Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Starlight

Početnik

(10)

 • »Starlight« je žensko
 • »Starlight« je autor ove teme

Postovi: 21

Datum registracije: 17.12.2002

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 28. Juli 2003

Znacenje imena

Nisam bas sigurna dali je neko ovu temu pod nekoj drugoj rubrici poceo, pa reko evo ovde da stavim.. :D
Procitala sam skoro sve priloge prije nego sto sam otvorila ovu temu ( respect Administrator :D )...
Evo trenutno sedim za pc u office i nemam sta da radim, pa sam se malo zalutala po internetu i nadzo imena i znacenja. kad kliknu na arapska znacenja, evo nekolko imena koja sam videla:

Shakira- Thankful - zahvalna
Hashim- Destroyer - razarac
Maimun- Lucky- sretan
Oma- Commander- komandir
Osama- Lion like- kao lav
Shamara- ready to battle- spremna za borbu
....

Znatel vi sta vasa imena znace???? Ova navedena imena su meni malo smijesna bila, mada nije fer... :D
Be like a postage stamp. Stick to one thing until you get there... (Josh Billings) ;)

HaNuMa_78

Profesionalac

(10)

Postovi: 1.293

Datum registracije: 01.09.2002

Lokacija: Grand Rapids

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 28. Juli 2003

Moje ime je tursko i znaci jedino tvoja, jedna

Puno interesantnog cete naci ovde

.....a malo zastrasavajuceg ovde
EŠ-HEDU EN LĀ ILĀHE ILLELLĀH, VE EŠ-HEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHŪ VE RESŪLUHŪ

meSSko

Zlatna sredina

(10)

 • »meSSko« je muško

Postovi: 345

Datum registracije: 26.06.2003

Lokacija: D - Münster

 • Poruku poslati

3

Utorak, 29. Juli 2003

..........meSSko.............

ESELAMU ALEJKUM,..svima

Evo ovo listajuci naidjoh na vrlo interesantne stvari,
pa pravo da vam kazem,ovdje nadjoh dosta stvari koje sam znao,a i onih koje njesam do sada cuo.I ne mogu sloziti sa dosta stvari, koje procitah u clanku iz casopisa:...nezavisnog NEWS magazin-a D A N I.


Posebno kad se radi o imenima koja se vrlo cesto pominju u Kur`anu,i ja ipak predlazem ,da se nekako pozove neka kompetentna licnost, koja nam sve to moze lijepo objasniti.Naime ,i ja sam znam ,da se kod nas u poslednje vrijeme moze vrlo cesto naci puno imena sa nikakvim ,ili sa vrlo ruznim znacenjem,ali to ne mogu shvatiti da stoje i imena koja su vrlo cesta kod Poslanika koji su spomenuti u nasoj Knjizi.

Drago mi je da nam je ovo HaNuMa,predocila,pa cemo dosta o tome i saznati,a sto do sada i nijesmo znali.Pa bih volio da nam neki poznavalac ove materije ,sve to lijepo ,obznani.A ja sam na stanovistu,da se nemogu sloziti sa dosta izlozene materije koju je iznijela miss Snjezana Mulic- Busatlic.!!!Ima tu i neceg valjanog ,ali ne puno.

Selamim vas svih,u iscekivanju objasnjenja NEJASNOG.


M.S. ................meSSko............. :klanja:
[SIZE=1]Šta god ko čini,..ono sve sebi !!! ;) [/SIZE]

Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

4

Utorak, 29. Juli 2003

Selam Alejkum

Ovo mi je, fakat, puno dobro - preneseno sa http://www.nahla.ba/ba/RadioDetaljno.asp?ID=24 :

Muslimanska imena

Esselamu-alejkum dragi slušatelji! Pred nama je još jedno izdanje emisije “Biti muslimanka”. I ovaj put govorimo o jednoj vrlo znacajnoj temi –nadijevanju imena.
Proanalizirat cemo kakva to imena Bošnjaci daju svojoj djeci, cija su zapravo imena koja mnogi od nas nose I smatraju islamskim te kakav je smisao davanja imena u islamu.
Pokušat cemo vas potaknuti da razmislite koliki znacaj vlastita imena imaju za ocuvanje kulture I tradicije, a samim tim I postojanje jednog naroda. Posebno cemo se osvrnuti na praksu izmišljanja imena koja je kod nas prešla sve granice dobrog ukusa.
Nadamo se da vas je ponudeni sadržaj zainteresirao. Ostanite uz nas jer vas na kraju emisije ocekuje I nagradno pitanje. Kao I obicno kroz emisiju vas vode Medina Mehmedovic-Mulalic I Elmina Mušinovic.

Proces vjerskog i duhovnog odgoja djeteta u islamu otpocinje sa nadijevanjem imena. Stoga Allahov poslanik Muhammed a.s. u jednom hadisu kaže: Vi cete na Sudnjem danu biti prozivani po vašim imenima i imenima vaših oceva. Zato nadjenite svojoj djeci lijepa imena.
Do njihovog fizickog I duhovnog punoljetstva roditelji bitno odlucuju da li ce djeca biti pripadnici Islama, kršcanstva, judaizma ili nekog drugog duhovnog I religijskog usmjerenja. Zbog toga duhovni I vjerski odgoj djece u islamu predstavlja strogu obavezu svakog roditelja.
U islamskoj tradiciji ime ne samo da izražava osobu vec je ono zapravo sama osoba. Zbog toga za muslimane I njihovu praksu pojam vlastitog imena nije nikakav apstraktni pojam niti izraz ciste nomenklature.

Vlastito ime svakog covjeka izražava njegovo vlastito bice takvim kakvo ono uistinu I jeste. Ono nam omogucava da živimo u harmoniji sa Univerzumom. Zbog toga znacenje vlastitog imena treba da se urezuje u apsolutno znacenje Allahovih dž.š. imena koja omogucavaju neprekinutu vezu sa Stvoriteljem, a koja istovremeno svojim svjetlom zrace u pojavnom svijetu kao cjelini I u sadržaju svakog vlastitog imena.
Ne cudi onda što Muhamed a.s. u svojim hadisima upozorava muslimane da svojoj djeci nadijevaju lijepa islamska imena, jer ime svakog covjeka izražava to taj covjek doista I jeste. Sem toga Allah dž.š. ce na buducem svijetu svakoga covjeka prozvati njegovim vlastitim imenom.

Kakav je odnos bosanskih muslimana prema ovoj, konkretnoj, predaji i da li su je, s obzirom na historijski kontekst i razlicito poimanje lijepog, mogli i mogu doslovce primjenjivati?
Muslimanska imena u Bosni su se pocela nadijevati po dolasku Osmanlija, koji su islam baštinili od Arapa i Perzijanaca, pa njihova imena potjecu uglavnom iz arapskog, dijelom iz perzijskog i najmanjim dijelom iz turskog jezika. A Bošnjaci su ta imena prilagodavali svome jeziku, cesto i ne znajuci im znacenje, pa su pravili preinake, skracivanja, deminutive, hipokoristike... I, šta su uradili? U vecini slucajeva pokvarili su izvorna imena i napravili nova koja ili ništa ne znace ili su, jednostavno receno, ružna!
Doktor Adnan Silajdžic, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, veli da vlastito ime, i formalno i sadržajno, predstavlja covjeka u njegovoj egzistencijalnoj cjelini: Poslanik u svojim hadisima upozorava muslimane da ne daju svojoj djeci nadimke i da ih tim nadimcima ne zovu. Obaveza je svakoga muslimana da se u svakodnevnoj komunikaciji dozivaju pravim i izvornim islamskim imenima- kaže Silajdžic.
Ovo potvrduje I kur’anski ajet iz sure Hudžurat: “O vjernici neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge I ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! Α oni koji se ne pokaju sami sebi cine nepravdu.
U Imenaru muslimanskih imena orijentalnog porijekla u BiH profesora Saliha Trake stoji da ime ima svoj izvorni puni oblik dok je neizmijenjeno. Tako imena Mujo, Mujke, Suljo..., po njemu, ne znace ništa. Cak je i davne 1869. Klement Božic u zagrebackom Viencu pisao o ovim adetima Bosanskih muslimana: Muslimani kvare svoja imena, jer ih prilagodavaju narodnom zvuku: Mujo, Meho…"
Možemo se kladiti da ce bar 70 posto Bošnjaka reci kako su Mirhad i Irhad prava muslimanska imena, i uz to još i lijepa. Ali, prvo ime znaci doslovce zahod, a drugo nužda! Vedin znaci vlažan, mokar, ukvašen, i ne pristaje covjeku cak ni u dobu kada vecinu vremena provodi upravo urešen takvim pridjevima. I ime Nedib zvuci sasvim pristojno i muslimanski, ali ono ne oznacava ništa drugo do osobu punu ožiljaka i brazgotina.
U bosanskih se muslimana dešava i to da tek rodena djevojcica postane supruga, što je znacenje imena Zevdžeta, ili da pak roditelji rode sebi roditelja. A to se desi kada svome sinu date ime Valid ili kcerki Valida. Teško je povjerovati da roditelji koji svoju kcerku nazovu imenom Zevkija znaju šta to znaci. Jer, znacenje tog imena -ukusna za uživanje i slasna - ne samo da zalazi u gastronomske sfere vec ima i erotske konotacije, što ni u kom slucaju ne korespondira sa Kur'anom i Hadisom.
Pored ovih imena, a koja imaju kakvo-takvo znacenje, postoje i imena koja je teško prevesti a da ostanu u istom rodu u kojem su kod nas. Tako je Nisvet u bosanskih muslimana muško ime, ali ono znaci žene. Isto je i sa ženskim imenom Ridžala. Ono u prijevodu znaci ljudi, muškarci.
Mnoga muslimanska imena u Bosni nastala su samostalnim premještanjem glasova nekog orijentalnog imena ili su potpuno iskonstruirana da po formi lice na neko tursko, arapsko ili perzijsko, a ustvari nemaju nikakve veze s tim. Takva imena su: Adijata, Admir, Almir, Sanela, Aldin, , Elzana, Edis, Ernad, Esmir, Emsad,Elnur, Sanita, Selvedina… Navedena imena ne samo da nisu muslimanska nego ne pripadaju ni jednom narodu I ni jednoj kulturi. Ta imena su jednostavno izmišljena I ne predstavljaju ništa.
Za vrijeme socijalisticke revolucije i neposredno nakon Drugog svjetskog rata bosanski muslimani su krenuli u izmišljanje imena. Tada je nastalo ime Melisa i to od pocetnih slova u prezimenima Marx, Engels, Lenjin i Staljin, a obrnutim citanjem imena Lenin i dodatkom nastavka "a" za ženski rod, nastalo je ime Ninela. Ova imena i danas su veoma cesta.
Na kreiranje muslimanskih imena utjecali su i razni drugi dogadaji i pojave. Tako je npr. sari (tradicionalna indijska nošnja) Indire Gandhi sedamdesetih godina naveo Bošnjake na pomisao da se radi o muslimanki pa su svojim kcerkama poceli nadijevati ime Indira. Treba li reci da ono nema blage veze sa islamom. Nicim izazvano, muslimansko je postalo i ime Sandokan, po uzoru na glavnog junaka iz istoimene italijanske TV serije. Ni krivi ni dužni mnogi filmski junaci I poznati pjevaci postali su uzori za davanje imena bošnjackoj djeci.. Tako su mnoga djeca dobila imena po Alenu Delonu, Elvisu Prisliju,Džejmsu Dinu, a u novije vrijeme I po glavnim junacima španskih sapunica.
Prisustvo Jugoslavije na medunarodnoj sceni u doba kad je aktuelan bio pokret nesvrstanih donijelo je nova imena u Bosnu. Ljekari, inženjeri I drugi koji su boravili po zemljama Afrike I Azije svoju su djecu poceli nazivati po imenima gradova, država jezera I sl. Tako je u Bosnu stiglo I ime Adis (inace vrlo cesto kod Bošnjaka) , nastalo od imena glavnog grada Etiopije ADIS-ABEBE u kojem se rodio sin jednog našeg ljekara. Posebna prica su imena koja su nastala spajanjem pocetnih glasova roditeljskih imena. Ovo je baština tzv. miješanih brakova i nemaju nikakvo znacenje ni u arapskom ni u perzijskom niti u turskom jeziku. Tako je ime Ismar nastalo spajanjem pocetnih glasova imena Ismet i Marija, Ismir od Ismeta i Miroslav, Salmir od Salih i Mirsada, Fatmir od Fatima i Miroslav, Sengor od Senad i Gordana itd.
Naravno, ne smijemo zaboraviti ni doprinos naših gastarbajtera koji su iz Njemacke, Francuske, Italije donijeli mnoštvo katolickih imena I poceli ih davati svojoj djeci. Takva su se imena nevjerovatno proširila pa sad mnogi Bošnjaci nose njemacka imena Armin, Arijana ili Sabina, italijanska Arnela, Ornela Dino, a posebno su omiljena francuska kao što su npr. Mirela, Alen, Denis,Žana, Elisa,Elis itd Posebno je zanimljivo da Bošnjaci vrlo cesto kcerima daju englesko ime Elvira koje je inace kršteno katolicko ime I naci cete ga u svakom katolickom kalendaru. Ne samo da Bošnjaci imaju nevidenog dara za izmišljanje imena vec i za ubjedivanje sebe i drugih kako su ta imena zaista muslimanska.
Ženska imena Muškija i Muška postoje samo u Bosni, samo su tu muslimanska i samo su tu ženska. Ona su nastala u selima na Bjelašnici I u istocnoj Bosni, gdje su jedno vrijeme muška djeca bila deficitarna. Zato su djevojcicama davana ova imena ne bi li tako prizvali sina. MedinaIpak nije sve tako crno. Ima I lijepih imena koja su cesta kod Bošnjaka a mi cemo navesti neke od njih.Cesta su imena koja oznacavaju neko zanimanje. Tako npr.Amil I Amila oznacavaju radnika, Asim/a cuvara, Azir/a, pomagaca , suca (Hakim/a), glasnika (Mursel/a), pjesnika (Nazim/a), kontrolora ili revizora (Nazir/a), pisara ili crtaca (Rasim/a), lijecnica je Asija I td.I nebeska tijela i pojave uvukle su se u kuce bosanskih, ali i drugih muslimana. A ova imena su, nema sumnje, lijepa. Ajnur je mjesecev sjaj, Behram Mars, Huršid i Šemsa su Sunce, Kamer Mjesec, a Nudžeim je zvjezdica. Žensko ime Bedrija znaci pun Mjesec, a Jilduza zvijezda.
Naravno, nisu zaboravljene ni boje i cvjetovi pa je tako- Edhem crn, Samra i Sevda mrke ili crne, Pemba ružicasta, Zerda je žuta. Đula je ruža, Rejhan/a bosiljak, a Selver cempres..I kao po nekom pravilu, imena koja nam zvuce najrogobatnije imaju najljepša znacenja, i obratno. Malo ko se odluci svojoj kcerki dati ime Kanita, a ima jednostavno znacenje - veoma pobožna. Isto je sa ovim, izvornim muslimanskim imenima: Behdžeta je ljepotica, Dirluka srce i duša, Džanfeza ona koja srce uveseljava, Džanuma je dušo moja!, Dževhermisala je urnek dragulja, Fetaneta je dražesna, zanosna, Halisa cista, iskrena, otvorena, Hurmeta je dama, Nakbula draga i omiljena, Mukerema je poštovana, Muenesa ljubazna, Mehfareta ponosna i slavna, Melaheta lijepa, ljupka, Pakiza(perzijski) nevina, cista, a Sundusa je svileni brokat. dok je Aid, omiljeni gost.MEDINAMedu imenima koja su arapskog porijekla, ima I onih koja nemaju lijepo znacenje, ali su dosta cesta kod Bošnjaka. Teško je povjerovati da su roditelji koji su dali svome sinu ime Dursum znali da ono znaci prestar, ili da Dževlan znaci lutalica, da je Samir nocni zabavljac, Ibrišim svilen konac, a Mensud zaboravljen, ili Mirsad jedno od džehenemskih imena, a znaci zasjeda.
Ima i žena koje se zovu zviždaljka ili pištaljka (Caniba), djevojka punih, oblih grudi (Nahida), sredovjecna žena (Nasveta), ona koja dobro trci (Seniba), luster ili ukrasna svjetiljka (Sureja), putnik ili turist (Sevaha), okrnjena i naceta (Mudžalefa) te potpuna ili cjelovita (Selima).
A evo imena za koja cemo pomisliti da su svacija samo ne muslimanska. Zar Darija nije katolicko ime? Nije. Ono fino stoji u knjizi Muslimanska imena orijentalnog porijekla dr. Ismeta Smailovica, i na perzijskom jeziku znaci gospodarica. Tu je i Dalila ili staroherbejski ljubljena, pa takoder ljubljeni Dašo (Davud od milja), jednaka, ravna, dorasla nekome Nada, zatim Neško (od imena Nešef - mladost, obrazovanje), Sida ili ona koja govori istinu, te Suzana - hebrejski ljiljan, krin.Naravno, i nasrecu, nisu sva imena ispreturana, izmišljena i unakaradena.
Puno je imena kod bosanskih muslimana koja imaju lijepo znacenje i isto tako lijepo i zvuce. Evo samo nekih: Muhammed je mnogo hvaljen, Bahtijar sretan covjek, Hurem zadovoljan, Šuhreta slavna, popularna, Alma jabuka, Aziz mocan, slavan, Bakir je divan, lijep, krasan, Azra djevica, Begzada begovsko dijete, Džemaludin ljepotan vjere, Hasan lijep, krasan, ljubak, a Safet najbolji, cist...


Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

5

Utorak, 29. Juli 2003

II dio chlanka:

I neka nas ne zadeveraju pogrešno prevedena i protumacena imena, poimanja lijepog i ružnog naših roditelja. Jer, kada se racuni budu svodili - roditelji ce odgovarati za imena svoje djece, a svi cemo odgovarati za to kako smo svoja imena nosili. Zar i najružnije ime svojim ponašanjem ne možemo uciniti najljepšim, i obratno?
Jedan od lijepih islamskih obicaja koji je zaboravljen I zanemaren kod nas je obilježavanje nadijevanja imena djetetu prigodnom svecanošcu. Podsjetit cemo vas na koji nacin muslimani nadijevaju imena svojoj djeci.
Cin nadjevanja islamskoga imena djetetu prema islamskoj tradiciji, akika, ima svecani karakter. Neposredno nakon rodenja, obicno se uzima period od sedam dana dijete se okupa, lijepo obuce, zatim se okrene prema kibli,prouci mu se ezan na desno, a ikamet na lijevo uho. Nakon toga prouci se jedan odlomak iz Kur’ana I napokon svecani cin nadijevanja imena završava se ucenjem dove. Akika podrazumijeva klanje kurbana za one koji su u mogucnosti.O tome govori hadis: “Za život svakog novorodenog djecaka zalog je njegova akika koja se kolje sedmi dan po njegovu rodenju kada mu se daje ime I šiša kosa”.
Smisao akike se ogleda u tome što je ona s jedne strane svojevrsni vid zahvalnosti Uzvišenom Allahu na darovanom djetetu, a s druge strane umiljavanje Allahu da radi prinesene žrtve sacuva život I zdravlje djeteta. Da bi akika bila ispravna porebno je ispuniti sljedece uvjete:
1) da ovca koja se kolje za akiku u pogledu starosti I zdravlja ispunjava iste one uvjete koji se moraju ispuniti I u slucaju kljnja kurbana
2) mustehab je meso od akike podijeliti u tri dijela I ti: jedan dio ostaviti za ukucane, jedan dio podijeliti kao sadku siromasima I jedan dio pokloniti prijateljima I komšijama.
Za dan akike lijepo je:
1) Za muško dijete zaklati dvije ovce jer je I Allahov poslanik prilikom Hasanova rodenja zaklao dva ovna.
2) Izabrati lijepo ime dati ga djetetu sedmi dan po rodenju
3) Ošišati djetetu kosu I za težinu kose podijeliti sadaku u zlatu, srebru ili novcu Ukoliko se propusti sedmi dan po rodenju djeteta a da se ne zakolje akika, zaklace se cetrnaesti ili dvadesetprvi dan.
U slucaju da dijete umre prije nego napuni sedam dana za njega se nece klati akika.

Zakljucak
Došlo je vrijeme da zakljucimo I ovo izdanje naše emisije. Na kraju cemo ukratko rezimirati ono što smo veceras govorili.
Pored vjerske pripadnosti ime istovremeno na kulturnom planu oznacava pripadnost specificnom kulturnom I civilizacijskom prostoru. Odbacivanje vlastitog I autenticnog imena ima svoje ozbiljne posljedice. Takav cin prije svega predstavlja raskid sa vlastitom duhovnom I kulturnom tradicijom. Nažalost ovakav proces raskida sa vlastitom kulturom kod Bošnjaka je još uvijek u punom zamahu
Nadijevajuci imena koja svojim znacenjem pripadaju drugim kulturnim narodima muslimani otvaraju mogucnost negativne asimilacije što u krajnjoj liniji znaci I gubljenje vlastitog duhovnog I kulturnog identiteta. Što je još paradoksalnije Bošnjaci su jedini narod na ovom prostoru koji je pristao na ovakav trend asimilacije. To nije rezultat samo smišljene komunisticke nacionalne politike, nego posljedica duhovnog I kulturnog zaborava u kojemu Bošnjaci žive vec duže vrijeme. Zbog toga moramo znati da od našeg odnosa prema vlastitim imenima I našoj kulturnoj tradiciji zavisi I gubljenje, odnosno produžavanje njihovog trajanja.
Raskid sa vlastitim imenom odnosno tradicijom ima za posljedicu gubljenje povijesnog identiteta. Bošnjaci su dužni svojoj djeci nadijevati autenticna islamska imena jer ce samo tako osigurati kontinuitet vlastitom duhovnom I kulturnom opstanku.
Slušali ste emisiju “BITi muslimanka” u kojoj smo govorili o nadijevanju imena. S vama su bile Medina Mehmedovic Mulalic I Elmina Mušinovic.
Slušajte nas ponovo za 14 dana. Esselamu alejkum! ... 27/08/2002


Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

6

Utorak, 29. Juli 2003

Selam ponovo

A sada malo ozbiljnije, evo jednog linka na kojem imaju znachenja i zhenskih i mushkih muslimanskih imena: http://plav-gusinje.com/Imena.htm

Alahimanet

Gyerzelez

Jaeger

Zlatna sredina

(10)

 • »Jaeger« je muško

Postovi: 342

Datum registracije: 02.07.2003

Lokacija: NRW

 • Poruku poslati

7

Utorak, 29. Juli 2003

Gyerzelez@ De mi sad fino prepricaj, sta si ovo gore napiso, smorno mi da citam...
Sellam
Basimi veririm, Sancakin bir tasi vermem!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

8

Utorak, 29. Juli 2003

Citirano

Orginalno od Starlight

Shakira- Thankful - zahvalna
Hashim- Destroyer - razarac
Maimun- Lucky- sretan
Oma- Commander- komandir
Osama- Lion like- kao lav
Shamara- ready to battle- spremna za borbu
....

Znatel vi sta vasa imena znace???? Ova navedena imena su meni malo smijesna bila, mada nije fer... :D

Smijesno ti je zato sto Amerikanci veoma lose transkribuju arapska imena (a za prevodjenje da ne govorim, katastrofa). Pa jos preko toga ti to procitas kako ti je Vuk Karadzic ostavio u emanet pa da vidis belaja. A trebalo bi biti:

Šakira - zahvalna
Hašim – vrsta lava
Mejmun – tesko za objasnit :)
Amr – vojskovodja
Usame – lav
Samara – lijepa (vitka) zena (dakle S, nije Š)

Vidis da se radi o lijepim imenima :) .
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Starlight

Početnik

(10)

 • »Starlight« je žensko
 • »Starlight« je autor ove teme

Postovi: 21

Datum registracije: 17.12.2002

 • Poruku poslati

9

Utorak, 29. Juli 2003

Thanks

Hvala Ed fuer die Berichtigung... :]
Problem je u tome, kao i ti sto kazes, sto se imena pogresno pisu i prevode i tako ovi ovde a i mozda poneki nasi to tako preuzmu...sto se tice mene, nebih se bas oslanjala na info sa tih stranica! Tako i ja za dugo vreme nisam bas znala sta moje ime tacno znaci jer mi je svako nesto drugo govorio.. Kad sam bila na college ovde u US, moj German prof je rekao da moje ime Muradija znaci "Desire"(zelja)... sad haj mu ti veruj :D :D :D
Bessere vorschlaege Ed????

Be like a postage stamp. Stick to one thing until you get there... (Josh Billings) ;)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

10

Utorak, 29. Juli 2003

Citirano

Orginalno od Starlight
Kad sam bila na college ovde u US, moj German prof je rekao da moje ime Muradija znaci "Desire"(zelja)... sad haj mu ti veruj :D :D :D
Bessere vorschlaege Ed????


Hm, mislim da je tvoj profa pogrijesio malkice. Ispravno bi bilo zeljena, prizeljkivana .
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

HaNuMa_78

Profesionalac

(10)

Postovi: 1.293

Datum registracije: 01.09.2002

Lokacija: Grand Rapids

 • Poruku poslati

11

Utorak, 29. Juli 2003

Postovani Gyerzelez nije primetio da sam ja njegov text komprimirala opcionalno da bi izbegla pretrpavanje teme dugim tekstovima. Nema veze, nisi sigurno video :]

Interesuje sta tacno znaci ime Benjamin . Jeli znacenje sin srece i radosti tacno?
EŠ-HEDU EN LĀ ILĀHE ILLELLĀH, VE EŠ-HEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHŪ VE RESŪLUHŪ

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

12

Srijeda, 30. Juli 2003

Benjamin je hebrejskog porijekla a sastoji se od dvije hebrejske rijeci: ben - sin i jamin - sreca. Benjamin znaci sin srece .

Ime se u istoj formi srece i kod muslimana a Benjamin je zapravo bio sin Sulejmana a.s. (Solomona).
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Starlight

Početnik

(10)

 • »Starlight« je žensko
 • »Starlight« je autor ove teme

Postovi: 21

Datum registracije: 17.12.2002

 • Poruku poslati

13

Srijeda, 30. Juli 2003

..

hvala ed...eto ni profe neznaju sve, iako je on poluarap... :D
Be like a postage stamp. Stick to one thing until you get there... (Josh Billings) ;)

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

14

Srijeda, 30. Juli 2003

MENE BAS INTERESUJE DAL KO ZNA STA ZNACI MOJE IME BEKIM
TO JE ALBANSKO IME I JEDNOM MI NEKO RECE DA JE TO MIRIS CVIJECA? VOLEO BI DA ZNAM DAL JE STVARNO TO
malo za promenu

Gyerzelez

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 187

Datum registracije: 25.06.2003

 • Poruku poslati

15

Četvrtak, 31. Juli 2003

Selam svima

Jaeger, izvini nemam vakta da ti prepricavam i neche ti faljit' nishta ako 1. procitas ovaj tekst koji sam verbatim prenio, ili, 2. odesh na link koji je starlight postavila za orginal ovog teksta - fala najljepshe starlight i izvinite, treb'o sam to i sam uchinit'.

Hadalj (izvini sam si se tako predstavio), Bekim kol'ko vidim znachi na albanskom "odlican blagoslov" (po http://www.b92.net/doc/projekti/bekim/bekim-int.php). Alternativno, vidi raspitaj se na google i slichno ilji brate otidji u Sjenicu, Ugao (puno naroda pricha malisorski/albanski gore) pa chak i u neku poslasticharu/burekdzinicu po Pazaru i pitaj za tacno znachenje.

Gyerzelez


HaNuMa_78

Profesionalac

(10)

Postovi: 1.293

Datum registracije: 01.09.2002

Lokacija: Grand Rapids

 • Poruku poslati

16

Četvrtak, 31. Juli 2003

Hvala Ed :]

Volela bi da se zovem Umihana al mi dadose ime Birsena :]
EŠ-HEDU EN LĀ ILĀHE ILLELLĀH, VE EŠ-HEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHŪ VE RESŪLUHŪ

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

17

Četvrtak, 31. Juli 2003

Pa nije ti kasno :)

Hanumo, ime se moze i promijeniti ako ti je bas stalo. Ima jedan hadis u kojem se kaze: 'Nadijevajte djeci lijepa imena jer ce po njima biti prozivani na Sudnjem danu.'

Da se zakljuciti da ime jeste vazno ali nije strasno i ako ostanes Birsena. Znas i sama da je mnogo bitnije ono sto radimo od toga kako se zovemo.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Selmica

Učenik

(10)

 • »Selmica« je žensko

Postovi: 107

Datum registracije: 24.09.2003

Lokacija: CH i Novi Pazar

 • Poruku poslati

18

Četvrtak, 23. Oktobar 2003

Citirano

Orginalno od Gyerzelez
Selam ponovo

A sada malo ozbiljnije, evo jednog linka na kojem imaju znachenja i zhenskih i mushkih muslimanskih imena: http://plav-gusinje.com/Imena.htm

Alahimanet

Gyerzelez


Nisam dosad znala sta mi znaci ime, evo zahvaljujuci Gyerzelez-u sam saznala...

Selma znaci MIR - SIGURNOST... 8)

rifche_golup

Profesionalac

(10)

 • »rifche_golup« je muško

Postovi: 1.076

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: da, da .. prebivalishte !!!!

 • Poruku poslati

19

Petak, 24. Oktobar 2003

RIFAT = Ekselencija,visost
Fq the Politics ... Fq it,fq them ...
Pokusacu da te probudim a ti se pravi budna ....

angel undercover

Zlatna sredina

(10)

 • »angel undercover« je žensko

Postovi: 293

Datum registracije: 30.08.2003

 • Poruku poslati

20

Petak, 24. Oktobar 2003

Citirano

Orginalno od ed
.... Benjamin je zapravo bio sin Sulejmana a.s. (Solomona).

Za Sulejmana a.s. (kralja insana, subhanallah kako mi je drag) i njegovog sina nisam cula, ali znam da je Benjamin bio sin od Jakuba a.s. i jedini pravi brat Jusufa a.s. :)

love
I am a woman above everything else

Social bookmarks