Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

181

Nedjelja, 31. August 2003

Kadulja poboljšava pamćenje

Stoljetne teorije o tome kako kadulja popravlja pamćenje potvrdilo je istraživanje britanskih znanstvenika sa sveučilišta Newcastle i Northumbria. Utvrđeno je da su osobe kojima su dane tablete s uljem kadulje imale znatno bolje rezultate na kasnije provedenim testovima kojima se provjeravalo pamćenje ispitanika. Znanstvenici vjeruju da aktivni sastojci kadulje utječu na povišenje razine kemijske supstance koja u mozgu služi za prenošenje poruka.
mogu ja da se potpisem i bolje...

182

Nedjelja, 31. August 2003

Na HN rivijeri više gostiju nego lani

Na hercegnovskoj rivijeri poslednjih dana avgusta odmara se oko 5.800 gostiju, što je za četiri odsto više gostiju nego prošle godine u isto vreme, podaci su Turističkog centra u Herceg Novom. U privatnom smeštaju je 2.300, u hotelima i objektima zdravstvenog turizma 2.700 prijavljenih gostiju, u odmaralištima je smešteno 700, a u auto-kampovima 96 turista. Turista je krajem avgusta znatno manje nego u "špicu sezone", ali se već u septembru očekuje novi priliv gostiju zbog najavljenog snižavanja cena za 10 do 20 odsto, kao i zbog brojnih seminara i naučnih skupova. (Beta)
mogu ja da se potpisem i bolje...

183

Nedjelja, 31. August 2003

Uhapšen dečak sa 150kg marihuane

Čileanska policija uhapsila je 11-godišnjeg bolivijskog dečaka sa šest magaraca natovarenih sa 150 kilograma marihuane. Radio Kooperativa prenosi da je policija pratila dečaka nakon što je prešao bolivijsko-čileansku granicu i sastao se s muškarcem koji je trebalo da preuzme zabranjeni teret. Obojica su uhapšena, a treći učesnik je pobegao.
mogu ja da se potpisem i bolje...

184

Nedjelja, 31. August 2003

Pošta Srbije uvodi uslugu za hitno slanje novca

Pošta Srbije od sutra, 1. septembra 2003. uvodi novu uslugu za slanje novca - postnet uputnicu. Postnet uputnica, za razliku od poštanske i telegrafske, omogućava da se poslati novac podigne odmah po uplati u 382 postnet pošte. Na internet adresi www.posta.co.yu i www.cepp.co.yu ili posredstvom poštanskog Call centra 011/3607-500 korisnici mogu proveriti da li je novac poslat ili podignut. Za uslugu elektronskog transfera novca plaća se nadoknada u visini od tri odsto od naznačene vrednosti. Jednom postnet uputnicom može se poslati najviše 20.000 dinara na teritoriji Srbije. Isplata novca na kućnu adresu je u roku od tri sata po izvršenoj uplati, a najkasnije do deset sati narednog dana.
mogu ja da se potpisem i bolje...

185

Nedjelja, 31. August 2003

90% jezika pred izumiranjem

Preko 300 jezika je već izumrlo, a hiljade drugih čeka ista sudbina, tvrde Daniel Abrams i Steven Strogatz sa njujorškog Cornell univerziteta. Lingvistička šteta prouzrokovana izumiranjem ovih jezika jednaka je masovnom izumiranju životinjskih vrsta pre 65 miliona godina, u kojem su nestali i dinosaurusi. Na vodećem lingvističkom sajtu Ethnologue.com nalazi se spisak sa 6.809 jezika koji su danas u upotrebi. 357 njih ima govornu grupu manju od 50 ljudi.
mogu ja da se potpisem i bolje...

186

Nedjelja, 31. August 2003

Italijani uzgojili lubenice za samce

Italijanski proizvođači voća napravili su bum novom lubenicom koja je zbog svojih kupaca prozvana lubenicom za samce. Radi se o lubenici koju su uzgajivači smanjili na svega jedan kilogram težine s ciljem da privuku tržište jednočlanih ili dvočlanih domaćinstava. “Male lubenice su bile neminovne jer se italijanske familije smanjuju na jedan ili dva člana. U ovakvim domaćinstvima lubenice od 10 do 20 kg se teško nose, spremaju i obično bivaju bačene jer se ne pojedu na vreme” - tvrdi predsednica farmerskog sindikata Daniela Santori. Nove lubenice teže svega jedan kilogram, zauzimaju malo prostora u frižiderima, a slasne su kao velike.
mogu ja da se potpisem i bolje...

187

Nedjelja, 31. August 2003

Pronađen kameni krug stariji od Stounhendža

Kamenje poređano u krug, staro 5.000 godina - starije od onoga u Stounhendžu - pronađeno je na ostrvu Luis, na severu Škotske, saopštio je profesor Kolin Ričard sa Univerziteta u Mančesteru. Struktura nazvana Na Dromanan pronađena je u kamenolomu i široka je 30 metara. ´To je jedini kameni krug koji smo pronašli u kamenolomu, što bi moglo da znači da je kamenolom bio neka vrsta svetilišta. Istražujemo funkciju kamenja´, rekao je prof. Ričard dnevniku Independent.
mogu ja da se potpisem i bolje...

188

Ponedjeljak, 01. Septembar 2003

Amerikanci najproduktivniji, Europljani rade više po satu

Amerikanci su najproduktivniji zaposlenici u svijetu ali da bi postigli bolje rezultate rade više sati od Europljana, pokazala je jedna studija Ujedinjenih naroda. Francuzi, Belgijanci i Norvežani nadmašili su Amerikance u produktivnosti po satu, no proizvodnja po zaposleniku u Sjedinjenim Državama prošle je godine iznosila 60.728 američkih dolara, dok je u zemlji članici Europske unije (EU) s najboljim rezultatima, Belgiji, iznosila 54.333 dolara. Razlike u proizvodnji po zaposleniku djelomično su rezultat činjenice da Amerikanci rade više sati od svojih europskih kolega - Američki su radnici u 2002. u prosjeku radili 1.825 sati, Japanci su u istoj godini radili otprilike isti broj sati kao i Amerikanci, dok je u najvećim europskim gospodarstvima taj prosjek između 1.300 i 1.800 sati.
mogu ja da se potpisem i bolje...

189

Ponedjeljak, 01. Septembar 2003

Nizozemska uvela cannabis kao lijek na recept

Ovaj će tjedan Nizozemska postati prva država na svijetu u kojoj će cannabis biti dostupan kao lijek na recept kojim će se liječiti kronično bolesni pacijenti. Vlada Nizozemske dopustila je ljekarnama kojih je ondje 1650 da prodaju cannabis oboljelima od raka, multiple skleroze, Touretteovog sindroma te zaraženima HIV-om. "Travu" na recept dobivat će samo oni pacijentima na kojima su već iscrpljeni ostali lijekovi, dok će cannabis uzgajati dvije kompanije, a ministarstvo zdravstva će ga pakirati i dostavljati ljekarnama.
mogu ja da se potpisem i bolje...

190

Ponedjeljak, 01. Septembar 2003

Britanci misle da je Dajana ubijena

Više od četvrtine Britanaca veruje da je princeza Dajana ubijena, pokazalo je istraživanje objavljeno povodom šeste godišnjice od saobraćajne nesreće u Parizu, u kojoj je poginula supruga britanskog princa Čarlsa. Da je Dajana ubijena misli 27 odsto Britanaca, suprotnog mišljenja je 51 odsto, dok ostatak o tome nema nikakvo mišljenje, zaključak je istraživanja koje je sproveo institut NOP. Ipak, 49 odsto ispitanika veruje da su okolnosti princezine smrti sakrivene od javnosti, dok se s tim ne slaže 34 odsto građana.

Istraživanje je objavljeno u „Sandej ekspresu“, dva dana nakon što je portparol grofovije Sari, na jugu Engleske, saopštio da će za nekoliko sedmica u Britaniji biti pokrenuta istraga o okolnostima nesreće u kojoj je, 31. avgusta 1997, poginuo i Dodi al Fajed, ljubavnik princeze Dajane. Za otvaranje takve istrage zalaže se 47 odsto Britanaca, dok 45 odsto njih smatra da je to loša ideja.
Otac Dodija al Fajeda, biznismen Mohamed al Fajed godinama zahteva pokretanje javne istrage i tvrdi da su njegov sin i britanska princeza ubijeni.

Dodi i Dajana su se nalazili na zadnjem sedištu limuzine (za kojom su se na motorima vozili paparaci) kada je ona udarila u stub u tunelu ispod mosta Alma u Parizu. Nesreću je preživeo samo Dajanin telohranitelj.

Francuski sud ocenio je da su uzroci nesreće bili pijanstvo vozača i prevelika brzina kojom se automobil kretao. (Beta)
mogu ja da se potpisem i bolje...

191

Ponedjeljak, 01. Septembar 2003

Slijepi misevi zauzeli stan

Jedna Cehinja prisiljena je potraziti novu kucu, nakon sto su sismisi, dok je bila na odmoru, zaposjeli njezin stan.

Prestravljena Jana Sestakova izjavila je novinskoj agenciji Novinky da su sismisi poceli letjeti nad njezinom glavom cim je otvorila vrata stana, u koji se vratila nakon dvonedjeljnog godisnjeg odmora.

Sokirala sam se i brzo istrcala napolje. Strasno se bojim i obicnih miseva, pa kako ne bi sismisa, rekla je Sestakova.

Odjurila je kod komsije i pozvala policiju, koja je u stanu zatekla oko 500 sismisa koji su visili sa zidova i lustera, gmizali po tapetama i skrivali se iza slika, a pod stana bio je prekriven izmetom.

Bilo je kao u nekom horor filmu, rekao je policajac Vaclav Kural. Sismisi su u stan uletjeli kroz prozor, koji je Sestakova ostavila otvorenim radi provjetravanja stana.
mogu ja da se potpisem i bolje...

192

Ponedjeljak, 01. Septembar 2003

Mumija Nefretiti mogla bi biti muskarac

Mumija za koju su britanski egiptolozi tvrdili da bi mogla biti egipatska kraljici Nefertiti, legendarna po svojoj ljepoti, vjerovatno je muskarac.

Tako barem tvrdi glavni predstavnik egipatskog vijeca za starine Zahi Havas. Nefertiti, supruga i suvladar faraona Amenofisa IV. Ahnatona te pomajka faraona Tutankamona, smatra se jednom od najmocnijih i najljepsih zena drevnog Egipta.

Uostalom, njezino ime znaci Dolazi lijepa zena. Prije mjesec dana arheolog Joann Fletcher izjavila je da postoji velika mogucnost da je njezin tim pronasao Nefertitin grob u Dolini kraljeva u Luksoru.

Havas je medjutim izrazio sumnju u pol pronadjene mumije. Prilicno sam siguran da se radi o muskarcu, rekao je.
mogu ja da se potpisem i bolje...

193

Ponedjeljak, 01. Septembar 2003

Danas počinje ´nova škola´

Đaci prvaci u Srbiji, njih oko 80.000, danas kreću u školu po novom, reformisanom školskom programu, koji u prva dva razreda škole vraća opisno ocenjivanje. ´Nova škola´, koliko hvaljena toliko i kritikovana od prosvetnih radnika i roditelja, podrazumeva devetogodišnje osnovno obrazovanje sa tri ciklusa od po tri razreda, a školski program trebalo bi, prema tvrdnjama predstavnika Ministarstva prosvete, decu da rastereti velikog broja podataka, ali i da im pruži kvalitetno obrazovanje.

Obuku za ´novu školu´ do sada je prošlo oko 7.000 učitelja, ali i dalje ostaje nepoznato da li će jedan učitelj decu voditi kroz školu tri godine, koliko traje razredna nastava, ili šest godina, kako je prvobitno bilo najavljeno, s tim da se učitelju u drugom trogodišnjem ciklusu priključuju i predavači za pojedine predmete. Iduće godine po novom programu učiće đaci prvog, drugog i sedmog razreda, a za četiri godine u ´novu školu´ biće uključeni svi razredi - od prvog do devetog.
Ove godine program se unekoliko menja i za neke starije razrede osnovne škole, s tim da oko 80 odsto sadržaja i dalje ostaje nepromenjeno, dok samo prvaci polaze u ´sasvim novu školu´.

Za više od 120.000 osnovaca i srednjoškolaca u Crnoj Gori dans počinje nova školska godina. U prvi razred osnovne škole ove godine upisano je 9.300 mališana. Nastupajuća školska godina u Crnoj Gori je poslednja koja će se odvijati po starom planu i programu, a jedine izmene učinjene su u delu udžbenika iz istorije koji su prvi put pisali crnogorski autori. Od naredne školske godine u Crnoj Gori važiće novi reformisani nastavni plan i program. (RTS)
mogu ja da se potpisem i bolje...

hobbes

Profesionalac

(10)

  • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

  • Poruku poslati

194

Utorak, 02. Septembar 2003

SUDAR ZEMLJE I ASTEROIDA MOGUĆ 21. MARTA 2014. GODINE

London -- Ogromni asteroid kreće se ka Zemlji i možda će doći do udara 2014. godine, upozorili su američki i britanski astronomi. Asteroid "2003 QQ 47" biće pažljivo posmatran nekoliko narednih mjeseci, a datum potencijalnog udara je 21. mart 2014. godine. Astronomi navode da je moguće da će se rizik od udara smanjivati kako budu dobijali nove informacije. Naime, mogućnost da dođe do katastrofalnog sudara je 1: 909.000. Portparol britanskog Vladinog Informativnog centra za predmete blizu Zemlje rekao je da bi udar imao efekat 20 miliona atomskih bombi, poput one koja je bačena na Hirošimu.

Centar je izdao i upozorenje o asteroidu nakon što je ogromna stena uočena iz "Linkolnovog istraživačkog programa za asteroidima u blizini Zemlje" u Novom Meksiku. "Asteroid će sledećih nekoliko meseci biti vidljiv sa Zemlje i astronomi će nastaviti sa praćenjem", rekao je doktor Alan Ficsimons, jedan od ekspertskog tima savetnika u Centru. Asteroidi, kakav je "2003 QQ 47", zapravo je ostatak stena iz formiranja Sunčevog sistema pre 4.5 milijardi godina. Gravitacioni uticaj velikih planeta kao što je Jupiter mogu skrenuti asteroide sa njihovih putanja i poslati ih ka Zemlji.

195

Utorak, 02. Septembar 2003

Prva čovjekova stopa na Mjesecu – najpopularnija TV slika

Neil Armstrongovo stupanje na Mjesec je najtraženija TV slika iz dvadesetog stoljeća. Među 20 najtraženijih slika neki su od najšokantnijih prikaza kao što su avionski teroristički napad na zgrade WTC-a te samozapaljenje mlade Vijetnamke napalmom, ali i niz pozitivnih događaja kao što je oslobađanje Nelsona Mandele iz zatvora i pad Berlinskog zida. U listu su ušli i pogreb princeze Diane, kao i turneja Beatlesa 1964. godine. Prva tri mjesta drže spomenuti hod na Mjesecu, a slijede ubojstvo Johna. F. Kennedyja te napad od 11. rujna.
mogu ja da se potpisem i bolje...

196

Utorak, 02. Septembar 2003

Najveći jazzeri patili od mentalnih bolesti i često koristili droge

Veliki broj najvećih ljudi iz jazz svijeta patili su od mentalnih bolesti, bili su zlostavljani u mladosti, koristili su često droge i nerijetko skončavali samoubojstvima. Psiholog dr Geoffrey Wills, analizirao je biografije 40 poznatih jazzera iz takozvanog zlatnog doba američkog jazza od 1945. do 1960. godine. Otkrio je da su oni imali 8 puta veći rizik da postanu ovisni o drogama, a poremećaji u raspoloženju bili su 4 puta vjerojatniji. Polovina od 40 analiziranih bila je ovisna o heroinu, 11 je bilo ovisno o alkoholu, a šest ih je proživjelo neku vrstu zlostavljanja. Pianist Bud Powell je patio od schizophrenije, Miles Davis je imao paranoidne privide i halucinacije, saksofonist Art Pepper imao je opsesivno-kompulzivne rituale pranja ruku, fobiju od krvi te odgovaranja na telefon.
mogu ja da se potpisem i bolje...

197

Utorak, 02. Septembar 2003

Brazilke najviše vode računa o svom izgledu

Brazilke o svome izgledu vode više računa od svih ostalih žena na svijetu, a njih polovica spremno je podvrgnuti se plastičnoj operaciji kako bi zadržalo izgled. Istraživanje kozmetičke kompanije Avon provedeno među 21.000 žena u 24 zemlje svijeta pokazalo je da u Brazilu čak 90 posto ispitanih žena kozmetičke proizvode smatra nužnošću, a ne luksuzom (svjetski je prosjek 77 posto). U Avonu rezultate u Brazilu službeno pojašnjavaju činjenicom da se tamošnje žene moraju izboriti za svoje mjesto na tržištu rada, dok domaći stručnjaci rezultate pripisuju tamošnjem uvriježenom mišljenju kako žene moraju biti seksi i senzualne.
mogu ja da se potpisem i bolje...

198

Utorak, 02. Septembar 2003

Takmicarke na izboru za Miss dobile osip od dekoracija

Osip po obrazima, natecene oci i suze ocaja nije izgled kojem se nadaju polufinalistkinje na izboru za miss, no upravo se to dogodilo ovoga vikenda u Italiji.

Naime, komadici metalne dekoracije zalijepljeni za tijela djevojaka u kombinaciji s vrucinom i znojem izazvali su kod 40 od ukupno 100 takmicarki snaznu alergijsku reakciju.

Dermatolozi su rekli da ce se reakcija povuci u roku 72 sata, ali cini se da ce za povrat ponosa trebati puno vise vremena. Neke su takmicarke, naime, vec najavile sudske tuzbe protiv organizatora.
mogu ja da se potpisem i bolje...

199

Utorak, 02. Septembar 2003

Tuga potiče bolesti

Negativno razmišljanje zbilja može ljude učiniti podložnijima bolesti, vele znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin-Madison. Oni su proučavali ljude s visokom razinom moždane aktivnosti u predjelu povezanim s negativnim razmišljanjima i pokazalo se da su oni s najvišom razinom najlošije reagirala na cjepivo za gripu, objavljeno je u Proceedings of the National Academy of Sciences (BBC).
mogu ja da se potpisem i bolje...

200

Utorak, 02. Septembar 2003

Mlijeko i sunce protiv bolesti u starim danima

Pomanjkanje vitamina D kod milijuna mladih često prolazi nezamijećeno te može prouzročiti poteškoće u razvoju i pojavu osteoporoze u kasnijem životu. Američki znanstvenici s Boston University dodaju kako postoje dokazi da je kronični nedostatak vitamina D povezan s rizikom obolijevanja od nekih oblika raka, dijabetesa i pojave visokog krvnog tlaka. Posebnom su riziku izložena djeca koja žive u gradovima smještenima na sjevernijim geografskim širinama, a naročito djeca s pigmentiranom kožom koja mogu imati poteškoća s apsorpcijom sunčeve svjetlosti. Rizik je povećan i za djecu koja koriste zaštine kreme za sunčanje jer one mogu blokirati apsorpciju sunčevih ultraljubičastih zraka. Dodatni problem je u tome što veliki broj mladih ne pije dovoljne količine mlijeka bogatog kalcijem koji je nužan za izgradnju kostiju.
mogu ja da se potpisem i bolje...

Social bookmarks