Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sahih

Učenik

(10)

  • »sahih« je muško
  • »sahih« je zabranjen
  • »sahih« je autor ove teme

Postovi: 61

Datum registracije: 07.06.2006

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 13. Juli 2006

vladika pahomije

[U]Pahomije uništio život mom sinu [/U]

VRANJE - Kada je saznao da je niški Okružni sud potvrdio oslobađajuću presudu Pahomiju, moj sin se povukao u sebe, ne izlazi u grad i sklon je suicidnim idejama - kaže u razgovoru za „Blic“ otac maloletnog M.T., doskorašnjeg učenika Bogoslovske škole u Nišu, koji je sa vranjskim vladikom imao neprijatan susret u julu 2000. godine u manastiru Sveti Prohor Pčinjski.

Sagovornik „Blica“ kaže da je njegov sin očekivao da će ljudi iz niškog pravosuđa da shvate da su on i njegovi drugovi govorili istinu kada su vladiku Pahomija optužili za seksualno nasilje.

- Kada je Opštinski sud u Nišu oslobodio Pahomija od optužbi za pedofiliju, moj sin je počeo da se povlači u sebe. Nije izlazio sa društvom u grad. Na pominjanje vladičinog imena nervirao se i psovao. Posle odluke Okružnog suda mom sinu je još gore. U velikoj je depresiji. Pati i ne može da spava. Šokiran je i deprimiran. U veoma je lošoj psihičkoj situaciji. Povremeno ispoljava i suicidne ideje. Supruga, mlađi sin, ćerka i ja zbog toga ga stalno kontrolišemo, jer se plašimo da ne digne ruku na sebe - priča otac M.T.

On dodaje da se dečak oseća prevarenim i odbačenim i da je razočaran pravosuđem, državom i crkvom.

- Moj sin je od malih nogu bio privržen crkvi i sveštenstvu. Zbog toga je i upisao Bogoslovsku školu u Nišu. Nije završio prvi razred, jer su ga profesori šikanirali zbog tužbe protiv Pahomija. Na popravnom ispitu je pao i praktično je ostao na ulici. Pojedini profesori su mu govorili da povuče tužbu protiv vladike ukoliko želi da završi školu. Profesori su mu priznali i da im je naređeno da ga šikaniraju. Eparhija vranjska je svim đacima sa ovog područja plaćala smeštaj, ishranu i školovanje u Nišu. Posle izbijanja afere, samo sam ja plaćao školovanje svog sina. Pošto je praktično ostao na ulici, povukao sam ga da uči zanat - iznosi ozlojeđeni otac.

Naš sagovornik ističe i da je vladika preko svojih posrednika tražio da odustane od tužbe.

- Tek posle nekoliko meseci saznao sam šta se mom detetu desilo u jednoj od prostorija u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, kada ga je u julu 2002. godine napao Pahomije. Majka dečaka M.T. rekla mi je da je Pahomija prijavila policiji zbog seksualnog napada vladike na njenog sina.

Dečak M.T. je na sudu ispričao da je pre četiri godine za jednu noć vladika četiri puta dolazio u njegovu sobu u donjem vešu, da je ulazio u njegov krevet, pokušavajući da ga prinudi na bludne radnje. M.T. je odbio gnusne ponude i rekao Pahomiju da za njega on više nije vladika. Pošto je Pahomije bio uporan, dečak mu je rekao da izađe iz sobe.


Social bookmarks