Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Petak, 16. August 2002

Zavisnost od droga


Uobičajeni naziv za zavisnost od droga je narkomanija i tabletomanija. HABITUACIJA-želja za ponovnim uzimanjem droge (emocionalna zavisnost) je važan faktor u nastanku narkomanije i tabletomanije. Svaka droga(opojno sredstvo), koje dovodi do smanjenja bola, smanjenja diskonfora, koja redukuje anksioznost, smanjuje depresiju ili povećava raspoloženje, euforiju potencijalno je habitualna i može dovesti do narkomanije.
Faktori koji dovode do stvaranja zavisnosti su:
1) Ličnost zavisnika
2) socijalni faktori (sredina)
3) Sama droga i njene osobine
Kako droga utiče na pojedinca nije u samoj zavisnosti od nastanka narkomanije, jer se može desiti da neka osoba proba jednim ili više puta drogu a da ne postane zavisnik, dok druga postaje zavisnik od jednog pokušaja. Iz ovog možemo zaključiti da ako se radi o osobama iz iste sredina da je od velikog značaja sama struktura ličnosti, individualna predispozicija.OPŠTE PRIHVAĆENA IDEJA JE DA SU OSOBE KOJE UZIMAJU DROGU, PSIHIČKI NEZRELE, SLABE OSOBE, NESAMOSTALNE LIĆNOSTI, ČESTO NEUROTIČNE I SA KARAKTERNINM POREMEĆAJIMA.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Petak, 16. August 2002

Nastavak o drogama


Drogi pribegavaju osobe koje nisu u stanju da se suprostave životnim problemima, da čekaju na zadovoljenje svojih životnih potreba, niti da ulože napore da postignu uspeh u životu, samopoštovanje i poštovanje od strane drugih.
Nekada se narkomanija javlja kao posledica neslaganja sa sredinom, iz prkosa i protesta u mladosti, slomljene socijalne i emocionalne adaptacije, mladi narkoman za druge na prvi pogled predstavlja atraktivnog pobunjenika protiv konvencionalnih modela življenja.
Dele se na terapeutske narkomane, tabletomane, koji imaju pristup opojnom sredstvima izu nekog zdravstvenog razloga a po prolasku bolesti nastavljaju da u nekontrolisanim količinama uzimaju narkotike, obično se regrutuju iz grupe zdravstvenih radnika i njihovih saradnika, te bliže okoline(porodica, prijatelji i sl.-lako dolaze do opojnih sredstava)
I mogu biti adolescentni narkomani, i to narkofili i probanti. To su osobe koje pokazuju znake emotivne nezrelosti i otuđenja, pasivnost, narcizam, sklonost ka samooštećenju, snižen nagon ka življenju, sklonost ka depresiji, sugestibilnost i radoznalost.
Socijalni faktori:
WStav kulturne i društvene sredine u datom trenutku igra važnu ulogu (psihička zaraza društva). U nekim zemljama pojedine vrste droga nisu zakonom sankcionisane, tako pušenje opijuma u zemljama dalekog istika je društveno prihvaćeno, dok u šerijatskim zemlhjama je to najstrožije zabranjeno pa čak i upotreba svih sredstava koji čoveka dovode u izmenjeno stanje svesti. Dalje je od presudnog značaja ekonomski standard, cena i dostupnost droge, represivno kaznene mere društva te porodično kulturni odnosi. Droga je često zaklon od preteranih ideala koje postavljaju ambiciozni superiorni ili čak "morbidni" roditelji.
Faktor droga:
Same hemijske osobine droge i njihov uticaj na organizam čoveka igraju ulogu u nastanku narkomanije, efekti smirenja, euforije, verovanje u erotizantno dejstvo, psihostimulacija, halucinantno dejstvo.
Nadam se da je za sada dosta da se upoznate o nekim osnovnim karakteristikama narkomanije, osoba koje joj pribegavaju i o samim drogama kao o predmetu zloupotrebe, isto tako se nadam da če vas ova tema zainteresovati, pa zato pripremam nastavak o pojedinim drogama, njihovom efektu na korisnike itd.
Ukoliko vam se sviđa ova tema, vi to napišite pa da nastavimo sa izlaganjima.
Sve je naučno potkrepljeno i dokazano.
Javite se, ako je tema cool.
Pozdrav

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

3

Ponedjeljak, 19. August 2002

HADZIEDE ILITI HADZIAGA ...

Doktore tema je izuzetno cool jer je izgleda dole kod nas vrlo popularno koristit bilo kakve vrste droga to je ono sto sam primetio za vreme moga boravka tamo. Hvala ti na temi koju si zapoceo sano nastavi. Govori nam o uticaju droga na organizam i cns neka narod sazna u cemu je stos. naravno i nacine lecenja itd...
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Utorak, 20. August 2002

Zavisnost od droga

Pozdrav za sve zainteresovane za ovu temu, evo jedne od podela zavisnosti od droga, usput pozdrav za Juskos koji se za sada jedini javio u vezi ove teme, nadam se da će vas zainteresovati.

Zavisnost od droga deli se prema vrsti droge na:
1) ZAVISNOST OD NARKOTIKA ( morfinizam, heroinomanija, opijatska zavisnost), u narkotike spadaju opijum, derivati opijuma: morfin, kodein, heroin, te sintetski opijati, metadon, petantin, meperidin.
2) ZAVISNOST OD HIPNOTIKA, SEDATIVA I MALIH TRANKILIZERA, što se kod nas u žargonu kaže TABLETOMANIJA. Upotreba popularnih lekova za smirenje i to barbiturata, meprobamat, i benzodiazepina.
3) ZAVISNOST OD PSIHOSTIMULANSA, i to pri upotrebi Kokaina i amfetamina.
4) ZAVISNOST OD HALUCINOGENA, od kojih je najpoznatiji LSD (dietilamid lizergične kiseline).
5) ZAVISNOST OD PREPARATA KANABISA ili Indijske konoplje (HAŠIŠ i MARIHUANA).
6) ZAVISNOST OD ORGANSKIH RASTVARAČA : organski industrijski rastvarači, aceton, lepak, boje za slikarstvo, terpentin, tutkalo, mastilo, neka sredstva za čišćenje, lakovi, dezodoransi, lakovi za kosu, benzin, etar...

Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 22. August 2002

Narkotici


Evo da nastavimo priču o drogama i drogiranju, dajući osvret na pojedine vreste droga, njihovom načinu zloupotrebe, efektima na organizam i lečenje.
Morfinizam, heroinomanija, te opijatska zavisnost, jednim imenom zove se zavisnost od narkotika, to smo već rekli. U narkotike se ubrajaju, opijum, derivati opijuma(morfin, kodein i heroin), i sintetski, veštački, hemijski dobijeni opijati(metadon, petantin, meperidin).
Prilikom unošenja narkotika u organizam dolazi do pomućenja senzitivnih, osećajnih funkcija, slabljenja intelektualnih funkcija i budnosti. Oni izazivaju stanje euforije i zaboravnost kako za fizičke teko i za psihičke bolove i patnje. U toku uzimanja u dužem periodu razvija se tolerancija, rezistentnost, neosetljivost na priviknutu dozu, (veličina doze je strogo individualna, za svakog posebna), dolazi do postepenog navikavanja te je potrebno povećanje uzete doze za postizanje istih efekata(ono što je najgore kod drogiranja, jer tera narkomana da uzima sve veću kolićinu, a kasnije da prelazi na jače i opasnije droge). U tom stadijumu dolazi do javljanja malaksalosti, gubitka snage i volje za zivotom i ostalim funkcijama,gubitka ambicija, uznemirenosti, što još više navodi takvu osobu da uzima sve veće doze, da bi te pojave prevazišla. Vrema zadovoljstva koje se javlja od zadnje uzete doze se sve više sktaćuje(Tripovanje), a potreba za uzimanjem sledeće doze je sve jača.
E tada ako se naglo prekine uzimanje droga, dolazi do pojave apstinencijalnog sindroma, odnosno do kriziranja i to: U POČETKU SE JAVLJA ZEVANJE, ZATIM KIJANJA, POJAČANO LUČENJE SUZA, ŽELUDAČNOG SOKA, SLABOST MIŠIĆA, POJAČANO MOKRENJE, UNUTRAŠNJI NEMIR, RAZDRAŽLJIVOST, UBRZANA PERISTALTIKA CREVA(CREVA BRŽE RADE), ŠTO SE U ŽARGONU KAŽE UŽARENA KUGLA U TRBUHU, ILI TI PIRANE, PROLIVI, ZNOJENJE, GAĐENJE, TREMOR(PODRHTAVANJE RUKU I NOGU), BOLOVI U CELOM TELU, ŠIRENJE ZENICA I PRETEĆI SIMPTOMI ZA TU POJAVU, POVRAĆANJE, KLONULOST I MALAKSALOST, GRČEVI, UBRZAN RAD SRCA, VRTOGLAVICE, POJAVA POJAČANOG STRAHA, NEMOGUĆNOST USPAVLJIVANJA I NESANICA, UZBUĐENJE, AGRESIVNOST, U UZNASPREDOVALIM SLUČAJEVIMA STANJE MOŽE DA IDE DO GUBITKA SVESTI, ZASTOJA RADA SRCA I SMRTNOG ISHODA.
Često su ovi simptomi praćeni halucinacijama, nemirom i bacaju se po podu, sami sebe udaraju i glasno mole i traže morfijum i druge narkotike.
Simptomi apstinencije, kriziranja javljaju se ako narkoman ne uzme dozu droge 12-72 sata posle zadnje doze, a najjači simptomi su izraženi 24-48 sati.
Lako se dokazuju testovima mokraće, što je sigurno ste čuli iskorišćenjo za otkrivanje narkomana po školama, među sportistima i dr.
Za lećenje se koristi lek Naloxon, koji prestavlja antagonist morfijuma.
Ovo je bilo uopšteno o narkoticima kao vrsti droge, nešto više o proizvodima narkotika drugi put, nadam se da sam vam dočarao neke osnovne stvari u vezi krize i pojava koje se dešavaju u njoj.
Javite se ako je tema zanimljiva.
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Petak, 23. August 2002

dali vas zanima


Nisam očekivao da vas neće zanimati ova tema u vezi narkomanije, mislio sam da vam neke stvari približim, mada sam i očekivao da puno znate o tome, ali opet sam soećao potrebu da o njoj napišem par priloga jer smo svi svesni njene blizine.
No nema veze , ako vam se čita o ovome nebi bilo loše da to i naglasite u forumu, a ako vas ne interesuje, vi mi javite, pa da pokušamo da nađemo nešto zanimljivije.
Pozdrav

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

7

Petak, 23. August 2002

SELAM


HADZIED mislim da si potegao pravu temu za razgovor jer je u kolko cujem nasoj sredini sve veca pojava narkomanije samo je jedini nedostatak sto ova tvoja izlaganja ne mogu da prate sire narodne mase .Ako si u mogucnosti napravi jedno izlaganje o narkomaniji na nekoj privatnoj televiziji bilo bi dosta korisno i za roditelje i za omladinu.Naravno ako si u mogucnosti da nam kazes koje su promene u ponasanju osobe koja je pocela novo da koristi bilo od kojih opojnih sredstava.Mislim da bi ovo znanje mnogo pomoglo roditeljima da na vreme otkriju svoju decu koja su u kontaktu sa drogama.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Petak, 23. August 2002

Hvala na podršci


U praksi smo imali jedan zanimljiv slučaj, žene koja nije iz Novog Pazara i koja je jednog dana došla da u našoj službi potraži savet za svoj problem, jer nije mogla da se u svom gradu raspita o svom problemu.
Evo o čemu je reč, ona je majka jednog deteta i to muškog, koji je bio svojevremeno najbolji đak u odeljenju, uspeh na nivou, društven, normalno psihički razvijen, duže vremena se zabavlja sa istom devojkom, znaš ono pravi normalan dečko za svoje godine i sreedinu. U poslednje vreme majka se žali da joj dete dolazi kasnije iz grada, da je obično potišten kad dođe kući, za razliku od ranije, kada bi je obično poljubio i nasmejano popio kafu, dok sada spuštenog, zamućenog pogleda ulaszi ukuću i odmah ide u svoju sobu, na spavanje. Dalje dolazi do raskida te duge veze iz nepoznatih razloga, ne prima pozive na telefon od svojih drugara iz škole, obično užurbano siđe ispred vrata, kada primi kratki poziv sa mobilnog telefona, zadrži se nešto malo vremena te onda se čudnog ponašanja vraća opet u sobu u kojoj provede duže vremena sam.
Uspeh u školi je iznenada lošiji nego što se može i pomisliti za učenika njegovog kova, pozivi profesora i razrednog starešine, u vezi njegovog čudnog ponašanja i lošeg uspeha, naveli su roditelje da detetu pretresu sobu, za vreme kada on nije bio kući, i našli su u nekom najlonskom zamotuljku ostatke od marihuane, zašta oni nisu bili sigurni šta je, i tako jedna uplašena majka, seda u kola i prelazi 70 km, da bi u Novom Pazaru, daleko od očiju svojih sugrađana dobila objasšnjenje šta je sa njenim detetom, teško zar ne?!
Procenite sami ovu situaciju, jer se sigurno i u našem gradu dešavaju slične stvari.
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Petak, 06. Septembar 2002

Opijatska zavisnost


Opijum predstavlja jednu od najstarijih vrsta droga, dobija se iz glave maka. Po jednoj legendi opijum je nastao iz glave maka, na mesti gde je na njeha pala budina trepavica.
Opijum sadrži preko 25 vrsta alkaloida, koji imaju analgetičko (protivbolno) i hipnotičko dejstvo, manji njihov broj se koristi za dobijanje morfina (morfijuma), te se koristi u medicini, dok su poznatiji derivati opijuma tipa, heroina.
Najčešće se unosi intravenski (direktno u venu se ubrizgava), takozvano "FIKSANJE", uz posebno karakterističnu ritualnu pripremu za davanje, ili se puši, što je rasprostranjeno na Dalekom Istoku. Na tržištu se nalazi obično kao sirovi opijum, "opijumske pogačice".
Kog narkomana postoji žargonski tri stepena jačine ove droge:
1. Crni žele (crnjak), najjači proizvod
2. Rastvor srednje jačine, braon boje i manje gustine
3. Najslabiji je rastvor blede boje
Intravenski unet opijum ima tri stepena dejstva, odnosno tri faze:
1. Faza udarnog dejstva (FLEŠ), vrlo kratko traje, nekoliko minuta, i zavisi od jačine i količine unesene droge(doze), te brzine davanja. Odlikuje se telesnim senzacijama, subjektivnim osećajem toplote i ubrzanog rada srca, javlja se takozvani kutani erotizam. Karakteristična pojava za ovu vrstu droge je ritualni način njenog spremanja neposredno pre davanja i izbor vene, jer narkomani ujednom žele da sakriju da se drogiraju, te često menjaju mesto uboda, a u drugom ispoljavaju taj erotizam prema svom telu, naročito u trenutku davanja kada postižu taj farmakogeni (drogom) izazvan orgazam (fleš).
2. Vrlo brzo se ulazi u drugu fazu dejstva opijuma, gde se javljaju smirenost, sedacija, pospanost, blag i prijatan umor, blaga euforija, zadovoljstvo, osoba za kratko vreme beži iz sveta realnosti u svet snova, u kome nema konflikta i problema, ofa faza je praćena odsustvom bolova bilo kojeg karaktera.
3. Ako se unese dovoljna količina droge narkoman ulazi u treću fazu gde se javlja pravi san. Nakon buđenja nastaje jak umor, jaka pospanost, odsustvo motivacije i ženja, depresija, uplašenost, strah, neizdrživa želja da se uzme nova količina droge, lice ima je jako crveno, čak zažareno, sužene zenice, osećaj neizdržive toplote u stomaku, pojačano lučenje pljuvačke, pojačano znojenje, mučnina gađenje i povraćanje, otežano disanje.
Dok se pušenjem opijuma postižu slabiji efekti, stalno se smenjuju, slabe lepršave i nestvarne vizije erotičnih događaja, sa trenunom pojavom mračnih vizija, posle kojih dolazi do pojave umora, pospanosti i lošeg raspoloženja.
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Subota, 14. Septembar 2002

Morfinska, heroinska zavisnost i lečenje zavisnosti od narkotika


MORFINSKA ZAVISNOST
I morfin se može uneti intravenski, ali i pod kožu, ili u mišić. Ovaj način unošenja karakterističan je za tzv terapeutske narkomane. On je snažan analgetik (sredstvo protiv bolova ), hipnotik. U euforiji dolazi do blagog opuštanja, mišićne relaksacije, te otklanjanja straha. Nakon te euforije javlja se jaka depresivna faza u kojoj morfin ispoljava svoje depresivno dejstvo. Narkoman se povlači u sebe, tzv. svoj svet kreativne tišine, introspektivne meditacije i "uživa" u stanju medikamentozne nirvane. Kada prestane dejstvo droge nastaje još jača depresivna slika kod narkomana sa razvojem ideje o samoubistvu, osećajem krivice, te pojačanja straha. OVE TAKOZVANE "DEPRESIJE SLEDEĆEG JUTRA", STVARAJU JEDAN ZAČARAN KRUG KOJI SE STALNO VRTI, GDE NARKOMAN KOJI JE U NJEGA UPAO, MORA DA BI ODAGNAO POJAVU DEPRSIJE NAKON PRESTANKA DEJSTVA PREDHODNE DOZE DA NON- STOP UZINA NOVU I TAKO U KRUG.
Kod predoziranja morfinom javljaju se znaci morfinske intoksikacije:
JAKO SUŽENE ZENICE, HALONIRANE OČI, BLEDILO LICA, JAKA POTHRANJENOST, KOJA IDE DO STEPENA IZNEMOGLOSTI, JAKO PODRHTAVANJE CELOG TELA, TREMOR, MLITAVOST, NEPRISUTNOST APETITA I NAGONA ZA GLAD, POVRAĆANJE, MUKA GAĐENJE, BOLOVI U ŽELUCU, OPSTIPACIJA (ZATVOR), NAPADI POVIŠENE TEMPERATURE, OTOK OČNIH KAPAKA, SUVA I ISPUCALA KOŽA SMANJENE ELASTIČNOSTI.
HEROINSKA ZAVISNOST
Heroin se ne razlikuje mnogo od morfina, u stvari predstavlja polusintetski derivat morfina, u žargonu poznat kao "TVRDA, HEROJSKA DROGA". Izaziva jaku euforiju, te je zbog toga omiljen kod psihičkji izmenjenih i nestabilnih osoba. Može da bude neposredno veoma opasan, jer kod korisnika povećava želju za pražnjenjem veštački steknute, putem droge, "BRUTALNE ENERGIJE", razvoj i pražnjenje destruktivnih ideja. Posle kratkog perioda korišćenja, stvara se jaka zavisnost, koja se karakteriše još bržim propadanjem ličnosti narkomana, dolazi do karakternih devijacija, gubitka etičkih dimenzija ličnosti, upuštanje u razna krivična dela, te do pokušaja ubistava i samoubistava. Heroin brže od morfina stvara obe vrste zavisnosti (i psihičku i fizičku), i pojava apstinencijalnog sindroma kod heroinske zavisnosti je brža, ali kraće traje, mada je klinička slika jako dramatična iteška.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Nedjelja, 15. Septembar 2002

Lečenje heroinske zavisnosti


Ostadoh vam dužan u naslovu predhodnog priloga u vezi lečenja zavisnosti od narkotika, pa ću sada da počnem a završiču nekom drugom prilikom jer je lečeje kompleksno.
Sada ću nešto napisati u vezi sa medikamentoznom lečenjem heroinske zavisnosti, odnosno suzbijanja simptoma apstinencijalnog sindroma.
Pod brij jedan takvi slučajevi moraju se smestiti u specijalne ustanove za lečenje bolesti zavisnosti, i sa medikamentoznim lečenjem se započinje po principu smanjenja doza, odnosno metodom postepenog umanjenja doze, koja je potrebna da se ublaže znaci apstinencije, sada se znači ide obrnutim redom od navikavanja, ako ste pratili forum, ili se pak u organizam narkomana ubacuju, unose određeni lekovi, odnodno bezopasnije vrste droga kojima se želi istisnuti navika, odnosno sprečava se potreba za uzimanjem prave droge, jer se ti psihofarmaci nadmeču na receptorima sa pravim heroinim, blokiraju ih i organizmu daju prikaz kao da je u njega uneta prava droga.
Ovde gore je u kratkim crtama opisana druga metoda takozvana metoda NENARKOTIČKE SUPSTITUCIONE TERAPIJE.
U lečenju heroinske zavisnosti ovom metodom koristi se METADON-HEPTANON.
U toku određenog vremenoskog perioda postepeno se smanjuje doza unetog gore navedenog psihofarmaka, te se nakon toga on izbacuje a sada već potencijalni bivši narkoman prevodi na PSIHOTERAPIJU, koja prestavlja jedini trajni i definitivni put da trajnom ostavljanju drohe.
O psihoterapiji neki drugi, možda naredni put, dok obradimo još neke vidove zavisnosti.
Pozdrav

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

12

Ponedjeljak, 16. Septembar 2002

POZDRAV

Na ovaj nacin samo bih da izjavim zahvalnost nasem doktoru za neiscrpne informacije koje su po meni mnogo bitne.Slucaj koji si gore naveo mislim na slucaj majke i njenog dobrog sina me je izuzetno potresao i zabrinuo jer kolko vidim da se u nasoj sredini ova narkomanija sve vise i vise siri.
Zanima me kakve ste savete dali majci da li postoji nekakva ideja o stvaranju nekog klinickog centara ako ne bar neko dispanzersko lecenje za ovu nasu omaldinu.

Doktore samo nastavi treba nam jos vise znanja o ovome.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Petak, 20. Septembar 2002

Zavisnost od stimulanasa

KOKAIN , alkaloid iz biljke Erythroxylon coca, koja je poreklom iz Južne Amerike, predstavlja kratkotrajan stimulans, koji se ušmrkava u nos (SNIFUJE ), ili se može ubrizgavati parenteralno (fiksanje), o čemi smo već govorili, a može se i pušiti, kao marihuana.
Uzimanje kokaina, dovodi do brze euforije, opšte psihofizičke ekscitacije i egzaltacije, koja kratko traje, ali je ubrzo zamenjuje, iznurenost, mlitavost, dosada, nervoza, depresivno raspoloženje, gubitak nagona.
Ove pojave dovode do brzog stavranja želje za ponovnim uzimanjem nove doze, gde se pri povećanju doze mogu javiti iluzije i halucinacije.
Kod pojedinih slučajeva dolazi do pojave prijatnih halucinacija i iluzija u vidu tzv. LILIPUTANSKIH HALUCINACIJA (halucinacije prijatnog karaktera u vidu smanjenja predmeta).
Dok kod preteranog povećanja doze može doći do pojave tzv, KOKAINSKOG DELIRIJUMA , koji prestavlja intenziviranje anksioznih osećanja, jake pojave straha i do pojave prave psihotične reakcije.
Kod narkomana kokain je dobio posebno mesto, zbog efekata, kao što su:
- poznat je kao afrodizijak koji potencira seksualnu aktivnost.
-kao supstanca koja pojačava kreativne i fizičke moći.
-kao bedž višeg i ekonomsko moćnijeg staleža.
-zbog sposobnosti smanjenja umora i slabosti.
Kod dugotrajnog uzimanja kokaina dolazi do karakterističnih promena ličnosti: Impulzivnosti, redukcija kapaciteta frustracione tolerancije, poremećaj u socijalnim komunikacijama, izmenjen ritam spavanja, bolovi u grudima, mišićima, pojava grčeva, česte nesvestice bez povoda, muka, gađenje i povraćanje.
AMFETAMIN , je drugi stimulans koji izaziva euforiju i hiperreaktivnost, često je zloupotrebljavan od strane studenata, jer pojačava koncentraciju, smanjuje nesanicu, pojačava izdržljivost, ali sve to u malim i početnim dozama, a kada dođe predoziranja i dužeg uzimanja, onda se javljaju, uzbuđenje, praćeno jakom razdražljivošću, iscrpljenist energetskog kapaciteta, jaka sekundarna nesanica, gubitak seksualnih sposobnosti (impotencija), pojava paranoidnih psihoza, pa sve do toksičnih delirijuma.
Lečenje se sprovodi u specijalizovanim ustanovama, nešto kao i kod lečenja zavisnosti od narkotika, postepenim smanjenjem doza i uvođenjem slabijih manje štetnih droga, uz stalnu opasnost da ne dođe do pojave suicidalnih ideja i pokušaja kod narkomana u fazi ostavljanja droga.
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

14

Nedjelja, 29. Septembar 2002

HALUCINOGENI

Poslednjih godina u svetu se najviše koristi tzv.LSD (dietilamid lizergične kiseline) , te prestavlja predstavnika ove grupe droga, a koristi se kao sredstvo za povremeno izazivanje halucinogenih stanja.
Efekti LSD-a zavise od uzete doze (jačine), od toga šta se od njega očekuje, koji efekti, te od situacije u kojoj se narkoman trenutno nalazi.
Niske doze LSD-a daju efekte slučne marihuani, srednje doze dovode do iluziono-halucinantskih fenomena, dok pri većim dozama (300-600 gama) nastaju kosmičko-magijske vizije , koje se po nekim autorima nazivaju i kosmička realnost.
Upotreba LSD-a je praćna bogatstvom vizuelnih percepcija, okićenim intenzivnim raspomamljenim bojama do stanja fascinacije.
Doživljavaju se : Kaleidoskop disparatnih slika, režija erotskih scena sa psihoanalitički uhvatljivim značenjem, karikaturalno menjanje likova, perseveracija slika, osiromašenje ili ukrašavanje doživljaja okoline ili sopstvene ličnosti.
Iluzije i halucinacije ne moraju i nisu uvek prijatne za narkomana (tzv. GOOD TRIPS ), mada se zato LSD ui uzima u jednokratnoj dozi, već često mogu biti veoma neprijatne za narkomana, tako što se javlja takozvana IZOLOVANA AVERZIVNA REAKCIJA na LSD (tzv. BAD TRIP ), koja ima za posledice pojavu neprijatnih i teških halucinacija, panike, jake depresije, koja ponekad ide i sa pojavom suicidalnih ideja i misli, konfuzijom, što često navodi narkomana da potraži stručnu pomoć jer nemože više da podnese takve poremečaje ličnosti.
Pri korišćenju ove droge opisan je i ztv. fenomen DVOSTRUKE SVESTI: PSIHODELIČNE
NORMALNE

U izvesnim slučajevima dolazi do ego fragmentacije i distorzije predstave o sebi. Droga grubo napada lični identitet čija svest o sebi i sopstvenom identitetu može da se gubi u tzv. OKEANSKOM OSEĆANJU PRIPADANJA SPOLJNJEM SVETU. Verujući da im se "otvorio" prozor ka svemiru takve osobe se prepuštaju KOSMIČKOM TALASU .
Spektar afektivnh odgovora je veoma raznovrstan i dinamičan: od euforije i ekstaze ličnost brzo ide ka depresiji,beznađu i panici. Kao što postoji smenjivanje euforije i depresije, isto tako postoji smenjivanje smeha i plača, kao i istovremeno prisustvo dveju suprotnih emocija: straha i opuštenosti, depresije i razigranosti, ljubavi i mržnje.
Interesantno je da su moguće i pojave povratnih halucinacija koje mogu da se jave posle nekoliko dana ili meseci, sa ili bez uzimanja iste ili neke druge droge. Smatra se da kod ovih slučajeva tzv FLASH BACK ( povratna psihotična reakcija ), javilo oštećenje moždanih struktura od predhodno uzimanog LSD-a.
Pozdrav 8o 8o 8o

15

Utorak, 22. Oktobar 2002

Pozdrav

Staaa?!!! Samo vas dvojica?!
Zaista sam iznenadjena da je interesovanje za ovu temu tako malo :(

Svedoci smo cinjenice da su bolesti zavisnosti jako rasprostranjene. Okruzeni gotovo samo zavisnim ljudima, kud god se okrenemo vidimo ih, iz dana u dan ih je sve vise. Ko zna zasto su postali takvi, sigurno imaju svoje razloge, mozda su oni i mogli izbeci sve to , ali eto slucaj je bio da nisu.Zato ih ne treba gnorisati , kako njih tako ni njihovu bolest? Zasto cutati o tome? Mislim da treba sasvim slobodno razgovarati o ovim stvarima, sto vise znamo teze cemo pogresiti i upasti u taj "zacarani" krug iz koga se tesko izlazi.
Kako ostati zdrav , sacuvati svoje telo, duh i zdrav razum...RAZMISLITE MALO I O TOME!

Za gospodina hadzied : Hvala ti dr o prilozima gore, jako je ljubazno i velikodusno od tebe to sto si podelio svoje znanje sa nama.
Istina, znala sam dosta o ovim "stvarima" ali sam puno toga i naucila citajuci tvoje postove . Samo napred :)

Za juskos-a : Znas, juskos i ja sam letos primetila da se dole kod nas toliko toga izmenilo, na zalost u negatvnom smislu . Ja prosto nisam mogla da veruijem da je to onaj isti Pazar od pre dve godine 8o Omladina je jednostavno prepustena samoj sebi, svi hoce da su u trendu, da su cool , da su in , iako vecina od njh zapravo ni ne zna sta to ustvari znaci (ne mislim bukvalno na prevod tih reci ).
U teznji da ostanu u korak sa ostalima koje smatraju "pravim frajerima" spremni su da ucine sve , a jako malo razmisljaju o tome da li vredi ciniti takve stvari, ima li uopste smisla u svemu tome, da ne kazem uopste ne razmisljaju o tome.
Najgore u svemu tome nije to sto oni ne znaju ,vec to sto oni NECE da znaju, niti da nauce ...
Veoma me je potrslo sve sto sam dole videla, i jako mi je zao sve te mlade ljude koji nesvesno hrle u propast :(

Pozdrav od ja
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

Babbha

Profesionalac

(10)

 • »Babbha« je muško
 • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

 • Poruku poslati

16

Nedjelja, 03. Novembar 2002

Pazar...

Pazar porastao, broj stanovnika duplirao i doshlo brate svakavih ljudi odsvud i preko ovih native likova.... pa bashka uticaj Zapada i raznih prodji-dodji kultura + neobaveshtenost i neznanje i evo nama izgleda dosta narkomana i ostalih ovisnika....

nemaju kud deca nova, ne umiju da se organizuju da se zabave, nece da se okrenu ni ucenju ni fokusiranim zanimanjaima a svi bi love do kolena preko nochi...

Muka Bogami... loshe vreme dolazi... mada u poredjenju s Beogradom i po kvadraturi i po broju stanovnika mislim da Pazar ima dosta narkomana cim je svako od nas u stanju da bar ponekad naleti na dekadentno ili sumanuto ponashanje....
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 13. Novembar 2002

PROIZVODI INDIJKE KONOPLJE-HAŠIŠ I MARIHUANA

Aktivni sastojak koji se nalazi u indijskoj konoplji je KANABIOL , Ako se smola iz cvetova biljke preradi , dobija se hašuiš, a kada se prerade ostali delovi biljke, tada se dobija dobro poznata MARIHUANA, (preradom lišća, cveća, semena, koje se suši, reže, melje i td.)
Preradom biljke u hašiš, ova droga sadrži, odnosno zadržava 45% aktivne materije, dok preradom biljke u Marihuanu, procenat aktivne materije u njoj iznosi svega 4-12%.
Uopšteno derivati indijske konoplje izazivaju kod uživaoca u malim količinama: euforiju sa hiperreaktivnošću, pojačanu govorljivost, osećaj bezbrižnosti, nakon čega sledi osećaj razdražljivosti, koja može da pređe u depresivne epizode. Pri uzimanju većih doza može doći do javljanja halucinacija. Kod pojedinaca uzimanje ovih vrsta droga dovodi do povećene percepcije zvučnih i svetlosnih draži, pa one male obleske doživljavaju kao bljesak, a šumove kao buku. Kod duže upotrebe ove droge osobe, gube samoinicijativu, neaktivne su, zanemaruju svoj spoljašnji izgled, ličnu higijenu, odevanje, često je kod njih prisutan nemir, strah, pate od nesanice, redukovana im je dužina spavanja, a delimično može biti oštećeno rasuđivanje i pamćenje.
UŽIVALAC MARIHUANE SE MOŽE PREPOZNATI, TAKO ŠTO IZDUVAVA SPECIFIČNO LJUT MIRIS NA IZGORELU TRAVU, OČI SU MU JARKO CRVENE, ZENICE RAŠIRENE, PRISUTAN JE BEZRAZLOŽNI SMEH , zbog čega mnogi iovu drogu zovu " SEME KIKOTA ".
Obe droge i hašiš i marihuana se uzimaju u formi cigareta, pušenjem lula, nargila i sl.
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

18

Srijeda, 13. Novembar 2002

Opasnost od uzimanja Marihuane

Pojedine opasnosti koje vrebaju oprilikom dužeg uzimanja ove vrste droge, navodim kao nastavak gore započete teme:

1. Habituacija , koja vremenom dovodi do deterioracije funkcionisanja ličnosti, znači potreba za sve češće ponovljenim uzimanjem trave, koja dovodi do određenih promena u funkcionisanji osobe, koja je koristi.
2. Pojava akutnih adverzivnih reakcija(akutnih toksičkih psihoza), i ponekad precipitiranje pojave psihoza.
3. Kao i kod svake intoksikacije, moguća je pojava zadesa, što znači pojava smrtnog završetka, usled nesreće, tipa, saobraćajki, ako voze u takvom stanju, akutne otrovanosti, što može da ugrozi život narkomanu, još ako koristi po neko dodatno sredstvo, utopljenje, i slične povrede, koje mogu da dvedu do zadesa.
4. Nakon određenog vremenskog perioda, narkoman sigurno prelazi na upotrebu jačih droga.
5. Marihuana oštećuje T-ćelije, koje imaju ulogu u imunološkim (odbrambenim) mehanizmima organizma, redukuje nivo testosterona, sa posledičnim dešavanjima, i može da ošteti DNA.
6.Nedostatak novca za kupovinu ove droge, obično uvodi narkomana na marihuani, u razna krivična dela, koja mu omogućavaju da lakše dođe do novca za kupovinu trave.Za narkomane koji uživaju Marihuanu, poznato je da često navode i pokušavaju prpširiti krug uživaoca, radi lakšeg nabavljanja droge, i da bi imali veće društvo (tzv. PROZELITIZAM). Isto tako je karakteristično da se smatra da marihuana proširuje kreativnost umetnika, i stalna težnja da se njena prodaja i upotreba legalizuje.
Pozdrav

 • »Holcicka82« je žensko

Postovi: 91

Datum registracije: 05.09.2002

Lokacija: NP

 • Poruku poslati

19

Srijeda, 13. Novembar 2002

Činjenice sa kojima roditelji trebaju biti upoznati sto se tice DROGE

Činjenice sa kojima roditelji trebaju biti upoznati sto se tice ZAVISLOSTI OD DROGA je sledeca: bar po meni!!!????


Činjenice sa kojima roditelji trebaju biti upoznati

Šta je marihuana?
Kako se marihuana koristi?
Koliko ljudi puši marihuanu?
Kako ću otkriti da moje dijete puši marihuanu?
Zašto mladi uzimaju marihuanu?
Da li marihuana može dovesti do upotrebe drugih droga?
Koji su efekti marihuane?
Šta se desi nakon što osoba uzme marihuanu?
Koliko dugo marihuana ostaje u tijelu nakon uzimanja?
Da li korisnik može loše reagovati na marihuanu?
Zašto je marihuana štetna?
Kako marihuana utiče na vožnju?

Marihuana je siva, zelena ili smeđa mješavina suhog isjeckanog lišća, stabljika, sjemenki i cvijeća konoplje, (Cannabis sativa). Prije 60-ih većina Amerikanaca i Evropljana nije nikad čula za marihuanu, ali danas je to jedna od najzloupotrebljenijih droga u ovim zemljama. Cannabis (kanabis) je termin koji se odnosi na marihuanu i na ostale droge koje potiču od ove biljke. Jače forme kanabisa uključuju sinse-milla (sin-seh-me-yah), hašiš, i hašišovo ulje. Sve forme kanabisa su psihoaktivne, odnosno mijenjaju stanje svijesti; sve one sadrže THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) glavnu aktivnu supstancu u marihuani. Osim THC-a, marihuana sadrži još 400 drugih tvari. Efekti marihuane zavise od jačine i potencije THC-a koji sadrži. Potencija THC-a je porasla 1970-ih, ali je ostala ista od sredine 1980-ih godina. Jačina droge se mjeri s obzirom na prosječnu količinu THC-a u uzorcima koje su zaplijenili predstavnici državne vlasti. - Marihuana prosječno sadrži oko 3% THC-a - Sinsemilla (pravi se od pupoljaka i cvijetnih vrhova ženske biljke) ima oko 7,5% THC-a, a može dostići i 24% - Hašiš (smola sa cvjetova ženske biljke) u prosjeku ima 3,6% THC-a, a može dostići i 28% - Hašišovo ulje (smolasta tekućina iscijeđena iz hašiša) prosječno ima 10% THC-a, a može dostići i 43%.

Kako se marihuana koristi?

Većina korisnika mota marihuanu u cigarete (koje se zovu joint) ili je puše u luli ili nargili. Neki korisnici stavljaju marihuanu u hranu ili od nje prave čaj. Neki mogu izvaditi duhan iz cigarete i zamijeniti ga marihuanom. U posljednje vrijeme u cigarete marihuane se stavlja crack kokain ili izmrvljene tableta i to se zove "hemija".

Koliko ljudi puši marihuanu? Sa koliko godina djeca obično počinju pušiti marihuanu?

Najnovija vladina istraživanja su došla do sljedećih saznanja: - Marihuana je najčešće korištena ilegalna droga u SAD, a i kod nas. - Oko 69 miliona Amerikanaca iznad 12 godina je probalo marihuanu - Oko 10 miliona je uzimalo drogu u mjesecu prije istraživanja - Među mladima od 12 do 17 godina, prosječna dob prvog uzimanja marihuane je bila 14 godina. Godišnja istraživanja provedena među učenicima od VIII do XII razreda (kod nas od VIII razreda osnovne škole do IV razreda srednje škole) pokazala su da je 23% učenika osmog razreda uzelo marihuanu najmanje jednom, a do drugog razreda srednje škole 21% je postao korisnik marihuane (što znači da je uzimao marihuanu u toku proteklog mjeseca). Među učenicima IV razreda sš blizu 50% ih je uzelo marihuanu/hašiš najmanje jednom i oko 24% su bili korisnici. Ostala istraživanja su potvrdila da se sa upotrebom marihuane i ostalih droga počinje u srednjoj školi i ranim dvadesetim, a u kasnijim godinama stanje se pogoršava.

Kako ću otkriti da moje dijete uzima marihuanu?

Postoje neki znakovi po kojima to možete otkriti. Ako je neko uzeo marihuanu on ili ona može: - Izgledati kao da ima vrtoglavicu i teško hoda - Izgledati blesavo i smijati se bez razloga - Imati crvene zakrvavljene oči i - Teško pamtiti stvari koje su se upravo desile. Kad prvobitni efekti nestanu, nakon nekoliko sati, korisnik može biti veoma pospan. Roditelji bi trebali zapaziti promjene ponašanja kod svoje djece, iako ovo može biti teško s obzirom na pubertet. Roditelji trebaju obratiti pažnju na slijedeće znakove: povlačenje u sebe, depresija, premorenost, bezobzirnost, neprijateljstvo i pogoršanje odnosa sa članovima porodice i prijateljima. I promjene u školi, povećano izostajanje i lijenost, nezainteresovanost za sport ili druge omiljene aktivnosti, te promjene navika jedenja i spavanja, mogu biti povezane sa upotrebom droga. Ipak, ovi znakovi mogu ukazivati i na probleme koji nisu izazvani upotrebom droga. Osim na gore navedeno, roditelji trebaju obratiti pažnju i na: - Tragove droga i pribora za drogiranje, kao što su lule i rizle - Miris spaljene trave na odjeći i u spavaćoj sobi - Korištenje tamjana i drugih osvježivača zraka - Uzimanje kapi za oči - Odjeću, postere, nakit i sl. stvari koje veličaju uzimanje droga.

Zašto mladi uzimaju marihuanu?

Djeca i mladi uzimaju marihuanu iz različitih razloga. Radoznalost i želja da se uklope u određenu grupu su najčešći razlozi. Naravno mladi koji puše cigarete i/ili piju alkohol su u većem riziku da počnu uzimati marihuanu. Također, istraživanja su pokazala da postoji veća šansa da dijete počne uzimati droge ukoliko neko od članova porodice pije alkohol i uzima tablete. Roditelji, djedovi i bake, starija braća i sestre su uzori na koje se djeca ugledaju. Neki mladi koji uzimaju droge se na slažu sa roditeljima. Neki imaju prijatelje koji koriste droge i koji ih nagovaraju da počnu. Svi faktori okoline koji okružuju dijete-kuća, škola, susjedstvo-utiču na to da li će dijete probati droge. Djeca koja duže uzimaju marihuanu mogu postati ovisna i to biva osnovni razlog zbog kojeg oni nastavljaju uzimanje droge. Neki spominju psihološko razrješenje kao razlog zbog kojeg se marihuana uzima-da bi se nosili sa zabrinutošću, ljutnjom, depresijom, dosadom itd. Ali upotreba marihuane nije efikasan metod za rješavanje životnih problema, a ako si nadrogiran ne možeš se nositi sa problemima i izazovima odrastanja. Istraživanja su pokazala da su dijeca i mladi (oba pola), koji su psihički i seksualno zlostavljani izloženi većem riziku nego drugi mladi, da počnu uzimati marihuanu i druge droge i to na mlađem uzrastu.

Da li marihuana može dovesti do upotrebe drugih droga?

Može. Dugoročna istraživanja provedena nad srednjoškolcima pokazala su da je malo onih koji su koristili ostale droge, a da nisu počeli sa marihuanom. Oni koji su probali marihuanu imaju 104 puta veću šansu da probaju kokain, nego oni koji to nikad nisu učinili. Iako još nisu otkriveni faktori koji neposredno utiču na prelazak sa marihuane na jače droge, naslućuje se da je to kombinacija bioloških, socijalnih i psiholoških faktora. Marihuana utiče na mozak na isti način kao i neke druge droge. Naučnici istražuju mogućnost da dugoročno korištenje marihuane može izazvati promjene u mozgu koje mogu dovesti do bržeg stvaranja adikcije na druge droge kao što su alkohol ili kokain. Ipak, svi mladi koji koriste marihuanu ne pređu na druge droge i stoga je neophodno nastaviti istraživanja da bi se moglo predvidjeti koje su grupe mladih izložene najvećem riziku.

Koji su efekti marihuane?

Efekti koje marihuana izaziva, kod svake osobe zavise od: - Vrste kanabisa i količine THC-a - Načina na koji se droga uzima (pušenjem ili jedenjem) - Iskustva i očekivanja korisnika - Mjesta na kojem se droga uzima i - Činjenice da li je korisnik pio alkohol ili uzimao druge droge. Neki ljudi ne osjete ništa kada puše marihuanu. Drugi se osjećaju relaksirano ili "high". Često se korisnicima marihuane privlačnim učine uobičajeni znakovi, zvukovi ili okusi, a obični događaji im mogu biti veoma interesantni ili smiješni. Vrijeme im prolazi veoma sporo, pa im se minute mogu činiti poput sati. Ponekad korisnici mogu osjetiti veliku žeđ ili glad.

Šta se desi nakon što osoba uzme marihuanu?

Nekoliko minuta nakon udisanja dima marihuane, korisniku će se osušiti usta, srce će mu ubrzano lupati, loše će se koordinirati, izgubiće osjećaj ravnoteže, te će mu vrijeme sporije proticati. Proširiće mu se krvni sudovi u očima, pa će mu oči biti crvene. Kod nekih ljudi marihuana neznatno diže krvni pritsak i može udvostručiti brzinu otkucaja srca. Ovi efekti mogu biti još izraženiji kada se marihuana miješa sa ostalim drogama, a korisnici nisu toga ni svjesni. Kad ovi efekti iščeznu, obično nakon 2 - 3 sata, korisnik može biti pospan.

Koliko dugo marihuana ostaje u tijelu nakon uzimanja?

THC iz marihuane se apsorbuje u masnom tkivu u različitim organima. Tragovi THC-a se mogu otkriti standardnim testiranjem urina nekoliko dana nakon pušenja. Kod teških hroničnih korisnika tragovi se ponekad mogu otkriti sedmicama nakon što prestanu uzimati marihuanu.

Da li korisnik može loše reagovati na marihuanu?

Može. Kod nekih korisnika, osobito početnika i onih koji se nađu u novom okruženju mogu se javiti akutna anksioznost i paranoja. Ovo se dešava kada se uzme marihuana sa većom količinom THC-a. Zastrašujući osjećaji izblijede nakon prestanka djelovanja droge. U rijetkim slučajevima, ako je uzeta vrlo velika količina droge, korisnik može doživjeti ozbiljne psihotične reakcije i potrebna mu je hitna liječnička pomoć. Do loših reakcija može doći ukoliko se marihuana miješa sa drugim drogama kao što su PCP ili kokain.

Zašto je marihuana štetna?

Marihuana može biti štetna na mnogo načina, kako u trenutku uzimanja, tako i tokom dužeg vremena konzumiranja. Marihuana otežava korisnikovu kratkoročnu memoriju (pamćenje nedavnih događaja) i, on ili ona može imati problema prilikom obavljanja komplikovanijih zadataka. Ukoliko se uzima jača marihuana, korisnik može imati teškoća i prilikom savladavanja jednostavnijih zadataka. Zbog uticaja marihuane na opažanje i gubljenje osjećaja za vrijeme korisnici mogu doživjeti saobraćajnu nesreću. Također, mogu ući u riskantne seksualne odnose. Stoga postoji veza između zloupotrebe droga i nezaštićenog seksa, koji dovodi do širenja HIV virusa, uzročnika SIDE. Pod uticajem marihuane, učenici teško mogu učiti i naučiti. Sportaši će imati slabe rezultate u sportskim aktivnostima; osjećaj za vrijeme, pokreti i koordinacija su poremećeni uticajem THC-a.

Kako marihuana utiče na vožnju?

Marihuana ozbiljno ometa vještine koje su potrebne za sigurnu vožnju: opreznost, sposobnost koncentracije, koordinaciju i sposobnost brzog reagovanja. Ovi efekti mogu trajati i do 24 sata nakon pušenja marihuane. Marihuana može dovesti do otežanog određivanja razdaljine i sporog reagovanja na signale i zvukove na cesti. Marihuana uzrokuje veliki broj saobraćajnih nesreća. Kada korisnici kombinuju marihuanu sa alkoholom, što često rade, saobraćajne nesreće su mnogo ozbiljnije, nego kad se uzme samo jedna droga. Studija provedena nad pacijentima koji se nalaze u šok-sobi nakon saobraćajne nesreće je pokazala da je 15% onih koji su vozili automobil ili motocikl bili pod uticajem marihuane, a kod još 17% u krvi je nađen i THC i alkohol. U jednoj studiji u Memphisu, TN izneseni su podaci da od 150 nesmotrenih vozača testiranih na droge, njih 33% je bilo pozitivno na marihuanu, a 12% je bilo pozitivno i na marihuanu i na kokain. Podaci su, također, pokazali da su oni koji su uzimali marihuanu imali iste teškoće sa koordinacijom, kao i oni koji su popili previše alkohola.


Znam da ZAVISLOST OD DROGA je za one koji to koriste vrsta nekog zadovoljstva, ali isto je to velika zalost koliko nijih se samo godisnje zarazi nekom bolesti, a koliko njih umire godisnje...to mislim ni 1/3 populacije na razmislja...
A jos teze je kada neko vas blizni se tako ubija svakog dana vi gledate,ali niste potrebni i nemozete pomoci tek onda kazete sebi...moram nesto uraditi...a to nesto je boriti se protiv sirenja ove zavislosti,u stvari boriti se protiv samog sebe...
Cmoki Ajsela
"Sve sto se pamti zaoboravi se, a sve sto se napise, ostaje da se pmati"

20

Srijeda, 13. Novembar 2002

ada

Lijepo je to.. i svi treba da znaju. Cenim sto dr HADZIED se trudi sve to da objasni i predstavi svima. Ajseli predlazem da za ovakve stvari (tipa copy paste) makar stavi samo link ako vec misli da su vazne (a ono "po meni" prestaje to biti :D ). ovaj je bio http://www.narkomanija.com/publikacije/02/ .
Puna podrska doktoru. Pravi potez.
mogu ja da se potpisem i bolje...

Social bookmarks