve sto radim. Zalosno je samo sto mi imamo od njih da ucimo puno toga sto oni rade a sto mi ne, te zato izgledamo extremni u svacijim ocima.. extremni po neradu i po zaostatku i po manjku moci.. A onda i extremni u nacinima na koje to pokusavamo da nadoknadimo, i nacinima kojima se branimo. Govorim generalno o muslimanima (zato govorim u prvom licu mnozine) ali to nema mnogo veze sa vjerom samom (osim sto se radi o muslimanima). Bilo sta extremno nije ispravno, niti je bilo sta ispravno extremno. Zato dragi brate sandzacki sine nase je da pratimo put ispravan i da na taj nacin se klonimo extremnog i neispravnog (ja to svrstavam u isti kos skoro) a za ispravan put su onima sa razumom date jasne upute.. Nema tu osnova za razilazenja.. zar je Kur'an dat ljudima da bi se razilazili oko njegovih ucenja ili da bi ga izucavali i pratili kao uputu? A milost Bozja se ogleda i u tome sto je poslao Muhammeda a.s. ciji zivot svi mozemo da izucavamo kao primjer.. a u Njegovom zivotu extremizma nema..
Sto bi reko gerilac: eto toliko :)
mogu ja da se potpisem i bolje...

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 19. April 2004

Zar Odbrana svoje zemlje jeste Extremizam

DR. OMER ABD RAHMAN
GOVORI IZ AMERICKOG ZATVORA



:klanja: evo linka gde mozete vidjeti izjavu Sejha Omera Abd Rahmana :klanja:

ovdje klikni na istinu

bux_ludvig_np je dodao/la ovu sliku:
 • sejh-omer.jpg
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

7

Ponedjeljak, 19. April 2004

Citirano

Odgovornost koju imaju Muslimani na Zapadu prema njihovoj vjeri jeste da se ujedine i da se izgrade financiski. Oni moraju imati kapital. Novac je osnova zivota, obezbjeduje zivot. Jak Musliman je bolji i drzi Allahu nego sto je to slabi Musliman. Muslimani moraju imati moc u kapitalu, da bi imali njihovu mediju bez cenzure, da bi imali jaku proizvodnju i da bi se mogli ujediniti u industrijskim i zemljoradnickim udruzenjima. Oni moraju da cuvaju svoju vjeru, njihove porodice i nesmiju da se mjesaju sa onim stvarima koje ce ih izvesti iz njihove vjere. Oni moraju ostati istaknuti ( obiljezeni, razliciti ), i da imaju njihov jak Islamski entitet i da nikada ne izgube nista od ovih stvari.


To kaze sejh u govoru na koji si ti link dao.. Zat ne govorismo i mi ovdje na taj nacin.. Zasto u govorima nekih se oseca poziv na borbu uvijek kao na borbu oruzjem?

Pazi ovo:

Citirano

Moje zadnje rijeci Muslimanima jesu da prestanu spavati i da otresu ( sa sebe) bespomocnost ( jad, nemoc i slabost ) koja je zatrpala njihove glave ( mozgove ) vec dugo vremena, i da ih podsjetim na rijeci njihovog Poslanika s.a.v.s. njegovoj zeni: ”O Hatidza! Vrijeme za spavanje je proslo”. Oni moraju da se podignu kao jedan covjek, i da rade svom snagom za njihovu vjeru, i da im Islam bude najveci prioritet i da to nikada ne zaborave. Ako je osoba zabrinuta zbog neke stvari, on/ona ce sanjati o tome a i razmisljati isto o tome kada se probudi. Ucinimo, O Muslimani, da nam ta stvar bude Islam.


Zar ne mislis da se i ovdje govori o radu? To je takodje od sejha.. Ja mislim da se radi o radu.. svakom korisnom.. I svakom neophodnom. Sta je gdje sad neophodno i opravdano to je diskutabilno, ali zna se sta se treba raditi u normalnim uslovima, i zna se da je normala uvijek van extrema. Nije mi jasno gdje ko rece da je odbrana zemlje, tj licnog integriteta, extremizam pa se tako ulazi u diskusiju? Ako je i nase da te nase zemlje branimo onda je na nama i da kazemo kako. Mislim da je poziv na radi i na ispravno, sve ispravno (rad, ucenje, trud, sve uz molitvu Allahu Svmogucem da ukabuli) mnogo korisniji nego poziv na gledanje slika... Slike nek pokrecu srca, ali na rad a ne na pokazivanje vise slika.. a mi kao da samo trazimo vise i vise slika da bi ih pokazivali.. Zar ne bi zeleli da nema tih slika? Tuznih i potresnih... Zar ne bi trebali biti dovoljno jaki da ne moze da dodje do togaa.. I zar nam te slike ne trebaju biti za nauk da to moze svima nama da se desi... I sta sa tim da radimo. Pamet u glavu.. to je oruzje.. Pamet u glavu i pametan rad. Jaci pojedinci cine jacu zajednicu.. Jaci u vjeri.. jaci u radu.. jaci u imetku. Makar jaci u pokusaju.. za pocetak dovoljno..

I de ostavite se zapada.. Radimo ono sto trebamo da radimo. Nemojmo da nam se vjera bazira na kritici zapada, i da decu umesto da ucimo sta valja i sta treba da rade, ucimo sta ne treba da vole.. Tako se nista ne postize.. To je krivi put.. to je extremizam.. To je extremni kult zapada.. Medju nama je postao zapad extrem.. o cemu prica svaki drugi govornik? O zapadu.. A ja bih radije da govorimo o nama.. Cini mi se da je tako i pokretac teme hteo da bude.. Ostavimo se zapada..
mogu ja da se potpisem i bolje...

SAJO SUPERMEN

Zlatna sredina

(5)

 • »SAJO SUPERMEN« je zabranjen

Postovi: 206

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: KRIPTON

 • Poruku poslati

8

Ponedjeljak, 19. April 2004

Islam ne poznaje extremizam svi oni koji ovu etiketu pokusavaju da nalijepe islamu su protivnici svoje vjere i bice za to pitani...
PITANJA....
Da li je ETA ili IRA i njihovo teroristicko djelovanje Hriscanski ekstremizam.
Da li je Americka vojska Hriscanski ekstremizam.
Da li je Ruska armija u Ceceniji Hriscanski ekstremizam.
Da li je ono sto Izrael radi Jevrejski ekstremizam..
Posto sve ovo nije po njima Hriscanski ekstremizam onda ni mi muslimani nemamo ekstremizam... Svaka diskusija o ovoj temi ce nas odvesti do diskusije o Islamskom terorizmu a to ne postoji postoji samo odbrana svoje zemlje, slobode i integriteta...

selam
Oni se više boje vas nego Allaha, zato što su oni ljudi nerazumni.Samo u utvrđenim gradovima ili iza zidina, oni se protiv vas smiju skupno boriti. Oni su junaci u međusobnim borbama.
Ti misliš da su oni složni, međutim srca su njihova razjedinjena, zato što su oni ljudi koji nemaju pameti. (Al-Haš, 13-14)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

9

Ponedjeljak, 19. April 2004

Citirano

Orginalno od SAJO SUPERMEN
Islam ne poznaje extremizam svi oni koji ovu etiketu pokusavaju da nalijepe islamu su protivnici svoje vjere i bice za to pitani...

Supermene smanji dozivljaj :) . Nisam primjetio da je neko islamu nalijepio etiketu ekstremizma. Islam nije isto sto i muslimani. Islam je cist od ekstremizma i terorizma. Muslimani nisu. Treba li ovo posebno elaborirati?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Germanicus

Početnik

(10)

 • »Germanicus« je muško

Postovi: 13

Datum registracije: 17.04.2004

Lokacija: Germany

 • Poruku poslati

10

Ponedjeljak, 19. April 2004

ovo o cemu ja pricam to podrazumijeva svjetska javnost pod ekstremizmo a o cemu neki pricaju je problem sa oloshom kojeg ima svugdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško
 • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

11

Utorak, 20. April 2004

Esselamu alejkum,


Citirano

Orginalno od Sandzacki_sin
Samokritičnost po ovom pitanju ne smije da bude nešto sa čime će se zanimati svaki musliman. To je obaveza institucija koje će tome problemu prići sa šerijatske strane. Ukoliko bi svako za sebe počeo određivati šta je ekstremno, a šta ne samo bi se povećao razdor među nama.



Naravno, dragi islamski brate, da samokritičnost po ovom, i svkom drugom, pitanju SMIJE biti nešto čime će se svaki musliman baviti. Čak šta više, samokritika je pohvalna.

Kako god imamo pravo i obavezu, da blagom riječju i na najljepši mogući način, pozovemo brata muslimana na obavljanje namaza, na isti način imamo pravo i obavezu da pozovemo svoga brata da se kloni svakog oblika ekstremizma.


Citirano

Orginalno od bux_ludvig_np
Zar Odbrana svoje zemlje jeste Extremizam


Neka podigne ruku ko je pročitao tekst od Dr. Karadavija!

Šejh govori o sljedećim oblicima vjerskog ekstremizma:

1. Pristranost u mišljenju
2. Trajno obavezivanje sebe i drugih onim čime Allah ljude nije obavezao
3. Strogost gdje joj nije mjesto
4. Surovost i grubost
5. Sumnjičenje ljudi
6. Padanje u provaliju nevjerstva

Znači riječ je o ovim oblicima ekstremizma.

"Odbranu svoje zemlje" niko nije nazvao ekstremizmom niti ju je iko spomenuo i bilo kakvom smislu na ovom topiku. Znači promašena tema.

Selam.


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Utorak, 20. April 2004

Esselamu alejkum

Citirano

Orginalno od alBazari
Naravno, dragi islamski brate, da samokritičnost po ovom, i svkom drugom, pitanju SMIJE biti nešto čime će se svaki musliman baviti. Čak šta više, samokritika je pohvalna.

Kako god imamo pravo i obavezu, da blagom riječju i na najljepši mogući način, pozovemo brata muslimana na obavljanje namaza, na isti način imamo pravo i obavezu da pozovemo svoga brata da se kloni svakog oblika ekstremizma.


Ne mogu da se otmem utisku, a možda griješim, da je ovo "dragi islamski brate" cinično. Vjerovatno da nadmeni način na koji si odgovorio bux_ludvig_np ima nešto sa tim.
Vjerski ekstremizam u islamu se ne može posmatrati bez zapadne predstave o njemu. To je iz prostog razloga što postoji grupa ljudi koji te kritike živo doživljavaju i na razne načine pokušavaju da se "otresu" tih epiteta. Oni tako ulaze u drugu vrstu ekstremizma, suprotnu onoj protiv koje se zalažu. Takvi ljudi, a mislim da ti "naginješ" njima zaboravljaju da "oni neće biti zadovoljni tobom dok njihovu vjeru ne prihvatiš".

Postoje opštepoznate stvari, koje svaki musliman zna. Tako npr. svi znamo da je haram alkohol, blud, itd. Isto tako treba opomenuti na tako otvorene vrste ekstremizma. Ali ti kažeš da treba opomenuti na sve vrste ekstremizma. Ne znam šta je ekstremizam po tvome viđenju, pa bi nam mogao malo bliže objasniti, da bi, ako si u pravu, i mi opominjali. Ali tvoj govor meni liči na drugačije zapakovani vehabizam, jer najveća šteta od njih je nipodaštavanje institucija, a ti upravo to radiš. Znaj da ne možemo svi da budemo alimi i da donosimo tako kritične odluke sami.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

13

Srijeda, 21. April 2004

Citirano

Orginalno od Sandzacki_sin
Znaj da ne možemo svi da budemo alimi i da donosimo tako kritične odluke sami.



Nemoj nipodastavati osnovnu stavku u Islamu da je Kur'an dat svima.. Ne radis to svesno, ali tvoje rijeci implicitno to govore.. Ne moras biti alim da bi pratio upute iz Kur'ana.. A ni ne moras se zanimati sta zapad kaze o tim uputama. Da bi se klonio extremizma, i svakih grijeha dovoljno je pratiti uputu. Dalje, cini mi se da al-bazarijev post to govori, trebas pratiti upravo savjete ucenjaka.. ISLAMSKIH a ne zapadnjackih (poput qardavija). I cini mi se da ti suvise naglo (pristrasno.. nepromisljeno) sandzacki sine donosis zakljucke. Cak i o onom cinizmu za koji iznosis optuzbu bazariju, a posle se kao izvinjavas, mnogo grijesis.. Nije bitno jesi li u pravu ili ne, po islamskim pravilima ponasanja onde grijesis (po postupku). A Kur'an je zaista velicanstvena knjiga.. Savjeta ima stvarno mnogo i nije ih, one koji su jasno upuceni, tesko razumeti..

mogu ja da se potpisem i bolje...

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

14

Srijeda, 21. April 2004

Citirano

Orginalno od Sandzacki_sin
Vjerski ekstremizam u islamu se ne može posmatrati bez zapadne predstave o njemu.

Nase pretjerivanje u vjeri je nas problem. Zapad i zapadno vidjenje nema nista sa tim. Sta god oni mislili o tome nama nas problem ostaje.

Citirano

Ne znam šta je ekstremizam po tvome viđenju, pa bi nam mogao malo bliže objasniti, da bi, ako si u pravu, i mi opominjali.

Al-Bazari ti je vec odgovorio: Neka podigne ruku ko je pročitao tekst od Dr. Karadavija!
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

15

Srijeda, 21. April 2004

Citirano

Orginalno od fingersbroken

Nemoj nipodastavati osnovnu stavku u Islamu da je Kur'an dat svima..



Esselamu alejkum

Već sam rekao da postoje opštepoznate stvari koje svaki musliman zna i na koje jedni druge možemo opominjati. Ne treba nam ulema da nam objasni da je alkohoh haram, ali upitaj ljude da li je haram npr. bezalkoholno pivo pa ćeš vidjeti koliko su složni u mišljenju. Isto tako na neke tako otvorene vidove ekstremizma može opominjati svaki musliman, ali ne možemo svaki ponaosob biti oni koji donose konačne odluke. Dobar primjer je kada čovek stupi u islam po prvi put, i kada prvi put pogleda svijet očima robovanja Allahu poželi, naravno, da se bori protiv onih koji nisu Allahu pokorni. Takav čovjek će dobiti razne ideje i ni jedna mu neće djelovati ekstremna. To je ono o čemu ja govorim.

Citirano

Orginalno od Qardawi
Čudno je da među ovakvima ima onih koji sebi dozvoljavaju da daju pravna mišljenja o najtežim pitanjima i najzamršenijim problemima onako kako ih oni sami vide, a ne dozvoljavaju savremenim teoretičarima, čija je to struka, pojedincima ili grupama, da daju pravna objašnjenja protivna onome što oni misle.


Zar Qardawi ne govori upravo o tome.

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Nije bitno jesi li u pravu ili ne, po islamskim pravilima ponasanja onde grijesis (po postupku).

U pravu si, a ja sam pogriješio.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

16

Subota, 22. Maj 2004

ekstremizam je samo cinjenica koja je ubacena kao pranje usta kada je u pitanju islam ...

optuzuju nas da smo fundamentalisti , teroristi ,extremisti itd .. sto mnogima ide na ruku da blate na nas i da nas prozivaju ..
Jidovima ide u korist kada je u pitanju extremizam oni ubijaju 90% muslimana koji svakonevno gube svoje zivote a ovde se opozivaju na misljenja Qaradavija ,, zapamtite Qaradavi ja covjek i on moze da pogresi ..

kada bi se nasli u Palestini ili nekoj slicnoj potlacenoj zemlji nebi razmisljali o extremizmu nebi imali vremena a mozda ni zivota dovoljno da raspravljate krive drine ...

jeli onaj kojeg ubijaju kome djecu ubijaju EXTREM ....

nevidim nimalo preterivanja u vjeri , vec je kontra manjkamo u mnogim osnovnim stvarima u vjeri ...

dovoljno sam vam posveto vremena da ne pomislite da nesto vredite kod mene ESELAMU ALEJKUM


dali je i ovaj musliman kog prebijaju extremista


bux_ludvig_np je dodao/la ovu sliku:
 • dali je ovaj musliman extremista.jpg
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

17

Ponedjeljak, 24. Maj 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Nije mi jasno zasto neka braca kada se pomene ekstremizam ili ti pretjerivanje u vjeri, odmah povezuje to sa amerikancima i to odmah tumace kao da neko prihvata stav amerike.

Hajde da to sagledamo, da tako kazem, interno, medju nama, bez amerikanaca i njihovog tumacenja i koriscenja (zloupotrebe) rijeci ekstremizam.

Slazem se u potpunosti da amerikanci zloupotrebljavaju to i da to koriste u svoje svrhe, toga je svaki musliman svjestan.

Ali medju nama gledano, uvijek je imalo i imace onih koji u necemu pretjeruju, a to se zove pretjerivanje u vjeri, ili ti ekstremizam. Jedni od takvih koji su bili za vrijeme Ashaba su bili i Haridzije.

Sta mislite o Haridzijama, da li su oni bili ekstremni? Da li je u tom vaktu imalo amerikanaca?
Zaboravimo na momenat, amerikance, ove ili one, zaboravimo na momenat sve nevjernike i razgovarajmo o vjeri, jer to je ono sto nam je zajednicko.

Zasto kada se govori o vjeri mora neminovno da se pominju amerikanci ili neki drugi nevjernici. Moze li da se razgovara o vjeri a da se ne pominju nevjernici???

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

18

Ponedjeljak, 24. Maj 2004

Jeste Gerilac, to je pokretac teme i napomenuo a i iz prilozenog teksta od Karadavija se jasno vidi o cemu se zeljelo govoriti.

Ekstremizam je svaki pravac koji odstupa od srednjeg puta, puta kojeg je trasirao Poslanik a.s., bez obzira na koju stranu vuce.

Hadisi kazu:

"Čuvajte se pretjerivanja u vjeri, jer su propali prije vas oni koji su pretjerivali u vjeri". (Hadis prenose Ahmed, al-Nisai, Ibn Madže i al-Hakim)

"Propali su oni što pretjeruju". (Muslim, Poslanik a.s. je to rekao tri puta, a odnosi se na one koji pretjeruju u vjeri, budući da su oni strogi prema sebi pa je i Allah strog prema njima.)

"Ne budite strogi prema sebi, jer su propali oni što su prije vas bili strogi prema sebi, njihove ostatke ćete naći u isposničkim ćelijama i tekijama". (Hadis prenosi al-Taberani)
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

19

Ponedjeljak, 24. Maj 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad

Hehehe, samo mi ostaje da se nasmijem, na ovaj posljednji Hadis. Gdje nadje Tekije tu. :)

A ako zelis nesto reci po pitanju Dervisa, Tekija, Sufizma, itd onda to ucini na tu temu. A sto se tice svega toga mozes naci sve sto ti treba u vezi toga u temi Sustina Islama.

Hehehe, ludo me zanima gdje nadje ovaj Hadis i ko ga ovako prevede, heheh ene tekijama. :)

Samo nastavi, buras, razvaljuj. :)

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

20

Ponedjeljak, 24. Maj 2004

Citirano

Orginalno od Gerilac
Hehehe, samo mi ostaje da se nasmijem, na ovaj posljednji Hadis. Gdje nadje Tekije tu. :)

Ti ovo nesto prigovaras Poslaniku a.s. ili ja slabo kontam ?( .
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Social bookmarks