Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 19. August 2004

Vrana vrani ne kopa ociDžemat - Film "Fahrenheit 911" od polit-provokatora Michael Moorea, digao je veliku prašinu u arapskom svijetu. Kuvajt je zabranio prikazivanje filma, jer "imamo zakon koji zabranjuje vrijeđanje prijateljskih vlada", kako kaže Abdulaziz Dastur, koji radi pri kuvajtskom ministarstvu informacija. Ove 'prijateljske vlade' su Saudija i Amerika. Jordan je htio prvobitno da cenzuriše film, Sirija je još neodlučna, saudijski komentatori osuđuju film. U čemu je fazon?

Svi potentati na Bliskom Istoku, znaju da im Washington čuva stolicu. S vremena na vrijeme se organizuju ( usmjerene ) anti-američki protesti, da bi kod naroda sačuvali obraz. Kritika protiv USA je OK, u onoj mjeri koliko se ista može kontrolisati. Bojazan je da "911" ne bi izazvala stihiju koja bi mogla doprinjeti nezadovoljstvu čija kulminacija bi bila svrgavanje sa vlasti korumpiranih vladara. Iz ovog razloga saudijski komentator Raeem Salih zamjeri Mooreu, što predstavlja sliku Bagdada na idiličan način dok nisu došli US-avioni. Pošto je Saddam verbalno lajao na Saudiju, a Amerikanci ga uklonili sa vlasti, logično je da nisu zadovolnji što Moore ne govori o tome, da je Bush u stvari uklonio jednu ( potencijalnu, iako nikakvu ) opasnost za Fahda&Co.

Radnja 'dokumentarca' je ( između ostalog ) uske veze klanova Bin Laden/Bush. Moore pokazuje odvratno lice američke vanjske politike. I upravo u ovom grmu leži zec; strah arapskih kraljeva/diktatora/prinčeva/socijalista od reakcije publike. Jer svi ti režimi su u manjoj-višoj mjeri ovisni od 'velikog brata'.

Zato dajte cenzuru da se ne otkrije kako Amerikanci postupaju sa svojim 'saveznicima' kada im pokradu prirodna dobra.
I da se ljudi ne bi pitali: "Hey, kada je klan Bush bio tako blizak sa klanom Bin Laden te ih je opet ostavio na cjedilu, šta onda reći za našeg présidentea Abdullaha/Asada/Mubaraka, čiji pad u nemilost bi za Amerikance predstavljalo još manju moralnu prepreku."

Izvor: AP
http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=...911_2&printer=1http://islam.dzemat.org/modules.php?name=N...rticle&sid=2059


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Social bookmarks