Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

SoSS

Učenik

(10)

 • »SoSS« je autor ove teme

Postovi: 90

Datum registracije: 02.07.2004

Lokacija: Frankfurt a. M

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 17. Maj 2006

ZSD UPUTILA POZIV BOSNJACIMA JUZNOG SANDZAKA

Polazeci od potrebe definisanja kljucnih nacionalnih interesa, u vremenu kada se definise politicka karta Balkana, sagledavajuci tezinu i svu slozensot politicko-ekonomske situacije u Sandzaku i Srbiji i Crnoj Gori, suoceni sa cinjenicom (opasnoscu) da bi cijepanjem Sandzaka i bosnjackog bica, bosnjacki narod bio osudjen na asimilaciju, iseljavanje i nestanak sa ovih prostora, svjesni da vecina naseg naroda koja zivi u Sandzaku zna kome pripada i kakvu buducnost zeli te potvrdjujuci nase duboko opredjeljenje da se demokratskim putem rijesi pitanje Sandzaka i status bosnjaka u njemu,

ZAJEDNICA SANDZACKE DIJASPORE POZIVA

Bosnjake koji zive u juznom Sandzaku da izadju na referendum o nezavisnosti Crne Gore 21 Maja i glasaju za opstanak drzavne zajednice Srbija&Crna Gora te samim tim i za opstanak Sandzaka i Bosnjaka u njemu.

A ovo je sto se nas tice prije pitanje naseg fizickog opstanka i opstanka Sandzaka pa tek onda pitanje opstanka zajednicke drzave.

Ako podjemo od toga da je historija najbolja uciteljica, referendum u Crnoj Gori je prava prilika da pokazemo koliko su Bosnjaci bili dobri ucenici. Naime, toliko je dogadjaja u burnoj proslosti naseg naroda koji nam jasno govore sa koliko je povjerenja logicno da Crna Gora racuna kada su Bosnjaci u pitanju. U preko desetak zlocinackih pohoda nasih komsija na nas, mi smo morali braniti svoje zivote i svoje kucne pragove a da nam ni dan danas nije jasno zasto smo vjecita meta. U toku I balkanskog rata crnogorska vojska cini genocid nad Bosnjacima i vrsi masovna pokrstavanja na podrucjima Plava, Gusinja, Bijelog Polja… 1924. desio se strasan pokolj u Sahovicima, u toku drugog svjetskog rata nozevi crnogorskih cetnika su neumorno odradjivali posao u dolini Lima. U toku agresije na BiH mnogi Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine bjeze na crnogorsko primorje nadajuci se utocistu. Tadasnja vlast na celu sa danas aktuelnim predsjednikom Crne Gore Milom Djukanovicem ih, uprkos medjunarodnim konvencijama o ratnim izbjeglicama izrucuje bosanskim Srbima. Ista ta vlast godinu dana kasnije organizuje montirani politicki proces politickim liderima Bosnjaka u Crnoj Gori. Sredinom februara 1993. izvršeno je etnicko cišcenje bukovickih sela u opstini Pljevlja …

Nikada, niko od onih koji predstavljaju vlast u Crnoj Gori nije na bilo koji nacin pokusao da zadovolji pravdu u svim ovim slucajevima i da na primjeren nacin bude konsekventan prema organizatorima i pociniocima ovih nedjela. Isti je slucaj i sa aktuelnim predsjednikom Crne Gore. Oni Bosnjaci koji mu danas vjeruju na rijec, jer osim rijeci on ni danas nista vise ne nudi, olako su zaboravili da je on zajedno sa Slobodanom Milosevicem i Momirom Bulatovicem predstavljao zajednicki tim u realizaciji velikosrpskih planova. Za razlaz koji ce kasnije, tek dvije godine nakon potpisanog Dejtonskog sporazuma uslijediti, ne moze se reci da je uslijedio zbog Bosnjaka vec zbog sasvim drugih, prije svega licnih razloga.

O tome jasno svjedoce i rezultati popisa stanovnistva iz 2003. godine kada je usled kampanje drzave i drzavnih medija bosnjacko nacionalno bice podijeljeno na cetiri dijela: Bosnjake, Muslimane te Crnogorce i Srbe islamske vjeroispovijesti.

U jednom takvom ambijentu jos jace do izrazaja dolazi potreba da se sacuva Sandzak kao garant opstanka Bosnjaka na ovim prostorima. A da se ne radi o cistom romantizmu vec o historijski potvrdjenoj potrebi i realnosti svjedoce i mnoga imena iz proslosti poput Rifata Burdzovica ili Sretena Vukosavljevica.
Zajednica sandzacke dijaspore smatra da su Bosnjaci juznog Sandzaka politicki razbijeni te da ono malo politicara bliskih vlasti prije svega radi na ostvarenju vlastitih interesa. Obzirom da ce predstojeci referendum biti ispit za kojeg vjerovatno nece biti popravnog ovo pitanje smatramo sudbonosnim i apelujemo na Bosnjake u Crnoj Gori da kada budu izlazili na glasanje budu svjesni cinjenice da ce se odlaskom Crne Gore iz zajednicke drzave oni politicki teritorijalno pa cak mozda i duhovno i odvojiti od Bosnjaka iz sjevernog dijela Sandzaka sto ce vjerovatno imati tragicne posljedice i za jedne i za druge. Crnogorske vlasti su u nekoliko navrata ponavljale da ce Crna Gora ukoliko propusti sansu da na ovom referendumu izglasa samostalnost tu sansu dobiti nesto kasnije ali da se od cilja ne odustaje. Treba li posebno naglasavati da se u slucaju odlaska Crne Gore Bosnjacima vise nece pruziti prilika da se izjasnjavaju o sudbini Sandzaka.

Zajednica snadzacke dijaspore obecava da ce svim demokratskim sredstvima raditi na internacionalizaciji i rjesenju pitanja Sandzaka.

U nadi da cete uciniti ono sto je najbolje za Sandzak i za Bosnjake mi Vas srdacno selamimo.

www.dijaspora.org
U SoSS-u smo...

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 18. Maj 2006

...

Mozda, je trbalo malo ranije,
malo cesce i malo krace.

Prosjecan bosnjak, "oci su mu cetvrtaste ko ekran", zamori se kod trece recenice...

Postovanje, uradjeno je ono sto se od Vas/nas ocekuje.


SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

3

Petak, 19. Maj 2006

Citirano

Orginalno od Mehdi
Mozda, je trbalo malo ranije,
malo cesce i malo krace.

Prosjecan bosnjak, "oci su mu cetvrtaste ko ekran", zamori se kod trece recenice...

Postovanje, uradjeno je ono sto se od Vas/nas ocekuje.Mehdi ovi iz Podgorickog dana su te izgleda citali pa se pobrinuli za te bosnjake sa cetvrtastim ocima. :D

http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Pol…18&clanak=58505
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Petak, 19. Maj 2006

Na www.dijaspora.org je objavljen interesantna analiza pod nazivom Novi Bosnjaci u Crnoj Gori . preporucujem za procitati.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

PASHA

Zlatna sredina

(5)

 • »PASHA« je zabranjen

Postovi: 182

Datum registracije: 29.01.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Petak, 19. Maj 2006

Ne, veliki broj bosnjaka iz Juznog Sandzaka ce nazalost glasati Za cijepanje Sandzaka i za Mila Djukanovica....
Brzo su zaboravili sta je taj covjek radio evo im malo slika da se podsjete ko je bio Milo
PASHA je dodao/la ovu sliku:
 • Djukanovic_Bulatovic1991_big.jpg

Social bookmarks