Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

1

Srijeda, 28. August 2002

Zanimljivost...

''Počela su razmatranja o izgradnji 'Svemirskog Lifta' koji mnogi smatraju krunskim projektom XXI veka. Ideja je stara (prvi put je pominje ruski naučnik Arkutanov negde 1960.) i puno puta prežvakana u SF delima (npr. Artur Klark 'Rajski vodoskoci', Kim Stenli Robinson 'Mars' trilogija...).

Radi se o kablu dugačkom nekih 50-100k kilometara koji je s jedne strane ukotvljen za Zemlju (negde pri ekvatoru) a sa druge strane visi daleko u svemiru sa svemirskom stanicom na kraju kao protivtegom. Okreće se saZemljom i zategnut je centrifugalnom silom. Duž njega su načičkane stanice, tereti i putnici se električnim liftovima podižu do potrebne orbite, odatle kreću ekspedicije dalje u svemir (dovoljno je na kraju kabla otpustiti sondu i dobija se velika početna brzina)...
Cene lansiranja bi bile drastično oborene (pominje se stotinak dolara po kilogramu!), put u svemir ravan izletu od nedelju dana vožnje do geostac.orbite i nedelju nazad, nema raketnog zagadjenja, a istraživanja bi dobila veliki zamah...

Čekao se samo materijal za kabl koji je dovoljno lak i dovoljno izdržljiv. Navodno, neki japanski pronalazak od pre par godina ('carbon nanotubes') teoretski potpuno odgovara za ovu namenu, pa su se prošle nedelje okupili zainteresovani investitori i stručnjaci da razmotre izgradnju. Očekuju da ga naprave u sledećih 15-20 godina za oko 10 mlrd. dolara.

P.S. Kažu da je Artur Klark negde 1970. na pitanje 'kada očekujete da lift iz vašeg romana bude izgradjen' odgovorio 'nekih 50 godina pošto prestanu da se smeju ideji'. ;) ''
dugačak nick - dugačak ......... nos

Tulumba4All

Profesionalac

(10)

  • »Tulumba4All« je muško

Postovi: 700

Datum registracije: 04.09.2002

Lokacija: UK

  • Poruku poslati

2

Četvrtak, 12. Septembar 2002

Apolo 11 i Mesec

evo jednog zanimljivog linka.
http://home.kurtmayer.com:8001/moon/default.shtml

Inace Buzz Aldrin je juce pretukao coveka koji je trazio da se Buzz zakune da je bio na Mesecu.
... And Tulumba for all
[SIZE=1]If you can't convince them, confuse them.

A fanatic is one who can't change his mind and won't change the subject

[/SIZE]

DjordjeRd

Profesionalac

(10)

  • »DjordjeRd« je muško

Postovi: 854

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, 43.1370N, 20.5120E

  • Poruku poslati

3

Četvrtak, 12. Septembar 2002

Klark je ideju dosta razradio u 'Rajskim vodoskocima'.
Lift bi pri spuštanju punio baterije koje bi posle koristio u penjanju, što bi drastično smanjilo cenu kilograma na geostacionarnoj orbiti.
Ideju je proširio sa još nekoliko liftova raspoređenih na pogodnim mestima na ekvatoru koji su spojeni jednim prstenom u orbiti...
Ovaj član foruma želi da se, ovim putem, javno odrekne prava i obaveza čitanja i komentarisanja tema u forumima 'Politika' i 'Religija', i možete smatrati da nije kompetentan za takvu vrstu sadržaja u javnom mediju kakav je Internet. Svaka aluzija ili komentar na gornje rečenice će biti ignorisana od strane autora. Hvala na razumevanju.

P.S. 37!

Abfangjäger

Zlatna sredina

(10)

  • »Abfangjäger« je muško
  • »Abfangjäger« je zabranjen

Postovi: 556

Datum registracije: 03.05.2004

  • Poruku poslati

4

Nedjelja, 28. Maj 2006

Imao sam, odavno raspravu sa Goivannijem o profesoru koji negira NIKOLU TESLU. Da nije rec o nekom nepoznatom proferosru koji radi na neki napoznati univerzitet evo mu dokaza.
Posto sam studirao na tom univerzitetu, nije prikladno da ja sad prevodim da je to jedan od najboljih u nemackoj. Zato upucujem Goivannija ako mojem prevodu ne veruje da zamoli nekog da mu prevede ovo sa nemackog nebi li se i sam uverio. Ako nista ja mislim da je link sa tabelom rangiranih univerziteta dovoljno ako pogleda. Rec je naravno o TU Darmstadtu a gde treba gledati je Ingenieurwissenschaften.


Ingenieurwissenschaften der TU Darmstadt beim Humboldt-Ranking auf Platz 1
Die Technische Universität Darmstadt gehört zu den shooting stars im neuesten Ranking der Alexander-von-Humboldt-Stiftung. Die Rangliste gibt Auskunft über die wissenschaftliche Qualität, Reputation und Attraktivität deutscher Forschungseinrichtungen im internationalen Vergleich. Die Ingenieurwissenschaften an der TU Darmstadt sind laut dem Ranking Spitzenreiter.
..............
Hervorzuheben sind Elektro- und Systemtechnik, Wärmetechnik und Verfahrenstechnik.....
Das Ranking drückt aus, welche Fachbereiche das stärkste Vertrauen internationaler Spitzenwissenschaftler genießen und besonders intensive Kooperationen pflegen.
www.humboldt-foundation.de/presse


Humboldt-Ranking: Die international attraktivsten Universitäten Deutschlands
Berlin, Darmstadt und München liegen an der Spitze


Welche sind die deutschen Top-Adressen für ausländische Spitzenwissenschaftler?

Beliebtester Gastgeber in den Ingenieurwissenschaften ist die Technische Universität Darmstadt vor der Technischen Hochschule Aachen und der Universität Stuttgart, die sich Platz zwei teilen.


"Das Humboldt-Ranking zeigt, welche deutschen Einrichtungen und welche Fachbereiche so gut sind, dass wir die Besten für einen Forschungsaufenthalt in Deutschland gewinnen können", sagte Generalsekretär Dr. Georg Schütte. "Ein Spitzenplatz in unserem Ranking ist gleichzeitig ein Qualitätssiegel für die internationale Reputation deutscher Gastgeber.
Vertrauen ist, einem Menschen sogar dann glauben zu können, wenn man genau weiß, dass man an seiner Stelle lügen würde!

Social bookmarks