Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Sarah

Učenik

(10)

  • »Sarah« je žensko
  • »Sarah« je autor ove teme

Postovi: 167

Datum registracije: 18.10.2003

Lokacija: Sandzak

  • Poruku poslati

1

Utorak, 06. Januar 2004

Zarade u SCG u protekloj godini

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zarade zaposlenih u 2003.god. nominalno su porasle za 25,19 odsto, a realno za 13,71 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa, dakle ono što radnik odnese kući, porasla je sa januarskih 9.468 na 12.254 dinara, koliko je u proseku zaposlenima isplaćeno u novembru.

Sudeći prema statističkim podacima, u Srbiji se i dalje isplati raditi sa duvanom, jer je proizvodnja duvanskih proizvoda sa mesečnim prosekom neto plata od 28.970 dinara prva na listi delatnosti po visini primanja. Sledeće na toj poželjnoj listi su osiguravajuće kuće i penzijski fondovi (ali ne i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja zaposlenih Srbije), zatim vazdušni saobraćaj, finansijsko posredovanje i organizacije na bazi učlanjenja (komore i političke organizacije).

Na listi delatnosti sa malim primanjima prednjačila je proizvodnja odevnih predmeta, dorada i bojenje krzna, čiji su zaposleni ove godine u proseku mesečno primali samo po 2.134 dinara , što je znatno manje i od minimalne zarade. Kako preziveti ?(
Najteže je svakako bilo onima koji nisu ni dobijali plate niti su im uplaćivani doprinosi, a takvih je svakog meseca u proseku bilo više od 10 odsto.

Sto se tice visine penzija u 2003, jedva prelazi 120 eura.
Penzioneri su tokom godine primili tri povećanja, prvo i najosetnije za prvi kvartal od 11,13 odsto, zatim za treći kvartal - 7,69 odsto i za četvrti - 2,97 procenata. Penzije za drugo tromesečje pretrpele su smanjenje od 5,60 procenata, čime je prosečna penzija iz prvog kvartala smanjena za oko 400 dinara.

Gospodaru moj, ne dozvoli da me zavara uspjeh, niti me poraz baci u ocaj i stalno me podsjecaj da je neuspjeh iskusenje koje prethodi uspjehu.

Social bookmarks