Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

21

Petak, 08. August 2003

vid terminatora

Arnold Švarceneger "terminirao" je brojne spekulacije povodom svog mogućeg kandidovanja za guvernera Kalifornije na eventualno ponovljenim izborima, nakon što se na referendumu 7. oktobra ove godine građani Kalifornije izjasne jesu li zadovoljni svojim sadašnjim guvernerom Grejem Dejvisom (na čiji račun se upućuje sve više kritika). Gostujući u emisiji "Tonight Show" kod Džej Lenoa (koji ga je pre nekoliko nedelja najavio upravo kao budućeg guvernera), Švarceneger je potvrdio da će krenuti stopama Ronalda Regana i učestvovati na izborima kao kandidat republikanaca.
mogu ja da se potpisem i bolje...

22

Petak, 08. August 2003

za bildere

Body builderi koji za povećanje mišića uzimaju inzulin mogu pretrpjeti oštećenje mozga pa čak i umrijeti, objavili su britanski liječnici. Iako je uporabu inzulina zabranio Međunarodni olimpijski odbor, liječnici vjeruju da je taj hormon postao vrlo popularan među builderima jer ga je teško otkriti standardnim anti-doping testovima. Jedna je američka studija pokazala da svaki četvrti sportaš koji koristi anaboličke steroide, uzima i inzulin, hormon koji izlučuje gušterača. Inzulin povisuje razinu glikogena, koji hrani mišiće tijekom vježbe. Viša razina glikogena daje veću izdržljivost, a steroidi povećavaju mišićnu masu. Inzulin se najčešće uzima tajno, što uzrokuje velike probleme - to korisnika izlaže riziku od hipoglikemije (nedostatka šećera u krvi) tijekom dugog razdoblja, što može rezultirati komom, pa čak i smrću.
mogu ja da se potpisem i bolje...

hadzied

Profesionalac

(10)

  • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

23

Subota, 09. August 2003

"Jedna je američka studija pokazala da svaki četvrti sportaš koji koristi anaboličke steroide, uzima i inzulin, hormon koji izlučuje gušterača. Inzulin povisuje razinu glikogena, koji hrani mišiće tijekom vježbe"-iz Fingersovog posta...

Da malo pojasnimo:

Insulin, ili kako je ovde napisano Inzulin, prestavlja hormon, koji luči endokrini deo Pankreasa, žlezde koja ima dvojako lučenje, luči sokove za varenje i hormon Insulin...

Insulin, je hormon, koji omogućava da se glukoza, kao monosaharid, koji organizam direktno koristi za dobijanje energije, iz krvi prebaci u ćeliju, koja će ga dalje metabolisati, ukoliko u organizmu usled sabljenja funkcije Pankreasa nema dovoljno Insulina, u krvi se nagomilava koncentracija glukoze, te dolazi do nastanka šećerne bolesti...

Znači, sportisti, odnosno bodi-bilderi, koji koriste insulin, ustvari žele da povećaju iskoristivost unetih šećera, odnosno da povećaju dozu insulina u krvi, a time da povećaju oslobađanje energije iz glukoze u ćelijama, jer se sa povećanjem koncentracije insulina i povećava količina glukoze koja se metaboliše u ćelijama...

Pozdrav

maleccka

Zlatna sredina

(10)

  • »maleccka« je žensko

Postovi: 374

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: e to ni ja ne znam

  • Poruku poslati

24

Subota, 09. August 2003

Svijet je zbilja mali i, kao što je američki psiholog Stanley Milgram pretpostavio još 1967., svako je od svakog udaljen samo šest koraka, tj. 'šest stepena razdvojenosti'. Na univerzitetu Columbia to su i dokazali.


Da svako sa svakim može stupiti u kontakt preko samo šest osoba, dokazano je internet-pretraživanjem u kojoj je učestvovalo više od 61 000 tragača iz 166 zemalja. Zatraženo je od njih da pokušaju stupiti u kontakt sa 18 osoba, među kojima su na primjer bili inspektor arhiva iz Estonije, tehnološki konsultant u Indiji, australski policajac i norveški vojni veterinar.
'Učesnici su obaviješteni da je njihov zadatak da prenesu poruku ciljnoj osobi koja im je dodijeljena, tako što će poruku prenijeti nekom poznaniku za kojeg smatraju da je bliži od njih zadanoj osobi,' kaže voditelj pokušaja Duncan Watts.

Ma svijet definitivno i sve manji postaje ;)

[SIZE=1]...Moj stari kofer opet miriše na sive ceste...[/SIZE]

25

Subota, 09. August 2003

Jedan austrijski lekar upozorio je osobe koje imaju kardiovaskularne probleme da se u vreme velikih vrućina ne upuštaju u preveliku seksualnu aktivnost. Kod tih ljudi, "vrućina čini seksualne odnose rizičnim", rekao je agenciji APA profesor Norbert Bahl sa Instituta za sportsku medicinu u Beču. "Seksualni odnosi u vreme velikih vrućina prilično povećavaju rizik od infarkta", dodao je lekar i preporučio da se sačeka veče ili noć, kad osveži. "Poželjno je da osobe koje imaju kardiovaskularne probleme, ako već žele da imaju odnos u vreme velike vrućine, prihvate pasivnu ulogu", kaže profesor Bahl. U većini evropskih zemalja već nekoliko dana vladaju velike vrućine i beleže se rekordne temperature.
mogu ja da se potpisem i bolje...

26

Subota, 09. August 2003

Staljin planirao atentat na Džona Vejna

Sovjetski diktator Josif Visarionovič Staljin bio je toliko ogorčen na filmsku zvezdu Džona Vejna zbog njegovog antikomunizma, da je planirao njegovo ubistvo. U najnovijoj biografiji "Džon Vejn - čovek iza mita", koju je napisao britanski pisac i glumac Majkl Mun, kaže se da se kasnih 40-ih i ranih 50-ih desilo nekoliko pokušaja ubistva slavnog američkog glumca. U prvom pokušaju dvojica ruskih atentatora, pretvarajući se da su agenti FBI-ja, hteli su da ubiju Vejna u njegovoj kancelariji u jednom studiju u Holivudu. Međutim, zavera je bila otkrivena, a moguće ubice uhapšeni, objašnjava se u knjizi, u kojoj se navodi nekoliko izvora, uključujući i režisera Orsona Velsa"

Verujte da verujem da je ovo za verovat :] :D
mogu ja da se potpisem i bolje...

27

Nedjelja, 10. August 2003

Obučeni sokolovi koji se koriste kako bi iz njujorških parkova proterali golubove, koji su postali prava napast za sve posetioce, prizemljeni su nakon što je jedan od sokolova napao minijaturnog psa čivavu misleći da se radi o pacovu. Vlasnik sokola po imenu Galan izjavio je da je soko očigledno napravio "veliku grešku", koja je dovela do toga da psić bude prebačen u veterinarsku stanicu zbog mnogobrojnih ožiljaka. Program koji je doprineo da se populacija golubova u njujorškim parkovima smanji za više od polovine stopiran je sve dok nadležni početkom naredne nedelje ne budu razmotrili novonastalu situaciju. "Verujem da je Galan pomešao psa sa pacovom zbog njegove veličine i zbog toga ga napao", rekao je vođa programa, predloživši da "nemarna ptica" bude izbačena iz tima od pet sokolova koji čuvaju nebo nad parkovima
mogu ja da se potpisem i bolje...

28

Nedjelja, 10. August 2003

jos medicinskih zanimljivosti

Revolucionarni gel koji su razvili australski znanstvenici bi uskoro mogao zamijeniti naočale ili laserske operacije oka. Znanstvenici iz istraživačkog centra Vision CRC kažu da ovaj gel može poništiti negativne posljedice koje starenje ima za vid, ali i predstavljati alternativu za operacije katarakta koji može dovesti do sljepoće. Gel se koristi na nadomještanje sadržaja leća u oku koji tijekom godina očvrsne i utječe na pogoršavanje vida
mogu ja da se potpisem i bolje...

sans

Majstor

(31)

  • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

  • Poruku poslati

29

Nedjelja, 10. August 2003

S obzirom da je zastarela metoda operacije katarakte veoma prisutna na našim prostorima, o|
iskreno se nadam da će taj gel ubrzo ugledati svetlost dana i ovde, te da će uz pomoć njega "progledati" bar naši oftalmolozi koji takve - zastarele metode primenjuju i preporučuju.
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

30

Ponedjeljak, 11. August 2003

U državnom zatvoru Oregona, u gradu Umatili, leži neobičan osuđenik na smrt kome će najverovatnije biti omogućeno da još poživi. Reč je o krajnje neobičnom slučaju iz sudske prakse u Americi. Osuđenik na smrt zove se Horasio Alberto Rejes-Kamarena, svirepi ubica 18-godišnje devojke koju je usmrtio batinama. Kamarena se žalio na presudu i tako sebi omogućio još celu deceniju života, tj. novo suđenje. Slučaj bi bio privremeno zaboravljen da Kamarena nije težak bubrežni bolesnik, na dijalizi, što državu košta oko 120.000 dolara godišnje
mogu ja da se potpisem i bolje...

31

Ponedjeljak, 11. August 2003

Letonski i ruski graničari otkrili su cevovod dugačak jedan kilometar kojim su hiljade litara alkoholnog pića ilegalno transportovane iz Rusije u baltičke zemlje, saopštila je pres služba letonskih graničara. Cevovod, dugačak 450 metara u Letoniji i 550 metara u Rusiji, prvi je takav sistem za šverc otkriven u bivšoj sovjetskoj republici. Graničari su zaplenili dve tone rakije u jednoj kući na ruskoj strani i uhapsili čoveka koji je u njoj živeo. Zaplenjeno je i 200 litara rakije koja je ispumpana iz cevovoda.
mogu ja da se potpisem i bolje...

maleccka

Zlatna sredina

(10)

  • »maleccka« je žensko

Postovi: 374

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: e to ni ja ne znam

  • Poruku poslati

32

Ponedjeljak, 11. August 2003

DVD-ove je lako oštetiti?

Teorijski, DVD disk je trajniji medij od VHS traka, ali je računovodstvo u videoklubovima pokazalo da se teorija i praksa ne slažu baš uvijek.

Prema izvještaju u Video Store Magazine-u, većina američkih videoklubova tvrdi je da je kod DVD-ova, koji bi trebali biti imuni na oštećenja, amortizacija u stvarnosti veća nego kod starih potrošnih videokaseta.

Ne znamo šta ti Amerikanci rade s unajmljenim DVD-ovima i, kad bolje razmislimo, ni ne želimo znati. Mi naše držimo na visokoj polici, izvan dohvata male djece i kućnih ljubimaca, i smatramo da je to sasvim dovoljno.


[SIZE=1]...Moj stari kofer opet miriše na sive ceste...[/SIZE]

33

Ponedjeljak, 11. August 2003

Francuski pilot odgovaraće zbog lažne prijave

Pilot francuske kompanije "Er Frans" Filip Rivere, koji je uhapšen u petak uveče na njujorškom aerodromu Kenedi zbog lažne prijave da ima skrivenu bombu, privremeno je pušten na slobodu uz kauciju od 7.500 dolara. Riveri će na sudu biti pročitana zvanična optužnica koja ga tereti za "podnošenje lažne prijave" bezbednosnim organima SAD-a. On je uhapšen pošto je kontrolorima prtljaga na aerodromu izjavio da u cipeli ima skrivenu bombu. Detaljnim pregledom utvrđeno je da to nije tačno, ali je u međuvremenu došlo do pometnje, zaustavljanja i velikog kašnjenja aviona kojim je kao kopilot trebalo da odleti za Pariz. Predstavnik "Er Fransa" izvinio se putnicima zbog zakašnjenja i neugodnosti, a američka Uprava za bezbednost saobraćaja ocenila je da je postupak francuskog pilota krajnje neodgovoran i da takvo ponašanje ne može biti tolerisano. Ukoliko bude proglašen krivim, Rivere može biti osuđen na sedam godina zatvora
mogu ja da se potpisem i bolje...

34

Ponedjeljak, 11. August 2003

Papagaj oterao lopove

Lopovi koji su nameravali da opljačkaju kuću kod mesta Midlesbrou, na severu Engleske, pobegli su jer ih je uplašio strogi glas papagaja, saopštila je britanska policija. Lopovi su prošle sedmice ušli na posed preko garaže, gde su ukrali alat da bi obili kuću. Kako su ušli u kuću, dočekala ih je Matilda, sivi afrički papagaj sa pitanjem "Dobar dan, ko ste vi?". Pošto Matilda nije dobila odgovor, strogim glasom je rekla "Hej, vi tamo, dođite!". Uplašeni lopovi su pobegli i nisu ništa uspeli da ukradu. Vlasnica kuće je objasnila da je dobila Matildu za svoj 14. rođendan
mogu ja da se potpisem i bolje...

35

Ponedjeljak, 11. August 2003

Prestigni ga ako smes

Iako u Teksasu temperatura dostiže 38 stepeni Celzijusa, američki predsednik Džordž Buš, koji ima klimatizovani ranč u Krofordu, voli da ide na trčanje po vrućini. Džordž Buš (57) u šorcu i patikama zajedno sa članovima vlade trči na svom ranču površine od 640 hektara. Oni koji uspešno pretrče oko pet kilometara brdovite staze dobiju sivu majicu i postaju članovi predsednikovog kluba "Sto stepeni". Američki predsednik jednu milju može da pretrči za sedam i po minuta i obično prvi stigne do cilja.
mogu ja da se potpisem i bolje...

36

Utorak, 12. August 2003

istina?

Istraživanje kompanije Symantec pokazuje da, kada se radi o njuškanju po računarima, žene ne mogu da odole a da ne zavire u elektronsku poštu i poruke svojih partnera, dok se muškarci mnogo više trude da dođu do poverljivih podataka na poslu. Kada je reč o špijuniranju ukućana, 40% žena izjavilo je da bi proverile elektronsku poštu svojih partnera ako bi posumnjale da ih oni varaju, dok bi u istoj situaciji samo 25% muškaraca odabralo ovaj metod. Kada su u pitanju poruke na telefonima, žene su još sumnjičavije: 65% njih proverilo bi poruku koju je partner primio od njima nepoznatog pošiljaoca, dok tako nešto interesuje samo 25% muškaraca.
mogu ja da se potpisem i bolje...

37

Utorak, 12. August 2003

Gde letuju političari i ko ih čuva

Većina najviših zvaničnika Srbije i SCG, ako je suditi po njihovim izjavama datim našem listu, ne koristi usluge obezbeđenja izvan radnog mesta, niti telohranitelje vode na godišnji odmor. Izuzeci su predsednik Vlade Srbije Zoran Živković, koji za „Blic“ kaže da se o njegovoj bezbednosti brine Služba unutrašnjih poslova i da je on pod zaštitom „24 sata dnevno“, i potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović koga je na letovanju na grčkom mondenskom ostrvu Mikonos, gde se odmarao sa suprugom, pratilo šest telohranitelja.

Obezbeđenje u svim prilikama ima i premijer Crne Gore Milo Đukanović. Miodrag Vuković, visoki funkcioner DPS, govoreći o bezbednosti svog partijskog šefa, kaže da je premijeru Crne Gore obezbeđenje potrebno van radnog mesta, a ne u kabinetu.

- Gospodin Đukanović ne može da se transformiše u nekog drugog. Njemu su telohranitelji potrebni na javnim mestima, a ne u kabinetu. Kada se kupa na plaži, oko njega su čuvari. Tamo gde je puno naroda potrebni su ljudi da ga štite - naglašava Vuković.

U knjizi „Obezbeđenje određenih ličnosti i objekata“ koju je izdao MUP Srbije, stoji da je zadatak obezbeđenja da život određene ličnosti za koju je zaduženo bude zaštićen.

- Shodno tome, sistem zaštite mora se prilagođavati uslovima, bilo da je reč o poslu, putovanju avionom, vozom, brodom, poseti sajmu, odlasku u lov ili na odmor. To važi za putovanja i posete stranim zemljama. Taj posao zajednički rade BIA i RJB, uz obavezno učešće MUP. Procenjuju se bezbednosne prilike, spremnost službe zemlje koja se posećuje da sarađuje sa kolegama iz Srbije. Ukoliko postoji spisak bezbednosno-interesantnih osoba, treba ga uručiti kolegama zemlje u koju putuje osoba koja se obezbeđuje - stoji u knjizi.

Dalje se navodi da se osoba štiti od samog izlaska iz prevoznog sredstva u toj zemlji, na putu ka rezidenciji ili hotelu. Obavezna je i provera ko je odseo u hotelu, na istom spratu, u sobama iznad i ispod, da li u hotelu ima osoba našeg porekla i da li mogu da ugroze bezbednost ličnosti koja se čuva. Obavezan je i protivdiverzioni pregled prostorija, kao i to šta se unosi od stvari. Takođe, službu bezbednosti zemlje domaćina treba obavestiti o našim ljudima koji štite osobu, njihovom oružju.

Da li su telohranitelji Čedomira Jovanovića učinili sve ovo gore navedeno, nismo mogli da proverimo, pošto od njega nismo mogli da dobijemo izjavu. U njegovom kabinetu je rečeno da „oni nisu ovlašćeni da daju takve izjave“.

Premijer Živković objašnjava za „Blic“ da nema telohranitelje, već da se o njegovoj bezbednosti brine Služba unutrašnjih poslova, za šta postoje zakonom propisana pravila.

- Ja sam 24 sata dnevno pod zaštitom. Broj ljudi koji me čuva je tajni podatak, jer ako bi se to objavilo, izgubila bi se svrha obezbeđivanja - naglasio je Živković. On je još ranije izjavio da ove godine neće ići na odmor, pošto mu, kako je pojasnio, nije isteklo šest meseci na novom radnom mestu, što je zakonski uslov da bi neko otišao na godišnji odmor.

Ministar inostranih poslova SCG i lider GSS Goran Svilanović rekao je za „Blic“ da je bio na odmoru u Grčkoj u julu, ali da na odmor ne vodi obezbeđenje.

- Nemam obezbeđenje ni u zemlji, pa prema tome telohranitelje ne vodim sa sobom ni na odmor - istakao je on.

Potpredsednik Vlade Srbije i šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je da pripadnike obezbeđenje ne vodi na odmor.

- Ove godine sam prvi put bio na odmoru sa porodicom van zemlje. Bio sam u Grčkoj, na ostrvu Naksos sa suprugom i decom i normalnom smeštaju, u dve dvokrevetne sobe i smatram da nam obezbeđenje nije potrebno na odmoru - rekao je Čović, ističući da ga u zemlji, pre svega zbog čestih poseta jugu Srbije i Kosovu, po smeni čuvaju tri ili četiri pripadnika obezbeđenja.

Potpredsednik Vlade Srbije Jožef Kasa izjavio je za naš list da još uvek nije bio na odmoru i da mu „ne pada ni na kraj pameti da na letovanje vodi telohranitelje“. Kada obavlja svoje potpredsedničke dužnosti prilikom svakodnevnih putovanja na relaciji Subotica-Beograd, Kasa ima jednog pratioca.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić ove godine je sa porodicom letovao u Bodrumu u Turskoj bez pripadnika obezbeđenja. Ljajić za „Blic“ ističe da mu obezbeđenje nije potrebno kada je na odmoru, ali da ima jednog pratioca dok obavlja ministarsku funkciju.

Predsednik Skupštine SCG Dragoljub Mićunović, kako saznajemo u njegovom kabinetu, samo vikende koristi za odmor bez pratnje obezbeđenja. Mićunovića, kao predsednika parlamenta SCG, obezbeđuje jedan pratilac.

U kabinetu potpredsednika Vlade Miodraga Isakova najavili su za naš list da će Isakov uskoro koristiti godišnji odmor, ali da neće koristiti usluge obezbeđenja.

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, kaže da nema telohranitelje i da ne vodi nikoga na odmor, čak ni vozača.

- Nikoga ne vodim na odmor, ne vodim ni sebe, jer imam mnogo obaveza - tvrdi Ilić za „Blic“.

Lider SDP Slobodan Orlić rekao je za naš list da ima jednog telohranitelja iz službe bezbednosti.

- On ide sa mnom kada su u pitanju javna nastupanja, inače preko dana me niko ne prati. Na odmor idem sam - iznosi Orlić i dodaje da ne voli obezbeđenje i da, iako bi po službenoj dužnosti trebalo da postoji, on ga na svoju odgovornost nema.

Miodrag Vuković kaže da on nikada nije imao telohranitelje i da mu nisu bili potrebni. On priznaje da su pretnje postojale i iznosi jednu anegdotu iz tog perioda.

- Pre nekoliko godina moja supruga i ja šetali smo gradom. Prolazili smo neosvetljenim delom ulice, gde je stajala grupa mladića. Tada me je jedan od njih oslovio: „Gospodine Vukoviću“ i zatim uhvatio za ruku. Žena i ja smo se uplašili, a mladić je rekao: „Imate najlepšeg telohranitelja“ - priča Vuković.

Za Mila Đukanovića Vuković ističe da je obavezan da ima čuvare, „zato što je predsednik države i Vlade i što je to svuda u svetu normalno“. Vuković dodaje da je suvišno pitanje da li i telohranitelji idu na odmor jer se to podrazumeva
mogu ja da se potpisem i bolje...

38

Utorak, 12. August 2003

Svemirsko venčanje Rusa i Amerikanke

HJUSTON - Ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko i njegova verenica Jekaterina Dmitrijeva, Amerikanka ruskog porekla, rekli su u nedelju sudbonosna „da“ tokom specijalne veze između zemlje i Međunarodne svemirske stanice.

To je prvo svemirsko venčanje u istoriji čovečanstva. Astronaut je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda, dok je Dmitrijeva (27) bila u svemirskom centru u Hjustonu, koji je za tu priliku ukrašen za venčanje.

Jurij Malješenko i Jekaterina Dmitrijeva su se pre nekoliko meseci dogovorili da se venčaju 10. avgusta, ali je nakon toga mladoženji produžen boravak na svemirskoj stanici. Par, međutim, nije želeo da odloži venčanje.

Malješenko (47), pukovnik avijacije, nadređene je o planovima za venčanje obavestio tek kad je već bio u orbiti, što je razbesnelo komandanta avijacije generala Vladimira Mihajlova koji je, navodno, rekao da „kosmonauti ne smeju da se ponašaju kao filmske zvezde“.

Malješenko je u međuvremenu sredio da mu transportnim brodom „Progres“ na stanicu u junu budu dopremljeni frak i burma.

Jekaterina Dmitrijeva i on dobili su u Teksasu dozvolu za venčanje. Ona od treće godine živi u Hjustonu sa roditeljima koji su emigrirali iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Događaj je planiran mnogo ranije. Prvo, sud u Teksasu je morao da odobri mladencima da se venčaju. Prema zakonima ove države, brak može da bude sklopljen uz odsustvo jednog od partnera - ako za to postoji dovoljan razlog. Sud je odlučio da kruženje Zemljinom orbitom na visini od 400 kilometara jeste dovoljan razlog.

Burme i nevestina venčanica upućeni su na svemirsku platformu na teretnoj letilici „Progres“, koja je dostavila gorivo na Međunarodnu svemirsku stanicu pre oko mesec dana. Edvard Lu, mladoženjin američki kolega, bio je kum i čak je svirao „Svadbeni marš“ na klavijaturi koja se nalazi na stanici.
mogu ja da se potpisem i bolje...

39

Utorak, 12. August 2003

Svemirsko venčanje Rusa i Amerikanke

HJUSTON - Ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko i njegova verenica Jekaterina Dmitrijeva, Amerikanka ruskog porekla, rekli su u nedelju sudbonosna „da“ tokom specijalne veze između zemlje i Međunarodne svemirske stanice.

To je prvo svemirsko venčanje u istoriji čovečanstva. Astronaut je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda, dok je Dmitrijeva (27) bila u svemirskom centru u Hjustonu, koji je za tu priliku ukrašen za venčanje.

Jurij Malješenko i Jekaterina Dmitrijeva su se pre nekoliko meseci dogovorili da se venčaju 10. avgusta, ali je nakon toga mladoženji produžen boravak na svemirskoj stanici. Par, međutim, nije želeo da odloži venčanje.

Malješenko (47), pukovnik avijacije, nadređene je o planovima za venčanje obavestio tek kad je već bio u orbiti, što je razbesnelo komandanta avijacije generala Vladimira Mihajlova koji je, navodno, rekao da „kosmonauti ne smeju da se ponašaju kao filmske zvezde“.

Malješenko je u međuvremenu sredio da mu transportnim brodom „Progres“ na stanicu u junu budu dopremljeni frak i burma.

Jekaterina Dmitrijeva i on dobili su u Teksasu dozvolu za venčanje. Ona od treće godine živi u Hjustonu sa roditeljima koji su emigrirali iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Događaj je planiran mnogo ranije. Prvo, sud u Teksasu je morao da odobri mladencima da se venčaju. Prema zakonima ove države, brak može da bude sklopljen uz odsustvo jednog od partnera - ako za to postoji dovoljan razlog. Sud je odlučio da kruženje Zemljinom orbitom na visini od 400 kilometara jeste dovoljan razlog.

Burme i nevestina venčanica upućeni su na svemirsku platformu na teretnoj letilici „Progres“, koja je dostavila gorivo na Međunarodnu svemirsku stanicu pre oko mesec dana. Edvard Lu, mladoženjin američki kolega, bio je kum i čak je svirao „Svadbeni marš“ na klavijaturi koja se nalazi na stanici.
mogu ja da se potpisem i bolje...

40

Utorak, 12. August 2003

Microsoft pod prijetnjom kazne Europske zajednice

Izvršna europska vlast objavila je nepravomoćnu presudu protiv tvrtke Microsoft zbog nametanja monopola na informatičko tržištu. Antitrust proces protiv Microsofta, inače, počeo je još 1998. godine.

Glavne optužbe protiv Microsofta jesu iskorištavanje prevlasti na tržištu računalnih operativnih sustava kako bi ostvario monopol na tržištu poslužiteljskih sustava i media playera.

U izvješću su i preporuke Europske komisije za korake koji će omogućiti Microsoftovim konkurentima poštenu tržišnu utakmicu.

Visina kazne još nije odmjerena, no ona bi mogla narasti do iznosa od deset posto Microsoftovih globalnih prihoda. Do sada, međutim, niti jedna kompanija nije bila maksimalno kažnjena.

Microsoft je, inače, za financijsku 2003. godinu, koja je završila 30. lipnja, prijavio prihod od 32,19 milijardi američkih dolara.

Microsoft ima još jednu priliku za ulaganje žalbe na presudu Europske komisije.
mogu ja da se potpisem i bolje...

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks