Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

1

Utorak, 30. Septembar 2003

ZAŠTO ISLAMSKI MODERNIZAM GUBI BITKU SA KONZERVATIVNIM ISLAMOM

MUSLIMANI KOJI ŽIVE NA ZAPADU POČINJU SE DOŽIVLJAVATI KAO PRIJETNJA - J. Esposito

DR. John Esposito, Americki profesor religije i medjunarodnih odnosa i direktor centra za muslimansko - hriscansko razumevanje na Georgetownu sveucilistu u Wasingtonu

Američki profesor religije i međunarodnih odnosa, John L. Esposito, ocjenjuje kako je islamski modernizam imao uspjehe i neuspjehe, bio je i ostao, kako kaže, intelektualni pokret koji nije uspio da prodre šire u društvo. Esposito smatra kako su konzervativna ulema, odnosno džemat ostali veoma snažni. Ono što je najvažnije, prema njegovim riječima, jeste da one zemlje koje su se izborile za nezavisnost, nisu istovremeno bile bitku za nacionalni identitet. Tvrdi kako nije na adekvatan i potpun način riješeno pitanje odnosa između religije i države. Na taj način, ocjenjuje, danas se države poput Saudijske Arabije i Pakistana definišu kao islamske države, dok se Turska odeđuje kao sekularna država.

ESPOSITO : Ono što narodi tih zemalja osjećaju u posljednjih 30 godina otkako su stekli nezavisnost, jeste da se nisu izborili za razvoj ekonomije, razvoj obrazovanja i u velikoj mjeri su ostale ovisne o zapadnim državama. Rezultat svega toga je da se u mnogim arapskim zemljama ima osjećaj da su sekularni, odnosno arapski nacionalizam, na neki način doživjeli promašaj i neuspjeh, a u međuvremenu imamo bujanje fundamentalizma.

RFE : Reakcije i odgovor zapada na bujanje islama nakon hladnog rata i 11. septembra, jeste da islam predstavlja političku, kulturnu i demografsku prijetnju i opasnost, kaže Esposito. On ocjenjuje da ono što se dešava, i što nije bio slučaj prije 30 godina, je svijest da muslimani predstavljaju treću po redu religiju, tako da se i muslimani koji sad žive na zapadu počinju doživljavati kao prijetnja.

ESPOSITO : Naravno, ima i onih koji kažu da je za to na neki način odgovorna i Evropa, zato što je ona u svom odnosu prema Turskoj i Bosni i Hercegovini pokazala stanovitu nelagodu u odnosu na priznanje da islam postoji i u Evropi.

Radio slobodna Evropa (www.danas.org)


Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Utorak, 30. Septembar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci. U Islamskom svijetu su prepoznatljiva tri osnovna pravca kretanja i razumijevanja Islama. Dva je naveo Pauk u ovom gore postu u naslovu, a to su Modernisti i Fundamentalisti. Medjutim, i zapad ne nabraja nikako, iz kojih razloga neznam i treću struju, a to je Tradicionalisti. To je struja koja nije izgubila orijentaciju u vremenu i prostoru. Modernisti pokušavaju nakalemiti nekako na neki način Islam na zapad i ono što je zapad razvio od "civilizacije". Fundamentalisti, pokušavaju da Islam i muslimane vrate u vrijeme Bozijeg Poslanika a.s. i Ashaba, pri tom zaboravljajući da je to bilo Srećno doba (Asri seade), a danas je Ahiriz-zeman (Doba smutnje). PRoblem je što zapad namjerno ili nenamjerno zanemaruje, odnosno izbjegava da sjedne i razgovara sa tradicionalnim autoritetima Islamskim, već se trude da Moderniste uzmu kao umjereni i pravi pravac. Dok naravno Fundamentaliste uzimaju kao opasnu prijetnju, zbog toga što oni samo na rat pozivaju. Modernisti nemogu dati odgovor muslimanima, dok Fundamentalisti nemogu dati odgovor nemuslimanima. Ali, sve je bliže vrijeme kada će zapad morati da uzme u obzir Tradicionaliste, to su oni koji se ne gube u vremenu i prostoru, imaju odgovor i za muslimane i za zapad. Moje je ubjedjenje da to zapad namjerno radi, pravi se lud, jer im ne odgovara da se pitanje muslimana riješi, jer su ugledali momenat gdje su muslimani razjedinjeni i dezorijentisani i vide u tome šansu da ga izbace iz praktičnog života muslimana, i da Islam stave u institucije kao što su to sa svojom crkvom uradili i da odvoje narod od vjere i da se vjerom bave samo odredjeni ljudi. Tu bili i muzeji razni. Dakle, zapad je neiskren u svojem pristupu muslimanima, već na jedan prefinjen način prave se dobrice, kao oni pokušavaju na sve načine da shvate mulimane, ali nema šanse jer muslimani to nikako neće. Eto tako. Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

3

Utorak, 30. Septembar 2003

Esposito je sigurno jedno od znacajnijih imena medju komentatorima 'politickog islama' ali, moram da primjetim citajuci neka njegova djela a i ovaj kraci intervju da je imam Gazali bio zaista u pravu kada je rekao da nije isto sticati znanje o jabuci kroz pricu o njoj ili sticati znanje o jabuci dok je jedes. Da je Esposito probao islam tesko da bi sebi dozvolio nejasne pojmove poput islamski modernizam kojeg opet naziva intelektualnim pokretom a nasuprot njega stavlja konzervativnu ulemu u koju pretpostavljam trpa sve one koji su nesto znacili u islamskim pokretima. Jer u stvarnosti, nasuprot tzv. modernista stoje islamski pokreti a nikakva konzervativna ulema. Ispade da su modernisti intelektualci a ulema odnosno vodje islamskih pokreta nisu. A opste je poznato da vodje islamskih pokreta nisu bili teolozi ves mahom visoko obrazovani intelektualci. Mevdudi advokat, Kutb knjizevnik i drzavnik, Turabi doktor prava sa Sorbone, Erbakan doktor tehnickih nauka itd. Svi oni su perjanice 'konzervativnog' islama.

Citirano

Tvrdi kako nije na adekvatan i potpun način riješeno pitanje odnosa između religije i države.

Gdje nije rjeseno? U njegovoj glavi? U islamu sigurno jeste. U sekularnoj Turskoj nije i ne moze ni biti sve dok se insistira da se ogromnoj masi vjernika namece sekularni zakon. Kao kada bi ribe tjerao da lete.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

4

Utorak, 30. Septembar 2003

Ako nije pitanje drzave reseno po Islamu onda ne znam po cemu jeste. Ne bih ovde, ali bih vrlo rado napisao o istorijatu sekularizma koji je nametnuo mnoga shvatanja u danasnjem svetu, i o nacinima i razlozima njegovog postanka.
Islam se ne moze posmatrati, poput sekularizma, kao odvojeni entitet od bilo cega sto ima veze sa zivotom jer je jednostavno sveobuhvatan i prozima sve pore covekovog zivota (neke u detaljima a neke putokazima). Samo covek koji malo zna i o Islamu, a i o ostalim pogledima/filozofijama na svijet moze da napise onakvo nesto.
A sto se tice konkretno Islama i podela, vrlo bih rado voleo, a to ne verujem da cu ikako moci, da postiram sada text koji sam samo bio poceo da citam a to je govor premijera Malezije u kojem govori da ne postoje vrste Islama jer je Islam samo jedan. I da bude upecatljivije on govori o nekim sustinskim pitanjima, a ne o periferijalnim nesuglasicama oko razumevanja komentara a ne sustine stvari. Modernizam, fundamentalizam, tradicionalizam, mogu se posmatrati izolovano i nemaju uticaj na Islam, a da bi se shvatili (ma kojem subjektu da su predikat) najbolje ih je za pocetak razumeti doslovce i shvatiti znacenje samih tih reci, jer i nisu neka dubina vec bas ono sto i njihov prevod jeste. A Islam je iz korena ispravan, kroz tradiciju nepromenjiv, i uvek savremen (ovde su sadrzane sve tri rijeci).
mogu ja da se potpisem i bolje...

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

5

Utorak, 30. Septembar 2003

Svideli su mi se vasi odgovori. Hteo bih sad da dam analizu modernog drustva i konflikta pojedinca sa njim. Ali mislim da nije adekvatka tema. Otpocecu je u filozofiji...bujrum.
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

6

Četvrtak, 02. Oktobar 2003

Citirano

Svideli su mi se vasi odgovori.


A gde je misljenje pokretaca teme? Ima li smisla davati citate na analizu drugima, a pre toga, ili bar na kraju, ne dati i svoje misljenje o istom. Bez toga mislim da autor teme ostaje nedorecen makar za cilj i smisao pokretanja teme, koji je na njemu da odredi, a koji su osnovni kriteriji za pokretanje iste ja mislim. Dovoljno je reci i makar "evo sta taj i taj misli, a ja se slazem/ne slazem", pa onda navesti citat. Isuvise je neartikulisano samo dati tudje izlaganje o bilo cemu.. jer nema smisla.. Makar postaviti pitanje neko o tome bi imalo... ali samo sam tudj text, i to u forumu koji obavezno ima smisla ako se vode diskusije... ?(
mogu ja da se potpisem i bolje...

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

7

Subota, 04. Oktobar 2003

Stav modernog drustva (USA) prema Islamu, me je podstako da spremim post o modernom demokratskom poretku, i njegovom odnosu prema razlicitostima. Naveo sam gore da cu otvorit temu, medjutim nikako da nadjem vremena...ali ocekujte je uskoro..na filozofiju...

P.S. U tom grmu cuci moj komentar na ovo gore napisano...Hvala na razumevanju :rolleyes:
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

 • »DreamKiller« je muško
 • »DreamKiller« je zabranjen

Postovi: 114

Datum registracije: 03.10.2003

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

 • Poruku poslati

8

Utorak, 07. Oktobar 2003

Selam alejkum Bošnjakinje i Bošnjaci.

Poštovani brate Fingersbroken. Interesantno je to što si ti naveo, i sa jednog aspekta tako i jeste, ali pitanje podjela se nesmije zanemariti ili čak negirati, jer za to imamo Hadi koji kaže da će se Ummet podijeliti na 73 skupine i da će od toga 72 u Džehennem, dakle neispravne su i da je jedan Džennetska, tj. ispravna.
E ta jedna ispravna, kako ja kontam, vjeruje i tumači Islam ispravno. Pa je sad pitanje koja?. Pa u smislu toga je Gerilac naveo tri osnovne skupine, iz kojih dalje proizilaze 73. Allahimanet.
Onaj koji nema Dostojanstva nema ni Imana.

Social bookmarks